(Био)зеленчукова градина - тема 24

  • 92 954
  • 757
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 30
Салатите зимна маслена глава изглеждат ето така: http://radikale.ru/data/upload/ba193/05615/b0431c634d.jpg
Няколко сорта ранни домати растат, вече пикирани. Също и първите пипери, от 100 семки пикирах 94 - http://radikale.ru/data/upload/c2184/69fda/20658eb7a2.jpg.
Честита баба Марта - желая ви здраве и вдъхновение!

# 721
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Някои пикират, а аз днес сея първата партида домати и пипер. Опитах да съм пестелив със семената, и все пак очаквам поне 200-300 годни за пикиране растения от доматките.

Пуснах два нови за мене сортове пипер - за сушене и за лют червен пипер.

Засях още семена за разсад праз и патладжани.

Великолепни салатки, Ани! А почвата около тях ... без боклуче, без клечица, без тревичка! Образец!

# 722
  • Мнения: 77
здравейте , и аз се присъединявам към вашата тема...
преди около 15 дни си засях краставички и домати в кофички... дилемата ми е ,защо израснаха толкова големи стебълцата??? краставиците са буквално 5 пръста над почвата и се мяткат на всяко отваряне на вратата на стаята... баща ми си сее в градината краставици - семките в земята и толкова,но неговите листенца (първите) са точно над почвата... доматките и те-освен ,че са с дълги стебла са и толкова хилави милите... направи нз какво да правя... посадих ги в обеззаразена почва ... тази която използвам за цветята... държа ги на топло -поникнаха , но нз какво да правя с тези домати... имам ли шанс за разсад или не ... МОЛЯ ПОМАГАЙТЕ...

# 723
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Абсолютно ненужно е да правиш разсад от краставици, savina1096. Някъде през втората половина на април засей директно семената в градината. Ако все пак държиш да използваш произведените растения, ще трябва да ги засадиш в парник. До момента за засаждане на открито (след около 45 дена поне) ще прораснат непоправимо.

По описанието растенията ти най-вероятно са изтеглени - тъмно им е, а инак имат достатъчно топлина, вода и почва. Изнеси ги на малко по-хладно и най-важното: много по-светло, като намалиш леко поливките.

Ще бъде чудесно да споделяш още в темата, и ще бъде по-разбираемо за всички, ако при писане ползваш главни букви и точки вместо многоточия. Малко объркващо изглежда текстът, ако ме разбираш

# 724
  • Мнения: 77
Благодаря , ще се постарая. Правя разсад ,защото искам да си засадя няколко коренчета на терасата .Ако ги оставя разсада в другата , където температурата през нощта пада до към 10 градуса добре ли ще им е ? нямам къде другаде да ги сложа. А иначе разсада за домати е за баща (ако стане нещо де).

# 725
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
10 градуса нощна температура за доматен разсад е малко нисичка, но е по-добре от стайна, при която са в момента. Стига стаята да е по-светла - пренасяй смело.

Ако искаш да отгледаш зеленчуци на терасата - чудесно, но пак не ти е нужен разсад от краставици. Просто зарови семената след 10-15 април в няколко тенекии хубава торна почва и толкова.

Краставиците (особено дългоплодните) понасят пресаждането тежко, боледуват дълго и понякога - фатално. Най-лесно понасят пресаждане доматите, марулите, празът, чубрицата, донякъде патладжаните и зелето.

Малко по-трудно, но все пак добре се пресаждат пиперът, водните лукове, целината.

Тежко понасят пресаждането дългоплодните краставици, тиквите.

Не понасят пресаждане морковите, спанакът, лукът от арпаджик.

# 726
  • Мнения: 77
Утре ще пренеса краставиците , а доматите какво да ги правя?

# 727
  • Мнения: 77
Много са хилавички. Да ги оставя още малко на стайна температура -22-23 градуса е непрекъснато?

# 728
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Пренеси доматите, не краставиците. Краставиците можеш да ги използваш единствено в случай че имаш парник - да ги засадиш там след някой ден. Подранила си с тях много.

Намали им поливането, пък каквото стане.

# 729
  • Мнения: 77
Благодаря ти .Аз щях да пренеса краставиците . Те още не са изсъхнали от първото поливане , пръстта е влажна.

# 730
  • Варна
  • Мнения: 507
Виж пост 667 две страници по-напред.
Аз го бях прочела, но не ми прозвуча много успешно като проба, ще ми се да да прочета нещо по- обнадеждаващо.  Mr. Green

Здрасти, и аз като теб ... мераклийка със саксии ще се пробвам да гледам разни вкусотийки,: чери домати, босилек, магданоз, копър, розмарин и маточина. Засяхме ги миналата събота. За две денонощия ги завих и с найлон и вече са покълнали черитата, босилека, маточината и копъра/или магданоза/ и са с първите 2 листенца /не същинските/. Всъщност не е малко обнадеждаващо това, което ми написа в този пост авторката на съвета. Проблема е, че на нас ни липсва опит и имаме много въпроси. На метода проба-грешка се надявам да се ориентираме. Ако имаш въпроси и мога да ти помогна - питай. Приятна вечер на всички.

# 731
  • Мнения: 77
От кой град си ? От къде мога и аз да си взема чери домати ? В магазина където си купих семената нямаше.

# 732
  • Мнения: 854
някой миналата година сподели за черита, високи около 30 см! не съм имала такива и не мога да давам съвет за тях
Аз имах такива -малко, симпатично храстче. Роди ми около 5 доматчета, но аз не се грижех добре за него, а и беше на страшен пек. Бих опитала, заради гъдела, пак. На пликчето помня, че пишеше "Балконски домати".

# 733
  • Мнения: 77
Аз имам голяма открита северна тераса , която е по сенчеста и е по хладно през лятото. Няма да са на директно слънце и няма да е парник. Южната тераса я пазя за басейнче за децата. Опъваме чадърче и на обед им надувам малкият басейн и става веселба.

# 734
  • Мнения: 4 587
Домати Идул балконски червени е пълното наименование на черита на храстчета докъм 30 см. високи. 50 семки за 50 ст. Simple Smile).

Общи условия

Активация на акаунт