(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 008
  • 757
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте градинари  Hug
След няколко дни на усилна работа пак имам възможнаст да ви видя.
Спрете се с тая коприва,бре  Laughing-няма чистене, няма свършване....
На мястото, което чистихме и подготвяхме тия дни пък от дългото необработване се напълнило с бръшлян, дива къпина и повет-изорахме, но тепърва ще досъбираме коренища  ooooh!
Рени, как ти е детенцето?А с доматите какво стана?
Куркума, аз вече изчистих ягодите от старите листа, подсадих тук-там изгубени стръкчета.Но мислим и да направим още една леха-дано си намеря качествен разсад на Агра-та в началото на март.
Ето как изглежда разсада ми днес
http://wili66.snimka.bg/hobby/2014.801032.32637434

# 646
  • Варна
Здр. Нашите живеят в къща с двор тук във Варна. Аз си гледам малката дъщеричка, която сега ще стане на 5 месеца. Имам голямо желание да посадим нещо хубаво домашно:) Но почвата е гадна, а и не знам до колко ще ми остава време. Та с какво мога да пробвам по не капризно, по лесно да се гледа и по да не му пречи лошата почва Rolling Eyes В момента имаме основно овошки, грозде, ягоди. Hug

# 647
Привет Белруби!Благодаря,че питаш!Детето е по добре благодарение на моята и на баща му грижа и находчивост.Наложи се аз да поставям диагноза и да се правя на лекар,но това се е случвало и на повечето от вас.(Цяла седмица не видяха абцеса в устата на детето въпреки температурата понякога и 40 градуса и всички мои насоки)Как да е вече сме по добре.Доматите и те се поуправиха.явно почвата не им се понрави и се получи и слънчев пригор.Между другото това уж го купих за торо-почвена смес.Сега обаче имам по голям проблем.Не успявам с довършването на оранжерията,а имам много разсад за пикиране и няма никакво място вече в къщи. newsm78 Не знам къде да къчуля вече кофички.Вчера изораха бахчата,но буците са доста големи.Не знам по късно като го фрезоват ще стане ли добре.От мястото ми до реката са 5 6 крачки,но не съм решила начина на поливане.Ще търся някаква помпа.Хем се радвам хем се притеснявам защото мъж ми хич не е фен и голяма борба пада.Поздрави Hug                                                                                             
Здр. Нашите живеят в къща с двор тук във Варна. Аз си гледам малката дъщеричка, която сега ще стане на 5 месеца. Имам голямо желание да посадим нещо хубаво домашно:) Но почвата е гадна, а и не знам до колко ще ми остава време. Та с какво мога да пробвам по не капризно, по лесно да се гледа и по да не му пречи лошата почва Rolling Eyes В момента имаме основно овошки, грозде, ягоди. Hug
    Какво имаш впредвид под Гадна почва?

# 648
  • София/Варна
Sisil почвата във варненско е песъчлива,но стават и домати и краставици. Баща ми също живее до Варна, но си гледа всичко. Просто се полива по-често.

# 649
  • Варна
Да, песачлива. За новобранка с какво да почна?  bouquet

# 650
  • София/Варна
Давай смело и безотговорно с домати,краставици,тиквички,лук,чесън,марули,магданоз,джоджен.
Сей всичко в ниското за да може да се полива обилно. Мятай треволяците из лехата за да задържа влагата. Всичко става. Почвата при Вас е песен на фона на глината, която мъча сега.
Мисля, че Амика1 е от Варна и като се включи може да ти даде някакви конкретни съвети. Но всичко става във вашата почва, не и се притеснявай.

Последна редакция: сб, 22 фев 2014, 16:08 от Gerundiq

# 651
Здравейте!
Оговорили сме 2 ремаркета овча тор. Хубаво угнила. Обаче закъсняваме с обръщането на двора. ooooh!

# 652
  • София/Варна
  Белруби разглеждах ти снимките с разсада домати и установих, че сме сяли и пикирали долу горе по едно и също време,но твоя май е доста по-едър от моя.  Моя живее при температура 17-18 градуса. Моя е по-червен, но дребен. Дали трябва да му осигуря по-висока температура.

# 653
  • Варна-София
Люлин, отговорих ти по-подробно на лични. Не консумирай.

Сисил, добре дошла. Аз също съм от Варна, но това по отношение на почвите нищо не значи. Имам колега, който си поръча изследване на почвата на вилата. Откриха му точно 9 вида почви в различните участъци.
Важно е дали имотът е край езерото, тоест дали имаш високи подпочвени води (такива има и в района на Траката и на Галата). Там всичко става независимо от вида на почвата.
При мен освен пясък има и доста глина (над евксиноградското дере), съответно никой в тарафа не може да отгледа хубави моркови.
Ако си в "романтичен период" можеш да пробваш да гледаш всичко.
Разумният принцип е един - гледаш съседите какво отглеждат.
Обаче, ако се опирах само на опита на съседите никога нямаше да разбера, че при мен става чудесен дайкон без много труд.

Днес посях грах. Много го обичам. Извадих го от фризера, където семето се съхраняваше цяла зима, че нямам едно здраво зърно, защото не само аз го обичам, а и бръмбарите.

Изрових 7 гнезда с топинамбур (земна ябълка). От тях 2 бяха напълно очистени от сляпото куче. Земята дава - има за всички.

Аз не се боря със сляпото куче. То ми проветрява почвата, а през зимата котките поминуват с него.

Последна редакция: нд, 23 фев 2014, 21:01 от amica1

# 654
Аз не се боря със сляпото куче. То ми проветрява почвата, а през зимата котките поминуват с него.
Интересно, моето сляпо куче (нещо като домашен любимец Simple Smile) не е докоснало земната ябълка. А проходите са навсякъде из градината и примерно пролетта лукът ми беше изчезнал.
Дали не е от високата леха се чудя.. странно би било.

# 655
Пепиа,Лука ли беше във висока леха или земната ябълка? Съвсем скоро опитах земна ябълка и  вече съм и голям фен.Много ми допадна вкуса!Дано и аз да имам реколта наесен Grinning

# 656
Пепиа,Лука ли беше във висока леха или земната ябълка? Съвсем скоро опитах земна ябълка и  вече съм и голям фен.Много ми допадна вкуса!Дано и аз да имам реколта наесен Grinning
Супер е земната ябълка, ще имаш разбира се!
Земната ябълка беше на висока леха - не е пипната. Лука - долу, кой ще му прави леха на бедния лук.. явно вкусен е бил Simple Smile

# 657
живот и здраве ще направя високи лехи на бахчата.Ще има и контроли без такива лехи,и наесен с песен ще докладвам(на моето място е бъкано с земно куче)

# 658
  • на брега на Дунава
Толкова съм разсеяна. Joy Купих пакетче със семена мислейки  newsm78 ,че купувам някакви червеникави моркови , а се оказаха репички с размер на морков.Толкова се зверих в тях и не видях какво точно купувам.Днес ги посях .Да видим какво ще стане. LaughingНо въпреки това си поръчах  и семена от лилави /пърпъл/ моркови.Тях още не съм сяла ,че не ми стигна времето.Що пък като имам черни домати ,да нямам лилави моркови.

# 659
нова   #Crazy как ториш с коприва бре? Аз две двуметрови камари изхвърлих, корените със седмица ги разчиствах от почвата и още има. Като видя коприва и откачам от ужас. Тук копривата бе превзела не само местата, ами и двора. Когато си дойдохме за първи път на село, не беше възможно да влезем от коприви. Бяха избили измежду плочника около къщата на над 3 метра височина и си бяха оплели горе в асмата ooooh! Корените ги вадя от 30-50см дълбочина като някой са с дебелина почти сантиметър и метри дължина  ooooh!  Имам коприва за чудо и приказ в деретата около нас е рай за този плевел. Наистина ми е интересно как е възможно торене с нея. Ако знае някой, моля да сподели.

Боклука за едни е злато за други. Зависи от светогледа и разбиранията за света.
Що се отнася за копривата, на мен ми се налагаше даже да я сея  Wink.

Я си немам у дворо коприва, как да я завъдя? Ако копна от някъде с корен и пресадя дали ще стане? Уф, после трябва и ограда да и плета...
Става и със семена и с коренища.

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 03:02 от manandy

Общи условия

Активация на акаунт