(Био)зеленчукова градина - тема 24

  • 93 150
  • 757
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна-София
  • Мнения: 428
...тук в Русенско през юли като започнат жегите,доматите спират да завързват и каквото е вързало-вързало.Така до към средата на август и после се съживявят. . .                        
Има нещо такова, обаче мисля, че при мен вече втора година се комбинира с намножаване на акари по доматите и през септември не всички успяват да живнат.
Цитрусовата настойка ми действа безотказно за лозовата краста, паяжинообразуващия акар по босилека и циганчетата през зимата в саксии, лятото по зеления боб, обаче същия този паяжинообразуващ акар се оказа доста устойчив по доматите през лятото. Тази година специално ще го моря с масло от нийм.
Много съм впечатлена от аромата на лилавия босилек. Подариха ми сушен и вътре изрових няколко семенца.

# 451
  • Мнения: 1 207

Този Байкал  newsm78 ми е малко как да кажа, като пенкилер лекарство  Laughing
Бактерии си има достатъчно в почвата и още повече в торта-нали те я преобразуват от прясна и добре угнила и полезна.Както и окисляването така нареченото "горене".При наличие на кислород той е основния провокатор на окислението.При анаеробното,безкислородно тази работа вършат бактериите.
Що не слушах повече в часовете по химия  ooooh!
Байкалът е японска измислица - освен бактерии има и гъби, всичко е в добро количество. За мен е добра алтернатива на оборската тор (мъжът ми е забранил заради детето Laughing), а пък изкуствен тор аз не искам. За да действа байкалът трябва: да е топло (примерно от април натам), да има какво да се разлага(хран. отпадъци ми вършат най-добра работа) и вода. За около седмица всичко се разлага и става идеална среда за засаждане. Отделно го ползвам за компоста, забързва процеса.

За съжаление руснаците казват че има подправени байкали, та е и малко опасно.

# 452
  • Мнения: 86
peppia, забранил ти е оборска тор заради детето?  Shocked
Може ли да поясниш?

# 453
  • Мнения: 1 350
Вили, нямам с какво да снимам в момента. Почвата е 1:1 от къртичини и компост наше производство. Днес ги полях с разтворена във вода мая и ще чакам....

# 454
  • Мнения: 1 207
peppia, забранил ти е оборска тор заради детето?  Shocked
Може ли да поясниш?
Ох.. мъжът ми е биолог и поради това постоянно ме плаши с метили и други неприятни неща, които потенциално присъстват в акото на животните. Детето няма кой да го спре да пипа земята, (градината ни е в двора) и да си лапа пръстите.. та затова. Примирила съм се вече и търся алтернативи.

Днес се отчитам с 54 бройки разсад за айсберг. Дано тази година не излезе обикновена маруля като предната Joy

Последна редакция: ср, 05 фев 2014, 16:34 от peppia

# 455
  • Мнения: 86
 Laughing странно ми е-след като е биолог много добре знае и за паразитите,които котките и кучетата разнасят по градинки и тротоари,а нашите обувки вкарват по къщите ни?
Извинявай, нямам право да се меся, но ми стана  Shocked-един преминаващ котарак може да изпусне в лехата ти достатъчно вредни неща.
Пак не се изразих правилно-не искам да размахвам пръст  Hug-но на живота и опасностите му трябва да гледаме малко с намигване.  Wink

# 456
# 457
  • Мнения: 261
Амика,а Нимазал не помогна ли при акарите?(от 2-3 год.имам същият проблем,дори се наложи да пръскам веднъж с химия)Бях споменала и за нещо ново,което получих преди дни-ЕМ5 екологичен препарат(полски).Без отрови.Безвреден.Състав-ефективни микроорганизми,меласа,чилийски чесън,алкохол ,вода.Пише,че мори и трипс и акари.Голяма болка са ми тези животинки.Пепиа,дано мъжът ти да не вижда нашият син какво прави в градината.От малък си търка бисквитити първо по земята и после в устата,но те разбирам,защото и моят мъж е истеричен по повод мръсни ръце и прочие ама леко си запушвам ушите.

# 458
  • Мнения: 854
bushkata - ти по-напред пита за лука. Някой пусна едно мое старо обстойно обяснение, но с две думи: купи си кило-две арпаджик, да ти е готов и засаждай при първа възможност. Лук от семе си е играчка, оправдана само за салатените.
Можеш ли да ми обясниш повече - защо е играчка?
Разпитвам, защото имам семе от лук, който отгледах миналата година от арпаджик (имаше някои, които цъфнаха) и ми се иска да продължа процеса, ако мога, без да ми се налага да купувам "заготовки" като арпаджика Simple Smile Искам независимост.

Днес отново бяхме по случайност при онази възхвалена от мен ябълка, който я помни. Май само калема на Св. Добри се хвана? Аз си взех отново само няколко калемчета, че не успях да катеря много високо. Дано този път успея.
С болка видях, че са отсекли единия брат  - те са две ябълки от един корен. Отсекли са този, който раждаше повече. Това още повече ме абмицира, да се српавя с калемите и да запазя тая ценност. Разговорихме се със съсед, който каза, че има същата в двора си - много рождаща и ябълките били много трайни.

По този повод да питам, който разбира - крушата в двора има клон "лакомник", оставен от години да расте - дебел, гладък, право нагоре. Такъв клон може ли да се калеми? Той си е цяло ново стъбло.

Амика, тези домати, които сееш на 15 март и садиш непикирани - с колко листа са горе-долу? Бих опитала и аз  - този чанч с разсадите, кофичките, притесненията, влачене на разади вътре-вън - трудно ми е и не знам до колко има основание да се полага този труд.
Една баба сее семена нагъсто в голям съд. После разсажда в градината под тунел. От там вече сади на постоянно.
А чушките - тях също сее в голям съд, нагъсто и от там направо в градината.

# 459
  • Мнения: 8 997
Аз първата година се пробвах да добия лук от семена, очаквах като ръсна семе пролетта да извадя глави лук есента, нищо подобно, добих арпаджик и малка част малко по-едри глави лук.
Вероятно има значение сорта, наскоро четох това:
http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%9E%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5 … 0%BA.html?u=96897

# 460
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 972
някой попита за репичките  Blush съжалявам, че съм ви подвела. репичките са в пластмасова дълбока кутия от салата. общо са десетина семенца, сега вече малки стръкчета Simple Smile
за сега ги наблюдаваме през целофана, а когато е сигурно, че са покълнали всички ще сваля целофана и ще чакаме да станат за ядене  Blush

бушка, помня калема, но не го опазих  Confused беше на един от трите клона на ябълката. може би трябваше да е на съвсем млада фиданка и да няма нищо освен него. така на ябълката се разлисти и после загина  Confused

куркума, а тази ранозрейка няма ли да стане без калем? дядо ми казваше, че дървета и лози се присаждат на дивачки за да оцелеят. дивото било по-борбено и си намирало влага и всичко необходимо по-лесно от питомното. ние не сме в планината, на камъни и без хубава почва, може би ще оцелеят и от пръчка  Thinking ще опиташ ли? или си се навил да калемиш?

# 461
  • Мнения: 854
Аз първата година се пробвах да добия лук от семена, очаквах като ръсна семе пролетта да извадя глави лук есента, нищо подобно, добих арпаджик.
Вероятно има значение сорта, това наскоро четох:
http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%9E%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5 … 0%BA.html?u=96897

Ами то май точно така трябва да стане, ако се върнем на цитираните обяснения на Куркума? Нали лука е 2 годишен?
Сеем семена - добиваме арпаджик. Сеем арпаджик - имаме глави, а все някоя ще ни даде и семе.
Така след втората година ставаме независими от купуване на семе или арпаджик, ако правилно съм разбрала.
Само балучката къде е...  #Crazy Joy Тя е голям арпаджик ли?

Нещо интересно - вкопани оранжерии: http://naturalhealthwarriors.com/how-to-build-an-underground-gre … grow-in-all-year/
Вижте линковете в края на статията. Това би трбявало да осигурява плюсови темпертури през зимата, а ако се направи покрива да се маха - лятото си е обикновена леха.
п.п. Тю, жалко, много се надявах, че някъде вече има рожби таз ябълка. Нищо, де, аз упорствам Simple Smile

Освен с нея, ще калемя на село една стара ябълка с една друга, която расте на самата улица (тамън са си местни) и също дава страхотни ябълки. Но само като я помолиш.  Heart Eyes Понеже са високо и ги гледахме от далече. Веднъж минах под нея и си помислих, че ще е хубвао да ги опитам, но не мога да ги стигна. След две крачки чух "Туп!", обръщам се - на земята една ябълка. Казах "Благодаря!" - най-искрено, и се насладих на ябълката максимално.
Когато бяхме със сина ми пак там и минахме под ябълката, аз му разказах за случката. Той, малко по детски, без много любезности  каза "Еее, искам и аз! Искам! Искам!". Ще познаете ли? Паднаха две - за всеки по една.
Както се казва в приказките  - тебе лъжа, мене истина. Ако вярваш в приказки, те се случват наяве  Hug

Последна редакция: ср, 05 фев 2014, 20:37 от bushkata

# 462
  • Мнения: 8 997
Бушка, ние с теб всяка година все едно и също с този лук.  Joy

Аз съм си копирала разни неща, ето още едно, май беше за есенното садене, не съм записала кой е авторът, ще ме извини, но пак е от тук:
" първата година се засаждат семенца,а се прибира арпаджик.На втората се сее арпаджик и се прибират глави лук.А на третата се сеят глави и се събират семена.За зелено се сее или арпаджик или дребни главички лук-балучка.Първия ако не го използваш за зелен си става на глави и пуска едно стръкче зелен лук.Втория пуска снопче стръкчета,но през май прави по средата дебело кухо и жилаво стебло-ние му казваме копи и отгоре прави топка със семена.Та като пусне това копи вече не става за зелен лук.Вече има селектиран и такъв,който се сее от семенце,пуска едно стебло,задържа го зелено дълго и не прави глава.Не съм съвсем сигурна дали не е ГМО,но в момента масово се продава по пазари и големи вериги.
Чесъна е едногодишен-засяваш скилидка и прибираш чеснова глава.На пък има зимен и летен чесън-втория мръзне.Сега засяваме зимния чесън-главите му стават големи,с големи скилидки и лют вкус.На пролет сеем летния-главите са по-дребни,но по-ароматни и по-малко лютиви.От него си късаме и за зелено.
Сега сеем и балучки-ако се завият с тунелче имаме зелен лук много рано напролет.
Да допълня-дори на пазара може да се познае кой зелен лук от какво е.При балучковия стебълцата са като премазани,не цилиндрични и като преседи един ден започват да се подвиват и стърчат на различни страни във връзката.Този от арпаджик е с изравнени и най-трайни стръкчета,но производството му е и най-скъпо.Този от семенце прилича на умален праз-с дълга етиолирана част,но много бързо завяхва-зеленото му   виси,а не стърчи"

# 463
  • Мнения: 854
Ох, Нова, жива да си!
Копирам това и спирам (надявам се!  Joy ).
Само балучката не разбрах какво е? Неосъществени глави ли?

Един път като завъртя и с ръцете си пипна и отгледам лук, да мине през всичките цикли - тогава ще ми стане ясно. За сега само теория и купешки арпаджик  Laughing (Но пък от него чуден лук отгледах минлата година, чу-ден!)

# 464
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Балучката е едрата фракция (по-едрите глави), която се получава от посев на семе. По-дребничките са арпаджик. Съотношението между балучка и арпаджик в добива от такъв посев зависи от гъстотата на засяване на семената - при по-рядко засяване ще имаме повече балучка.

И тъй - през есента сортираме арпаджик и балучка. С балучката готвим яхнии, а арпаджика прибираме на студено и тъмно. Арпаджикът, засаден на пролетта , през лятото ще даде глави, а балучката  - лук за зелено и семе. Главите, получени от арпаджика, ще дадат семе на третата година.

Сиреч:
3 годишен (подобрен) цикъл: лучено семе март 2014 = арпаджик юли 2014 = глави юли 2015 = семе август 2016 или
2 годишен (естествен) цикъл: лучено семе март 2014 = балучка юли 2014 = семе август 2015

При салатните лукове от семето се приготвя разсад - както при праза, само че се разсажда малко по-рано от него - през май. Стръкчетата на снимката са малко дребнички, подрязани са, но все пак стават за разсаждане.

Зелен лук, добит от стар или балучка, се познава по леко сплеснатите в бялата си част стръкове - почти винаги от една глава излизат няколко братя. С вглеждане може да се види и оръбеното от отчупването на братята дънце. Корените на този лук са малко по-мощнив сравнение с арпаджиковия, но това е относително. За мене няма разлика в качеството между зелените арпаджиков и лук от стар.

Чесънът не произвежда семе и в този смисъл е по-скоро многогодишно растение, подобно на лалетата и кокичетата. При разсаждането му трябва да се внимава скилидките да не се отделят без дънцето си, където са спящите коренчета. Засаденият сега чесън става за зелено, често не успява да направи глави с много скилидки.

Общи условия

Активация на акаунт