(Био)зеленчукова градина - тема 24

  • 93 142
  • 757
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 854
Благодаря ти, Куркума!   friendship

# 466
  • Мнения: 86
Присъединявайки се към изписаното до тук за луковете само да вмъкна-балучката може де е лукова или арпаджичена.И двете всъщност са брак от редовния добив-едните по-едри-при арпаджика,другите-по-дребни-при лука за глави.И нашата прагматичност вместо да ги изхвърля произвежда от тях зелен лук,който без никакви проблеми може да се произведе и от стандартни лук и арпаджик  Mr. Green
бушка,сей смело семената-подравни мястото,насипи семената и завий отгоре с торчица и пръст около 2-3 сантиметра.А за да си спестиш поне малко плевенето-отгоре сложи още 1 сантиметър стърготини.

# 467
  • Мнения: 8 997
Миналата година мислех, че вече съм разбрала всичко за лука след любезното ви повтаряне и потретване в темата, тогава видях разсад на пазара и пак се обърках.  Crazy

Сее се семе, но преди да стане арпаджик става разсад и го вадим тогава, подрязваме и пресаждаме, прави глави същата година и го наричаме салатен лук или има специални такива сортове, примерно лилавият?
Виждала съм и лилав арпаджик на пазара, от него също става лук за салати, нали?

,

# 468
  • Мнения: 86
Нова,това са двугодишните лукове-първа година-семе,разсад,глава.Втора година-глава-семе.
Наричат ги "водни" основно защото се нуждаят от повишен воден режим.Но и за да се отделят от стандартните  Laughing.По големите полета ги сеят направо със сеялка-в района на град Обнова съм виждала как го вадят-пълни ремаркета с огромни глави,по 500- 600 грама.Отиваше директно за консервните фабрики.
Повечето пакетчета семена,които се продават по агроаптеките са за такъв "воден"лук-може да е жълт,лилав,бял.Технологията му е същата като на праза-през февруари се сеят семената,а май-юни като станат като моливчета се разсаждат.
Отделно на пазара има и арпаджик за лилав "воден"лук-той е от тригодишния цикъл  Peace

# 469
  • Мнения: 8 997
Т.е има различни сортове, ако искам да добия за една година от семе глави за ядене, трябва да взема специален сорт, двугодишен, семе-разсад-глави в една и съща година, с повече поливане или според начина на отглеждане един и същи сорт може да е дву - или тригодишен?

За едно и също време от различни сортове става арпаджик, от други балучка или по-скоро от един сорт се получават различни по размер главички и затова има дву и тригодишен?:

Сиреч:
3 годишен (подобрен) цикъл: лучено семе март 2014 = арпаджик юли 2014 = глави юли 2015 = семе август 2016 или
2 годишен (естествен) цикъл: лучено семе март 2014 = балучка юли 2014 = семе август 2015



Последна редакция: чт, 06 фев 2014, 10:08 от нова

# 470
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
 
Т.е има различни сортове, ако искам да добия за една година от семе глави за ядене, трябва да взема специален сорт, двугодишен, семе-разсад-глави в една и съща година, с повече поливане?

Най-общо казано - да (само с уточнението, че ботанически всички лукове са двугодишни, разтягането им до тригодишен цикъл е въпрос на агротехника). Ако имаш мерак за това - ползвай семена от сортове именувани: салатни, водни, сладки, каба лук, или си купи разсад.

Много наименования имат "водните" сортове лук: "салатени", "сладки" и още "каба". Каба означава мек, в преносен смисъл кекав, нефелен, когато говорим за хора. Наричат ги така (луковете, не хората  Simple Smile), заради сравнително по-малката съхраняемост на водните лукове. Аз имам още няколко глави лилав лук от разсад - добре е, но видимо е загубил маса. Обикновено до март-април изкуфява.

За да обобщим - за добив на глави при сладките (водни, салатни, каба) сортове лук се ползва по-често разсад, докато при лютите сортове - арпаджик.

За добив на зелен лук може да се ползват балучки, изостанали стари глави или арпаджик. Препоръчвам засаждането на арпаджик за зелен лук да става поетапно, щото да има зелен лук по-дълго време през лятото. След края на юли тая функция може да се изпълни и от израслите стръкове на водните лукове.

Лучена дискусия си имаме  Laughing. Готино е. Някой ползвал ли е чист сорт, с гарантиран произход?

Друго се чудя. Не мога да си обясня защо отпадъците в компостната купчина на бахчата се преобразуват по-дълго, отколкото онези в компостера, където събирам кухненските отпадъци и тези от къщната градина. Хем на втората слагам и по малко стартерна култура. Стоят си почти свежи, а са близо кубик вече.

Пробвах да мокря, бърках, месих, с капак, без капак, зиме, лете - не ще и това си е.



# 471
  • Мнения: 8 997
Мерси за лука, ще си копирам пак всичко.  Hug

Куркума,  може би по-бързо изсъхва купчината на бахчата, не задържа влагата, по-ниска и разлята е от тази в компостера?  newsm78

При мен и в компостерите тази година е забавен процесът, явно поливането не им е било достатъчно, допълних и двата с есенни листа, за 3 месеца да е слегнало с 2-3 см, не повече.

# 472
  • Мнения: 2 033
Малко извън лучената тема, видяхте ли в другия форум някой е пренесъл първия пост на тази и се ползва 1:1, не знам дали е съвсем редно. Rolling Eyes

Добри, ще взема и аз да сложа репички в някоя кофа  Crazy

Нищо не съм копирала от всичките ни теми, нямам архив, но съм ползвала рецептата на Куркума за консервиране на лозови листа и имаш едно голямо Благодаря! (Все забравям да те похваля за тази рецепта).

# 473
  • София/Варна
  • Мнения: 1 522
Искам да си взема семена за безколови /детерминантни/ домати. Предните години гледах само Рома и съм много доволна. Но искам да пробвам още един поне.
Много благодатна работа, няма колове, няма колтучене.
Моля, някой който е сял безколови домати от които е доволен да ми препоръча.

# 474
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Куркума, в градовете е по-топло, защото много бетон и асфалт - нагрява се и после бавно отдава - като акумулираща печка.

# 475
  • Мнения: 139
Мога да ти препоръчам сорта Николина. Доматите са с правилна кръгла форма, почти еднаква големина. Вкусни са и почти се доближават до нашия си селски домат, но това все пак е въпрос на вкус. Ципата им е малко по-дебела, но пък така издържат повече време и съответно по-лесно се транспортират. Вече няколко години сеем от тях, само една година ги нападна болест, ама вече не се сещам какво беше. Според мен са издръжливи на болести. Безколов сорт е и не се култучи. Не е проблем да им се сложат и колове, пробвали сме. Само не ги колтучи. Първата година по погрешка майка ми околтучила половината корени - те родиха два пъти по-малко домати.

# 476
  • София/Варна
  • Мнения: 1 522
djan благодаря много за съвета. От Ромата знам, че не се култучат.
Записвам си и ще пробвам препоръчания от теб сорт.

# 477
  • Мнения: 261
 EmbarassedАмика,не каза нищо за Нимазала и 5ЕМ препарата против акарите и трипс.

# 478
  • Мнения: 1 754
Трапезица сме сели ние безколови, добре се представиха.

# 479
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Аз наскоро опознах и харесвам Трапезица от безколовите сортове, вкусен и добивен. Миналата година мина с едно-единствено пръскане, но то тогава пък след 1 юли беше абсолютно сухо.

Ароматен и леко сладък, Трапезица е най-вече за директна консумация. За консерви ползвам продълговатите месести сортове, които за улеснение наричаме Рома, макар че далеч не винаги са това. В това число включвам и ред крушовидни сортове, повечето италиански. Миналата година имах една леха Рио Гранде (или поне така пишеше на пакета) и ми направи впечатление колко "ронлив" е. Беше достатъчно котката да премине през лехата, за да опадат 10-15 доматчета. Инак здравички - успяваха да узреят дори и наполовина заровени в почвата.

Много консервни сортове се създават такива, лесно отделящи се от дръжката, че да могат да бъдат лесно прибирани със доматокомбайн.

Общи условия

Активация на акаунт