Колко често оставяте децата си на бабите?

• 54 343
  • 634
  •   1
Отговори
# 570
Не е случайно. Майките имат много по-голямо доверие на своите майки, отколкото на свекървите и това е съвсем нормално. Все пак много по-добре се разбират със своите родители, а гладките отношения между снаха и свекърва, дори да ги има, са рядкост.

# 571
Не е случайно. Майките имат много по-голямо доверие на своите майки, отколкото на свекървите и това е съвсем нормално. Все пак много по-добре се разбират със своите родители, а гладките отношения между снаха и свекърва, дори да ги има, са рядкост.
Да добавя, че на майка ми мога да направя забележка и дори да се скараме, без това да стане ГОЛЕМИЯТ СЕМЕЕН ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ.

# 572
Да добавя, че на майка ми мога да направя забележка и дори да се скараме, без това да стане ГОЛЕМИЯТ СЕМЕЕН ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ.
+1 Точно! Grinning

# 573
Мими, "едно време", когато  сегашните баби и дядовци са гледали децата си, т.е. вас, не са били аборигенски времена. Тогава имаше много по-добро медицинско обслужване, посещения в дома на детето на патронажна сестра и педиатър, редовни консултации.
Гледам малката ми внучка. До 1 г. и 5 м. съм я гледала за часове,  след това целодневно. Вече е на 2 г. Мога да направя сравнение за начин на гледане, хранене и възпитание между тогава и сега.  Единствената съществена разлика е памперсът. Тогава перяхме, изварявахме и гладехме пелени. Памперсът е , колкото  удобен, толкова и вреден в определени отношения. Друга по-маловажна разлика е, че по едно време педиатрите не позволяваха биберон. За единият ми син не можеше, за другият с 5 г. по-малък, вече можеше. Храната тогава беше много по-здравословна, без Е-та и разни сегашни вредности. Вашето поколение  не страдаше от всевъзможни алрергии и като цяло сте по-здраво поколение. За възпитанието  пък въобще да не говорим. Не е във ваша полза.  Имам всекидневни наблюдения по детските площадки, а съвсем доскоро и в реална училищна среда, защото съм учителка.  Затова не приемам за вярно определението ти "остарели  методи и разбирания на баба и дядо".
Моето мнение е, че родителите определят правилата и това, което може или което не може, но и бабите и дядовците има какво да дадат на внучетата. Важно  е единомислие и единодействие, а детето да знае и усети, че при мама и тате е същото като при баба и дядо за позволено и забранено.
Постът става дълъг, но ще споделя и друго.  На детската площадка бабите -свекърви са в пъти по-малко от бабите- майки. Дали  това е случайно?!
Каги, не го казвам с лошо, просто искам като кажа на бабите да се е прибрала в 8,30 значи тогава искам да се прибира дъщеря ми! А не обаждам се в 11, и тя с "разрешение' на баба останала навън.....искам, когато забраня да се прави тестена закуска това да се спазва, а не всеки ден мекици, баница, бухти, това имам предвид! Нямало нужда да има пълно шест, няма ама има, защото ние с ММ искаме да учи в чужбина, в държавен ВУЗ с държавна такса и сме проверили, че там трябва пълно шест, защото всеки се натиска неплатено обучение! Трябвало да я кръстим, еми аз пък не искам да я кръщавам....и още сто такива примера мога да изброя....упреквам не само свеки, майка ми също...
едно време животът беше друг, по спокоен, по лесен, по сигурен....сега се искат други качества и безброй способности, за да прогресираш! Държа и двете баби да се съобразяват с моите изисквания за учене, вечерен час, обличане, хранене, защото това не е тяхното спокойно, безметежно втеме, защото това е моето дете и аз отговарям пред съвестта си да го насоча в живота, опазя и дам най доброто за него...! Simple Smile
Ако има единомислие съм съгласна, но в две отдалечени поколения няма как да има, най малкото условията на живот и работа вече са коренно различни от едно време! Simple Smile
Защо да не идела на къмпинг, защото на нашата баба не и е ясно, че конкретния къмпинг, не му казвам нарочно името, вече не е това, което тя помни от преди 20 години, с ток, вода, баня с плочки, а се е превърнал в свърталище ма наркомани, търкалят се спринцовки и презервативи там.... #Cussing out
И после аз ставам лоша в очите на дъщеря ми, виж баба дава, ти не даваш,....ей това имам наум и няма да допусна друг освен мен и ММ да й разрешава това или онова Naughty
А, че има какво да дадат има,...милата ми майчица е учителка и ми е спестила безкрайни дни на учене с детето лятото, водеше го на спорт, изчитаха книгите,...за което дълбок поклон и благодарности, но не всички баби са съвременни и всеотдайни като теб и майка ми!  Hug
Аз съм възпитавана в учителска среда, за мен тези разпасани сегашни възпитания не важат.... bowuu Говоря за възпитанието на голямо дете....това дали го гледали с памперс или не, дали имал биберон или не са незначителни неща и никога чак толкова не съм обръщала внимание, както за бабите е по лесно, така.... макар, че ми ставаше изключително неприятно аз да готвя до нощите, а баба я нахранила за обяд с кекс, защото ядене не искала Shocked Ами като не иска ще направиш всичко възможно да поиска...както аз съм се правела на палячо, за да хапне, това, което е полезно!

Последна редакция: нд, 24 апр 2016, 21:05 от mimi.7299

# 574
  • На село (близо до Лондон)
Ясно е че когато родителите имат претенции трябва сами да си гледат децата. Баба и дядо само за по 1-2 часа нагости. Иначе много сложно, какво точно да се закусва, да се учи и т.н. Една баба на 65-70г едва ли може да осигури правилното обучение за внучето.

# 575
Аз пък по площадките и детската градина срещам само баби свекърви. Все много знаещи. Едната ми вика : Аз няма да им го дам ( внучето ) да го запишат на детска  Shocked. Чак след четири годинки. До тогава ще Си го гледам.
 Друга пък постоянно обсъждаше снаха си пред мен. Вече я избягвам. Луда работа. Но и младите са си виновни. Позволяват им явно да се месят.

# 576
Ясно е че когато родителите имат претенции трябва сами да си гледат децата. Баба и дядо само за по 1-2 часа нагости. Иначе много сложно, какво точно да се закусва, да се учи и т.н. Една баба на 65-70г едва ли може да осигури правилното обучение за внучето.
Да, нямам никакви претенции някой да ми гледа детето Simple Smile, предпочитам аз сама Simple Smile, нито ме мързи, нито ми е неприятно.....нормално е обаче те да искат да ходи при тях.....пускам я, няма лошо, но да се подценява и омаловажава това, на което аз я възпитавам ми е изключително неприятно! Naughty

# 577
Виж сега ако е за 2-4 дни през ваканците не би трябвало да им поставяш такива сложи задачи и да се очаква пълно изпълнение. За 2-4 дни едва ли ще се развалят оценките в училище. Но какво пишеш по скоро ми се вижда че си е отглеждане през седмицата.
Свекървата на майка ми (тоест баба ми) казваше "които си има дЯца да си ги гледа"...права беше жената...

# 578
Виж сега ако е за 2-4 дни през ваканците не би трябвало да им поставяш такива сложи задачи и да се очаква пълно изпълнение. За 2-4 дни едва ли ще се развалят оценките в училище. Но какво пишеш по скоро ми се вижда че си е отглеждане през седмицата.
Свекървата на майка ми (тоест баба ми) казваше "които си има дЯца да си ги гледа"...права беше жената...
Не е отглеждане Simple Smile, моето дете е на 17, стои на вилата при свекървата през ваканѝията по месец, а при майка ми в софия седмица , две и то защото те и тя искат да отиде при тах Simple Smile За месец след ядене основно на Въглехидрати се връща три кила отгоре Sad Като беше малка цяло лято я гледаше майка ми, по нейно желание учеха и четяха, аз не поставям задачи..... Simple Smile тъй като знам, че няма кой да ги изпълни така както аз искам.... hahaha

# 579
Ако детето е на 17 бибтрябвало само да преценява какво може/не може да яде. Бабата може да предлага, но детето може да откаже. Дъщеря ми е на 5 и редовно казва "Не, бабо, мама не разрешава/вредно е/ще ме боли корем и т.н".

# 580
Ако детето е на 17 бибтрябвало само да преценява какво може/не може да яде. Бабата може да предлага, но детето може да откаже. Дъщеря ми е на 5 и редовно казва "Не, бабо, мама не разрешава/вредно е/ще ме боли корем и т.н".
Е да, ама моето не казва.....само чака намалението да се понатъпка с боклуци Sad Отделно вечерен час и пр.

# 581
Ясно е че когато родителите имат претенции трябва сами да си гледат децата. Баба и дядо само за по 1-2 часа нагости.
Като изключим правописно-пунктуационните грешки - вярно е. Така и съм процедирала.
Нямам особени забележки към начина, по който съм отгледана аз, но смятам, че съм го подобрила в съзвучие с разбиранията на собственото ми семейство (аз + баща) и с времето.
Да, никой не е длъжен да гледа на бабите внуците, но като знам къде е 20, къде е 30, къде е 40 - не мога да си представя хора на 70 години да тичат по дете и да са адекватни по цял ден, всяка минута.

Аз също не съм гледана от баби, но след 7-8-годишна възраст оставах при едната през ваканциите (другата почина рано) и то не беше баш гледане - по цял ден самотек из горите и поляните, нулев контрол. На бабата грижата беше да ми сготви, мекички и питки главно Simple Smile

# 582
Задачите по принцип не са сложни и не ги следват от инат, а не защото не могат. Баба ми беше същата - майка ми каже нещо, баба ми се съгласява колото да не е без хич, а като ѝ видеше гърба си почваше както тя си знае. От тъпченето с храна до подстригването като идиот. Абе едно си баба знае...

# 583
Отделно нашата баба знае, че захарта ни е на горната граница, предупредила съм я, и това, че предлага ВХ е най малкото недопустимо за жена, имаща претенциите да отглежда и възпитава здраво дете! #Cussing out
Интересно моята баба не беше такава, спомням си прекрасното й гледане.....имаше режим сутрин се учеше, кой каквото има, аз и двамата ми братовчеди, имаше дни, в които сутрин бродирахме ooooh!, едни карета негърчета ги шихме с братовчедка ми три години Sick С баба ми съм научила таблицата за умножение през лятото.... Simple Smile, след обяд задължително почивахме в голямата жега и след 4 игри на воля....винаги ми ебило изключително приятно при нея, въпреки "задълженията", не ми се тръгваше от там  Simple Smile Но няма какво да умувам, хората са с различен интелект, отговорност и съвест.... Naughty

Последна редакция: нд, 24 апр 2016, 22:33 от mimi.7299

# 584
Мимито, виж сега на 17г.не е малко дете, девойка е и би трябвало да може да и се делегират грижата по какво да яде и как/дали да учи. Ясно ми е, че е още тийн и всичко дето лети се яде, но малко трябва да са се отпуснали майчините юзди...
С бабите иначе разбирам. Но имайте предвид, че днешните баби ( не всички, но повечето) не са гледали сами децата си. Обикновенно са работели, а децата на бабите, яслата, детска градина и те тръгнали на училище.

Общи условия

Активация на акаунт