Колко често оставяте децата си на бабите?

• 54 405
  • 634
  •   1
Отговори
# 450
  • Пловдив
Че то и аз така ще правя. Изобщо който има деца - да си ги гледа.
Тя и майка ми така говореше. Mr. Green
Сега с нетърпение очаква срещите с внучето си.
Ама виж, срещи са едно, по 2-3 часа, друго е по цели уикенди, всеки уикенд при баба си (или най-малкото през уикенд). Може, ама не при мен.
Толкова често не е, но жената ми пое 2-рата година от майчинството и беше по цял ден с детето. Сега вече е по-рядко. Скоро ще ни идва на гости за една седмица. Flutter
Абсурд да се случи. Сериозно го казвам, познавам себе си. Да, при НУЖДА ще помагам, някакви сериозни обстоятелства, отговорен човек съм, няма да си оставя децата да изнемогват. Но редовно бабоотглеждане няма да стане от мен.

# 451
  • Куциндрел
Че то и аз така ще правя. Изобщо който има деца - да си ги гледа.
Тя и майка ми така говореше. Mr. Green
Сега с нетърпение очаква срещите с внучето си.
Ама виж, срещи са едно, по 2-3 часа, друго е по цели уикенди, всеки уикенд при баба си (или най-малкото през уикенд). Може, ама не при мен.
Толкова често не е, но жената ми пое 2-рата година от майчинството и беше по цял ден с детето. Сега вече е по-рядко. Скоро ще ни идва на гости за една седмица. Flutter
Абсурд да се случи. Сериозно го казвам, познавам себе си. Да, при НУЖДА ще помагам, някакви сериозни обстоятелства, отговорен човек съм, няма да си оставя децата да изнемогват. Но редовно бабоотглеждане няма да стане от мен.
При нас беше нужда. Всъщност тя сама предложи това. Но го има и момента, че преди 1-вата година на детето, баба му го беше виждала няколко пъти за по 1-2 седмици максимум.
Иначе преди да родя и да види внучето разправяше "който си има деца да си ги гледа".
Общо взето, да сме живи и здрави, че да си гледаме внучетата, а продължителността ще е спрямо нуждите. Mr. Green

# 452
  • Пловдив
Щом аз съм се оправила с три деца набутани в 4 години и половина, всяка здрава-права жена би трябвало да се оправи с едно-две.

# 453
Щом аз съм се оправила с три деца набутани в 4 години и половина, всяка здрава-права жена би трябвало да се оправи с едно-две.
В общи линии съм съгласна с позицията ти, но да направя едно важно уточнение. Факт е, че си се оправила и се оправяш в трима юнаци. Но, дали би се оправила така добре сама, без помощ, ако се налагаше и да работиш? Особено като се има предвид боледуването на децата и любовта на шефовете към болничните. На практика част от твоето отлично справяне е помощта, която имаш от съпруга си- и морална, и финансова и т.н.

# 454
  • Куциндрел
Би трябвало, но понякога са нужни помагачи. Като няма баба има гледачка, ясла, градина и т.н.
Това при положението, че здравата и права жена трябва да работи. Ако може да си позволи да не работи, то спокойно може да си гледа децата без особена нужда от баба.
Но пък бабите могат да се появяват чат-пат и да развалят дисциплината.  

# 455
  • Пловдив
Ако се налагаше да работя щях да съм с едно, евентуално с по-голяма разлика две. Че аз като бях с едно изобщо не се презорвах, не мога да разбера какви са тия истерични повици за помощ. Чак пък толкова! Ми смешно е. И да, помощта идва от съпруга ми, ама не е помощ, а партньорство. Тия деца не ги правя сама, че да ги отглеждам сама, негово задължение са. Ако някое от децата ми остане без партньор с дете/деца естествено, че ще помагам, това е нужда. Ама двама млади здрави прави всеки уикенд - да се оправят.

Децата ми не са ходили на ясла, никое от тях. В годината след навършване на три години, който когато му се пада, тръгват на детска градина. Няма баби, няма гледачки, няма ясли. Това не го считам за героизъм или нещо за изтъкване. За мен е било нормално, очевидно, щом и трето съм родила, планирано. Бабите си виждат редовно, в неделя от 4 до 7 бяхме на гости на едната.

# 456
  • Куциндрел
Янтра, въпроса при мен беше - ако не се върна на работа, то нямаше да издържим финансово, а дете на годинка не ми се даваше на ясла. Tired Та тогава майка ми много ни помогна, е изпокарахме се, ама сега пак се обичаме. Нормални отношения м/у майка и дъщеря. Mr. Green
Сега вече сами се оправяме, баба наблизо няма. Лятото има баба за 2 седмици, а през годината периодично за по една седмица. Но знам, че ако се наложи спешно майка ми да дойде да гледа детето, то тя ще дойде. Дано да не се налага, пу-пу. Peace

# 457
Да, "партньорство" е много по-точна дума от "помощ" в случая. Наистина, не е редно двама млади, здрави родители да очакват системно да им гледат децата, за да могат те да разпускат. По-горе бях удивена от потребителката, която нарече майка си егоист, защото само и помагала финансово и готвела, но не проявявала инициатива да вземе децата. Но, в различните ситуации се случва да има нужда от помощ и тогава е добре семейството да действа като партньори. Може и да се наложи бабата да подаде ръка и е добре да го направи, ако има възможност. Това съвсем не значи "Който има внуци, да си ги гледа". Peace

# 458
  • Пловдив
Пак казвам - спешно, сериозна болест, и аз си оставям по някое от децата като съм с друг/другите в болница при баба му на отглеждане. По-често при свекърва ми, по-свободна е, повече възможност има и ги гледа. Понякога може и да преспят, да ги оставим - 2-3 пъти в годината. Нормално и човешко. Не си представям редовни задължения, не ме разбирайте грешно, че няма изобщо или че аз не одобрявам от време на време по няколко уикенда или седмица при баба.

# 459
  • Куциндрел
Това за внуците...
Сещам се за моята пра-баба. Тя е отгледала 2 дъщери, 2 внучи и 2 правнучки. Сещам се как седеше, плетеше и пустосваше, че никой не си гледа децата, а ги оставят на нея.

# 460
  • София
Майка ми току що ми се обади да ме уведоми, че от 8-20 юли е направила разервация за море Simple Smile. От години не се питаме ще пусна ли децата, няма ли - то си е нещо като традиция 2 седмици море с баба и дядо. С тази разлика, че аз пък я уведомих да си променя броя хора в резервацията, защото големия по това време е на лагер. Simple Smile.
Децата ми прекарват доста време с бабите си и не виждам нищо лошо в това. Всички са щастливи - бабите, че си имат занимавка, децата, че ще бъдат глезени, аз и ММ, че ще си свършим някоя и друга работа или просто, че ще седим и гледаме в точка.
Особено благодарна съм на свеки, да е жива и здрава, че пое дребния втората година, когато се върнах на работа, а не се класирахме за ясла. Но пък и свекърите са стари пенсионери (на 75 и 80 г.) и децата са им основното забавление - само звънят и питат кога ще ги водим.

# 461
Янтра, когато трябва да ходиш на работа, тогава е друго. Аз тръгнах на работа, когато беше на 1 година. Ха, да видим, как ще се оправиш, като почне да боледува, и есен и пролет влизате за по 10-тина дни в болница,т.е. не може да ходи на ясла!!!
Пък и като тръгнеш на работа си има изисквания, взимаш задачки за вкъщи, самоподготовка и т.н.
И друго - едно е да ги гледаш в къща с двор, докато са предучилищна възраст, друго е да си блок с улица, по която минават коли и трябва за всяко негово излизане навън и ти да излизаш с него.
И как, въобще ли не са ти помагали, за рождени дни, за празници, не са ли идвали да ти помогнат, да наготвят нещо?
При мене - никой. Просто майка ми почина преди да родя малкия. Свеки не се занимава, пък е и на възраст.

# 462
Всеки се справя някак според зора, рядко някоя майка вдига ръце и се оттегля.
Къща с двор, чист въздух и чиста храна, персонал за подръжка и майка с 3-4 деца, чийто ангажимент са само и единствено децата и то не грижите за тях, а само да им се радва... Това е идеален вариант. Но всички сме настрани от него по някакъв начин. И все пак се справяме.  Peace

# 463
  • Пловдив
И как, въобще ли не са ти помагали, за рождени дни, за празници, не са ли идвали да ти помогнат, да наготвят нещо?
При мене - никой. Просто майка ми почина преди да родя малкия. Свеки не се занимава, пък е и на възраст.
Не, не са. Изобщо, съвсем, никак. Няма празници, няма рожденни дни, няма готвене.

# 464
  • На село (близо до Лондон)
Това са всякакви превземки просто защото има баби наразюоложение. И ние с мъжа ми сами си гледаме три деца с малка разлика и двамата работим. Преди да питате сами си чистим и готвим, в къща с двор сме. Естествено че двама здрави родители могат да отгледат 2-3-4-5 деца без да се натоварват баби, дядовци.

Общи условия

Активация на акаунт