(Био)зеленчукова градина - тема 24

  • 93 048
  • 757
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 070
Гледам на този линк за професионалните семена 1 г е 25 лв. Ако в един грам доматено семе има около 300 семена (плюс-минус 50) то толкова семена за един човек с любителска градина ми се виждат много.
Освен да се комбинираме няколко човека и да си разделим.

# 46
  • Мнения: 258
Когато търся семена отделям много време. Избягвам сортове, които са с търговска цел. Кожата на доматите е дебела, а и самите домати не са вкусни - тези за търговски цели.

Всички салатки са ми ги изяли. kaffeetrmker_2


Сега ми оставя да си ги купувам. newsm01


Към който питаше за гъби - Няма проблем да си гледате гъби дори на място, където живеете. Въглеродният двуокис не е опасен и в голямо количество. Трудно е да се постигне постоянна влажност и температура. Гъбите обичат тъмнотата. Кладницата може да стои и на полутъмно. Интересувайте се за параметрите на температурата и влажността. Предварително накиснете пънчетата във вода за 24 часа, след което повийте с найлон да има парников ефект. Правилно сте се ориентирали. Ние също консумираме предимно кладница и шийтаки, и понякога други подобни, чийто качества са известни, за тези, които се интересуват. Печурките са страшно мръсно производство и не са с добри хранителни стойности.
Успех с хобито, въпреки, че любителски е много трудно да се занимаваш с гъби и резултатите не са добри.

# 47
  • Мнения: 11
Здравейте, моля за съвет относно отглеждане (вечедори спасяване) на босилек в саксия през студените пероиди.
Имам една голяма саксия с босилек от май месец и растее много бързо, в момента височината му е около 30-40 см, не знам дали  е трябвало по-рано да му намаля височината.
същинският проблем е, че през първите дни на насъпващата зима го забрах за 1 нощ на терасата и горкичкият беше измръзнал. Оттогава му изсъхват листата и след това падат.
Какво мога да направя, за да го спася или вече е късно ?
Ще съм много благодарна на съветите ви. Simple Smile

# 48
  • Мнения: 11
Забравих да добавя, че имам същия проблем с котешката трева, жълтее и вехне. Има ли надежда за съживяване?

# 49
  • Лутаща се
  • Мнения: 928
  tiptoe  Примъквам се и аз.

stelt77  bouquet
Благодаря за темата!

# 50
  • София/Варна
  • Мнения: 1 522

me4opuh2000 според мен трябва да окастриш босилека и да пострижеш тревата. Ако не са съвем замрознали би трябвало да покарат. Докато не тръгнат поливай пестеливо.

# 51
  • Мнения: 854
И аз да се разпиша в новата тема, че да не пропускам.
Понеже коментирахте зеленият лук - аз бях посяла семенца някъде през лятото за втори път. Растяха бавно и трудно, но упорито - водата им беше малко. Като дойде хладното - дръпнаха.
Понеже трябваше да освободим земята, та извадих всичко и пренесох в щайги с пръст. Сега имам две щайги с доста зелен лук, седят в една хладна стая и си вадя за салата.
Мястото, което ще обработване догодина е неползвано много години. МИна трактор и го изора, като заора всичката трева. Получиха се огромни буци, за които съседите казаха, че им е жал за нас как ще ги разбиваме и как ще вадим коренищата.
Аз нямам никакъв опит - миналогодишното беше чистичко, работено години преди това, равничко.
Но въпреки това не смятам да вадя корени, ще видим дали изобщо е възможно. Разчитам, че буците ще измръзнат зимата и ще успеем да подравним сравнително лесно на пролет.
Пренесох от старото място на новото само едни дребни марулчици, които сами се бяха посяли от цъфнали марули. Още не съм отишла да видя, но дано са живи.

# 52
  • Мнения: 1 754
Все да ви питам и забравям, чесънът ми е с едни особени като изсъхнали скилидки отвътре, на какво ли може да се дължи, грешки в отглеждането, грешки в съхранението  newsm78 Сякаш нищо му нямаше, като го извадих.

# 53
  • Мнения: 11
Gerundiq, благодаря много за съвета  Simple Smile

# 54
  • Русе
  • Мнения: 25
Честит имен ден на Ана Иванова и всички Ани. Бъдете най-вече здрави, всичко друго - може и без него.

# 55
  • Мнения: 26
bushkata, къде се намират парцелите, които работиш?
Чия собственост са? Под наем ли ги ползваш?
Къде в софия може да се купи разсад?

# 56
  • На Дунава
  • Мнения: 268
Привет от Австрия!
Цяло лято си ви четях и пълних очи с градините ви.... Нямаше какво да пиша, защото балконското ми градинарство беше плодотворно само откъм набиране на опит. За мен - разбрах, че освен върху парапета, никъде другаде по балкона нищо не мога да отгледам, слънцето никога не огрява пряко. За сина ми - убеди се, че зеленчуците не хапят, и скланя поне да опита зеленчукови манджи, понякога, ако е много гладен, или зеленчуците - добре пасирани, даже ги изяжда, и забравя да се оплаче. Това на фона на четиригодишно магаренце, което предпочита да си легне гладно, вместо да опита вкусната ни манджа, си е огромен напредък. 
Обаче се сдобихме с такива ята дребни черни мушици, че още не сме се отървали от там, макар на балкона да е нула градуса, и да има само 3 сандъчета със студоиздръжливи салатки. Развъждат се в почвата и няма мира от тях! В известна степен се повлияват от пръскане със зехтинената емулсия, но само, ако са по растенията. Както са сега, в почвата, нищо БИО не ги лови  Crossing Arms
И сега съм се замислила, че почти единственият фактор, който мога да повлияя в положителна насока, е почвата. БИО компост не мога да купя, а нашето домакинство произвежда немалко количество БИО отпадък (като за 4-членно градско семейство)... Та си мислех да ви питам това въобще разумна мисъл ли е, на Виенския си балкон в блок със 100 семейства да туря компостираща кофа. Ще мирише ли? Червеите ще трябва да ги купувам, но колко? При такива малки обеми, няма ли да измръзнат или да се изпекат? Или пресушат? Гледам има някакви екзотики като електрически компостери, но с мноооого противоречиви коментари. Да се захващам ли въобще с тази мисия?
Иначе от инвестиция над 150 евро за миналата година (сандъчета, БИО тор, семена и най-вече почва - по 10 евро за 40 литра!) изкарах само зеленилки, колкото да ги ползвам като подправки за салатата. Но усещането за очакване, надеждата, че нещо ще излезе, кефът да повдигна децата да си откъснат нещичко не си ги давам, и ще продължа с нерентабилното хоби. Може пък да му хвана цаката?!

# 57
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
...
Мястото, което ще обработване догодина е неползвано много години. МИна трактор и го изора, като заора всичката трева. Получиха се огромни буци, за които съседите казаха, че им е жал за нас как ще ги разбиваме и как ще вадим коренищата.
Аз нямам никакъв опит - миналогодишното беше чистичко, работено години преди това, равничко.
Но въпреки това не смятам да вадя корени, ще видим дали изобщо е възможно. Разчитам, че буците ще измръзнат зимата и ще успеем да подравним сравнително лесно на пролет.
...

Буците ще измръзнат и най-вероятно ще се разпаднат, но това зависи и от типа на почвата. За коренищата обаче ще се наложи да поработиш. Има много видове треви, които изобщо не се страхуват от такова изораване, а напротив - то ги стимулира към растеж и ги размножава вегетативно. Та лека-полека ще трябва да почистиш мястото. Надявам се и пожелавам да нямаш от най-упоритите треви все пак, като троскота. Няма да е ника лошо тракторът, след като е изорал и да култивира и бранува изораното. Невъзможно е да се сади зарзават в почва, която е претърпяла само дълбока оран. Още обработки трябват, мисля си.

Противниците на класическите почвени обработки препоръчват за такива случаи дебелото мулчиране. Идеята е, че дебелият слой мулч ще затъмни и подтисне плевелите. Предлагат се варианти за застилане със специални или обикновени отпадъчни тъкани или велпапе, в които се пробиват дупчици и се засажда само кутурното растение.

Има хляб в тая практика, но мисля, че ще постигне още по-добри резултат, ако се комбинира умно с класиката.

 Bibiana_,
ама хич никак ли е невъзможно да курдисаш някъде няколко тенекии с почва? Имам отлични добиви от краставици, домати, патладжан и други от 15 литрови съдове. А по червеите нашият специалист е amica1, дано се включи. Моя опит с 600 литров безчервеев компостер показва, че от дворните и кухненски органични отпадъци за 1,5 година няма още готов компост  за една саксия поне. На бахчата имам компостен куп и там процесите вървят по-добре, като срокове и количества, ама ти не питаш за това, де.

# 58
  • Мнения: 223
Хайде и аз да се метна тук. Simple Smile
И моята първа година с градина беше успешна. Доволна съм. Догодина се надявам да отгледам повече и за зимнина.
За зеления лук някой питаше за идея как да се яде - ние обичаме да си правим зеленчукови кюфтета с доста лук.
А хрян - от пазара съм купувала коренче от бабите, даже имам едно изсъхнало, мисля да го боцна напролет, да видя дали ще излезе нещо.
Част от семената миналата година си купих от Амитица, онлайн, а друга част - от сортови семена.
Новите ми домашни любимци живеят в кофа - калифорнийски червеи две шепи. Simple Smile Дано изкарат зимата.

# 59
  • Мнения: 26
А хрян - от пазара съм купувала коренче от бабите, даже имам едно изсъхнало, мисля да го боцна напролет, да видя дали ще излезе нещо.
Ако е изсъхнало - можеш спокойно да не опитваш. Ако имаш свежо коренче, още сега го зарови на една педя в земята. На пролет то ще се вкорени. Държал съм корини в хладилник и в наелонова торба на терасата. Или изсъхват или загниват. Заравянето в почвата дава най-добри резултати до сега. Може да се държи и във влажен пясък, но си е излишна играчка за мен.

"разумна мисъл ли е, на Виенския си балкон в блок със 100 семейства да туря компостираща кофа."
Компост става на всякакви балкони...стига да знаеш как Simple Smile.
Аз компостер или други модерни джаджи нямам, затова ми си налага да си размърдам мозъка.
След няколко години на опити съм стигнал да следния прост метод. Вземам голям кашон и го изолирам с наелон отвътре (ако е пластмасова кутия ще е много по-добре). Сипвам 1/3 почва или стар добре угнил компост. Разделям кашона по дължина на 3 части. Изкопавам дупка в едната част и в нея слагам кухненските отпадъци. Като се напълни, я покривам с поне 1 пръст почва. Изкопавам нова дупка във втората третина от кашона и продължавам с пълненето. После с третата третина.
След това слагам още почва в кашона и правя втори етаж в който правя дупки и ги запълвам с отпадъци. И така докато напълня целия кашон.
Размера и формата на кашона или кутията, размера на дупките нямат голямо значение. Можеш и да не правиш изобщо дупки а просто да редуваш ред отпадъци, ред почва. Важното е:
- да покриеш отпадъците с почва до 1 седмица след като си започнала да ги събираш иначе може да започнат много да миришат.
- почвата за покриването трябва да е суха. Не изливай вода или други течности в компостера. По-добре малко по-сухо отколкото влажно. По-принцип кухненските отпадъци са доста сочни и сухата почва ще поеме излишната влага, ще предотврати неприятните миризми.
- когато компостера е пълен трябва да се покрие с поне 2 пръста почва за да се избегне миризмата.
- не се бърка.
Ако се придържаш към горното и балкона ти не е напълно затворен, изобщо няма да се усеща, че има компостер.
При топло време и нормална влажност вътре, компоста е готов за около 2 месеца.
Аз червеи не ползвам. Преди пробвах с дъждовни такива, но тъй като на терасата ми е много слънчево и горещо лятно време, те бързо заминават към вечните ловни полета.

Последна редакция: ср, 11 дек 2013, 09:15 от manandy

Общи условия

Активация на акаунт