БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-31

• 22 657
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
  • Северозапада
Дъщеря ми е на 7 месеца. Мога ли да и давам каша от овесени трици?

Здравей, според мен по-добре дай готова овесена каша. Не знам какво сте въвели, но ако ще даваш хляб, то той е добре да е под формата на сухар. Но не знам как се прави. И все пак си мисля, че за възрастта ви е рано за хляб. Но нека другите майки се изкажат. Ние сме на 6м. и половина и дори не съм се замисляла още за сухари.
Мислех да и дам коричка хляб да гризе и така да въведа глутена, което е добре да стане на 7-8 месеца (така съм чела). Пробвах да я захраня по метода "Захранване водено от бебето", но тя не слага нищо в устата си, освен пръсти. Ако иска да си почеше венеца го прави или с нейните пръсти, или с моите. Съответно и коричката не я гризе, а само я чопли. Така, че стартирахме захранването сравнително късно на 6 м.  и 3 седмици някъде, да не кажа 7 месеца. Преди това беше близвала малко броколи, тиква, картоф. Откакто и предлагам с лъжичка е яла ябълка (печена), банан, тиква в количество колкото 1-2 нормални хапки за възрастен. Също няколко трохички хляб. Не съм давала готови пюрета и не пюрирам, давам и малки хапчици да си ги сдъвква. Затова мислех да и давам направо и сварени овесени ядки, ориз, елда и др. зърнени.

# 496
  • на земята
Ние още не можем да дъвчем като хората,давам и и гълта,и ако е по голямо парчето се кози да повърне,кога ли ще се научи,давайте съвете..)))
От рода давай по големи парчета,не не става при нас,дави се или повръща ,иска си едро пасирано,то така най лесно,и зъби няма де само 4 и още два показани  Laughingна път са много,но кога ли излезнат  #Crazy

# 497
  • София
аз съм се запритеснила, че не дъвче, ама гледам че и по-големите имат подобен проблем  newsm78
зъби имаме много, цели 8, ама само хапе с тях, хич не ги ползва за хранене.

# 498
Лаленце ние сме с 8 броя зъби и ядем само супер пасирано! В противен случай повръща!  Справя с с дъвченето, но не съвсем добре! Натежава и на коремс и повръщя

# 499
  • на земята
 ooooh!кво ще правим с това дъвкане,иначе пък все иска да яде и се прави че дъвче  Joy
аз давам по едро,но ме е страх да не се задав ако дам кора хляб например  newsm78

# 500
  • София
Лаленце, моят подход: давах му бисквита, като я държах в ръце и ограничавах с пръсти до миниатюрно парченце, другата част му подавах, за да отгризе с предните резци. Така няколко пъти и му светна какво се прави със зъбите и започна да отхапва /преди това си тъпчеше огромни парчета в устата/. Първо тренирахме гризкане и после лека-полека сам започна да дъвче. Дано ти е от помощ. При него зъбите са почти 12 вече, но го виждам как прибутва към предните, нищо че има кътници.

Може ли мнение за млякото и рибата от предната страница. Мерси   bouquet

# 501
  • Северозапада
Именно поради тези причини не искам да се учи на гладко пасирана храна. Чела съм, че бебетата имат вроден инстинкт за дъвкане, който ние потискаме, давайки пюрета. София се справя с парчета банан и тиква с големината на нормално бобено зърно, а няма и един зъб. Това са меки храни, които би следвало да смачка с венци и език.

# 502
  • в огледалото на живота
Относно дъвкателния процес-доста е индивидуално и различно при децата.
Бях изключително доволна от мрежичките за плод;моето дете с удоволствие се научи да гризе само от там.Разбира се под наблюдение.В началото с тях,на по късен етап и твърди зеленчуци;парче сухар;бисквитка.
Скрит текст:

# 503
ant G, съгласна съм  Peace Дъщеря ми започна да яде парчета когато нямаше нито един зъб. Давах меки храни, дъвчеше ги без проблем. Разбира се и мен ме беше страх да не се задави, но веднъж се престраших, видях, че се справя без проблеми и продължих така. Сега е само с 3 зъба и яде всичко непасирано, включително и твърди храни, дъвче ги някак си Simple Smile
Но някои деца просто по-трудно свикват с по-едрите парчета и мисля, че тогава трябва да се изчака докато детето е готово. Никой не е останал на пюрета, така че какво го мислите толкова  Laughing

# 504
Наличието на зъби не е отговорно за дъвченето. Бебетата стриват перфектно само с венци храната си.

# 505
  • София
имаме две мрежички ние, силиконова и от мрежа, дъвче им само дръжките  ooooh!
иначе давам  хляб, премята го в устата доста време, накрая изчезва, но как го е глътнал дали цял и сдъвкан не знам.
и детски бисквити, ама те стават на каша в устата, а обикновенни не смея да дам, че ми се струват пък твърди.

# 506
  • София

Но някои деца просто по-трудно свикват с по-едрите парчета и мисля, че тогава трябва да се изчака докато детето е готово. Никой не е останал на пюрета, така че какво го мислите толкова  Laughing
моето е от тази категория, категорично отказва по-гъста каша или пюре, да не говорим ако има едри несмлени частици вътре.

вчера докато купувах овесена каша, се загледах в състава на местните пюрета и ми направи впечатление , че в някои от тях се съдрържа мляко.А нали не трябва да се смесва мляко с месо  newsm78

Последна редакция: вт, 07 яну 2014, 13:22 от kanye

# 507
Аз давам много малко парче хляб смачкано с пръсти. Кашкавал също! Но еинаги със страх! Когато и растат зъби, коремчето и е по чувствително и става лошо

# 508
Наличието на зъби не е отговорно за дъвченето. Бебетата стриват перфектно само с венци храната си.
Напълно съгласна. На големият ми син му поникна първия зъб на 1г. и 2с., а ядяхме без никакъв проблем от много малки, вкл. и солети. Не знам дали майката изпуска момента и детето свиква с пасираното или си е  до детето Rolling Eyes. Една моя позната осинови дете на 9м. и в дома го бяха научили храната да поема с шише. Така предполагаме, защото и пюре не е искало с лъжица, а е плюло. Чак на годинка започнало нормално да се храни. Е, няма не научил се човек да дъвче. Laughing

Последна редакция: вт, 07 яну 2014, 17:05 от krasi78

# 509
Детето от дома е било научено да се храни от шише, тъй като липсва персонал и така е в пъти по-лесно - не да обикаляш с лъжицата 20+ гърла и индивидуално да храниш и бършеш муцунка, а да дадеш шишето и всяко да се оправя само, както може.

Общи условия

Активация на акаунт