НВ-ВМХ, част 69

  • 44 179
  • 765
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 6 425
Подутият корем да не е от много зеле, броколи и т.н.? Или пък от задържана вода? Вода се задържа на първо място от солени храни (сирена, консерви, колбаси). Искам да кажа, че такова внезапно покачване вероятно е от задържана вода, а може и да е от някоя храна, която не ти понася.

# 706
  • В Балкана
  • Мнения: 679
Вчера от приказки за сусамови тахани в темата, си купих един на тази фирма - http://hettrik.hit.bg/index-1.html. За първи път го виждам и това е първият, който ми нагарча и който ми "залепва" по небцето.. Помня, че много-много отдавна, когато се заговорихме за тахани, някой беше споделил, че му "лепнел" и на него. Не конкретно този, а сусамовия тахан.
Иначе аз си взех, защото видях малко бурканче (пък и нямаше избор от други марки). И понеже сусамовия тахан ми е любим и много бързо мога да прекаля с количествата, предпочетам малка разфасовка. Е, с този няма опасност това да стане.  Laughing

Мъча се с едно телешко сърце, да го правя на пастърма.. Много вода и кръв пусна, не го сложих добре да се осолява и да има къде да се отцежда (пък и то голямо - над 2 кг.), следствие на това някои парчета не се запечатаха добре със солта. Сега го кисна във вода, защото много време го държах в сол. След няколко часа ще го видя на какво прилича и ще преценя, как да процедирам. Не ми се търси в гугъл за други неуспешни опити и след това приложени успешни хватки, за това ще експериментирам.
Но не мисля повече с телешки сърца да се занимавам, ако ще и голям деликатес да ги водят. Ще залагам само на свинското.

А другото сърце (взех си две), го сварих и сега си го ям студено, полято със зехтин. Довечера мисля да му сложа и счукан чесън и босилек. Иначе кой знае каква разлика между свинско и телешко варено сърце, не откривам.

Jana Ina, аз не знаех, че си вегетарианка.  Laughing Явно съм го пропуснала, някъде между постовете.

Кам, таз' девойка, дето се възмущава на хората, с тяхното свинско по селата (за винското нищо не казвам, щото сред ядящите има и непиещи), да не е нарамила знамето на треволяка и да е тръгнала да прави киноа революция!?  Laughing

п.п. Една тема се изписва за половин месец.  Шоки, днес - утре май пак ще пускаш.  Grinning

# 707
  • Бургас
  • Мнения: 232
Вчера ядохме сьомга на пара и броколи на пара със сос от лимони, зехтин, магданоз и чесън. Като ми пригладнее ям парченце масло и лъжичка сусамов тахан. Вечерта ядохме и зелена салата с репички, лук, краставица. Правих и кокоските, но нещо не станаха та само ги кусахме. Днес ще правя пица с блат от кайма и супа топчета. Може ли идея за супата.
 

# 708
  • Бургас
  • Мнения: 232
Извинявам се за нахалството, но може ли някаква таблица с полезни, забранени нетурални храни. Да знам какво да пазаря, а домашните ядат каквото ям аз. неутрални иска да е елегантен, каката едната е втори клас и е с корем, малката кака яде много а е слаба, тя умира за месо, а Бебо яде каквото му дадем, само да не повтаря.

# 709
  • Мнения: 1 809
Вчера ядохме сьомга на пара и броколи на пара със сос от лимони, зехтин, магданоз и чесън. Като ми пригладнее ям парченце масло и лъжичка сусамов тахан. Вечерта ядохме и зелена салата с репички, лук, краставица. Правих и кокоските, но нещо не станаха та само ги кусахме. Днес ще правя пица с блат от кайма и супа топчета. Може ли идея за супата.
Според мен  от зелената салата и броколито  си задържала вода и си се подула. Колко мазнини приемаш на ден, смятала ли си ги?
Иначе в супата може да сложиш  морков,  целина, лук, чушка..После една хубава застройка със сметана и жълтък   chef
http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf
мисля, че ще ти е полезно да прочетеш

# 710
  • Мнения: 6 425
Яна, въпросът ти не е ясен, предполагам, че си бързала. Какво ще рече "полезни, забранени нетурални храни"? И също "неутрални иска да е елегантен"? newsm78

# 711
  • Мнения: 2 752
Ами в повечето диети има разграничение кои храни са полезни(разрешени), вредни)забранени) и неутрални - могат да се консумират - предполагам това е имала предвид. И че мъжът и иска да е елегантен Simple Smile

# 712
  • Мнения: 12 741
И аз в супата слагам продуктите, които MALVINA е описала. Ако е пилешка или топчета - лук, моркови, целина, чушка, понякога слагам малко коприва. Замразявам си на малки порции, да имам за добавка в супи. Или понякога добавям зелен салатен боб. От този кръглия, който е по-малък. Има замразен по магазините. Ние това лято засяхме и такъв и си нарязах и замразих в пакетчета.

# 713
  • Мнения: 6 425
Ами, на първата страница ги пише достатъчно ясно нещата според мен и там се вижда кои храни се препоръчва да се избягват: тестени, сладки, картофи, ориз - това са основните. Защо се препоръчва да се избягват, т.е. защо може да се опишат като вредни? Ами, заради способността им да повишават кръвната захар и инсулина. Но пак казвам - първата страница на темата е за тази цел. А иначе най-полезните храни според мен, от гледна точка на съдържание, са месо, риба, яйца. Отчасти като полезни могат да се определят и млечните, ядките, таханите, плодовете в ограничени количества. Полезните мазнини са масло, свинска мас, зехтин, патешка и гъша мас. Вредните мазнини са обикновено олио, маргарин. Неутрални? Не знам Embarassed Неутрални ми се струват зеленчуците - и с тях, и без тях може, защото не носят чак толкова много на организма, т.е. не са най-полезните, но пък допълват добре менюто.

# 714
  • Мнения: X
Здравейте.

Аз вчера прекалих с въглехидратите, не беше само баклавата. толкова зле се чувствах на сутринта, преуморена, раздразнителна, поне добре, че не съм качила кг. Реших, че нищо няма да ми стане от един път, но не е така, вечерята ми беше изцяло въглехидратна. Вече ще знам.

Дайте ми идея, моля, за пиле със зеленчуци. Не се сещам за друго , освен картофи, а със зеле не искам.
  








# 715
  • Мнения: 6 425
Облаче, към пилето може да се сложат карфиол, броколи, тиквички, гъби, моркови, алабаш, зелен фасул, защо не спанак, чушки. Т.е. ако искаш зеленчуците да се пекат заедно с него, сложи тиквички, гъби и моркови или алабаш. А иначе можеш отделно да задушиш карфиол, броколи, зелен фасул, спанак. Чушките можеш да ги задушиш или изпечеш.

# 716
  • Мнения: X
Това го пиша по повод темата,която бистрите.Мисля си,че много трудно вегетарианец ще приеме и че не трябва да яде зърнени.Те за тях са като манна небесна,без да обиждам никого.

една от причините е, че броят на храните е много ограничен. Аз постих всеки пост през годината в продължение на около десет години (каквото е веганството).
 Положението е, че влизаш в магазина и не си намираш нищо за ядене, защото в съставките винаги има нещо непостно. За Коледа и Велекден хубавите салати още не са излезли на пазара. Остава ти да ядеш варени картофи, постен ориз, хляб,  и плодове.
Това е ограничение?     Thinking
чушки
броколи
домати
тиквички
патладжани
камби
рукола
спанак
лапад
пащърнак
целина
цвекло
праз
лук
карфиол
краставици
картофи ,+ сладки
гъби
ряпа
моркови
зеле
брюкселско зеле
зелени салати
бамбук
кълнове
артишок
аспержи
зелен боб
бамя
грах
ябълки
круши
диня
пъпеш
банани
грозде
кайсии
праскови
малини
ягоди
череши
портокали
лимони
мандарини
киви
ананас
манго
папая
авокадо
тиква

Тази есен се принудих да си купя фризер със 7 чекмеджета, за да си замразявам пресни зеленчуци.Готовите са повече от отвратителни.Сега е пълен с чушки, тиквички, патладжани, броколи, карфиол, зелен боб, грах, берита....А комбинациите са хиляди.

Кокосовите стърготини от кокос не са сладки.Дори са доста безвкусни, приемат вкуса на храната, към която са добавени.Предполагам, магазинните са допълнително подсладени, за да се харесат на вкус.Аз не купувам вече готови, предпочитам кокосови орехи, хем за кокосово мляко и сметана, хем за истински кокосови стърготини.

# 717
  • Мнения: X
Ще задуша тогава тиквички, моркови и гъби, благодаря Шоки.

# 718
  • Мнения: 12 741
Облаче, аз много обичам пиле със зелен боб, чесън, лук и копър в гювеч. Слагам всичко вътре, добавям подправки - сол, черен пипер, копър, цели скилидки чесън, краве масло и пека във фурната. Преди редовно си правех и сос от кисело мляко, заквасена сметана, копър, чесън, но сега избягвам и сметаната, и млякото, че не се чувствам добре като ги консумирам.

Още една любима рецепта е пиле с моркови и гъби на фурна.
Слагам цялото пиле в тавата и го намазвам с масло и поръсвам с подправки на вкус. Нарязвам моркови, повече гъби, лук, добавям масло. Поръсвам с подправки на вкус - чубрица, мащерка, сол, черен пипер, лимонов сок и пека.

А броколи и карфиол не обичам сготвени с месото заедно, но като гарнитура отделно са ми много вкусни. Понякога само сварени и после объркани с масло и сол. Понякога след като ги сваря ги прецеждам и задушавам в малко масло + сметана и някакво сирене. Поправки сол и черен пипер.

Видях, че използвате алабаша при готвене. Аз го хапвам само на салата. Настъргвам го и с лимон и зехтин, малко сол ми е много вкусен. Хем намирисва на ряпа, но не дразни стомаха и дори е полезен за храносмилането. Понякога смесвам с цвекло и моркови, но най-често го хапвам "чист".

# 719
  • Мнения: 6 425
Краси, значи ти си привикнала към сладкия вкус и не усещаш сладостта на кокоса Wink Защото и естественият кокос от кокосов орех си сладни. А ако го обелиш и го сложиш в купа с вода в хладилника, за да се съхрани по-добре, на следващия ден водата е сладка. Кокосът си съдържа естествена захар, но ти вероятно не я усещаш, защото често ядеш по-сладки храни (плодове имам предвид). Така много хора спират да се впечатляват от лютото, но например аз усещам и най-лекия намек за люто, та чак ми се чудят. С това не казвам, че не трябва да се яде кокос, защото съдържа естествена захар, а че кокосовите стърготини по магазините не е задължително да са подсладени. Те сладнят съвсем леко, но това го усещам аз, защото на мен и шоколад с 85% какао ми сладни, а с 70% ми е направо много сладък. Въпрос на привикване.

Общи условия

Активация на акаунт