Коледа 2013 - тема 3

  • 61 469
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 2 140
Меденките на Джемма слепват ли се / имаше го в рецептата от стара тема, която ползвах/ или мпже и така да ги украса?

# 451
  • Бургас
  • Мнения: 2 008
Ето това направих днес - Роксакя. Сиропирах 10 бр за почерпка на домочадието, а останалите  30 бр ще се сиропират 2-3 дни преди Коледа.


Аз пак не съм в час. Не успях да намеря тези сладки. Би ли посочила линк? Благодаря.

# 452
  • София
  • Мнения: 6 621
Отчитам днешните сладки, нещо не ми върви тази година, с 2 деца, едното от които бебе, нещо се поиздъних, но предполагам пак ще се изяде:
Канелени топчета с лешници по рецепта на Нудел33 (не знам защо, но не ми стават никога на топчета, а ми се разливат  Rolling Eyes):


Джинджифилови сладки по рецепта на Зори (изгорих ги и много ме е яд):


Ванилените рохлички 2 дози (станаха ми големички, миналата година успях да ги направя много дребнички и нежни):


Остават меденките на Джули, къщичка, линцери, шортбред, снежните топки по рецепта на Танита. Не знам дали ще успея, но колкото толкова.

# 453
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 151
Момичета, докладвам. Изпекох шоколадовите линцери и анасоновите луни. Божествен аромат, а в луните съм направо влюбена и дозата ще се повтаря задължително. Невероятно крехки и вкусни. Линцерите горе-долу очаквах какво ще стане, а и съм пробвала вече такива, така че при тях нямаше изненада. Но луните са ми голямо откритие и директно влизат в задължителния коледен списък. Само да уточня, че не съм пробвала в завършен вид - тоест слепени линцери и луни с глазура, която при тях е задължителна, тъй като е по-особена. Пробвах само изпечените продукти.
Ето и двете рецепти.

Шоколадови линцери
Продукти:
230 г брашно
100 г пудра захар
50 г какао без захар
150 г масло
2 жълтъка (правят се само с жълтъци, не с цели яйца)
1 ч.л. с връх фино настъргани и изсушени портокалови корички
1 есенция ром
течен шоколад или друг пълнеж по избор
пудра захар за поръсване

Брашното, захарта и какаото се пресяват. Добавят се коричките и есенцията. Жълтъците се разбиват и също се добавят, а на финала идва и маслото. Омесва се маслено тесто. Не трябва да е трошливо. Заради какаото става по-трошливо от обичайното линцерово тесто. Ако усетите, че е такова, добавяте малко масло, не жълтък. Готовото тесто се увива в домакинско фолио и така престоява една нощ на студено. Италианката каза, че го държи навън, но там е почти алпийски регион, така че в родни условия - в хладилник. На другия ден се разточва на кора като за линцери, изрязват се и се пекат на 160-170 градуса. Тук е малко неприятно, защото са доста кафеви и трудно се нацелва точното печене. Не трябва да се препичат много, защото тогава започват леко да нагарчат. Аз така прецаках първата тава. Имайте предвид, че като се извадят са много крехки и меки, и е добре да се пренесат от тавата директно с хартията, върху която са печени. Като поизстинат, тогава се махат.
Няколко дни преди празника се слепват. Като вариантите са няколко. Аз съм пробвала с течен шоколад, портокалово сладко и конфитюр от сини сливи - и трите варианта са много вкусни. Но случайно попаднах в Лидл на един крем тофи, тоест карамелен, та мисля едната част да ги слепя и с него за проба. На финала се поръсват съвсем деликатно с пудра захар, не се овалват в пудра захар.

Анасонови луни
Продукти:
250 г брашно
100 г + 200 г пудра захар
120 г масло
2 жълтъка
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2  с.л. млян анасон
немлян анасон
3-4 с.л. ром

Брашното се пресява, добавят се бакпулвера, щипката сол и мления анасон. Разбърква се добре и се прибавя 100 г захар, пак се разбърква. После идва ред на жълтъците (цели) и маслото. Омесва се тесто, увива се в домакинско фолио и се пъха в хладилник за минимум 2 часа. След това се вади и се изчаква малко да се отпусне. Разточва се на кора и се изрязват луни. Пекат се на 170 градуса, като се следи само да им се зачервят връхчетата. Ставата буквално за минути, така че трябва да се внимава. И са мнооого крехки. След като изстинат напълно се покриват в горната част с глазура от разбитата 200 г захар с рома. Ако нямате ром, спокойно може да се замести с коняк. Поръсва се с немлян анасон.

Анасонът изглежда много и тестото наистина мирише силно. При печене - също мирише. Но при хапване изобщо не се усеща. Говоря за луните без глазура. Утре мисля да слагам глазурата, тъй като не й пречи да е от по-рано. Линцерите ще лепя по-натам.
Утре мисля да забъркам бефанините и едни капучинови звезди, та в сряда пак ме чака печене. А в списъка има още мнооого. Crazy


По повод маста - виждала съм мас във Фантастико, но дали и в момента има - не знам. В Била обаче продават сланина (с кожа е, но лесно може да се махне). Като се претопи, се получава идеална мас. В Билата до нас сланината беше доста беличка и чиста поне и за такива цели става чудесно. Peace


# 454
  • Мнения: 21

Аз пак не съм в час. Не успях да намеря тези сладки. Би ли посочила линк? Благодаря.

 Незнам дали има линк. Ще напиша тук рецептата за тези сладки.

Роксакя
50 гр мая, 3 яйца, 1 1/2 ч.ч. олио, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 бакпулвер, почти 1 кг брашно се меси тесто. В 1/3 от тестото се добавят 2 с.л. какао, 1-2 с.л. канела и 2 с.л. кристална захар. Бялото тесто се дели на 3 части, кафявото тесто също се дели на 3 части. Всяка една бяла топка се точи на правоъгълна кора. Всяко кафяво топче се оформя на пръчка. Във всяка бяла кора се слага по една кафява пръчица и се завива на руло. Реже се на парчета по 1-2 см дебели и се оставят да втасат 20-30 мин. Пекат се и студени се сиропират със топъл сироп приготвен от 1 кг захар и 5-6 ч.ч. вода. По желание може да ароматизираме сиропа с лимонова или портокалова кора.
От тази доза излизат около 40 броя с диаметър 8-10 см

# 455
  • под тепетата
  • Мнения: 11 175
Купих мас от Кауфланд - на горните рафтове при масло, маргарин... И аз откъм време тази година съм доста зле. Мислих да не правя и аз като лулу - да , ама не - търсят си ги! Засега само бисквитки с парченца шоколад. Приготвила съм бадеми за кантучини, лешници за нуделските линцери, подправки за меденките на Наталина...

# 456
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 3 973
Да се запиша в новата тема, понеже вече открих сезона на коледните печива Simple Smile

Засега пробвам нови рецепти, които се дегустират полека-лека, та за Коледа ще направя само 2-3 вида сладки за домашна консумация (сигурно портокалови с кардамон, джинджифилови и шоколадови с грейпфрут). Понеже нося част от сладките на работа, колегите вече свикнаха и си ги търсят (като при лулу и bilqna_69  Grinning), колкото и да се оплакват как ще напълнеят преди празниците  Mr. Green

Меденките на Джули (половин доза) са готови, но все още неукрасени, сигурно ще е този уикенд:

И, понеже няма да правя АКК, направих едни маслени бисквити със сушени плодове, които доста го наподобяват по аромат:


Имам и още един вид сладки, ама още не съм ги снимала  Grinning

# 457
  • Мнения: 16 125
И аз успях да направя масленки. Снимка ще кача сигурно друг път. Да питам за ванилените кравайчета, не е ли малко тази захар - 70 гр? Иначе аз сложих половината масленки в метална кутия, но другите са в платсмасова, дали ще им стане нещо до Коледа? Иначе са в хладилника.

# 458
  • До Балкана
  • Мнения: 100
И аз успях да направя масленки. Снимка ще кача сигурно друг път. Да питам за ванилените кравайчета, не е ли малко тази захар - 70 гр? Иначе аз сложих половината масленки в метална кутия, но другите са в платсмасова, дали ще им стане нещо до Коледа? Иначе са в хладилника.
После нали се овалват в пудра захар с ванилия, няма нужда от повече захар в самото тесто.
За пръв път моите рохлички се разляха, а всичко спазвам и правя както преди.. newsm78

# 459
  • Мнения: 16 125
Dallcheto, благодаря ти за отговора. Аз няма да ги овалвам в пудра захар, защото мъжът ми не обича поръсени с пудра захар сладкиши.

# 460
  • Мнения: 8
Привет неуморни коледни джуджета Wink
Следя ви още от миналата година и сега съм с вас още от първата тема,творя по ваши съвети но до сега не съм писала,сега имам въпрос!Ще се опитам да направя щолен,но съм взела сурови бъдеми какво трябва да ги направя преди да ги сложа в щолена?
Благодаря на тези които ще отделят време да ми отговорят !!!

# 461
  • До Балкана
  • Мнения: 100
krisi80, аз си ги слагам така сурови и нарязани на по-едричко. Но ти можеш да ги накиснеш и обелиш, ако прецениш, че ти се "занимава" повече! Peace Мисля, че за бадемите няма някакви изисквания, освен да не са солени!

# 462
  • Мнения: 8
Благодаря за светкавичния отговор,може би ще ги обеля!

# 463
  • Мнения: X
 krisi80 , аз ги меля с мелничка за орехи.И в чопър също става.
Готови са ми частите за къщичка.Толкова са много, че дори не знам вече коя част за какво беше....    Laughing  Ама ще я сглобявам утре, днес ще правя друго.
И меденките си чакат украсата.
Полях си и АКК.    Grinning
Така, отчетох се.
Приятно сладкоправене на всички!    Hug

# 464
  • Мнения: 40
След меденките, шотландските маслени бисквити, райските сладки, дойде ред и на Коледния фенер - даже не един, а два
Залепянето на стените беше кошмар  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт