Математически турнири - 25

• 77 201
  • 702
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Въпросната задача не намирам чак за скандална, но определено е проява на лош вкус. Confused

# 166
Въпросната задача не намирам чак за скандална, но определено е проява на лош вкус. Confused

Защо? Би ли обяснила гледната си точка, че не ми е ясна, благодаря.

# 167
Резултати от  Благоевград има ли вече  ?

# 168
  • Варна

А защо просто не си отворите тема в Клюкарника?

# 169
  • Варна

Самият начин на формулиране на задачата.
Хората "биват закарани", а не отиват . За присъствието си получават знамена (вероятно подкрепящи идеята на митинга) и кебапчета (материален стимул).  След края на митинга изхвърлят част от знамената  - малка гавра с идеята заради която са митингували.
Макар второкласниците със сигурност по време на решаването на задачата не са се впечатлили от тези подробности, смятам, че все пак биха им въздействали на подсъзнателно ниво. Митингите са обвързани с кебапчета, като идеите не са чак толкова важни.

# 170
Цитат
Но явно не са преценили точно как ще реагират някои родители.
А може би точно това е била целта? Laughing
За мен се заиграват с родителите, а не с децата!!! Друг е въпроса защо и как ескалират родителските амбиции на малките гении:).

# 171
  • Там, където ме обичат
На моят син също не му е направило никакво впечатление условието на задачата. И предполагам, че нито едно от децата не я е разбрало по начина по който я разбират родителите. Не мога да разбера защо е необходимо да се пренасят родителските емоции върху децата.  Confused
На моя син също не му е направило впечатление условието - попита ме само какво значи махалата.  Crazy
И аз това си помислих, че "махала" може да е непозната на децата от по-големите градове.  Laughing

Но иначе като текст определено го намирам като неподходящ.

Последна редакция: пн, 09 дек 2013, 13:30 от foxysilver

# 172
Хората "биват закарани", а не отиват . За присъствието си получават знамена (вероятно подкрепящи идеята на митинга) и кебапчета (материален стимул).  След края на митинга изхвърлят част от знамената  - малка гавра с идеята заради която са митингували.
Макар второкласниците със сигурност по време на решаването на задачата не са се впечатлили от тези подробности, смятам, че все пак биха им въздействали на подсъзнателно ниво. Митингите са обвързани с кебапчета, като идеите не са чак толкова важни.
А не е ли това действителността? Хората от махалите наистина биват закарвани. И наистина не приемат присърце идеите, за които митингуват, много често дори нямат представа какви са. Хвърлят знамената и изяждат кебапчетата.
Отличен сарказъм.
На децата ни сигурно често ще им бъдат пробутвани репортажи от такива събития, представени като чиста монета, и малко критично мислене може да бъде решаващо в разшифроването на заобикалящата ни действителност.

# 173
  • Варна
А не е ли това действителността? Хората от махалите наистина биват закарвани. И наистина не приемат присърце идеите, за които митингуват, много често дори нямат представа какви са. Хвърлят знамената и изяждат кебапчетата.
Отличен сарказъм.
На децата ни сигурно често ще им бъдат пробутвани репортажи от такива събития, представени като чиста монета, и малко критично мислене може да бъде решаващо в разшифроването на заобикалящата ни действителност.

А нормална ли е тази действителност?
 Защо отсега да учим децата, че кебапчетата са по-важни от идеите?
Другия път може да дадат пример с магистрални труженички и да им се изчисли броя на използваните кондоми, според вида на услугите.
Да, има я и тази действителност.
Поне хипотетичните ситуации биха могли да бъдат възпитателни.

И аз това си помислих, че "махала" е непозната на децата от по-големите градове.  Laughing

Във Варна, като кажеш махала, се има предвид точно една определена. Не е непозната дума.

# 174
Мисля, че темата съвсем се измести!

Моля, ако решите да продължите с коментарите относно значението на думата махала, политическата обстановка в страната, българската действителност, презервативите като такива и подобни, то това нека бъде в друга тема или подфорум.

# 175
Защо отсега да учим децата, че кебапчетата са по-важни от идеите?
Сарказъм, а не пропаганда в прав текст. Да кажеш на лошото лошо не е същото, като да го рекламираш.
В случая по-скоро учим децата, че идеи, защитавани с кебапчета, струват колкото стъпканите знамена.

# 176
Последно за тези кебабчета че да не спамя.
Не е ли по добре родителите вместо да се възмущават на задача чието условие е съставено възоснова на реална ситуация да го използват да обяснят на 8 годишните си деца че това е нещо което го има и е нещо което не е хубаво. В задачата никъде не се казва че това е хубаво.
Ми и с задача им обяснете едно кебабче 80 ст. тогава за колко лева всеки от закараните си е продал възможността да избира кой да управлява примерно страната. Пък питайте ги заслужва ли си и хубаво ли е да го правиш. Нищо че са 8 годишни сигурна съм какво би отговорило почти всяко дете. Тъкмо което го интересува ще научи нещо за избори управление и т.н Нали все някога децата трябва да разберат че не всичко е цветя и рози в този живот.

Относно състезанието специално за 2-ри клас от излезлите дотук резултати ми прави впечатление че няма високи. Аз мислех че моята не се е справила никак добре но то май е на фона на другите е добре (не че това трябва да има значение) . А задачите не ми се видяха много по сложни от предни години.
Видях че за Коледното се коментира че не е от най трудните, може би се отнася за по горните класове. Но специално за второкласници (то все още няма при тях олимпиади) задачите ми се виждат по трудни от Салабашев и Черноризец Храбър.  

# 177
КМС е различно от ЧХ и ИС състезание - трудно може да се сравняват задачите.

В НПМГ има ли резултати на стъклото или и там чакаме? (нямах път оттам сутринта, но утре сутрин може би ще мина ако още няма качени, ще снимам ако има изнесени резултати и ще кача някъде).

Моят син се е представил доста зле - ако се вярва на черновата, а при него може да се вярва, е с 30 точки (аз лично съм разочарована - май ми е за първи път тази година). Не беше решавал изобщо за подготовка и явно това се отразява, но и сутринта беше намусен по друг повод и само се изнерви обстановката и може и с това да е свързано. Другото, което ме ядоса е, че излезе след час.

Задачата с кебапчетата наистина може да се нищи в друга тема - отне ми 30 минути да прегледам ила ли нещо съществено в последните страници. Мисля, че прекалено се експонира значението за възпитанието на децата от една задача - все пак, това не е нито семейството, нито училището, просто задача.

# 178
Относно публикуваните отговори.За 4 клас задача 4 не е ли верният отговор Б,а не В?

И аз получавам Б отговор . Дори и госпожата на дъщеря ми получава Б. newsm78

# 179
Относно публикуваните отговори.За 4 клас задача 4 не е ли верният отговор Б,а не В?

И аз получавам Б отговор . Дори и госпожата на дъщеря ми получава Б. newsm78
В бланките за Варна е така,Б -114,има разлика от официалната версия,която е показана.Отговорът е 114,но посочен на друго място,а и другите възможности,които са дадени не съвпадат с тези, посочени на страницата на турнира.Това е само за 4 задача,всички останали съвпадат.

Общи условия

Активация на акаунт