Видях дух!

• 21 019
  • 375
  •   1
Отговори
# 240
  • София
толкова дълбоко се е загнездола историята за духове в нашата култура, че едва ли има човек, който да не се поддаде при подходящи обстоятелства. Като суеверията е - не вярваш, обаче гледаш да си плюеш в пазвата. По едно време на НГ даваха някаква поредица за духове в разни къщи, и изглеждаше на моменти доста страховито, направо като истинско.

# 241
С пиенето съм теоретик. Но имам опит във възстановяването
на изтрити спомени. Толкова съм добра, че мога да си спомня
и неща, които не са се случвали. Това са най-ценните спомени:)
Кажи как го правиш тоя номер с възстановяването на спомени, ама само тези дето са се случвали и са изтрити от паметта, че мен това ме вълнува напоследък.

Ох, ти ако заради това мислиш веднага за наркотици, ако ти кажа с мен какво се случва, не знам какво ще си помислиш. Пък нито наркотици приемам, даже алкохол не пия. Обикновено по това време спя, но днес след обяд се излъгах да пийна едно кафенце 3 в 1 и сега не мога да заспя. А може и от прекаляването със щолена да е...  newsm78

Последна редакция: чт, 05 дек 2013, 23:49 от HAPPY_QUEEN

# 242
С пиенето съм теоретик. Но имам опит във възстановяването
на изтрити спомени. Толкова съм добра, че мога да си спомня
и неща, които не са се случвали. Това са най-ценните спомени:)
Кажи как го правиш тоя номер с възстановяването на спомени, ама само тези дето са се случвали и са изтрити от паметта, че мен това ме вълнува напоследък.
Зависи от спомените. Мозъкът така е устроен, че съхранява най-дълго информация, която е обработил мислено и е свързана с друга вече запаметена трайно информация. Трайно се запаметява и информация свързана със силни емоции. Всичко останало съществува в паметта само определен период от време, защото просто не получава статут за трайно съхранение и ползване в бъдеще време. През живота си се срещаме и разговаряме с хиляди хора, но запомняме малка част от тях.
 Също така е от значение и причината за загуба на вече съхранените спомени.

# 243
Е няма да казвам повече.  Whistling Надявам се съдбата да ме срещне с просветени по тези и други въпроси дето ме вълнуват. Но без да забравям.  Naughty

# 244
Освен съхранение, мозакът има и уникалното свойство да се предпазва, създавайки амнезия за случки, свързани със силно физическо или емоционално страдание. Аз така нямам никакъв, буквално, спомен от раждането на детето си. Никакъв- от приемането в предродилна зала и включването на окситоцина, до изплакването на детето имам само откъслечни проблясъци като стоп-кадри.

Не че има нещо общо с темата. Всъщност, може когато умра да отида в някое АГО под формата на ефирна мъгла (с вторични полови белези и талия) и да крия окситоцина  Simple Smile

# 245
А може и да се трият спомени за неща, които не е здравословно човек да помни. Не е задължително да са лоши. Wink

# 246
А може и да се трият спомени за неща, които не е здравословно човек да помни. Не е задължително да са лоши. Wink
Наскоро започнаха да ми се възстановяват спомени от един тежък период в живота ми. Сама се учудих колко неща от този период съм забравила, вкл. не само за травмиращите ме неща, но и други случвали се по това време, несвързани с тях. Мисля, че когато човек е има някакви проблеми, мозъкът нарочно потиска голяма част от случващото се именно, за да ни предпази емоционално и психически. В същото време, понеже тази дейност отнема време и ресурси, той забутва в подсъзнанието голяма част от приеманата информация без да я обработва. Когато кризата мине и човек я преодолее, което не става веднага с отминаването й, мозъкът вече намира време и  счита за безопасно да започне да обработва тази минала информация и съответно спомените започват да се връщат както лошите, така и хубавите.

Да не е съвсем извън темата - относно виждането на духове мисля, че човек се учи и свиква да възприема действителността по определен начин и от определен ъгъл. Има моменти обаче, когато се получава изместване на този ъгъл на възприемане - съзнателно или не, и тогава могат да се виждат части от действителността, които иначе пропускаме - като духове например. Те си съществуват около нас, ние просто не ги виждаме.

# 247
  • Варна
Чета темата и не знам какво да кажа... Психиатрите ли са малко у държавата ни, пиенето ли?

# 248
Чета темата и не знам какво да кажа... Психиатрите ли са малко у държавата ни, пиенето ли?
hahaha абе имаме някаква липса ,може и на мозък да е

# 249
А тунелът при клинична смърт?
  Това е съвсем друго!

# 250
Вий ми намерете поне един човек, пристрастен към гъби,
а аз ще ви намеря еднорог.

Обикновено тези, които са ги пробвали, казват- въййй, ако трябва
да има следващ път, доста здраво трябва да си вържа гащите...

Между другото за това къде се пазят спомените. Купих си от ония фоум
ролери, за отпускане на мускулно напрежение. Страничният ефект е, че
буквално "изкарва" от мускулите ти стари спомени, които са били свързани
с дадена поза или напрежение на тялото. Масажът също може да размъти
утайките на паметта.

"свиква да възприема действителността по определен начин и от определен ъгъл"

Мамам-Ам, това е най-точното определение защо си мислим, че гледаме обективно,
а от време на време всичко става странно.

А раждането- нямам амнезия. Помня абс. всичко, даже се наложи специална
работа, за да не сънувам кошмари, защото един път се събудих с писъци. Кой
да знае, че мозъкът не само помни, а може и да възпроизведе насън болката
от най-силната ми контракция. Лош мозък, пфу, долу, не ми играй номера!

# 251
Наскоро започнаха да ми се възстановяват спомени от един тежък период в живота ми. Сама се учудих колко неща от този период съм забравила, вкл. не само за травмиращите ме неща, но и други случвали се по това време, несвързани с тях. Мисля, че когато човек е има някакви проблеми, мозъкът нарочно потиска голяма част от случващото се именно, за да ни предпази емоционално и психически. В същото време, понеже тази дейност отнема време и ресурси, той забутва в подсъзнанието голяма част от приеманата информация без да я обработва. Когато кризата мине и човек я преодолее, което не става веднага с отминаването й, мозъкът вече намира време и  счита за безопасно да започне да обработва тази минала информация и съответно спомените започват да се връщат както лошите, така и хубавите.

За да не се губят спомени е добре да се превърта лентата всекидневно отзад напред преди лягане.Така с времето се установява,че изплуват доста неща,на които не сме обърнали внимание през деня.Така имаме възможност да погледнем отстрани на ситуациите,да ги преживeeм отново и да ги изчистим навреме.
Според някои подсъзнание не е съвем точният термин.
Спомени се връщат с хипноза,регресия и др. методи.За по-смелите става и с медитация. Simple Smile

Да не е съвсем извън темата - относно виждането на духове мисля, че човек се учи и свиква да възприема действителността по определен начин и от определен ъгъл. Има моменти обаче, когато се получава изместване на този ъгъл на възприемане - съзнателно или не, и тогава могат да се виждат части от действителността, които иначе пропускаме - като духове например. Те си съществуват около нас, ние просто не ги виждаме.

С това се занимава метафизиката.Става  изкривяване на времевите линии.

# 252
Аксиома: колкото по-вдървена е гледната точка на човека, толкова
повече се страхува от алтернативни преживявания.

Андариел се стреми да е много разумна, коректна, еднозначна...затова
от писането й личи как изпитва паника. Тя не предупреждава нас, че ще
полудеем, ако отворим дверите на възприятието. Тя плаши себе си, защото
тайничко иска да го направи, но не й стиска, затова- психози, патологии...

Няма такова нещо. Е, може да има орки и дракони, но те се убиват с вълшебен
меч.

# 253
Има по-интересни неща от "тунела". Но както е писал един от преподавателите
в моята мизерна специалност, "умирането се преживява". То във ФФ имаше поне
двама, дето са били до Оня свят и обратно.

Та доста видения се случват, дори когато наглед в мозъка няма дейност. Наскоро
се заговори за активност в мозъчния ствол при хора, които се смятат за "зеленчуци",
без мозъчна кора.

А познанието за алтернативните състояния ни казва, че те не идват от по-активна
работа на мозъка. Не, те идват от намалена работа на обичайните области. Ако
изключиш достатъчно елементи, отиваш в рая. Буквално- с вечност, безвремие
и блаженство.

Хубаво е да се знае, имайки предвид, че предсмъртното преживяване си е вид "надрусване",
да ползвам вулгарния термин на Андариел, според която явно Алдус Хъксли е мръсен наркоман.

Ех, смел нов свят, с такива хора в него!
   Мамасите, не се заяждам, но моя колежка ходеше с един от младите асистенти във ФФ и съм подчувала клюки, но не зная, някой преподавател да е срещал смъртта и да се е разминал, освен ако не визираш препиване до смърт Laughing.Това първо!За тунела темата е интересно дотолкова, че има сериозни научни изследвания по нея, с включени статистики и разработки от плеяда международни учени .Аз лично се бях запалила да чета за този тунел след смъртта на моя възрастна роднина, когато зачетох разни неща за душата, стигнах до Д. Мур и попаднах на труда му за хора, имащи смъртен опит.Но макар, че разработката е на база много голям брой случаи пак не се правят обобщения....Колкото до специалността-ако е философия на нещо си-наистина е дял от общата философия, а не специалност, така че действително не си капацитет дори на Кастанеда, защото Кастанеда се изучава много сериозно от всеки студент по специалност философия.( Между впрочем този асистент, за който спомена- Петър....,казваше и това съм запомнила от него, че философията ЗАДАВА въпроси, а НЕ ДАВА отговори)
   Хайде мир и споделяне, но без преподаване!  bouquet

# 254
Според мен цялостната атмосфера в пещарата (физическа - влажноост, температура, наситеност/липса на кислород и пр.), съчетано с някакво моментно психично състояние на авторката (нямам предвид да й се е бъгнала главата, нито че е луда, а просто може да е имала някакви стресови преживявания наскоро или просто настроението й да е предразполагало, да е била изморена, да се интересува от езотерика) са се срещнали много добре точно в този момент. Неслучайно споменах за илюзиите - те са непълна информация от сетивата, комбинирана с вярвания/знания. За нея това е истинско, тя вярва, че го е видяла и изпитала, така че е въпрос на интеррпретация на физическите и емоционални фактори.
Примерно, аз като гледах за пръв път оригиналния филм Мъглата, беше посред нощ, зима, аз бях сама вкъщи, и въпреки, че знаех, че е филм, след това като тръгнах за тоалетната, светнах всички лампи по пътя си.

Колкото до тунела - едната версия е много голям, критичен недостиг на кислород в мозъка, плюс цялостния шок за организма.

Мамасита, между мозъчния ствол и кората на полукълбата на крайния мозък има много структури, плюс малкият мозък, който също има кора. Така че, няма как мозъкът да няма дейност, ако не му работи само кората. Най-малкото на зеленчуците им работи сърцето, белите дробове  и пр., те не са умряли, нито са в мозъчна смърт. Мозъчният ствол управлява основните жизнени функции (сърдечна дейност, дишане, включително циклите на сън и бодърстване, минават пътища на регистрираната от сензорите слухови, зрителни и тактилни стимули, ако правилно си спомням, имаше връзка с лимбичната система, нещо беше с адреналина и норадреналина. Той дава, така да се каже, общата възбудимост на кората и целия мозък (това май беше функция на ретикуларната формация, трябва и тя да е там). Така че, нищо чудно и странно няма в това, което си написала за ствола.
    Взе ми думите от устата!!!Няма как да имаме ЖИВ човек и да няма НИКАКВА мозъчна функция!!!Мозъкът ръководи абсолютно всички жизнени процеси и това се изучава още в училище в средното образование! Laughing
   Да, колкото до тунелът учените приемат точно тезата за липсата на кислород в мозъка!От гледна точка на теологията естествено това е душата, която преминава към създателя си...

Общи условия

Активация на акаунт