Колко често оставяте децата си на бабите?

• 54 794
  • 634
  •   1
Отговори
# 345
Тук не става въпрос за модели. На всеки твой пункт, аз веднага мога да ти дам контрапункт и така можем да си караме до безкрай.

Става въпрос, че някой от нас с удоволствие използваме помощта на баби и не лишаваме децата си от така полезното (според мен) общуване с тях.

Според описания начин на живот ми е пределно ясно защо ти нямаш нужда от такава помощ. Но да ти кажа (тихичко, на ушенце) изключение си.

И в крайна сметка ти си тази, която не може да разбере моделите на другите. И това, че твоето дете не иска да прекара време с баба си, не е модел, нито извадка. То е едно.

# 346
Можеш да я попиташ . Лично днес я попита баща й ей така от нищото къде предпочита да е ;  в у-ще/занималнята  , баба й да дойде да си играят ( майка ми ще идва май месец за 2 седмици да ни види и вчера се говореше това ) или с мама в къщи ? Отговори ,че иска да си бъде у дома с мама.  
Отделно когато идва с мен през седмица за час с мен на маникюр винаги знае, че ще играе в парка там след това, ще вземем ДВД или дрешка от Гап , ще получи списание/книга за да си чете докато чака и момичетата в салона ще я закачат ,ще слуша музика и ще си бъбрим,  ще ми избере цвят за ноктите и ще идем на обяд след това двете завършващ със сладолед.  Peace

На мен това ограничаване на детето все пак ми се вижда прекалено, но ти си знаеш.

Става въпрос, че някой от нас с удоволствие използваме помощта на баби и не лишаваме децата си от така полезното (според мен) общуване с тях.

И в крайна сметка ти си тази, която не може да разбере моделите на другите. И това, че твоето дете не иска да прекара време с баба си, не е модел, нито извадка. То е едно.

202uu  Ми то детето винаги е било спирано да общува с роднини, които не са мама, та как горкото да смее да поиска!

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 11:59 от *Red Rose*

# 347
Супер повод за радост е, че шестгодишно дете предпочита да бъде с майка си, отколкото с приятелите или съучениците си.

# 348
От бебе  е с мен по маникюр, фризьор...

Останала съм с впечатление, че много внимаваш с какво я храниш, да спи достатъчно и т.н., т.е. гледаш да живее здравословно. Сега направо ме изненада с това редовно водене от бебе в подобни салони, където има всякакви изпарения на бои, лакове, лакочистители...

Не ми идва явно наум. Нима на някой тук му идва нещо по различно от неговия си модел наум ? Надали...

Аз моят си го промених, когато видях, че не влияе добре на детето. Не виждам причина да тропам с крак и да си следвам някакви слепи принципи като виждам, че резултатите не са добри.
За бабата - много сте далеч, това посещение е шанс за опознаване и контакт м/у двете, каквито и строги принципи да имам, не бих го пропуснала и без да питам бих организирала нещата в тази посока.

# 349
Самата аз съм върл противник на отгллеждането на децата от бабите, но правя разлика между "отглеждане" и "помощ" или "контактуване". Разбира се, че предпочитам, ако детето ми е болно, аз да си взема болнични и да се погрижа за него лично аз. Така ще съм сигурна, че съм направила най-доброто. Но ако тези болнични ще доведат до загуба на работното място, ще потърся друг изход. Детегледачката не винаги е добро решение. Не само от финансова гледна точка, а защото най-трудното е да намериш човек, на когото да имаш доверие за дома и детето си. Ползвала съм с голямото си дете и говоря от личен опит. Така че не е драма, при липса на по-добра възможност, да се ползва помощ от бабата. Не говоря за системно отглеждане на детето от нея, а за помощ в определени ситуации. Освен това си давам сметка, че децата ми се радват на контактите с баба си (имат само една). Аз самата много трудно "меля" с майка ми, но виждам дъщеря ми колко се радва на контактите с нея и на възможността за малко да си почине от ежедневното общуване с мен. Притеснително е и ако детето е отглеждано от баба, и ако е залепено за полата на мама и не иска контакти с другии хора.

# 350
Никога не съм оставяла децата при бабите.Да са ми живи и здрави майките,но родителите сами ,мисля,че се справяме по-добре.

# 351
....

На мен това ограничаване на детето все пак ми се вижда прекалено, но ти си знаеш.

202uu  Ми то детето винаги е било спирано да общува с роднини, които не са мама, та как горкото да смее да поиска!
Не съм писала такова нещо ,а съм написала ,че детето трябва да си е задължение на родителите .

Скрит текст:

До навършване на 2 и половина години общуваше с бабите и дядо си всяка седмица ,защото живееха наблизо и я виждаха често. Оставяна е инцидентно за да отидем на пазар,зъболекар,  кино вечер или ресторант докато спи вечер на баба си (лягаше си в 6 и 30 вечерта)   и по тяхна инициатива всяка неделя по няколко часа .През това време  я водеха по панаири, зоологическа градина, на реката ,на батут и въртележки ,каране на триколка или просто рисуваха и четяха книжки у дома им. Всеки празник също сме били заедно заедно с тях ,както и с брат ми ,жена му и детето им.
 След 3 години заминахме обратно по-близо до другата баба и на всеки празник и поне веднъж ,ако не и по често в месеца се виждахме с нея ,играеха си , ходехме трите за няколко часа на ферма, на празник на децата, на карнавал, на лунапарк , на езерото на пикник или  в библиотеката да четем книги . После хапвахме трите и всеки потеглеше към дома си.
 Отделно баба й я е вземала от у-ще по нейна инициатива понякога да си поиграят  у дома,  нижат мъниста,  оцветяват съдове от керамика,  пишат букви,играят кукли или играят на чудесната площадка до нас и когато ние се върнем да се прибират.
2 пъти в годината задължително ходихме (до миналата година) на 2 кратки 3 до 4  дневни екскурзии в чужбина само двамата и детето е гостувала 3 пъти в годината за по 4 дни у баба си или тя е идвала у дома ако я трябвало да се ходи на у-щ в тези дни . Градинарстват , ходят по паркове, ритат топка, ,кара скутер, угажда й се с домашни баници и торти , купуват й се списания за оцветяване  , правят си чаени партита с дружките на баба , ходят   в гората резерват /тип парк до къщата на баба да хранят катерици, гълъби и еленчета или си  играят заедно в градината с кал, смокинови листа и  клонки. Отделно всеки месец все някой е имал празник на който да се съберем баба, дъщеря, син ,половинки и деца и да сготвим , да побъбрим , да си поиграят децата и баба им да им направи хвърчило, да сковат сандъци с пясък , да сглобят Лего , да си поговорят и да се погушат и т.н.  Отделно баба й правеше същото и за другия си внук ,детето на брат ми, като ходеше и до тях да го вземе от у-ще , да го заведе на плуване или футбол, да играят. По често майка е  ходела там, защото аз не съм я викала толкова често да гледа детето ,защото нямах реална нужда , а и работех по 2-3 дни  и работата ми беше съобразена с часовете на у-щето . Но и двата й внука нямат прекарани седмици заедно с нея както масово се прави в България нито цели летни ваканции .Просто смятам ,че не е длъжна да гледа детето ни постоянно когато на нас ни се прище .Уважавам факта,че ни е изгледала близо до себе си , много близки приятелки сме ,но тя си е свършила нейния дан ,сега е наш ред. Не прекалявам и гледам сега наистина да си живее живота без нарочно криворазбрани трябвания и ангажименти .Млада баба е , нека сега си почива , чете книги, поспива до късно, гледа ТВ ,а когато има желание да е с внучката си да заповяда  Heart Eyes
Така ,че спирано детето не е . Спряха си контактите другите й баба и дядо със собствените си действия ,за които тя не знае точно какви са ,защото не обсъждаме това пред нея .Не се виждаме с тях от 4 години вече .Преди питаше за тях , обича си ги ,липсваха й ,но с времето видя, че когато се обадят по Скайп не я изчакват да намери думите на български ,прекъсват, забравят да изчакат отговора й и лека полека престана да пита за тях и да иска да говори с тях. Те самите имат възможност да дойдат да я видят  и казват ,че ще дойдат ,но не го правят и тя го запомня. Иначе само питат кога ние ще им я заведем ..
Но  сега чака с нетърпение другата си баба .И въпреки ,че и с нея не й се говори по Скайп ,се оживи когато разбра ,че ще идва другата година .Разбъбри се ,зарадва се ,  каза й  кои нови играчки ще й покаже , 2 дни си подрежда стаята с отделни кътове за игра да я снимам и да я пратя, прави й картичка ,  има два детски таблета и веднага й обеща единият за нея ,другия за баба ,заобяснява с какво ще играят и как ще останела с нас да живее  Joy
Никога не сме живели с никой от родителите си ,но планираме след време да вземем майка ми да живее на отделен етаж в къщата ни когато тя пожелае и има нужда и детето го знае, защото търсим определен тип къща и тя е с нас на огледите и разговорите с агенти. Peace

Детето ни е спирано само от стоене при бабите си по цели ваканции и изпращано там за месеци .

Аз съм против отглеждането от бабите , живеенето заедно с тях , прекарването на всеки уикенд или цели ваканции с бабите , очакването на помощ на всяко боледуване на детето и чистото несъобразяване с личния живот на майките ни ,които могат и да работят, да не могат точно тогава да се отзоват и т.н. Мисля ,че има разлика.

НСЧ , грешката е правилна. От 1 година е така с маникюра ,а на фризьор ходим  2пъти в годината ,защото тя ни идва на крака у дома и подстригва и двете Simple Smile
Допреди 10 месеца работех по 2-3 дни в седмицата и когато тя е била на у-ще в другите дни съм ходела сама на маникюр ,а сега ходим в събота двете поне веднъж на 2-3 седмици именно за да не диша изпарения и химикали.  Hug

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 17:17 от Анонимен

# 352
Това последното звучи съвсем различно от това, което излизаше от предните постове. Предните ти постове звучаха така, сякаш сте като скачени съдове с детето и то не е прекарвало ни ден, ни час с някой друг освен с някой от вас двамата с мъжа ти. Иначе това, което описваш, е съвсем нормално.
Съгласна съм обаче с тези, които казаха, че има огромна разлика между дете до 2 години и по-голямо дете. При по-големите деца, инициативата за гостуване в повечето случаи е от страна на детето. Иначе и моето дете (2г. и 4 месеца) не е оставяно за цял ден при някого, освен мен и баща му, но това не означава, че не съм го оставяла за няколко часа, за да свърша нещо. Все пак не всички работим по 2-3 дни в седмицата.

# 353
Това последното звучи съвсем различно от това, което излизаше от предните постове. Предните ти постове звучаха така, сякаш сте като скачени съдове с детето и то не е прекарвало ни ден, ни час с някой друг освен с някой от вас двамата с мъжа ти. Иначе това, което описваш, е съвсем нормално.

Да, наистина звучи по-различно и нормално.

... детето трябва да си е задължение на родителите .

С това съм абсолютно съгласна  Peace

# 354
  • Бургас
Оставям го когато са ми го поискали, но това е рядко, тъй като и двете баби работят и имат своите ангажименти.

# 355

Според описания начин на живот ми е пределно ясно защо ти нямаш нужда от такава помощ. Но да ти кажа (тихичко, на ушенце) изключение си.

Далеч не е едно и дамата не е изключение. Не говоря само за мен, но и за някои от приятелките ми.
Психоатаки тихичко на ушенце?
Разширеното семейство е хубаво нещо. Но защо така нападнахте жената...ще поиска помощ, ще си вземе. Не иска - ок.

Последна редакция: вт, 16 дек 2014, 19:54 от vasilenae

# 356
Супер повод за радост е, че шестгодишно дете предпочита да бъде с майка си, отколкото с приятелите или съучениците си.

Даа,а още по голяма''радост'' е,когато 15 годишно момче предпочита компанията на баба си вместо тази на връстниците си .При това,дори родителите  не виждат нищо лошо в това.

Последна редакция: ср, 17 дек 2014, 21:51 от Фиданка Тръстикова

# 357

Даа,а още по голяма''радост'' е,когато 15 годишно момче предпочита компанията на баба си вместо тази на връстниците си .При това,дори родителите  не виждат нищо лошо в това.

Това пък е съвсем друг случай. Значи детето е било обсебвано, което е много често срещано в днешно време. А дали ще предпочита компанията само на майката или само на бабата, вместо това на връстниците си, за мен е едно и също. Явно цялото семейство е сбъркано...

# 358
Дъщеря ми е на 1г и 4м и бих казала че за това време съм я гледала 98% само аз.Свекърва ми не се справя а и малката не обича да седи с нея,не съм я оставяла с нея повече от 30мин и то да отида до магазина или нещо подобно.Основно когато ми се налага и то защото съм студентка я оставям на майка ми за няколко часа за някои изпит,таткото работи и работата му едоста измурителна и не му я оставям да я гледа.А пък и тя не е ''проблемно'' дете справям се с всичко с нея и да сготвя и изчиститя и до магазина вече ходим заедно.

# 359

Това пък е съвсем друг случай. Значи детето е било обсебвано, което е много често срещано в днешно време. А дали ще предпочита компанията само на майката или само на бабата, вместо това на връстниците си, за мен е едно и също. Явно цялото семейство е сбъркано...

Не е сбъркано семейството,нито бабата е обсебваща...По скоро на родителите им беше по удобно да го оставят там,за да не се занимават...Така си минаваха годините...Предполагам,че като порасне още малко ,ще се осъзнае и сам ще разреди оставането си при нея/бабата/.

Общи условия

Активация на акаунт