(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 92 954
  • 757
  •   1
Отговори
# 705
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Добри, благодаря ти още веднъж. Ще се пробвам, пък да видим. Ще докладвам. Благодаря и на другите мацки за предупрежденията. Ще имам едно на ум. А на какво разстояние да ги садя?

# 706
  • Варна-София
... торфен субстракт пише-За листнодекоративни и тропически разстения.(торфът е много светъл на цвят сякаш предимно от изключително дребни дървесни стърготини.Ако с него съм прекалено подкиселила почвата дали не мога да сложа при поливка малко дървесна пепел за да неутрализирам реакцията?...

Листнодекоративните и тропическите растения произхождат все от едни такива страни, където няма почва като нашата - бързо се измива от дъждовете, гниенето е прекалено интензивно и хумусът не се натрупва. Изобщо те са създадени да живеят в бедна почва. Щом този субстрат е подходящ за такива растения, то за нашите не може да е подходящ. Пресаждай, не си играй на химия, не е въпросът в рН. Доматите бързо се прихващат след разсаждане.

# 707

... торфен субстракт пише-За листнодекоративни и тропически разстения.(торфът е много светъл на цвят сякаш предимно от изключително дребни дървесни стърготини.Ако с него съм прекалено подкиселила почвата дали не мога да сложа при поливка малко дървесна пепел за да неутрализирам реакцията?...

Листнодекоративните и тропическите растения произхождат все от едни такива страни, където няма почва като нашата - бързо се измива от дъждовете, гниенето е прекалено интензивно и хумусът не се натрупва. Изобщо те са създадени да живеят в бедна почва. Щом този субстрат е подходящ за такива растения, то за нашите не може да е подходящ. Пресаждай, не си играй на химия, не е въпросът в рН. Доматите бързо се прихващат след разсаждане.
Пресадих всичко 130 кофички!Кръста и краката ми са гроги,но дано вече да са добреМного време изгубих,но детето като не е на градина нищо не мога да свърша LaughingБлагодаря,че отговори!

# 708
reni7377, беше споменала, че използваш БД календар. Какъв е? От къде си го купила?
                                                                                                                                                           Пишеш в Гугъл Биодинамичен календар2014   (там е комбиниран и с  лунен и за дома) https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s& … YkWEumLbbfOKGs1lQ                  

reni7377, благодаря!
Аз ползвам този http://www.astrologie-info.com/mocal.cgi календар(когато мога), но забелязвам известни различия с хартиените, които се продават и някой преди беше публикувал част от тях.

# 709
  • Варна
Здравейте,

и аз ви следя редовно, темите са много интересни.
Тази година искам също да се пробвам да отглеждам ягоди и чери домати на балкона. Поръчах си горски ягоди Рюген, домати Идул балконски червени  и домати Идул чери от сортови семена- сайта им, но за съжаление нямам особен успех. Вече 2 седмици откакто посадих семената, а поникнаха само доматките и все още са с по 2-3 листенце, а за да ги пресаждам в саксиите трябва да имат поне 4 доколкото бях чела тук, нали така? Ягодите все още не са поникнали, дали е нормално или просто са били фалшиви семената?

# 710
Здравейте,

и аз ви следя редовно, темите са много интересни.
Тази година искам също да се пробвам да отглеждам ягоди и чери домати на балкона. Поръчах си горски ягоди Рюген, домати Идул балконски червени  и домати Идул чери от сортови семена- сайта им, но за съжаление нямам особен успех. Вече 2 седмици откакто посадих семената, а поникнаха само доматките и все още са с по 2-3 листенце, а за да ги пресаждам в саксиите трябва да имат поне 4 доколкото бях чела тук, нали така? Ягодите все още не са поникнали, дали е нормално или просто са били фалшиви семената?
           Миналата година си купих семена на ягоди и си спомням,че поникнаха много бавно(май след месец)Първо бяха в къщи а после навън под найлон,защото пишеше ,че никнат при 15-18 градуса.После доста бавно се развиха след пикирането.Моето скромно мнение е да потърсиш качествен готов разсад и ще си имаш ягодки.Успех Hug

Последна редакция: чт, 27 фев 2014, 13:08 от reni7377

# 711
  • Варна
Да, накрая вероятно така ще направя ако в крайна сметка не поникнат. А кога се сее готовия разсад?

# 712
Белруби им разбира на ягодите!Аз моите ги расаждах след 15-20 март.Дори да поникнат и разсадиш мисля,че ще плододават чак догодина.

# 713
Ягоди могат да се разсаждат целогодишно изключая месеците, в които земята е замръзнала  Mr. Green
Най-добре е обаче есенната сеетба-реколтата на пролет ще е най-обилна.Но и ако през март се разсадят пак ще има какво да се откъсне още тази пролет.Ето от миналата година- разсада е сложен около 10 март, а в края на май беше така
 http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.29881563
http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.30476445
И за пореден път-не се занимавайте с ягоди от семена-пълните джобовете на търговците  Peace
Количеството и качеството на реколтата от ягоди е в пряка зависимост от това дали се ползва разсад от разсадник или такъв взет от някой съсед  Laughing
Обяснявала съм някъде назад през годините как се произвежда разсада в маточниците-от клетъчни култури в стъклени панички до разсади първо, второ, трето размножение, за да се запазят сортовите характеристики и да се гарантира мощно и здраво растение....
Това е метода на промишленото размножение на ягодите навсякъде в света.Сами си отговорете защо се омат, е просто не събират семена....

# 714
  • Варна-София
Хипи, семената на ягодите може да са напълно в ред, но трябва да знаеш, че се занимаваш с горски ягоди, в което няма нищо лошо - ароматни са и листата стават за чай.
Запаси се с търпение, защото никнат изключително бавно и после месеци наред стоят с размер не по-голям от мъх. Чак като пораснат толкова, че пръстите да не ги смачкат, се разсаждат в кофички от кафе, после в по-големи, гледат се като бебета докато, наесен се сложат в земята.
Дават малко, но са незаменима добавка в сладка "тутти фрутти" (бели+черни череши, йоща, френско грозде ...), които всички оприличават на сладко от ягоди. След третата година разбираш, че насаждението продължава да е все така силно, не както културната ягода дето трябва да се подновява. Докога продължава това не знам, защото мъжът ми реши да прави паркинг, точно където бяха ягодите - място леко засенчено от една череша - точно като средгорска поляна.

Последна редакция: чт, 27 фев 2014, 16:25 от amica1

# 715
  • Бургас
Здравейте и от мен.  bye
Имам голямо желание да отгледам живи подправки вкъщи. Засега се справям добре, но често имам проблеми с акари.

Предстои ми сеенето на различни семенца - риган, мащерка и т.н. Моля за съвет по следните въпроси:
  • трябва ли да се използва някакъв препарат против вредители/гъби при самото засяване? Четох за третиране с фунгициди (топсин и превикур), за да се избегне "сечене". Какво е "сечене"?
  • ако третирам билките с такъв препарат какъв е периода, в който не може да се ползва растението за консумация?
  • с какво бихте ми препоръчали да водя био-борба с вредители(в частност акари) по ядливите растения?

С удоволствие се връщам назад да ви чета, защото смятам да помагам на родителите ми тази година в разсада за зеленчуци   yes Smile

# 716
  • Варна-София
Fervour, чети назад как се прави цитрусова настойка.
Без грешка е за паяжинообразуващ акар по подправките вкъщи.
За химия съвет от мен няма да получиш, има предостатъчно информация навсякъде - въпрос на избор.
Ако ми се появи сечене просто бих започнала наново с нова пръст. Нали е за домашни нужди? Не ти трябва да бързаш, нито ти трябва химия.

Последна редакция: чт, 27 фев 2014, 23:47 от amica1

# 717
  • Варна
Белруби, много благодаря за инфото, определено ще пробвам и аз тази година в градината. Само имам още няколко въпроса, найлонът обикновен ли е или трябва някакъв по-специален и ще може ли да ми препоръчаш няколко добри сорта, ще ги засеем край морето в Северна България.

# 718
  • Бургас
Fervour, чети назад как се прави цитрусова настойка.
Без грешка е за паяжинообразуващ акар по подправките вкъщи.
Не съм и предполагала, че такова просто нещо ще помогне  Simple Smile Благодаря!  thumbsup

# 719
Посадих арпаджика и граха.За първа година сея грах и ще ми е много интересно развитието му.
Арпаджика ми беще един килограм,но от него половината беше малък колкото грах,дали ще направи хубава глава newsm78
А днеска като по поръчка е този дъжд след вчерашния градинарски ден,сега хубавичко ще се напои земята.

Общи условия

Активация на акаунт