За бебета и деца от 0+ месеца, съвети; За бързи въпроси и отговори - 40

• 29 530
  • 808
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Аз с оцет почти никога не съм успяла да сваля темп. до нормални стойности. При толкова висока темп. - температуропинижаващо. И хладен душ, вана,...

# 676
Първо да вметна, че като казваш чорапи/кърпи с оцет предполагам имаш в предвид вода и оцет, защото не се слага само оцет. Иначе и аз мисля като Ан Мари, че при такава висока Т не може без лекарство, компресите да са като допълнение, но не и основно да разчиташ на тях. Иначе компреси се слагат също от вътрешната страна на ръцете където е по-тънка кожата, на корема също т.е. на повече площ от тялото за по-бързо охлаждане. Някои правят и увиване в мокър чаршаф, но за мен е доста шоково по-добре хладен душ.

# 677
  • София
Не написах за мокрите чаршафи, защото и за мен е травмиращо. Писала съм и друг път - помня едно такова увиване, което са ми приложили като малка (най-вероятно съм била 1-2годишна).
На дъщеря ми съм ѝ правила хладен душ.

# 678
Наистина е травмиращо Rolling Eyes, но приятелка два пъти прави на дъщеря си като малка защото прави гърч от високата Т и единствено това я оправяше.

# 679
  • Варна
Ами то точно рязката промяна на температурата, независимо нагоре или надолу предизвиква гърч, а не самата температура. С това увиване с чаршаф се постига точно рязко понижаване на Т, т.е. пак опасност от гърч Rolling Eyes

# 680
Ами незнам ама единият път детето е посинявало направо и тя така го е оправила и после е викнала линейка и те са й казали, че правилно е постъпила Rolling Eyes...абе да не се случват такива екстремни ситуции Praynig. Аз за това над 38 градуса винаги давам лекарство и наблюдавам защото много ме е страх, аз бях голяма 10-12г когато съм правила гърч от Т и знам колко е неприятно.

# 681
  • Шумен
При Т над 39 лекарството е задължително. Преди хладния душ мажа сгъвките със сапунена пяна и оставам малко да засъхне, за това четох тук във форума преди време и винаги е давало ефект при моите деца  Peace Само веднъж можах да задържа чорапи с вода и оцет на краката и полза от това нямаше. Но детето беше малко и не държеше никъде другаде кърпи. Това докато ми донесат Нурофен (някакви минути, че беше голяма борба), той смъкна Т.

# 682
  • София
Във форума съм чела за мазане на свивките на ръцете и краката с белтъци. Не съм пробвала, но съм чела, че било много ефикасно.
Щерка ми от 2 до7-годишна възраст правеше по два отита годишно. Винаги стартираше ударно с температура около и над 39. Само веднъж преди да се изстреляме към поликлиниката съм ѝ правила хладен душ.

# 683
нас от Т ни спасява само мазане с кисело мляко по гърдичките, гръбчето и челцето
писах преди време в друга тема за тоя лек. някои майки ме изкритикуваха, но други ми благодариха.
имали сме случаи в които след панадол или нурофен Т се повишава. обикновено след две три намазвавия за 12 часа нещата се оправят, Т не вдигаме и беба пак си е жизнена и игрива. 

# 684
Последно около 2 годишен беше, когато имаше Т.Винаги давам понижаващо Т лекарство.Но много ни помагат компресите с оцет и вода.На детето видимо му олекваше.
А миналата година се докарах до пневмония.Като не можех да сваля Т под 38 градуса.На 3 ден се сетих за тези компреси.Като седях близо половин час с такива/подменях ги/ и след няма и 2 часа приключих и с Т и с болки.Почнах да се възстановявам.А на следващия ден трябваше да вляза в болницата ,защото нямах подобрение.Това с оцета беше опит на отчаянието ми,но ми помогна.

# 685
  • София
Момичета благодаря за отговорите   bouquet
Мисълта ми беше дали някои има наблюдения да му е помогнал само оцета  Peace Благодаря и за другите идеи - това с белтъка го четох наскоро, не съм го пробвала.
Температуропонижаващо давам при такава температура, но просто трябва да мине време от предишния прием, а не беше минало. Просто при дъщеря ми положението е трагично и не сваля температура от почти нищо, сетих се, че от Гърция съм купувала едно лекарство, което не е с парацетамол или с ибупруфен, та накрая го дадох него и приложих душа.
То хладък душ е образно казано, не означава, че трябва да облееш детето с наистина хладка вода, ако е с 40 градуса темп. се започва с вода с 40 градуса и постепенно се охлажда до 36 примерно, което за детето в този момент се води хладка, иначе ще стане шоково положение. Това го знам от професор. Та всъщност не знам този оцет помага ли в крайна сметка  Thinking Ако давате температуропонижаващо и в комбинация с оцета температурата се сваля тогава как знаете, че оцета облекчава, това ми беше основната мисъл  Thinking
Иначе знам, че се разрежда с вода  Hug

# 686
  • София
meggle -  а каква му е активната съставка? аналгин? Аспирин?

При температури ако се къпе детето водата трябва да е 1 градус под телесната Т, иначе е шоково 36 е много ниска Т на водата при 40 градуса следва да е 39 водата.
Водата и оцета облекчават, защото самия компрес поизстудява чело, ръце и т.н., ако детето не се мокри изцяло.

# 687
  • София
Angel, радвам се да те засека   bouquet
Това за водата странно, аз до 36 я намалих температурата преди да я изкарам от банята.

На сиропа активната му съставка е mefenamic acid \съдържа активното вещество мефенаминова киселина, която е вид лекарство, наречено нестероидно противовъзпалително лекарство\
До колкото знам няма аналог в БГ.

Течния аналгин не помогна, както и Нурофена, а пък Панадола съвсем. Confused

# 688
Учудва ме факта, че говорим за течен аналгин за дете! Не се използва преди 15-16 год. Възраст

# 689
  • София
Така съм чела, така ми е казвал и лекар, естествено ако спада Т може да намалиш и Т на водата, иначе като много драстични мерки може и с ледена, в болниците го правят, по филмите и вана пълна с лед и заравяне в снега пред болницата съм виждала, пък после ако  получиш шок, те спасяват по спешност....

За mefenamic acid не бях чувала, но сега чета, че за деца под 14 години трябва с повишено внимание да се прилага и няма данни дали е безопасно.

Общи условия

Активация на акаунт