(Био)зеленчукова градина - тема 24

  • 93 097
  • 757
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 24 839
моми4ета зеления лук и 4есъна дали ще измръзнат , 4е половината ми ве4е са израснали много ?
Няма да измръзнат, не се притеснявай.
Ако искаш да станат по- рано, метни им отгоре един найлон.
На средния ред на клавиатурата, последната буква в дясно е "Ч".
Ако заместиш четворките с нея и започнеш изречението с главна буква, постът ти ще добие съвсем друг облик. Simple Smile

# 31
  • Мнения: 26
Хайде и аз барабар Петко с жените в новата тема  Simple Smile.
Много се радвам за новата тема, като вземем да наближаваме края на някоя и вземам да се чувствам притеснена дали ще се намерят добри хора да направят новата, обаче чудото всеки път се случва.
Да благодарим на Стелт.  bouquet
Абе забелязвам, че много от "старите" зарзаватчийски кадри се позагубиха тази година. И новите мераклии като че ли не са много...

Аз приключих със градинарстването за тази година. Може да мъча малко марули на терасата, но с градината приключих. Завита е. Нека спи, почива и събира сили за догодина.
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2013.733594.32120073
Малко тъжно изглежда. Още повече, че това май ще ми е последното градинарстване тук...

Иначе равносметката от есенната реколта е следната:
- 8 кг репи от всякакъв тип и калибър
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2013.733594.32120050
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2013.733594.32120066
Сети малко през рамото и гледани пак от там.

Септември бучнах 33 корена китайско зеле. Така за всеки случай. Тръгнаха малко зле. Много охлюви, плужаци и скакалци. Почти ги бяха изяли. Поръсъх ги обилно с пепел. Явно се престарах, защото повечето от оцелелите от гризящите листа, изгоряха от пепелта.
Въпреки всичко растенията се посъвзеха. В средата на Октомври ги оставих на грижите на жена си да ги полива.
Когато се върнах месец по-късно заварих 26 пораснали растения. От тях 23 завили зелки - най-добрата ми продукция от как се опитвам да гледам зеле вече 4-та година.
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2013.733594.32120068
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2013.733594.32120070
Явно жената ще се окаже майсторка по зелето. Неподозиран талант  Laughing!

Междинните листа с малко ряпа и моркови ги сложих за кисело в два 10л буркана.
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2013.733594.32120072
Крехката жълта сърцевина ще я ядем прясна на салатка. С майонеза е просто върха   Hands Thumbsup .
И хрян за сос, трушия е лекарство доста излезе - от 4 храста почти 2 пазарски торби корени.
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2013.733594.32120069
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2013.733594.32120071

Набрах и малко коприва за подправка.
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2013.733594.32120067

Е разбира се къде без цветята!
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2013.733594.32120047
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2013.733594.32120048
Жалко, че ме нямаше и неможах та им се порадвам  Sad.

Равносметката за тази година е:
1. Много добро време! Не беше много влажно. Умерени валежи. Нито един тайфун!
2. Наторих добре с мой компост и чести препишквания.
3. Болести почти нямаше. Пръсках само 2 пъти с разните настойки от цитруси, олио и сода. Поръсих с пепел още 2-3 пъти. Пръсках и с настойка от дървестни сажди веднъж заради гасениците по царевицата, но разтвора беше толкова слаб, че ефект не видях.
4. Разни пълзящи, летящи и грезящи животни в огромни количества. Най-голям проблем ми създаваха гасениците по царевицата и поповите прасета есента.
5. Реколта:
- пролетни марули, спанак и репички в изобилие. Част подпомогнаха компоста.
- тиквички - на корем
- краставици - също. Нещо всусът им куцаше тази година.
- домати - сях само черита. Имаха плод, но листата бяха много повече.
- патладжан - НА КОРЕМ! Раздавахме, сушихме, ядохме. Още има в хладилника. Това от 8 корена.
- Картофи - най-добрата ми реколта за 4 години въпреки, че останаха без листа от бръмварите.
- моркови пролетни - доста добра реколта, но изхвърлих повече от половината, че изгни от дъждовете.
- пипер - провал за 4 година!
- царевица - средна работа. Много гасеници!
- боб - слабо
- фъстъци - 5 корена за проба. не се получиха особено.
- сусам за листа - много растения. Не го ядохме така както миналата година.
- босилек - 4-5 огромни растения.
- магданоз - нищо
Есенното ми градинарстване беше под въпрос и не си давах много зор да сея и грижа за растенията. В резултат на това:
- марули - сравнително слабо. Поповите прасета пожалиха само 10-тина от над 30 корена разсад.
- репите - поносимо. Ще хрупаме поне до Януари.
- зеле - както вече споменах - най-добрата реколта до сега. Всъщност при всички съсети, а и в цялата страна е много добра.
- цветя - бяха по-малко от минали години. Не купувах разсад и всички са мои. Някой от тях самараслеци.
- имаше и много друг самараслек - кориандър и други.

Това е за тази година. Пускаме кепенците и отиваме да почиваме. За другата ще мислим по-късно.
Всъщност аз вече мисля  Simple Smile. Сигурно, че градинарствам по българско. Изпросих от брат ми едно парче от градината му и сях лук и чесън. Хвърлих и малко семе на моркови, репички, марули и спанак. Да видим какво ще заваря на пролет.

Последна редакция: вт, 03 дек 2013, 04:14 от manandy

# 32
  • Мнения: 86
manandy,имам въпрос-китайското зеле защо го връзвате и масова практика ли е там?
До сега имам 4 опита с него -един пролетен и се получиха огромни зелки, над килограм и половина.Но есенните ми опити завършиха безславно  Embarassed-много,ама наистина много листа и никакви зелки.
Всъщност това получавам често и при карфиола-на две-три години един път ми се получават глави и не мога да разбера къде ми е грешката.

# 33
  • Мнения: 26
manandy,имам въпрос-китайското зеле защо го връзвате и масова практика ли е там?
До сега имам 4 опита с него -един пролетен и се получиха огромни зелки, над килограм и половина.Но есенните ми опити завършиха безславно  Embarassed-много,ама наистина много листа и никакви зелки.
Всъщност това получавам често и при карфиола-на две-три години един път ми се получават глави и не мога да разбера къде ми е грешката.

Вили, зелето го връзвам за да не прониква светлина навътре. Така вътрешните листа не позеленяват и остават по-нежни. Фирата е по-малко. Възможно е да има и други причини.
Да, по любителските градини се връзва масово. За другите нямам наблюдение.
Това, което зная за зелето е, че иска добро подхранване и много вода.
Тук го садят в средата на Август. Подхранват добре с компост, а по-късно и по няколко лъжици азотен тор на растение.
Аз първите 2 години не подхранвах. Нито една зелка не зави.
Последните 2 хвърлям доста мой компост и го препишквам няколко пъти. Количеството завили зелки беше 1/3 миналата година и 2/3 тази(всъщност почти всички оцелели от охлювите и скакалците). Времето беше сравнително топло.
На съседи по околните парцели завива на почти 100%.

# 34
  • Мнения: 86
manandy,замислям се дали да не продължа да опитвам и експериментирам с китайците  Laughing  Hug
Казваш повече азот  Thinking.Дали не е от значение това,че използвам оборска тор,а знаем проникването  и усвояването на елементите става по-равномерно,но и по-бавно  newsm78.Записвам си в плановете да сложа някой стрък с оборска,а някои да форсирам с повишено азотно торене-може би копривена чорба  newsm78 и контролни-с белите зрънца тор...
Малко знаем за особеностите на торенето и точните фази, и остатъчните елементи...Все повече се убеждавам, че нищо не знам  Mr. Green  Joy

# 35
  • Мнения: 30
Подсетихте ме да погледна в градината за забравените китайски зелки. Започнах доста злополучно с този вид преди години -следвайки "компетентни" съвети, първо го сях предзимно. През пролетта така хубаво беше нацъфтяло, че всички съседки се изредиха да питат "Квой туй убаво цвете?" и да искат и те да си посеят.  Laughing
Сега вече постигнах 100 % успеваемост - 3 зелки са завили от общо толкова, и след като обелих много нагризани листа, кантара показва 2 кг. Резултатът е по-скоро случаен - не съм ползвала ам. селитра, просто маркучите на капковото минаваха там. http://s36-temporary-files.radikal.ru/470d31806db54af78976b60845 … 71e/-88693455.jpg Това със завързването ще го запомня.

# 36
  • Мнения: 1 754
Ана, нямаш ли го на снимка как е нацъфтяло, че ми се прииска и аз да видя  Simple Smile като са го похвалили съседките.

# 37
  • Мнения: 26
Вили, ако не пробваш на-вероятно няма да разбереш къде е проблема.

Ана Иванова, поне сега знаем как да си произведем семена, ако са ни нужни  Simple Smile.

Аз пък съм тръгнал да си купувам комбиниран влагомер-светомер-pH метър за почва:
http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-3-in1-Plant-Flowers … er/618795604.html
Винаги ми е било чудно, защо ръцете ми се напукват толкова бързо при работа с пръстта. Сега ще проверим какво е положението.
Харесъл съм си още един за мерене рН на вода и други течности:
http://www.aliexpress.com/item/Digital-PH-Meter-Tester-0-14-Pock … x/1245236269.html

# 38
  • Мнения: 30
Така е,  manandy, трябва и от грешките си да се учим.
mama_gali, нямам го снимано. Помня, че изкара едни високи цветоноси и цъфна в яркожълто, нещо подобно на репко.
Споделете, моля, от кои сортове домати бяхте доволни през този сезон? Като вкус, родовитост, устойчивост на болести? Сега е време да обменяме идеи, да набележим сортове и фирми.
Имам проблеми със съня и нощем редя ли, редя лехи със зарзавати Joy

# 39
  • Мнения: 748
 manandy много си далеч иначе бих си изпросила хрян. Mr. GreenОтдавна искам да посея ,а никъде не съм виждала.Някой ,ако има и ,ако  му е на сърце да се обажда.

Ana.Ivanova аз сях Оптима, Рила , Наслада ,Руен,Чери,Калина  и един сорт който ми го препоръчаха ,че раждал много от рано до късно-пишеше на разсада Калина.Както и предполагах нямаше нищо общо с моя разсад на Калина.Тия купешките разсади ми харесаха,но не съм сигурна за сорта.
Оптимата първа китка мнооого едра ,после изведнъж много издребня.
Рилата само ципата и не харесвам ,че дебеличка.
Насладата и Руена мога да кажа ,че ми бяха еднакви,нищо особенно.
Втора година правя сама разсад и вече си мисля да си копувам професионални семена ,че тези в малките пакетчета много различни има.Тази година например биволско сърце не сях ,а имах един корен.Между Рилата също имаше според мен разлики.

А и Прекос си купих на разсад ,но не ми хареса,на коя китка newsm78 се задъни сам,в мен ли беше проблема не разбрах.
Аз обичам сладък и сочен  домат,най харесвам септемврийските домати,най са ми сладки.

# 40
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Тази година ще опитам с "професионални" семена, Ани. От ония, дето една семка излиза към 15 ст. Има и много вкусни всред тия сортове, но повечето са хрупкави като ябълки. Инак от миналия сезон съм доволен от Трапезица, Рила, Наслада и Дорина, но съм уверен, че няма никаква гаранция, че при последващата покупка, дори и от същия производител и сорт, ще получа сходни резултати.

Много харесвам Идеал, но много боледува. Добре се представи Рио Гранде за консерви.

Що се отнася до ципестите домати - безспорно за това значение има сорта, но по мои наблюдения за дебелината на ципата допринасят и редица външни фактори - почви, напояване, торене, слънчево греене. Всяка година предлага уникална комбинация от тия неща и затова ми е трудно да бъда категоричен кое е с най-голяма тежест.

През миналата година в два пазарни дни продавахме пикиран разсад - седемседмичен, средно едър, в кофички по два стръка (с изричното указание, че е любителски) - и всичко се изкупуваше за няма и два часа. Ама тя си беше и добра стоката, де  Wink. Доволен съм от цената и смятам през тази година да увелича леко количеството.

Ох, как ми трябва още тор...

# 41
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 958
manandy много си далеч иначе бих си изпросила хрян. Mr. GreenОтдавна искам да посея ,а никъде не съм виждала.Някой ,ако има и ,ако  му е на сърце да се обажда.

...

на пазарите бабите продават почистен и на връзки, не можеш ли да си поискаш да ти донесат направо "морковчето"?
не съм си ходила скоро на село, но като идем ще питам по комшулука.
 Laughing ако има ще се заимаме и двете  Hug Hug

# 42
  • Мнения: 1 206
Кажете моля отде ги вземате професионалните семена? Да пробвам и аз Simple Smile)

# 43
  • Мнения: 1 754
Аз имам хрян  Peace Сигурно напролет се сади, подсещайте ме, ще пратя.

# 44
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Хрянът и девесилът се размножават доста успешно чрез резници от коренищата наесен. Изравяме коренище, отцепваме по-младите му издънки, поосвежаваме коренчетата и поставяме на на новото място, засипано с една лопата тор. Може да с приготвят резници, които да се съхраняват до пролетта в пясък и на тъмно, ама не виждам особена полза. И със семена става де, ама повече грижи и рискове има, докато позаякнат растенията. Защото, знаете, и най кичестият храст девесил започва от едно мъничко семенце, после едно нежно кълнче, после листенцата и така. Simple Smile

Хрянът е растение - беглец. Всяка година израства доста по-нанякъде, а баш там, където човек е решил да си го въди. По някакви свои причини поема на пътешествие към комшиите и не след дълго се мушва под оградата. Моят хрян за 5 години се премести повече от метър.

"Професионални" семена ще взема от приятели, малко, за проба. Нямам опит, но ето това, да речем. Тези домати донякде не съвпадат с идеята ми да поддържам свой сорт, но за толкова години така и не успявам да го направя. На практика пак купувам хибридни семена, само че с много по-малка гаранция за добив, здраве и сортови качества.


Общи условия

Активация на акаунт