Колко често оставяте децата си на бабите?

• 54 841
  • 634
  •   1
Отговори
# 240
То и ние прослушахме една кандидат баба, но като каза, че иска по 7 лв. на час, се отказахме от нея. Ще си търсим друга. Като цяло не сме се отказали от учителка вкъщи.
От опит да споделя: с детегледачките не е като с родните баби. Детегледачката чака всичко да направиш - да пазаруваш, готвиш, чистиш, и тя само да гледа детето. Поне при мене така е било. И сме плащали и за половин час  отгоре, ако закъснеем. То ако си платиш повече, може и с още неща да я натовариш, но ние нямаме възможност да плащаме повече.

# 241
И моето дете от бебе е с мен на всякъде , но има деца, които са кротки и не им се чува гласчето , има и други , който са "огън", така че хайде да не ги сравняваме и разликата в отглеждането на  различни деца е различно , затова чувството за "трудност" е различно .Не искам да се изкарвам жертва в никакъв случай, но и пък и раждайке не съм спряла да се възприемам за човек ! Имам нужда от своето време , в който дори за  5 мин да остана сама , нещо което беше невъзможно дори в  тоалетната първите 2 години !

# 242
  • София
За наше щастие разполагам с 2 комплекта баби и си ги ползвам по предназначение най-редовно  Simple Smile. Да са ми живи и здрави и двете! Прибират от детска/училище, ако аз няма да успея, гледат болни деца, за събота и неделя само се обаждат и питат кога ще ги доведем.
С малкия реших, че ще се върна на работа като навърши 1 г., но тъй като не го приеха при първото кандидатсване, зверчето ходи цяла година на ясла при свекърва ми - сутрин го водим, вечер го взимаме.
Децата имат много силна връзка с бабите и дядовците и също непрекъснато питат кога ще ходят при баба. Малко ми нарушават дисциплината за някои неща, но и през ум не ми е минало да им поставям изисквания как да ми гледат децата - както намерят за добре, така Peace. Пък и бабите са за глезене, не за възпитаване. Simple Smile

# 243
Не сме го оставяли до сега, но и това е един от принципите ни за отглеждането му - при баба и дядо само на гости с тати и/или мама! Като порасне сигурно ще се променят нещата, но сега това е положението.  Peace

# 244
Не сме го оставяли до сега, но и това е един от принципите ни за отглеждането му - при баба и дядо само на гости с тати и/или мама! Като порасне сигурно ще се променят нещата, но сега това е положението.  Peace

Защо така? Дядовци и баби са кръвни роднини, те са си родители, просто през едно поколение. Няма по-хубаво от това детето да има свестни баби и дядовци и да прекарва време с тях. Та това му е семейство също, да не са чужди хора. Колкото повече хора се гружат за едно дете и го обичат, толкова по-хубаво, това е моето мнение  Peace

# 245
И аз така мисля.Да не кажа ,че много от заобикалящите ме си признават за доста грешки в това отношение.Както и развалени отношения с възрастните.Може би не са намерили мярката за нещата.

# 246
  • София
И аз така мисля.Да не кажа ,че много от заобикалящите ме си признават за доста грешки в това отношение.Както и развалени отношения с възрастните.Може би не са намерили мярката за нещата.

Трудно ми е да си представя как поради оставяне/неоставяне децата при бабите бих си развалила отношенията с наш'те или свекърва ми. Най-много малко да помрънкат като им кажем, че тази събота и неделя ще са си с нас Simple Smile

Мисля си, че решението оставяне/неоставяне при баби е продиктувано от собствен негативен или положителен опит в детството.
Аз примерно имам чудесни спомени от времето прекарано при бабите ми. Всяка ме учеше на различни неща, позволяваше или забраняваше различни работи, готвеше различно, но за мен това беше прекрасно време. Покрай тях опознавах и роднините си по съответната линия, плюс родовата история - факт е че знам за семейството си повече от наш'те, плюс че познавам разни бабки, които и внуците им са забравили, че съществуват Simple Smile.
Та както и да е, идеята ми е, че чрез общуване с по-възрастните децата обогатяват мирогледа си, засилват връзката със семейството като цяло, усвояват определени семейни ценности, растат с усещането, че са част от нещо мног по-голямо от мама/тате/аз.
На фона на тези положителни емоции ми се струва незначително това, че ги оставят да гледат повече телевизия, ядат по-често шоколад или поради възрастови ограничения прекарват навън по-малко време отколкото би ми се искало.

# 247
Например въпреки ,че хич не ми се дават примери.
Бабата присъства често в живота на внуците.Живеят в един град.Взема ги от градина ,за събота неделя...Децата казват ,че не искат да ходят при майка си ,защото баба ....Майката се сърди.Реплики -пък баба ми дава...  -Ще кажа на баба/дядо ,че не ми даваш ...че правиш.....Баба каза ,че ти....Майката сърдита ,защото това се случва системно.От толкова ходене на бабата при внуците ,дядото мърмори,че му е не наготвено ,изгладено ,изпрано и то системно.Младото семейство снахата трябва да е в 18,00 в къщи ,защото бабата се сдобила с навика след работа да мине да види децата.Ако не си там значи не искаш да я видиш.Бабата се сърди....
Това са реални случки от хора в моето обкръжение.Много пъти сме се смели и шегували с тях,но си е трудно ,когато не си поставил правила и изисквания,а разчиташ хората да се усетят или да усетят твоите желания.Хора всякакви.

# 248
  • София
А-аа, тука говорим за обсебваща жена, която се конкурира с родителите, а не приема функцията си на баба. Това е много различно от стандартната Бг баба.  Peace

# 249
  • на Мелмак
Моята голяма дъщеря - 7.5 г чак тази година поиска да остане за малко при баба си .
Досега не е искала , малкият също .
Много рядко 2-3 пъти сме ги оставяли за по няколко часа през деня и това е .
Но тази година нещата се промениха  Party
Сега само се уговарят по телефона кога да дойде да я вземе  Crazy
Житейски странности !
Странно ми е с едно дете .
Не съм свикнала в къщи да е тихо и спокойно  Laughing

# 250
А че то на 7.5г не е баба да я гледа ,а да изчезне от досадните мама и тате...Порастват
и интересите се сменят. Grinning

# 251
  • на Мелмак
А че то на 7.5г не е баба да я гледа ,а да изчезне от досадните мама и тате...Порастват
и интересите се сменят. Grinning

Даааа , но и двете взаимно проявиха интерес да са заедно  Laughing

# 252
Моето момиченце е на 1 г. и 2 м. Досега съм я оставяла няколко пъти за по 2-3 часа. Все ми е едно такова некомфортно, когато не си е с мен.

# 253
  • София
До втората година нула пъти.

След като навърши две, започнахме да я даваме на майка ми и доведения ми баща, в началото само за час-два, за да не се стресира детето (а и те  Wink ).
Когато стана на три години, започнахме да я оставяме за уикенда, 2 пъти в месеца.

Този юни направихме рекорд - 17 дни, тъй като заминахме на море, само двамата с мъжа ми  Sunglasses
Проблеми не е имало, едва последните 2-3 дена дребната е започнала да пита кога ще си дойдем. Когато се прибрахме, много ни се зарадва, и си беше весела и щура, както обикновено.

# 254
Защо така? Дядовци и баби са кръвни роднини, те са си родители, просто през едно поколение. Няма по-хубаво от това детето да има свестни баби и дядовци и да прекарва време с тях. Та това му е семейство също, да не са чужди хора. Колкото повече хора се гружат за едно дете и го обичат, толкова по-хубаво, това е моето мнение  Peace
Да, те са родители, но наши, не на детето ми. Пък и деца и внуци се отглеждат по различен начин, различни са отговорностите. То пак си ги има, никой не му ограничава контактите с тях, а и нашите живеят в съседния блок и всеки ден сме заедно. Просто не го оставям сам, държа да контролирам нещата /откъм хранене с неща, които не позволявам, пипане навсякъде и т.н./ А и все още не съм тръгнала на работа, имам цялото време на света и не искам да губя ценни моменти. Толкова бързо растат и никой няма да ми върне времето, което не съм прекарала с него. Затова казвам, че като порасне сигурно ще се променят нещата, но поне за сега това е положението.

Общи условия

Активация на акаунт