Искрено и неприлично за Българската Православна Църква

• 18 252
  • 507
  •   1
Отговори
# 360
  • Другата България
Оф, извинявай, забравих, че и ти си даскалица.... Sick Tired
Не го натрапих на теб обаче, с теб не комуникирам-ако случайно не си го забелязала.
То простотията станала вирусно заболяване...

# 361
  • Ямбол
....с теб не комуникирам-ако случайно не си го забелязала.
Не ми трябва да комуникираш, но не си позволявай да обясняваш какво е според мен и какво не е.
Ах, че си нахална.

# 362
Бижу, много черен сценарий рисуваш.Не че е невъзможен, ама чак пък толкова, знам ли... newsm78
Никак не ми се иска да е такъв, но е напълно допустим, нали? Случвали са се такива неща с хора, опозорени по такъв публичен начин.

# 363
  • Другата България
Нали? Чак конкуренция викаш...
Давай по темата, че стана повърхностна и ти. Няма да разсъждавам повече вместо теб, споко.
Ти се справяш достатъчно добре.
Само незнам защо смяташ, че твоето мислене е възвишено, но вервай си, то или вярваш, или не, нали така?

Бижу, допустим е, да Confused

# 364
Ами вероятно има някакви наказания за нарушаване на каноните.
Това е доста голям скандал, голямо петно. Поредното. Не може да продължава така, патриарха трябва да вземе тутакси мерки и то драстични.  Включително и в определението на 'ролята' на православната църква. Ако не, аз не виждам особено бъдеще за тях, вероятно 'вярата' може да се поддържа и от шепа хора и техните наследници, но от това обществото страда. Трябва да се изчисти имиджа , да се приземи и да започне да се грижи за хората. Но докато овцете оправдават овчедушно, тия вълчаци няма да се спрат , както и изцепките им.

# 365
  • Ямбол
.....
Само незнам защо смяташ, че твоето мислене е възвишено, ....
Айде пак, къде видя да го твърдя това?

# 366
  • Другата България
Лиляна, няма смисъл.Разбрах какво мислиш, дори и да съм злобна и повърхностна Grinning, така че пиши си по темата и да не досаждаме на останалите с махленски истории.

# 367
...Ако не, аз не виждам особено бъдеще за тях...
Ооо,  Laughing аз съм убедена, че хлебарките, които според нАуката щели единствени да оцелеят при ядрена катастрофа, всъщност ще са вторите по жилавост при оцеляване след "тях". Не подценявай 2000 години на гребена на вълната, преминаването през какво ли не и съществуването до момента на Християнството.(както и на другите религии, впрочем)

# 368
  • London
Създателя винаги ти дава право на избор, а избора го правиш ти, не можеш него вини за сексуалните грехове на поп Клементин да речем и да кажеш така го е пратил. Изключение прави смъртта виж там освен, ако не се самоубиеш избор няма. Peace

# 369
  • Другата България
Така е, но той и на него е дал право на избор, нали? На поп Клементин? Значи ли това, че е грешен?
И кой е грешния-когато е решил да стане свещенник или другия, след това?

# 370
  • Ямбол
Лиляна, няма смисъл.Разбрах какво мислиш, дори и да съм злобна и повърхностна Grinning, така че пиши си по темата и да не досаждаме на останалите с махленски истории.
О, сега се сети, че досаждаш, а преди това се правеше на много умна да вървиш да обясняваш, аз какво съм мислела. Не ние, ти си досадната. Вържи си и ръцете с една лъскава кърпа.
А уж каза, че не комуникираш с мен. Значи лъжеш, а това не е много християнско.

# 371
съществуването до момента на Християнството.(както и на другите религии, впрочем)

Нищо не подценявам. Но виждам липсата на силна православна църква у нас като огромна обществена  дупка, която вече зее към 70 години. Има разбира се други църкви, които могат да я заместят, но като цяло аз не виждам голямо бъдеще за православната църква, ако все така се тресе от скандали - от подобни мега простотии до корупцията + закостенялост и нужда от реформаторство и тн. мисля, че ме разбра. Глобално няма какво да го разсъждавам християнството, не виждам смисъл за този разговор.
Тука има класически случай за як кризис мениджмънт и ми беше интересно какви мерки ще се вземат/взимат. ако всичко потъне в мълчание - жалко.

# 372
  • London
Грешния в случая е поп Клементин, не се е справил със изпитанието, не е успял да се въздържи. Принципно има души, които могат да се въртят в един омагьосан кръг от един и същ акцентуван грях   в продължение на доста жизнени цикли преди да го преодолеят. Всеки от нас има такива грехове, не се съмнявайте....

Доколкото ми е познат църковния канон трябва на църковно събрание да се реши от настоятелството какво да прави с въпросния прегрешил поп. За такова нещо доказано аз знам, че се отлъчва от църквата. Проблема е, че самия патриарх е от бивша ДС, не знам изобщо за какъв морал точно той може да говори. Crazy

# 373
  • Ямбол
Защо ми се струва, че предишния папа на католическата даде оставка, точно поради някакви подобни скандали. Или това са само слухове. Но и такива да са, чувала съм и за другите църкви такива неща. Не е само нашата да се излага.
Като цяло самата уредба сякаш предполага да ги има тези неща. Нещо като на времето с любовниците на кралете, било си е нормално, та и тук в църквата, отвън са едни, а вътре по между им са си нормални хора, които имат нужда от секс.

# 374
  • Варна/Лондон
Не съм чела цялата тема, но да питам, нужно ли е, ако си вярващ да ходиш в църква и да даваш пари за свещи и дарения за църквата..уж.

Общи условия

Активация на акаунт