Коледа 2013 - тема 3

  • 61 407
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
natalyna, може ли едно процедурно питане?
 Меденките на Джули, а и линцерите от твоята рецепта се пекат на 160 градуса, обаче с вентилатор или без?  Rolling Eyes

На вентилатор, но когато пека по две тави - 170. Peace

# 661
  • Мнения: 1 080
Здравейте момичета и благодаря за милите думи! Hug

Виждам, че има въпроси и ще се постарая да отговоря.


И също с въпрос към Наталина  Embarassed тези http://www.flickr.com/photos/13677312@N02/11327213156/in/set-72157638356033235 релефни сладки, по коя рецепта са?

Тези в частност са линцери( с прибавено към тях какао) и капучиновите звездички на Габи - и двете теста държат форма добре. За меденките съм пробвала предишни години разни отпечатъци по тях и знам, че и те държат.



Линцерите са ни свършили, значи те ще са  Grinning харесва ми цвета, но май не съм нацелила какаото този път, светло ми се вижда в пакета  Sad

# 662
  • България
  • Мнения: 491
много красиви сладки сте показали и благородно ви завиждам момичета
линцерите нещо ме измъчиха,мнн трудно работих с тестото и скоро не бих повторила
рохличките станаха супер,но 100бр не мога да изкарам,стигам до 30-40...чудя се кусе греша
арменски сладки направих...не са по вкуса ми
две дози меденки на Джемма опекох и те си остават любими и най-лесни
след 2-3 дни ще ги слепя и мисля,че до Коледа ще омекнат
четох почти същата рецепта само че има какао вместо канела и настъргана кора от лимон...чудя се дали да ги забъркам и тях утре
момичета искам да ми кажете Коледни сладки с олио,че малката надушили масло и не опитва дори

# 663
  • София
  • Мнения: 462
Благодаря ти, natalyna!
Опекох ги , много са вкусни.
Намазах няколко със сместта за какаова глазура, но нещо не ми хареса как изглеждат,много се наморкиха. Другите ги оставих голи Simple Smile

# 664
  • Мнения: 278
много красиви сладки сте показали и благородно ви завиждам момичета
линцерите нещо ме измъчиха,мнн трудно работих с тестото и скоро не бих повторила
рохличките станаха супер,но 100бр не мога да изкарам,стигам до 30-40...чудя се кусе греша
арменски сладки направих...не са по вкуса ми
две дози меденки на Джемма опекох и те си остават любими и най-лесни
след 2-3 дни ще ги слепя и мисля,че до Коледа ще омекнат
четох почти същата рецепта само че има какао вместо канела и настъргана кора от лимон...чудя се дали да ги забъркам и тях утре
момичета искам да ми кажете Коледни сладки с олио,че малката надушили масло и не опитва дори
Ето това тесто се получава чудесно. И на вкус е много приятно. Работи се лесно с него.Няма нужда да преседява много време на студено. Много приятно за работа тесто!  Аз добавям освен тези подправки и половин чаена лъжичка бахар.

Джинджифилови бисквити-много добре се получават

1/3 ч.ч. зехтин
3/4 ч.ч. захар (50:50 кристална и Мусковадо кафява)
1/4 ч.ч. разтопен мед
1/4 ч.ч мляко прясно
2 ч.ч. брашно (при мен станаха 2 1/2 ч.ч. препълнени)
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. хлебна сода
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. инд.орехче
1/2 ч.л.смлян карамфил
1 ч.л. смлян джинджифил

В дълбока купа разбиваме олиото със захарта около 3мин. Добавяме меда и млякото и пак разбиваме добре.
В друга купа смесваме останалите продукти и на порции ги прибавяме към първата смес до получаване на стегнато тесто, което оформяме на пита, увиваме в прозрачно филио и в хладилника за поне 1 час, а може и до 3 дни (така поема по-добре подправките).
Ако съхраняваме тестото повече от час е добре преди да го разточим да го извадим от хладилника за 10-тина мин. След това го разточваме в/у хартия за печене - така наистина става идеално за работа. Дебелината е 0.5 см. Формичките "потапяме" в купичка с брашно, за да стане фин отрязък и след това при печенето да си запази формата.
Тестото не се мачка много.
Пренасянето на отрязаните формички да не става с ръце  Само с шпатула или широк нож!!! Пекат се в предварително загрята фурна на 170'С за 8 мин. Стават наситина много бързо и по-дълго печене дори и с 3-4мин. ще ги изгори (моята фурна е с вентилатор и аз пекох на 160'С). Веднага са готови за консумация, защото са меки и направо се топят  Днес останаха само 2 и са все така меки.
Можеш да замениш захтина с олио.
Мисля си, че ако слагаш масло ,което не мирише остро детето ще хапва. Например някое немско. Аз ползвам това : Deutsche Markenbutter и не усещам никаква неприятна миризма у сладките, правени с него.
 

# 665
  • Мнения: 16 120
Аз вчера купих кутии от Джъмбо. Една много голяма взех за 6 лв. мисля. Събра почти всички меденки (една доза по рецептата на Джемма). Цената на кутиите беше между 4 и 6 лв.

# 666
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 5 433
Здравейте! В Блога на Габи не се отваря рецептата за Шоколадовите звезди с капучино, моля някой да даде рецептата  Praynig
И едно въпросче за украсата на сладки с айсинг-мога ли да използвам обикновени четки за рисуване  или нещо друго подръчно, защото нямам специални инструменти.

# 667
  • Мнения: 311
Здравейте! Виждали ли сте някъде тавата за ванилените кравайчета като на Джемма /онлайн имам предвид/? Търся от 2 часа.

# 668
  • Мнения: 58
Здравейте!Искам да попитам някой,който е украсявал бисквитки с марципан,как се задържа той върху повърхността?Маже ли се с нещо,за да залепне?

# 669
  • моята мила родна страна
  • Мнения: 793
Момичета, моля за съвет! Късно ли е вече за щолен?  newsm78 Мислех тази година да го пропусна, нооо....май ще трябва да се прави.

# 670
  • София
  • Мнения: 1 546
Аз вчера купих кутии от Джъмбо. Една много голяма взех за 6 лв. мисля. Събра почти всички меденки (една доза по рецептата на Джемма). Цената на кутиите беше между 4 и 6 лв.
Метална или картонена? Аз си взех картонени...защо не ги видях металните?  Rolling Eyes

# 671
  • Мнения: 16 120
dama, аз си купих метални. Те бяха при Коледните стоки, съвсем в началото. Много е голяма, и другата не е малко, но едната е висока, перфектна е за тази цел.

# 672
  • Мнения: 112
Aз не издържах и снощи разрязах едно мини щоленче Grinning  мммммм, вкусно и довечера мисля да направя още една доза Peace
Кофти снимка, обаче Whistling



# 673
  • София
  • Мнения: 1 857
Извинете ме за лаишкия въпрос,но каква е разликата между меденките и джинджифиловите сладки. Като гледам рецептите съставките на двете май си приличат.  newsm78 И друго да питам - кои джинджифилови сладки са най- популярни?

# 674
  • Мнения: 45
Здравейте дами! Страхотни сте!  Hug
Да се отчета и аз. Последните два дни направих: линцери (Наталина), меденки (Джемма) и маслени снежни топчета с локум (Танита) Благодаря момичета за споделените рецепти. За първи път правя коледни сладки и съм изключително доволна от себе си!  Mr. Green Днес започвам Ванилените кравайчета на Наталина. Имам въпрос: донесоха ми сурови лешници да ги пека или да ги слагам сурови?  newsm78 Благодаря, че ви има!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт