(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 025
  • 757
  •   1
Отговори
# 630
  • Sofia
Аз имам вече няколко  "находища" на коприва (3-4 места с по 3-4 коренчета), бдях над тях и ги обгрижвах повече от доматите лятос, сакън да не се затрият, вече са повечко.  Mr. Green
Първо обирам връхчетата и правя яхнийка, после режа с ножица и според количеството - на око си правя настойка- около две шепи коприва в 10 литрова туба, седят една нощ (12-24 ч), струва ми се, че при по-топло време става по-силен разтвор по-бързо, на следващия ден прецеждам и разреждам с вода, може би 50:50, на цвят го докарвам до блед разтвор, с който поливам, а листата от прецеденото ги разхвърлям из лехите, да не отиват зян.
Наблюдавам листата, само когато за пръв път го правих се завиха, след това вече карам с по-разреден разтвор по-често.  Освен, че много дръпват, стават и много здрави растения, аз до миналата година нямах оборска тор и това им беше торенето, заедно с ЧКЧ.
За листно пръскане спазвам дозировката, но имам записана някъде рецептата, по-късно ще я потърся, ако някой вече не е дал пропорциите.

Със същото нещо може да си поливаш и косата след миене, става с лъскав и здрав косъм.  Grinning
А с настойка от орехова шума се боядисва коса - за русоляв ефект. Само трябва много да се пазят очите, щипе силно.

Ех,  природа...

И аз много обичам копривата! Имаме си и ние 2 стръкчета в двора и редовно си правя яхнийка от тях, но не знаех за това й качество за обогатяване. Благодаря за информацията! Аз редовно си правя запарка от коприва, защото пък съм с желязодефицитна анемия, и на малкия юнак почнах да давам. Изключително полезно растение!

# 631
  • Sofia
сигурно е ставало на въпрос в темата и се извинявам предварително, но имате ли информация за добри коренчета ягоди от разсадници около/в София и кога точно е най-добре да ги засадя?
Благодаря

# 632
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Здравейте, зеленчукопроизводители!

Идвам с въпрос:
Искам да си засадя (засея?) земна ябълка (гулия). Някой има ли опит? Семена ли трябва да купя или грудки? И кога трябва да засея (засадя)?

# 633
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте, зеленчукопроизводители!

Идвам с въпрос:
Искам да си засадя (засея?) земна ябълка (гулия). Някой има ли опит? Семена ли трябва да купя или грудки? И кога трябва да засея (засадя)?

убивам те одма

дай адрес на ЛС и в понеделник ти пускам една шепа Simple Smile готови за садене
заравяш веднага недълбоко, на място, където няма да ти пречи, есента или в по-топъл зимен ден  изкопаваш едрите грудки, а дребните и корените остават за догодина  Hug

# 634
Люлин - ЧКЧ от едни складове на Владимир Вазов, около църквата се падаше, в частта откъм Левски Г, последно преди две години купувах, останало ми е само половин чувалче, и то защото миналата година имах над десет чувала оборска. Не помня точен адрес, но те се виждат - метални халета са, входът е не откъм пътя, а отзад се заобикаля.
Оборската тор...как да ти кажа... трудно, така и не съм намерила около нас, затова поддържам винаги десетина чувалчета в багажника, когато ходим по разни села и паланки, докато другите от компанията си почиват, аз ходя и разпитвам за тор.  ooooh!
Понякога има, в едно пернишко село ми дадоха да си взема колкото искам безплатно.
Последно видях на връщане от един язовир краварници, питах хората, оказа се, че дори произвеждат и тор от ЧКЧ, но така и не можах да разбера дали продават на дребно, началниците ги нямаше, а и страшно бързахме, дадоха ми лопата да напълня с оборски тор няколко чувалчета срещу "колкото дадеш". Беше добре прегоряла.
Сега ще преговарям с едни съседи с кокошки и за малко птичи тор.

Тор от какъв род е?  newsm78 Торът или торта? Торта ми звучи някак двусмислено.   Joy

# 635
Хаха, и аз това си помислих, но тази тема не е сладкарската  Grinning
Значение на думата тор

торът, тора, мн. торове, м. и тор, торта, ж.
1. Животински изпражнения, които се използват за увеличаване плодородието на почвата.
2. Вещества (органични и минерални), които се внасят в почвата, за да се увеличи плодородието.

newsm78

Благодаря ти за информацията.

# 636
За копривата съм изпуснала, че според моя "рецептурник"  се залива с вряла вода, не със студена.  

# 637
Тор от какъв род е?  newsm78 Торът или торта? Торта ми звучи някак двусмислено.   Joy

А "газ"? Газта ли е или газът?  Laughing  Отидохме в правописните мистерии...  Laughing

# 638
  • На Дунава
Тор от какъв род е?  newsm78 Торът или торта? Торта ми звучи някак двусмислено.   Joy

А "газ"? Газта ли е или газът?  Laughing  Отидохме в правописните мистерии...  Laughing
М.р. "газът", "газове" е агрегатното състояние, газ водород, газ кислород.
"Газ" в ж.р. - "газта" е онуй гориво за колите и печките Simple Smile

Да не съм съвсем неградинарски писмено изразена, открих, че Виенската община произвежда отговарящ на стандартите за БИО компост, и го предоставя безплатно на физически лица - във всеки квартал има купчина на мястото за събиране на проблемни отпадъци, всеки може да отиде да си нагребе. 60 % компост, 40% стандартна почвена смес била рецептата и аз готвя - всеки ден по контейнер. Обявиха, че повече отрицателни температури нямало да има, и аз насях грах, турих арпаджик, репички, чакат ме марулените смеси за уикенда. Миналата година насях всичко през април и до юни едвам креташе, че беше много студено. Дано тази година е с повече топли дни!
Имам останали няколко корени мини марули, сяти през август, попарени от студовете. Надушиха затоплянето и започват да се съживяват, виждам в центъра им как се опитват да се подадат нови зелени листенца. А аз ги мислех за умрели!

# 639
Я си немам у дворо коприва, как да я завъдя? Ако копна от някъде с корен и пресадя дали ще стане? Уф, после трябва и ограда да и плета...

# 640
  • Пазете Гор
vesel4ynka, радвам се да те приветствам и очаквам да разказваш и показваш градината си! По въпроса ти за ягоди и малини - оптималният момент за засаждане е есента, макар и ранната пролет също да е вариант. Моят съвет е да изчакаш до наесен - тъкмо да обмислиш и подготвиш мястото  на новите насаждения. Ягодите и малините са многогодишни и локацията им трябва да е прецизно подбрана. Още повече пролетните насаждения от тези култури дават сравнително малък добив през първата година.

Аз също имам ягоден въпрос - кой е точният момент за окопаване и почистване от сухи и оцвететни листа на ягодите? Белруби? Първа година есенен посев.

Абе вие луди сте да си завъждате коприва по дворовете и градините  Wink? Зер малко коприваци има по къра и запустелите дворища, разходете се малко, наберете си. За гулията същата работа - това не е култура за вътре в градината, ами за покрай ограда, в заден двор, на такива места. В добра година стръковете на земната ябълка израстват на 3-4 м - ще засенчиат градината, ще завъди вътре гадове колкото щеш.

Усвоявам едно подивяло място. Трудно е, ама ми е много хубаво.

Аз ползвам тор - торът, грах - грахът. Торовете биват естествени и синтетични, което е по-информативно деление от това на органични и минерални. Има естествени минерални торове, както и органични минерални (чилската селитра от Чили).

# 641
Куркума,имам въпрос.На бахчата искам да сложа безколово домати и искам съвет да направя ли разсад през април или направо да слагам на място на гнезда и да претъргвам?За картофите и боба има ли нещо,което е много важно?Имам и едно друго притеснение-земно куче.Искам изпробвани методи.Къртиците ще се опитам да ги преживея някак.Мисля да разделя мястото с пътечки и повдигнати лехи за по лесно обработване.Помагайте със съвети Hug                                                     Земната ябълка може ли да се подрязва?Като онова цвете Космос.                                                        Още нещо да питам(много стана)някой използвал ли е при домати и пипер защитно силиконово масло?Амика,казаха ми ,че действа превантивно при акари и листни въшки при пипера.

Последна редакция: пт, 21 фев 2014, 21:30 от reni7377

# 642
  • Пазете Гор
Къртиците се хранят почти само с червеи и ларви, никога с корени и единствената вреда от тях е, че разместват растенията в лехите. Сляпото(земно) куче обаче е опасен вредител, особено за картофи.

Разправят, че ако начесто из лехата набиете колчета по половин метър, а на върха им поставите наопаки кенче от бира, то при поклащането му от вятъра то създава вибрации, които чрез колчето се предават в земята и дразнят сляпото куче дотолкова, че да избягва района. Не звучи сериозно, но пък какво пречи да се опита? Тъкмо ще имам повод да поизпразня стотина бирички.

....На бахчата искам да сложа безколово домати и искам съвет да направя ли разсад през април или направо да слагам на място на гнезда и да претъргвам?...

Зависи за кога ти е нужна реколтата, дали на съответното място има предшественик, дали имаш време и ищях за правене на разсад, скъпи ли са семената. Разсад се прави при скъпо семе, още и за да може растението да достигне известна зрелост, докато постоянното му място по някаква причина е неизползваемо - ранна пролет, наличие на предшественик.

Доматите, отгледани с директната сеитба на семена дават плод малко по-късно - едно заради сортовите си особености, друго заради факта, че трябва да се изчака до май за засяването им.

Ако на мястото има предшественик (да речем не много ранен грах) то той ще освободи площта някъде 10-20 юни - тоест по-добре е в този случай да се ползва разсад, засят около 1 май.

При скъпи семена (5-20 ст/бр) разумно е да се ползва разсад.

Ако човек няма време, нито пък нужда да изтегля процеса на узряване по-рано - в такъв случай директната сеитба е за предпочитане

При късни домати почти винаги следвам грах с разсад безколови домати - Трапезица най-често.

# 643
Разбрах!Ще бъде за късно домати с нескъпи семена и няма предшественици.(сега дообработват почвата за началото на май ще е готова)Ще сложа и колчета с бирени кенове.Предупредиха ме ,че миналата година земното куче е отмъквало почти всички моркови и доста картофи на съседи по бахчи та затова явно не бива да пренебрегвам проблема.Благодаря

# 644
  • София/Варна
Който иска земна ябълка и живее около София или Перник мога да му дам.
Както каза Куркума това е страшен "плевел". Моите станаха повече от 3 метра високи. Има страшно много, а се оказа, че домашните не я харесват. Ровя и давам на съседите. И като се сетя, че миналогодишната гора стана от 5-6 грудки, просто не ми се мисли какво ще е тази година.

Общи условия

Активация на акаунт