Колко често оставяте децата си на бабите?

• 54 391
  • 634
  •   1
Отговори
# 465
Gi, погледнах в другата тема, че работиш по 2 дни в седмицата. Е, този факт не бива да се пренебрегва. То си е направо лукс! Имаш си достатъчно време за децата, за себе си, за дома.
В България  цялата седмица работиш, но трудно си плащаш сметките. Така, че от финансова гледна точка е невъзможно да отглеждаш 3-4 деца, пък ще и двамата родители да са здрави и да работят. Да не говорим за удоволствия, почивка, туризъм и т.н.  Поне в най-общия случай е така. А пък съзнанието ти е погълнато от всякакви пречки и дреболии. Например, аз от години имам колежки, които просто не могат да си позволят да ползват градски транспорт и ходят и се връщат от работа пеша. Е, как можеш да водиш дете на плуване или други подобни занимания, без да ползваш градски  или личен транспорт. Просто няма да ти стигне времето през деня.

Последна редакция: пн, 22 фев 2016, 22:30 от radhika

# 466
И как, въобще ли не са ти помагали, за рождени дни, за празници, не са ли идвали да ти помогнат, да наготвят нещо?
При мене - никой. Просто майка ми почина преди да родя малкия. Свеки не се занимава, пък е и на възраст.
Не, не са. Изобщо, съвсем, никак. Няма празници, няма рождени дни, няма готвене.
Само дето е човешко да ги оставиш с преспиване за ден-два, или когато са болни да са отглеждане!
При мене това го е нямало никога! Без изключения по никакъв повод!

# 467
Ако някоя баба иска да помага 24/7, съм съгласна, Но да се нарича егоист, защото не иска и не може толкова, не съм съгласна. Има познати с 1 дете, които миналата година се върнаха на втори ден от море, защото не успели да се справят с детето. Това не го разбирам и никога няма да го разбера. Не може да лишиш бабата от всякакъв личен живот, защото на теб ти се живеело, почивало и т.н.

# 468
  • На село (близо до Лондон)
Radiha ходя в офиса 2 дни в седмицата. Наистина си е голямо предимство да съм в къщи другите дни не го отричам.
Но и тук има хора които с цяла седмица работа едвам си плащат сметките.

# 469
  • Пловдив
И как, въобще ли не са ти помагали, за рождени дни, за празници, не са ли идвали да ти помогнат, да наготвят нещо?
При мене - никой. Просто майка ми почина преди да родя малкия. Свеки не се занимава, пък е и на възраст.
Не, не са. Изобщо, съвсем, никак. Няма празници, няма рождени дни, няма готвене.
Само дето е човешко да ги оставиш с преспиване за ден-два, или когато са болни да са отглеждане!
При мене това го е нямало никога! Без изключения по никакъв повод!
Докато са болни няма отглеждане, говоря в трите случая изобщо до тук за всички години, когато съм влизала в болница с дете като придружител, здравият или здравите двама ги гледа свекърва ми. Освен тези три пъти децата ми са оставали да спят без мен и баща си за всички години около .... 4 пъти. Почивките на младите родители за мен не са сериозен повод да се оставят децата при баба.

# 470
Почивките на младите родители за мен не са сериозен повод да се оставят децата при баба.
Ако родителите не прекаляват и бабите имат желание, няма лошо родителите някой път да им оставят внучето/внучетата и да си починат. Подчертавам, някой път, а не всеки път. И само при наличието на желание у баба и дядо.

# 471
  • Куциндрел
В общият случай, почивките трябва да са с децата. Така децата ще могат да видят нещо по-различно от дома на родителите и дома на баба. Mr. Green

# 472
  • Бургас
И ние ходим на почивка с детето  Simple Smile. Сега е 3г.6м. и е спал при баба си 2-3 пъти.  Blush

# 473
  • На село (близо до Лондон)
Абе и крайностите не са добри, като деца живеещи при бабите вместо при родителите или деца който никога не са спали/били при бабите/дядовците. Моите деца са от последният вид.

# 474
  • Куциндрел
Абе и крайностите не са добри, като деца живеещи при бабите вместо при родителите или деца който никога не са спали/били при бабите/дядовците. Моите деца са от последният вид.
А поне не каните ли бабата на гости?

# 475
  • София
Ние един път сме почивали без  детето, беше на 9 месеца, за 9 дни. Ама това беше ехеее отдавна. Тогава имахме 2 баби и 4 дядовци.
Тази седмица края въпросното дете /вече голямо/ заминава с баба си на дълъг уикенд. Само мога да им завиждам, че и на мен ми се пътува нанякъде.

# 476
Като деца с брат ми прекарвахме по седмица-две през лятото при бабите и дядовците. Живееха на 350 км от нас и освен на празници и лятото, не се виждахме много. Какво не бих дала сега само за една вечер да си говорим с дядо под звездите или да вкуся бухтичките, които баба ни правеше. Имахме силна връзка (макар редките срещи), обичах ги много и страшно ми липсват. Затова искам и моите деца (засега едно) да имат това. За отглеждане на никой не я оставяме, но не я и лишавам от време и игри с тях. Едните си баба и дядо вижда рядко (живеят в друг град), но гледаме снимки, говорят по телефона. Има различни хора, аз например не смятам, че са ми длъжни да поемат грижите за моето дете. В различни ситуации, знам, че ако помоля ще са насреща. Като порасне малко, ако иска да гостува с приспиване, няма да я спирам. Странно ми е, когато бабите и дядовците поемат напълно родителските задължения. Имам близка, която си остави бебето на майка си и го прибра като стана на 3 год...И за двете не е нищо необичайно, защото е отгледано от баба си, не от чужд човек. Та, явно всичко опира до възпитанието и мирогледа, който баба и дядо са възпинали в собствените си деца Simple Smile

# 477
Radeva-87, съгласна съм с теб.

По-активно започнахме да оставяме малкия на 3-годишна възраст. Тоест по 1-2 месеца през лятото на село, където живее бабата и чичото. Жената винаги настоява да помага, но живее много далече и от време на време можем да го оставяме.
Мисля, че имаме късмет, че детето обича да ходи на село, има игри и приятели и по цял ден е навън или на гости на деца.

Бабата си е голямо злато  Hug Heart Eyes

# 478
Sunshine, твоята комшийка е намерила млада, читава баба пенсионерка та и се връзва. Моите и двете баби са на по 52г(и двете ходят на работа) . Едната ми е в града и не мога да я хвана да го гледа (гледа баба ми и не искам да е натоварвам), другата ми е на 10км има желание да го гледа ама винаги иска да и яо водя там (тва си е разход). Няколко пъти е идвала у нас ние сме излизали, но към 12 започва да се звъни, че искала да си ходи. Вече е оставям само, когато имам изпити или мъжа ми е гледа. Та това си е до баби. За цяла вечер никога не съм я оставяла, но ти ако имаш баба на която можеш да я оставяш и ти е в къщата не виждам проблем

# 479
Доста  често оставяме  малката на баба  й.Разбират  се  перфектно  откакто  е  родена .
Ходим  на  дълги  почивки  2-3 в годината  сами  без  детето ,а  с детето  отделно на почивка,защото  с  дете  не  е  никаква почивка Grinning  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт