(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 139
  • 757
  •   1
Отговори
# 480
Съвсем извън темата, но да покажа първите..... http://s36-temporary-files.radikal.ru/d1e7560cb6654460aa315af70a … cfb/-88693455.jpg

# 481
Ana.Ivanova, благодаря за пролетния полъх! Hug Много са красиви! Ше дойде тя пролетта и с нови сили ще заровим в земята. Grinning

# 482
Аз за съжаление нямах късмет с трапезицата,защото не отчетох факта,че никак няма да е добре на ниско безколово домати в моите сандъци.Много лош резултат!Дано догодина като съм готова с бахчата и аз да засаждам различни безколови домати за консерви,че ми омръзна от пластмасовата  рома от пазара. Joy наистина красиви лалета!  bouquet   Забравих да благодаря на Куркума и Белруби за разяснението за лука.Задължително ще отгледам салатен лук.

Последна редакция: чт, 06 фев 2014, 19:18 от reni7377

# 483
  • Варна-София
Нимазалът си е масло от нийм.
Аз вземам етерично масло от нийм от нещо като парфюмерия в центъра на града и не ми се налага да правя поръчки по интернет.
Миналата година го ползвах с основна задача да трепя 2 вида въшки по ябълка, които ми се опъваха с другите средства и докладвах за добър резултат.
Тази година ще експериментирам с акарите по доматите без да чакам последния момент, че изтърват ли се съвсем акарите - растението не може да се спаси.
Втория препарат не го познавам. Една по една - постепенно ще усвоим полезните практики.

Последна редакция: чт, 06 фев 2014, 23:33 от amica1

# 484
Аз безколови(детерминантни) не съм гледал до сега. До колкото знам зреят дружно и свършват за около 2 месеца. Така ли е? На мен ми се иска да бера от юни до ноември. Иначе липсата на нужда от колове и колтучене е доста съблазнително предимство.

# 485
Куркума, в градовете е по-топло, защото много бетон и асфалт - нагрява се и после бавно отдава - като акумулираща печка.
Градовете имат свой собствен микроклимат, особено големите, и с наближаване към центъра температурата се повишава. Защото отделят топлина автомобилните двигатели, климатици, лелки готвят по терасите, хладилниците и те, и като се съберат много, те така. Някъде бях чел за Москва, от покрайнините до геометричния център ми се въртят в акъла да е 2 градуса. Птиците ги усещат и зимуват в градовете, в Разград полските врани и чавки.

# 486
  • Варна-София
... Птиците ги усещат и зимуват в градовете...

Уау, значи добих самочувствие, че правя нещо наистина добро, надхвърлящо пределите на града ми. Моята хранилка за синигерчета стана много популярна. Не мога да преброя животинките.

# 487
Благодаря Амика.Дано да измислим траен и ефикасен начин за тия акари,че миналата година като ходих на море изтървах положението и се наложи да напръскам с една отрова.Въпреки тридневния карантинен срок,мен цяла седмица ми беше гадно да ям от напръсканите зеленчуци,че и поизхвърлих доста.Ама то миналото лято цялата фауна беше сякаш в градината ми.То трипс,то акари,то въшки по пипера,черни мушички,белокрилки и гъсеници......и всякъкви други.Не знам за вас,но мен ми е най неприятно да пръскам гъсениците.Не мога да гледам като умират,може би защото другите буболечки не се виждат без лупа.Поради тази ми симпатия нямах зеле...И друга мисъл ме спохожда,а именно,че понеже около мен има оранжерии и друг съсед отглеждащ зеле,те пръскайки постоянно с хербициди и пестициди,спомагат всичко живо да идва в моята градина.

# 488
  • Пазете Гор
..И друга мисъл ме спохожда,а именно,че понеже около мен има оранжерии и друг съсед отглеждащ зеле,те пръскайки постоянно с хербициди и пестициди,спомагат всичко живо да идва в моята градина.

Вероятно е така, както и че заради пръскането му са измрели естествените врагове на вредителите - оси, врабци, калинки, стоножки, жаби, гущери. Използването на инсектициди трябва да е много, много предпазливо, защото разкъсва жизнените вериги често завинаги. Така завинаги сме обречени да получаваме реколта само чрез ползване на отрови.

Дори и да се наложи, употребата трябва да е умна-  навреме, предпазливо, с точна дозировка и карантина, стриктно спазване на територията и начините на приложение.

Аз избягвам инсектициди. Намирам ги за нанасящи най-тежките и непредвидими вреди на жизнените процеси в градината, да не говорим за акумулирането на вредни вещества в почвата, водите и растенията.

Куркума, в градовете е по-топло, защото много бетон и асфалт - нагрява се и после бавно отдава - като акумулираща печка.

Това е така, но не разбрах в каква връзка го казваш - дали заради въпроса ми със забавянето на компостирането? Моля, поясни ми, ти си виден компостировач  Laughing. А помниш ли откога си ми обещала червеи? Важи ли офертата още?

# 489
Миналата година пръсках само и единствено с масло от нийм, ни акари, ни нищо имаше по растенията.

# 490
Колко струва и откъде мога да си купя масло от Нийм?Титина,а ти имала ли си проблем с такива животинки?Мисълта ми е-появяват се и ги унищожава маслото,или изобщо не се развъждат?Важно за моя случай!Благодарство! Hug

# 491
Аз не живея в България и няма как да съм ти полезна, но виж Амика е писала от къде го е купила.

Появяват се, но пак пръскам, то маслото си има както казват лайф шелф ( време през което работи).

Сега се сетих нещо интересно, отглеждам зеленчуците си в повдигнати лехи, тук ги наричат райс бедс, а баща ми ги нарече ястъци ( ед.ч. ястък). Разтърсих се за думата ястъци...има я в "Изворът на белоногата", та така,  и по нашите земи са се гледали така зеленчуци, незнайно защо забравена практика. 

# 492
 HugКачи някой снимка!

# 493
Мама прави ястък, това е топъл нисък парник за рассад пипер, камби, патладжан и домати. Изкопава се правоъгълен трап дълбок един табан, слага се пресен тор от кон или магаре, слама, залива се с вряла вода, после пръст, горса пръст, после семената и засипва с горса пръст. Отделните сортове са разделени с преградки от голи царевични или слънчогледови стъбла. Върху това нещо се слага найлон и отгоре стари черги . Семената предварително са ратени в парцалчета в малко топла вода на края на печката.

# 494
Да думата ястък се използва и в този смисъл в някой краища на българия, баба му казваше фитара на това.

http://prikachi.com/images/520/7042520h.jpg
Другите не знам защо не успявам да ги прикача. Отгоре е завито с мрежа, заради птици и катерици

Общи условия

Активация на акаунт