Искрено и неприлично за Българската Православна Църква

• 18 400
  • 507
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Аз аргументи на вярващи не виждам. Обикновено е "защото така", "сестра ми се помоли на св.Мина и после на 3-тото ин витро успя" и "ти си проста, защото не вярваш".

# 76
 Много се излага напоследък църковния клир, просто немам думи. Познавам  и някои читави свещенослужители, които изпълняват мисията си почтено и с вяра, но напоследък е просто безобразие след безобразие и то публично.
 Аз самата съм вярваща, но никога не ми е бил необходим свещеник за личното ми общуване с висшата сила, а колкото до църковните ритуали - харесвам тържествеността на службата и смисъла на посланията, обаче точно опасенията да ги получавам от някой недостоен субект ми пречат да ги възприема сериозно.
  Така че си посещавам храма индивидуално и избягвам да общувам със свещеници, които не ми вдъхват ни най-малък респект.

# 77
Аз аргументи на вярващи не виждам. Обикновено е "защото така", "сестра ми се помоли на св.Мина и после на 3-тото ин витро успя" и "ти си проста, защото не вярваш".

Не, не си проста.
Но аргументите могат да бъдат много прости, зависи в какво вярваш.
Лошото е, че хората са свикнали да вярват с очите си, не с душите си. Т.е. ако не видиш нещо, не може да повярваш. А освен БОГ, има добродетели и прочие, но те са също толкова невидими, колкото и БОГ и затова трябва някой да ги изказва, за да го виждаме и слушаме, да ни припомня, когато забравим. И аз познавам такива хора, познавах, де, и свещеници и монахини. Може и обикновен човек да проповядва, но ако е като нас, как ще му повярваме? Wink

# 78
  • London
Кой се моли, за какво и що не е твоя работа. Прости ни нарече ти в твоя първи пост, заради това и влязох и започнах да пиша. Иначе темата не ме провокираше, да се включа, но твоята наглост предизвика включване. Сега продължаваш да се присмиваш на хората.....

# 79
  • Costa Rica
Гнусно, но напълно очаквано.

Не е като да чуваме подобни истории за пръв път, чак и възмУтена тема да им посветим.

Всъщност, интересно ми е какви ще ги редят религиозните наивници, от чиито дарения живеят Баба Гууууууууси и себеподобните и, за да измият срама. Thinking

# 80

Всъщност може да говориш само за себе си  Peace

Не разбирам, какво ви пречат атеистите  newsm78 Имаме право на мнение, нали? Какъв е проблемът да застана зад идеята, че божествата са измислени от хората, за да си обяснят куп природни явления. Нека също не забравяме, че религиите са много удобен инструмент за налагане на власт и управление на голяма маса от хора.

Всъщност да, аз говоря за себе си и да кажем за тези, които мислят като мен.И скромно отбелязах, че атеисти бол, а не че ми пречат. Относно вярата в сърцето казвам, че АЗ ( натъртвам, без множествено число ), си вярвам и без да ходя на църква и без да се срещам със свети отци и прочие. Преди много време май имаше подобна тема и коментирахме. Дори ме мързи да пиша повече. То и без това се почна. Всеки си знае за себе си.  Peace

# 81

Не, не си проста.
Но аргументите могат да бъдат много прости, зависи в какво вярваш.
Лошото е, че хората са свикнали да вярват с очите си, не с душите си. Т.е. ако не видиш нещо, не може да повярваш. А освен БОГ, има добродетели и прочие, но те са също толкова невидими, колкото и БОГ и затова трябва някой да ги изказва, за да го виждаме и слушаме, да ни припомня, когато забравим. И аз познавам такива хора, познавах, де, и свещеници и монахини. Може и обикновен човек да проповядва, но ако е като нас, как ще му повярваме? Wink

добродетелите, моралът и човещината не са собственост на религиите, моля, моля  Peace
да не говорим, че християнството е плагиатствало яко от по-древни вярвания и въобще в цялата му фабула няма нищо оригинално и идентично

# 82
Like_Smoke, изобщо не говоря за религии  Laughing Последната съм, която бих заговорила.

# 83
Плагиатствало е, но се е обособило като една от най-влиятелните религии.
Всеки вярва в нещо, дори и в това, че в нищо не вярва. Но онези, избралите да вярват в нещо, търсят и доказателство за вярата си. Такъв е човекът- иска да се убеди. И този, които се е заел с ролята да му доказва, се държи като долен ляв педал. Педал, който по принцип хули.

# 84
  Търгашите да превземат храма не се случва за първи път в историята, нещо съвсем обичайно е.
  Срамът е за тях самите, а не за храма...
  Лошото е, че нашият клир от години няма никакво желание да се освободи от позорящите елементи, а напротив, благоприятства издигането им, докато не остане никой свестен и почтен свещеник.
 Всъщност няма какво да се чудим, тъй като това е структура, която се подчинява точно на същите влияния и сили, на които и светските организации -  борба за власт, за пари и имоти, интригантство, и т.н.

# 85
La Catrala, ще ти го кажа възможно най-нагледно: Не може курва за морал да ми говори!
Ето това е ситуацията. Съжалявам, но не на вярата, а на светоусещането ми пречат педалите и педофилите в църквата. Няма как да отида в Троянския манастир и да не се сетя за патката на попа, наречена Принцесата.

Ще се сетиш, също и аз. Но това дали ще промени мястото, земята на която стои манастира, въздуха ?
Въшка в главата, значи ли че трябва да резнат главата или просто да смачкат въшката ?

Променя. А на главата винаги ще гледаш като на "оная с въшките", освен ако не е твоята.

Laughing По тази логика примерно е * оная с тенията *, или * оня с глистите *. Паразитите се изчистват.
Тялото и главата остават.

# 86
  • София
А свещениците би трябвало да са хора за пример. Равни на свети Павел и апостолите...

# 87
Плагиатствало е, но се е обособило като една от най-влиятелните религии.
Всеки вярва в нещо, дори и в това, че в нищо не вярва. Но онези, избралите да вярват в нещо, търсят и доказателство за вярата си. Такъв е човекът- иска да се убеди. И този, които се е заел с ролята да му доказва, се държи като долен ляв педал. Педал, който по принцип хули.

Абсолютно вярно! Всеки търси доказателства, ама защо при поповете, а? Ей тва не разбирам....после попадали на педали. Ми на кво да попадат?

Най-напред няма никаква, ама никаква нужда от посредници, за да се търси връзка с Бога. Това е лично изживяване, в което няма място за външни хора. Второ духовните практики или се отдават на човек, или не, религията няма никакво място и значение тук. Трето тия мързеливи търтеи, търгаши и наглеци  само разочарование са донесли на хората, нищо друго. Храмът е в душата, постройките са обсебени от ей такива безподобни педали, дето цапат идеята. Време е да бъдат изхвърлени от сградите, ама няма кой да се заеме.

# 88
А свещениците би трябвало да са хора за пример. Равни на свети Павел и апостолите...

Прекалено е Wink
Една идея по-малко.

# 89
  • София
Аз вярвам в неща, които не виждам. Вярвам, че като всеки нормален човек притежавам доза абстрактно мислене.Ето, дори това не виждам материализирано, но си го вярвам.
Не мисля, че щом някой вярва в нещо невиждано, е по-интелигентен и просветлен от мен. Вероятно все пак е изключително науката и многовековния човешки опит и познание да казват едно, а ти да вярваш в друго.Отчитам го като нещо интересно.
В крайна сметка, аз отбелязах, че аз не проумявам как някой може да мисли така и може би в тоза се крие моята простота. Също така казах, че разделям вярата от църквата, в крайна сметка в темата става въпрос най-вече за църквата, а тя е излишна според мен.
Нямам против някой да вярва в Бог, но не и да ми казва да си държа плюнките за мен и да ме благославя с пожелание някой ден да се извися до нивото му. Защо аз да мълча, а вярващия да ме поучава?
Искам да си седя проста и щастлива, останала съм с впечатление, че през вековете не е било много щастливо, когато се е намесвала църквата. В днешно време също не виждам много щастие в БПЦ. Поне за миряните, някои свещеници са си много щастливи и доволни.

Общи условия

Активация на акаунт