Математически турнири - 25

• 77 315
  • 702
  •   1
Отговори
# 315
Синът ми има ЗИП математика в училище,но задачите които решават там нямат общо с тези в школата.В школата решават по 15 задачи,имат и 15 за домашна работа.Госпожата обяснява много подробно,подготвя ги и за състезанията,доволна съм.В къщи му тегля задачи от предни състезания да се упражнява и общо взето това е,което правим.

Последна редакция: пт, 13 дек 2013, 17:02 от Ivet_2000

# 316
  • София
И моя син има ЗИП математика - задачите, които решават са леко по-сложни от учебния материал, нищо общо със задачите и решенията им, които научи от школата. Не че на състезанията прави нещо де, все още кара по метода на тотото и за какво е тоя зор да ходи нямам идея, но здраве да е  ooooh!

# 317
  • най-шареното място
В по-малките класове голяма част от задачите са по материала,всъщност, ако не се лъжа- всички.Почти от всички типове се решават в училище, става въпрос за класове със ЗИП математика.
Може би е по-добра  идея в малките класове, когато и участието е по-масово децата да се явяват, а след това- който както прецени.
Светкавица, не знам защо,  но имам чувството, че детето ти учи в едно специално училище - като натоварване и като замесеност с математиката /и съответно преподаването ѝ/. Ако бъркам, може да не четеш нататък Simple Smile
Не навсякъде е така. Нито всяко семейство решава да плати първото като цена за второто. Може би затова.

ПП Жасмин, хубаво е било да ходите на Коледно и Великденско само за начало. Салабашев е друга бира. Особено тази година май /нямам никакви наблщдения освен няколко коментара тук/. Ианче съветът е супер, но за по-ранна възраст - до 4ти клас. После наистина профилираните дърпат напред.

# 318
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Резултати Търговище, доста ниски и прави впечатление, че в много класове няма нито един участник, трудно им се вижда на децата http://smt.ovo.bg/targovishte_07_12_1344.xls

# 319
В по-малките класове голяма част от задачите са по материала,всъщност, ако не се лъжа- всички.Почти от всички типове се решават в училище, става въпрос за класове със ЗИП математика.
Може би е по-добра  идея в малките класове, когато и участието е по-масово децата да се явяват, а след това- който както прецени.
Светкавица, не знам защо,  но имам чувството, че детето ти учи в едно специално училище - като натоварване и като замесеност с математиката /и съответно преподаването ѝ/. Ако бъркам, може да не четеш нататък Simple Smile
Не навсякъде е така. Нито всяко семейство решава да плати първото като цена за второто. Може би затова.

Нищо не му е специално. Joy
 На мен ми е махленско , но е факт, че има доста голямо натоварване.
За ЗИП- говоря за І и ІІ клас, решават се подобни задачи, дори в първи клас се решиха всички типове, които се дават на състезания, вкл. и за Кенгуру, но ние не го отметнахме.

# 320
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
SZA, по препоръка от форума, че това ще даде опит на детето за изпитите за кандидатстване след 7 клас (сега е в 6-ти). Да нямало страх от състезания. Май постигнахме точно обратния ефект.

Добре де Вие не виждате ли задачите от други години, предполагам, че детето се е опитвало да решава теми вкъщи. Може спокойно да се направи преценка дали дадено състезание е по силите му. Все пак ,трябва да знаете какво искате от дадено състезание... Ако е за тренинг, тогава резултатите нямат кой-знае какво значение, добива се опит, най-вече да си контролираш времето, типове задачи, които впоследствие ще изясни, ако не е могла да се справи.Ако е за победа, тогава трябва друг тип подготовка....

# 321
SZA, по препоръка от форума, че това ще даде опит на детето за изпитите за кандидатстване след 7 клас (сега е в 6-ти). Да нямало страх от състезания. Май постигнахме точно обратния ефект.
Жасмин, наистина децата трупат опит на тези състезания. Съдейки по моето, тази година има по-добри резултати от миналата година, но това не се дължи на повече решени задачи, а на факта, че започна да внимава повече. Добре е, обаче, преди да го запишеш на дадено състезание да провериш с няколко теста от предходни години, как се справя детето. Ако не успява да реши поне половината задачи, по-добре го откажи, за да не се получи обратния ефект, за който вече спомена. Има състезания и състезания. Салабашев, определено не е за деца, които учат математика само в у-ще по задължителната програма. Въпреки, че моето дете ходи на курс по математика, имах известни съмнения, дали да го пусна на Салабашев. Е, от 15 задачи е решил 10 вярно, което ме радва.  Simple Smile

# 322

Добре де Вие не виждате ли задачите от други години, предполагам, че детето се е опитвало да решава теми вкъщи. Може спокойно да се направи преценка дали дадено състезание е по силите му. Все пак ,трябва да знаете какво искате от дадено състезание... Ако е за тренинг, тогава резултатите нямат кой-знае какво значение, добива се опит, най-вече да си контролираш времето, типове задачи, които впоследствие ще изясни, ако не е могла да се справи.Ако е за победа, тогава трябва друг тип подготовка....

Жасмин, аз мисля, че е най-важно да се трупа опит от състезанията. На вас ви трябва точно тренировка от подобни състезания. На информационната среща в АК, където се целите, точно това казаха - всяко състезание е страхотна тренировка за изпита. Така че не съжалявай. А и детето е с нормален резултат за това тежко състезание.

# 323
  • София
Жасмин, а според мен е по-добре да се явявате на пробни изпити, мисля че такива има във всяка школа за подготовка за матурите, вероятно и в математическите гимназии също. Така хем ще трупате опит с явяването, хем детето няма да се чувства разочаровано.

# 324
  • София
Цитат на: Danybon
А и детето е с нормален резултат за това тежко състезание.

И аз мисля, че се е представило добре. Доколкото видях - около 30-тина точки - не е чак толкова зле като за дете от непрофилирано училище.

А и малко несериозно е това - само децата, които се занимават вкъщи или са в МГ-та да се явяват. Предвид това, че в един момент стават ясни по- и най-добрите, по тази логика би следвало да се явяват не повече от 10-на деца от големите градове и по 2-3 от малките, защото другите няма да имат шанс за призово място. Все пак състезанието е отворено за всички и ако детето има желание, не виждам причина да не се явява.

# 325
Цитат на: Danybon
А и детето е с нормален резултат за това тежко състезание.

И аз мисля, че се е представило добре. Доколкото видях - около 30-тина точки - не е чак толкова зле като за дете от непрофилирано училище.

А и малко несериозно е това - само децата, които се занимават вкъщи или са в МГ-та да се явяват. Предвид това, че в един момент стават ясни по- и най-добрите, по тази логика би следвало да се явяват не повече от 10-на деца от големите градове и по 2-3 от малките, защото другите няма да имат шанс за призово място. Все пак състезанието е отворено за всички и ако детето има желание, не виждам причина да не се явява.

Аз мисля абсолютно същото. Важното е детето да свикне и да не се притеснява. Какво като не е 1, 2, 3 или в топ 10. Това носи толкова опит за по-важните състезания. В случая както е при нас и при детето на Жасмин, които гоним АК, това си е страхотна тренировка.

# 326
А и малко несериозно е това - само децата, които се занимават вкъщи или са в МГ-та да се явяват. Предвид това, че в един момент стават ясни по- и най-добрите, по тази логика би следвало да се явяват не повече от 10-на деца от големите градове и по 2-3 от малките, защото другите няма да имат шанс за призово място.

На практика, при по-тежки от Салабашев състезания и в по-горни класове се получава точно това. Не 10 разбира се, но 30-ина деца от София на набор на състезание като ЕМС, ЗМС, ПМС е напълно нормално, какво й е на логиката.

# 327
  • София
А и малко несериозно е това - само децата, които се занимават вкъщи или са в МГ-та да се явяват. Предвид това, че в един момент стават ясни по- и най-добрите, по тази логика би следвало да се явяват не повече от 10-на деца от големите градове и по 2-3 от малките, защото другите няма да имат шанс за призово място.

На практика, при по-тежки от Салабашев състезания и в по-горни класове се получава точно това. Не 10 разбира се, но 30-ина деца от София на набор на състезание като ЕМС, ЗМС, ПМС е напълно нормално, какво й е на логиката.

Организацията на тези състезания е различна. И това неслучайно е така. Това са състезания именно за най-добрите. Когато Салабашев започне да се провежда единствено в Стара Загора, тогава то ще обхване по-малко деца. Защото явяването просто така, за спорта, за да се види детето как се справя, няма да си струва усилията.

Последна редакция: пт, 13 дек 2013, 20:46 от Elfi

# 328
Жасмин, благодаря! Съжалявам за обратния ефект. Дано намерите най-ефективния начин за подготовка.

# 329
  • най-шареното място
Жасмин, детето ти трябва да види какво съотношение "задачи, които може да реши"/"задачи, които е решило на състезанието" е постигнало. Това е целта на тренировките - да покаже какво може. Ако точките са малко защото няма подготовка за задачите, но пък това, което може е показало - това е отлично представяне. Ако не е отлично, имате време да се получи.

Гоните психологическа рутина в случая. И нея трябва да следите.

Общи условия

Активация на акаунт