(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 000
  • 757
  •   1
Отговори
# 615
  • Пазете Гор
Куркума,пащърнака и кореновия магданоз как засаждаш?На по голямо разстояние ли слагаш семенцата?Предполагам не много на дълбоко(такива са мънички)Моля,ако имаш време сподели. Embarassed

Изобщо не ги вкопавам, а засипвам с 1-2 см пресята (премръзнала) къртична пръст и торчица. Важно е семенцата да се пуснат върху утъпкано "легло" - лесно се постига с тясната страна на дъсчица. Прави се така, защото семенцата са мънички и пропадат в дълбочина, където загиват или никнат след две години, да речем.

Сея листния магданоз на редчета през 15 см. Ето така. Това е изглед преди засипването. На снимката при вглеждане си личи една идея за уплътняваща сеитба - между редчетата магданоз има пръснати семенца репички - колкото да ползвам мястото. Докато дойде време за първа коситба на магданоза, репичките ще са извадени. Две реколти от едно място. Само трябва да се внимава при вадене на репичките - да се използва "повдигач", за да не се повредят още младите магданозени стръкове.

Сея пащърнак и коренов магданоз  на слята повърхност, гъстичко и при нужда прореждам. Ползвам подобна на фитария лехичка. Слагам повечко семена, защото процентът на поникване при полски условия не е много висок, особено при магданозите. При тях има и допълнително затруднение, че младите растения (докъм трети лист) са много любими за плужеци и обикновени охлюви.

# 616
  • на брега на Дунава
Аз току-що посях четири вида пипер- екстаза, пловдивска капия, хисарска капия и бело уво.Остана ми да сея екстаза , делфина , слаболютиви рибки.Последните раждат много и са любими у дома.Доматите ми поникнаха преди седмица и сега са на прозореца.
Докато редих семената на пипера изгорих кекса и сега го ядем полуизгорял  Laughing Joy
Още не съм сяла патладжан .С него напоследък все не се справям.Стават хубави големи растения , цъфтят красиво ,но плодовете са малки и хич ги няма.Реших че иска повече торене и тази година ще го храня по обилно.Има ли специалист по патладжаните , да каже как го гледа ,че много го обичам ,но не ми се удава  smile3525

# 617
Куркума,пащърнака и кореновия магданоз как засаждаш?На по голямо разстояние ли слагаш семенцата?Предполагам не много на дълбоко(такива са мънички)Моля,ако имаш време сподели. Embarassed

Изобщо не ги вкопавам, а засипвам с 1-2 см пресята (премръзнала) къртична пръст и торчица. Важно е семенцата да се пуснат върху утъпкано "легло" - лесно се постига с тясната страна на дъсчица. Прави се така, защото семенцата са мънички и пропадат в дълбочина, където загиват или никнат след две години, да речем.

Сея листния магданоз на редчета през 15 см. Ето така. Това е изглед преди засипването. На снимката при вглеждане си личи една идея за уплътняваща сеитба - между редчетата магданоз има пръснати семенца репички - колкото да ползвам мястото. Докато дойде време за първа коситба на магданоза, репичките ще са извадени. Две реколти от едно място. Само трябва да се внимава при вадене на репичките - да се използва "повдигач", за да не се повредят още младите магданозени стръкове.

Сея пащърнак и коренов магданоз  на слята повърхност, гъстичко и при нужда прореждам. Ползвам подобна на фитария лехичка. Слагам повечко семена, защото процентът на поникване при полски условия не е много висок, особено при магданозите. При тях има и допълнително затруднение, че младите растения (докъм трети лист) са много любими за плужеци и обикновени охлюви.
                                                                                                                                                                 Да си жив и здрав и наесен да се похваля,че досега с  дребните семенца никак не се справях(миналата пролет като ентусиаст изсипах цяло пакетче морковени семена на един разкрач място и цяло лято ядохме само бейби моркови Laughing)така беше и с репичките(на едно място по три) LaughingПоздрави!                             П.С.   В нашето"еманципирано" село няма кой ни мотика да ти наточи а за клепане де не говорим,та за това се интересувам от плоскорези и всякъкви селскост.инструменти

# 618
  • Sofia
Колко прекрасна тема! Поздрави на всички ентусиасти, скоро се надявам да се включа с личен опит!   bouquet

# 619
Здравейте, надявам се да приемете в редиците си един новобранец-градинар  Simple Smile От миналата година се опитваме да си сътворим една био-зеленчукова градинка на вилата. Не разполагаме с много място, около половин декар в четири градинки около къщата. Десет години не са обработвани и задачата ни миналата година бе главно да се преборим с огромните копривени огнища навсякъде. Не успяхме на 100% и сега продължаваме борба с плевели. Успяхме да посадим около 30 корена домати, три 4-метрови реда краставици, една леха пипер, една моркови, картофи, сладка царевица, магданоз, 4 гнезда тиквички, 3 тикви и няколко лехи с чесън и лук. Тор нямахме и не сме торили с нищо. Разчитахме на това, че земята си е починала.
С изключение на доматите, които нещо се прецакаха от дъждовете ( пък може и да са се разболели от нещо не им разбирам) имахме чудесна продукция за личните ни семейни нужди.
Разсад обаче не успях да направя и си купувах. Сега пак се мъча и съм пуснала пипер, домат и краставици. Въобще не ми е ясен процеса с пикирането и в каква почва да го сложа. Нито пък кога newsm78 Четох за два същински листа и се чудя на кое се вика същински лист? Те още като избият семенцата и са си с по два листа newsm78 И май избързах с краставиците, пипера още не се е показал, а те за 5 дни избиха и станаха по 5 см височина... Взех малко оборска тор от една баба комшийка, май не е угнил като хората, тя ми вика че домата не го бъркал... Ох и по колко се слага? Много дълъг пост стана. Засега съм боднала само арпаджик и салата и отивам да пусна спанак и моркови.  Купих 30кг тор от ЧКЧ и пак не знам по колко да сложа... пълна трагедия...
Ще си радвам на съвети всякакви, дори не знам кое кога да направя.
Забравих да кажа, че съм в планинско село в централен балкан на около 700м надморска височина. Дали биха пораснали ягодки и малинки? Късно ли е да купувам и бодвам? newsm78

# 620
Добре дошла, vesel4ynka!
Аз ще отговоря първо каквото знам, по-опитните ще допълнят надявам се.

Това че има коприва е много добър знак, няма да имаш нужда от тор поне известно време. Коприва расте само ако има азот.
За доматите - същинските листа са първите след семеделите. Тоест като видиш втората двойка листа - действаш с пикирането. Неугнил тор не те съвествам да слагаш. Краставици, пипер според мен е още много рано, аз почвам разсад чушки около средата на март.
Ягоди може да сложиш но сигурно следващата година ще родят. Би трябвало да виреят, зависи и почвата каква е. Малини може да поръчаш през март някъде примерно от http://razsadnik-elit.com/. Аз оттам взех и са добри.
Успех Peace

# 621
# 622
Здравейте!

rorik ми звънна да подсетя, че тя ще си е на село още 2-3 дни... Помоли, който желае семена да ми пише на лични адреса си или поне да каже, че иска за да може тя да ги комплектова и да не влачи всичките семена с нея си в града...  Peace

# 623
Добре дошла, vesel4ynka!
С тор от ЧКЧ не можеш да изгориш растенията, така че като за начинаеща те съветвам да ториш с това. Мисля, че на пакетите трябва да има упътване, има и течен вариант от ЧКЧ (червен калифорнийски червей), става и за листно подхранване, и за поливане.
Дано си оставила и малко коприва, с нея също торим.  Simple Smile
Аз смесвам в съотношение 50 : 50 градинска пръст и тор от ЧКЧ при пикирането.

# 624
Добре дошла, vesel4ynka!

# 625
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте!

rorik ми звънна да подсетя, че тя ще си е на село още 2-3 дни... Помоли, който желае семена да ми пише на лични адреса си или поне да каже, че иска за да може тя да ги комплектова и да не влачи всичките семена с нея си в града...  Peace

аз бях и още съм силно заинтересувана от "триръбата чушка на баба Сладуна" и от още една, не помня името, ама беше голяма, като на дядо еди-кой-си ... мотиката да кажем  Blush
миналата година не ми се получи разсада, но той не се получи заради пръстта (мисля), не заради семковия материал.

# 626
Сърдечно ви благодаря за топлото посрещане Hug

peppia  леле как само ме успокои с този азот и копривата. Казваш че е рано за краставици и пипер и сигурно си права. То пипера ми няма изгледи да пониква поне засега, но какво да правя с краставиците? Толкова хубаво си пораснаха в чашките. Дали няма начин да ги посея по-рано? Например да ги завия с пръчки и найлон newsm78 Колко топло трябва да е навън за да растат? А самия разсад дали не трябва да се изкарва навън да се калява нещо? В стаята до прозореца е на около 25 градуса. Едва ли в градината ще стане толкова преди лятото.

Шаварче, чудесни снимки просветна ми по въпроса идеално   bouquet А на каква височина след пикирането следва сеенето? Или от климат зависи? Уточнявам, че става въпрос за на открито. Нямам оранжерия.

нова   #Crazy как ториш с коприва бре? Аз две двуметрови камари изхвърлих, корените със седмица ги разчиствах от почвата и още има. Като видя коприва и откачам от ужас. Тук копривата бе превзела не само местата, ами и двора. Когато си дойдохме за първи път на село, не беше възможно да влезем от коприви. Бяха избили измежду плочника около къщата на над 3 метра височина и си бяха оплели горе в асмата ooooh! Корените ги вадя от 30-50см дълбочина като някой са с дебелина почти сантиметър и метри дължина  ooooh!  Имам коприва за чудо и приказ в деретата около нас е рай за този плевел. Наистина ми е интересно как е възможно торене с нея. Ако знае някой, моля да сподели.

Stelt77 за какви семки става въпрос, а дали някой от вас не продава разсад направо. Не съм убедена, че ще се справя сама. Семките и разсада, които купувам съвсем не са Био. Хибриди някакви и незнайно как отглеждани. Засега това ми е единствена алтернатива. Кой знае колко години ще се уча докато успея сама да си направя.

# 627
Добре дошла и от мен Веселчинка HugМного въпроси имаш и на някой от тях много ми се иска подробно да отговоря,но за съжаление детенцето ми е много болно и само поглеждам за малко темата.За копривата обаче искам да предупреда да внимаваш,защото при мен се получава азотно преторяване и листата на доматите се свиват на фунийки.(става въпрос за пръскането с настойка от коприва)А иначе когато засаждам доматите в земята,вътре в ямичката с пръст слагам стрък коприва,малко дървесна пепел,шепа утайка от кафе.(това по препоръка на Амика) и мога да кажа,че нямам прегризани стебла от попово прасе.Успех!                                                                            За всичко правя разсад с изкл.на краставици(не ми харесва как се развива после разст.)През средата на април си купувам хубав разсад от производител слагам малко тор отдолу в ямичката с пръст,засаждам,покривам около краставичката сено или малко слама и накрая една туба от минерална вода срязана на две.Когато е по студено през деня не махам тубата,а само капачката и до края на април вечер хвърлям една стара завивка върху тубите(живея до река и до късна пролет има слани)Най късно към 15май бера краставици.

# 628
Аз имам вече няколко  "находища" на коприва (3-4 места с по 3-4 коренчета), бдях над тях и ги обгрижвах повече от доматите лятос, сакън да не се затрият, вече са повечко.  Mr. Green
Първо обирам връхчетата и правя яхнийка, после режа с ножица и според количеството - на око си правя настойка- около две шепи коприва в 10 литрова туба, седят една нощ (12-24 ч), струва ми се, че при по-топло време става по-силен разтвор по-бързо, на следващия ден прецеждам и разреждам с вода, може би 50:50, на цвят го докарвам до блед разтвор, с който поливам, а листата от прецеденото ги разхвърлям из лехите, да не отиват зян.
Наблюдавам листата, само когато за пръв път го правих се завиха, след това вече карам с по-разреден разтвор по-често.  Освен, че много дръпват, стават и много здрави растения, аз до миналата година нямах оборска тор и това им беше торенето, заедно с ЧКЧ.
За листно пръскане спазвам дозировката, но имам записана някъде рецептата, по-късно ще я потърся, ако някой вече не е дал пропорциите.

Със същото нещо може да си поливаш и косата след миене, става с лъскав и здрав косъм.  Grinning
А с настойка от орехова шума се боядисва коса - за русоляв ефект. Само трябва много да се пазят очите, щипе силно.

Ех,  природа...

# 629
Като прочетох как vesel4ynka е изхвърлила копривата, се сетих за ценоразписа на едни продавачи на стоки през ФБ, които предлагат "Връхчета от прясна коприва за едно готвене - 3,00 лв."

Нова, ти откъде купи торта от ЧКЧ и оборската?

Общи условия

Активация на акаунт