Изцяло обновен облик на BG-Mamma от 16 декември (понеделник)

• 45 736
  • 1 400
  •   1
Отговори
# 375
А какво стана с възможността днес след обяд да тестваме новия форум newsm78

# 376
Здравейте,

Казвам се Иван Николов и съм изпълнителен директор на НЕГ.БГ АД - компанията, която менажира BG-Mamma.

Искам да благодаря на всички вас - независимо дали пишете положително, отрицателно, аргументирано или не, за това, че отделяте време да изказвате вашите мнения и тревоги за новия дизайн. Това за пореден път доказва, че не аватарите, рекламите или каквото и да било друго правят БГ-Мамма обществото, което е, а самите вие.

Бих искал още тук да заявя директно и в прав текст, че за нас най-важното нещо е BG-Mamma да бъде полезна, а това автоматично означава, че най-важни сте вие, нашите потребители, тъй като без вас нямаше да има съдържанието, което днес помага на толкова много хора, ежедневно.

Обръщам се към всички потребители, които смятат, че пишат в тази тема безсмислено: считам за много важно да отбележа, че всяко едно мнение се чете внимателно, независимо, че не му отговаряме веднага. Ние вземаме предвид всеки един градивен коментар, колкото и отрицателен да бива той независимо с какъв тон е написан.

Ще се опитам да отговоря на няколко въпроса, чисто принципни.

1. Защо правим всички тези промени?

Дизайнът, който ще стартира в понеделник, е първата от поредица промени и нововъедения, които смятаме да пуснем през идната 2014 година. Форумът сам по себе си е остаряла технология, която има нужда да се адаптира/ъпгрейдне с оглед да предостави на максимален брой потребители търсената от тях информация. В момента тук има купища безценна информация, която не е структурирана по правилен начин, за да бъде максимално удобна за масовия потребител (често нерегистриран). Това е така, защото през всички 11 години от създаването си - BG-Mamma - като платформа не е предложила по-удобен начин за въвеждането на тази информация. Мога да ви дам безброй примери - като започнем от рецепти (не ви ли се е искало да видите какъв брой продукти ще са ви необходими, ако например искате да сготвите 10 порции от дадена рецепта, вместо 4, както е написано в темата?) и преминем към съвет за какви храни е препоръчително да се избягват по време на бременност.

Ние не искаме BG-Mamma да остане "просто" форум. Ние искаме и работим в посока да я направим платформа за съдържание. Ще ви дам прост пример: ако потребител има нужда от помощ и търси тук "Избор на столче за кола", то той ще попадне в тема, в която има над 80 страници отговори и за него ще бъде много времеемко да прочете всички мнения (без да броим на колко оф-топика ще се натъкне), за да си отговори на въпроса. Идната година ще предоставим възможност на потребителите да виждат темите и в синтезиран вид, където ще бъде систематизирана полезната информация от вашите мнения с цел в рамките на 1 страничка бързо, лесно и ясно да мога да получа отговорите които търся - че дори да сравня различни гледни точки по този въпрос.

2. Защо смаляваме аватарите и защо местим информацията за публикували мнението над самата публикация, вместо както в момента - отляво?

Във BG-Mamma на дневна база влизат над 250 000 потребителя (да, ние сме 5тият по посещаемост български уеб сайт). 95% от тези потребители не са регистрирани, не пишат тук - просто консумират съдържанието което вие създавате за тях. Много често те попадат тук през Google, търсейки нещо конкретно. Нашата цел, обаче, е да им покажем че тук има и друго съдържание, което може да им бъде полезно и интересно освен това, за което първоначално са попаднали тук. Това наложи и създаването на сайдбара, където например 15 секунди следкато е станало Земетресение в София - ние вече сме сложили темата за това в "Интересното днес".  Да, ние не сме новинарски сайт и точно в това ни е силата, че тук потребителите ще могат да видят вашия отзвук, вашите коментари и мнения за земетресението, вместо да четат писанията на някоя новинарска агенция и/или журналист по темата. Нима това не е най-ценното, което да покажем на всички?

Тук е важно да отбележа, че тази колона е основната причина за преместването. Рекламната площ като такава не се е увеличила и промяната не е направена с цел повече приход от реклама.

За да ви успокоя - възнамеряваме да направим функционалност, чрез която с минаване на мишката в/у потребителя и/или аватара му - той да се увеличава, така че нито една от вас да не губи своята идентичност.

В допълнение потребителите, които не искат да виждат аватари и подписи - ще имат тази възможност, като с един клик ще активират настройка, чрез която разстоянието между отделните публикации ще се свежда до абсолютен минимум, с минимална информация като името на потребителя публикувал мнението придружено от дата и час.

3. Реално намалява ли се колоната за четене на тема и увеличава ли се рекламното пространвсто?

Колоната за четене е намалена точно толкова, колкото да събере дясната колона. Освен това колкото по-голяма е резолюцията на екрана ви - толкова по-голяма ще бъде и колоната за текст, тъй като тя се оразмерява според екрана ви. Т.е. ако имате по-голям монитор - даже ще имате повече пространство за четене на мнения, отколкото до сега.

4. Рекламната политика и ад блокърите

Също много важно да се адресира са и т.нар "дразнещи" реклами, които закриват съдържание. Уви, в 90% от случаите рекламите ни идват готови от клиентите и техните обслужващи агенции. Ние нямаме контрол в/у цветове и поведение на самите реклами. Това, което можем да направим обаче е да ограничим такива, които закриват съдържание. Новата ни рекламна политика от 2014 година набляга в тази посока, така че искам да ви уверя че такива реклами ще стават все по-малко или казано в прав текст - почти ще изчезнат изцяло. Друга тенденция е, че рекламите ще стават по-интерактивни - не от гледна точка на подскачане, а на функции които ще предлагат, както и че ще се стараем да ги показваме само на хора, които по един или друг начин знаем, че биха се интересували от продукта предлагащ се в тях.

В заключение бих искал да кажа, че вероятно ще изникват още много въпроси, оплаквания и препоръки. Ние четем и ще продължаваме да четем, както и ще отразяваме в продукта всяко едно градивно нещо, което пишете. Моля, проявявайте търпение и толерантност.

Сърдечно ви благодаря за вниманието.

# 377
  • в сърцето на един мъж...
2. Защо смаляваме аватарите и защо местим информацията за публикували мнението над самата публикация, вместо както в момента - отляво?

Във BG-Mamma на дневна база влизат над 250 000 потребителя (да, ние сме 5тият по посещаемост български уеб сайт). 95% от тези потребители не са регистрирани, не пишат тук - просто консумират съдържанието което вие създавате за тях. Много често те попадат тук през Google, търсейки нещо конкретно. Нашата цел, обаче, е да им покажем че тук има и друго съдържание, което може да им бъде полезно и интересно освен това, за което първоначално са попаднали тук. Това наложи и създаването на сайдбара, където например 15 секунди следкато е станало Земетресение в София - ние вече сме сложили темата за това в "Интересното днес".  Да, ние не сме новинарски сайт и точно в това ни е силата, че тук потребителите ще могат да видят вашия отзвук, вашите коментари и мнения за земетресението, вместо да четат писанията на някоя новинарска агенция и/или журналист по темата. Нима това не е най-ценното, което да покажем на всички?

Моля за извинение, но не, това не е най-важното за нас. При наличието на толкова новинарски платформи, точно това не е нито най-важно, нито най-интересно. Да, информацията се създава от нас потребителите и е за други потребители. И е вярно, че въпреки че не е функционален сайта толкова, колкото вие мислите, въпреки това в 99% от случаите когато човек търси информация, гугъл го препраща директно към конкретни мнения. Въпрос на личен избор е, човек да чете 80 страници плява. Много от темите са плод на личен труд на потребителите, оформени по начин, който да даде най-много систематизирана информация, за най-кратък отрязък от време. Не виждам как промяната ще се отрази добре - и сега има прекалено много загуба на поле, върху което се пише и се скролва, а с добавянето на потребителя отгоре, съвсем пък.

По останалите ви точки - ако промяната намали рекламите и досадното им изскачане насам натам - то това ще е промяна за добро Simple Smile

# 378
  • София
   А дали не трябваше предварително да се консултирате с потребителите,какви промени искат те, преди разработката на новия дизайн? Сега става нещо като "след дъжд качулка". Дали ще изказваме мнение или не, вече не е важно, защото всичко е направено и нищо не зависи вече от нашето мнение.

# 379
Благодаря за подробния отговор, но на мен ми харесва сегашния дизайн и го намирам удобен и практичен.

Идната година ще предоставим възможност на потребителите да виждат темите и в синтезиран вид, където ще бъде систематизирана полезната информация от вашите мнения с цел в рамките на 1 страничка бързо, лесно и ясно да мога да получа отговорите които търся - че дори да сравня различни гледни точки по този въпрос. - ще ми е интересно да видя как точно ще стане това и на какъв принцип ще се синтезира информацията и ще се сортират мненията.

Идеята за една колона вляво, една вдясно и едно поле за четене в средата, където между другото е сбутана и информацията за потребителя, лично на мен не ми харесва. Намирам решението за затормозяващо и непрактично.

Друга тенденция е, че рекламите ще стават по-интерактивни - не от гледна точка на подскачане, а на функции които ще предлагат, както и че ще се стараем да ги показваме само на хора, които по един или друг начин знаем, че биха се интересували от продукта предлагащ се в тях. - и това ще ми е интересно да видя как ще стане. Според темите, в които потребителя влиза или постовете, които пише? Например спомената дума "торта" около 100 пъти автоматично означава интерес към реклами на сладкарници? Аз например не се интересувам от реклами и не искам да виждам такива. Ще съумее ли използвания алгоритъм да узнае това и да ми спести рекламите изцяло?

# 380
  • Sofia

...
За да ви успокоя - възнамеряваме да направим функционалност, чрез която с минаване на мишката в/у потребителя и/или аватара му - той да се увеличава, така че нито една от вас да не губи своята идентичност.
...

Благодаря за разяснението!
Не ми става ясно,обаче,когато се види увеличеният размер на аватара,с какви размери ще е видимото увеличение и дали ще остава безумната му квадратна форма?

Не мога да кажа,че съм удовлетворена!

...
... през всички 11 години от създаването си - BG-Mamma - като платформа не е предложила по-удобен начин за въвеждането на тази информация. Мога да ви дам безброй примери - като започнем от рецепти (не ви ли се е искало да видите какъв брой продукти ще са ви необходими, ако например искате да сготвите 10 порции от дадена рецепта, вместо 4, както е написано в темата?)
...

Мисля,че това е несериозно...
Наистина ли смятате,че ако имам рецепта за 4 души,няма да мога да сготвя за 10 и това би ме затруднило Shocked

Последна редакция: пт, 13 дек 2013, 00:42 от avi10

# 381
Опцията "Изчисли продуктите за Х порции" ще е несъмнено изключително полезна за тези, които не са учили математика в началното и основното училище.  Peace Laughing

То се е видяло, че новата визия ще се случи. Дано поне настройките на профила се запазят, пък останалото ще го преценявам в личен план другата седмица.

# 382
Идната година ще предоставим възможност на потребителите да виждат темите и в синтезиран вид, където ще бъде систематизирана полезната информация от вашите мнения с цел в рамките на 1 страничка бързо, лесно и ясно да мога да получа отговорите които търся - че дори да сравня различни гледни точки по този въпрос. -  Това искам да го видя как ще се получи.

А моят пробен аватар в момента сигурно е голям. Аз не разбрах ние сами ли да си ги намалим и какъв е смисъла да ги намаляме, след като ще има опция да се виждат по-големи? Няма ли да излизат размазни после?

# 383
Buttinsky, предполагам, че снимките ще се качват и запазват в по-голям формат, но без да се минава с мишката върху картинката ще са видни само в по-малка форма (тоест форумът ще ги смалява до 60х60). Но за да се получи успешно това, би трябвало и оригиналната картинка да е в квадратна форма - например 300х300, 600х600, така че намаленото изображение да не се изкривява?  newsm78 Или има начин правоъгълна картинка успешно да се намали до квадрат без това да развали качеството и изображението?

# 384
  • В Космоса
Е, все пак най-накрая ни удостоихте с отговор, ако не друго. Благодаря, Иван!

Ще се примиряваме, явно. Фактът е свършен, така да разбираме, нали?

# 385
Мисля, че системата се получава при Фейсбук. От правоъгълна снимка по-голяма от зададеният размер, сайта си изрязва миниатюрата.

# 386
Спомена се нещо за по-лесно търсене на информация. Искрено се надявам да си оправите търсачката, тъй като сега тя не става за нищо... Peace

# 387
  • Ямбол
Спомена се нещо за по-лесно търсене на информация. Искрено се надявам да си оправите търсачката, тъй като сега тя не става за нищо... Peace

newsm10

# 388
И до колко ще са намалени тези аватари , щото на мен и сега са ми малки  #Cussing out честно направо ще спра да пиша -чиста работа  #Cussing out

# 389

...
...

Благодаря за разяснението!
Не ми става ясно,обаче,когато се види увеличеният размер на аватара,с какви размери ще е видимото увеличение и дали ще остава безумната му квадратна форма?

...
... през всички 11 години от създаването си - BG-Mamma - като платформа не е предложила по-удобен начин за въвеждането на тази информация. Мога да ви дам безброй примери - като започнем от рецепти (не ви ли се е искало да видите какъв брой продукти ще са ви необходими, ако например искате да сготвите 10 порции от дадена рецепта, вместо 4, както е написано в темата?)
...

Мисля,че това е несериозно...
Наистина ли смятате,че ако имам рецепта за 4 души,няма да мога да сготвя за 10 и това би ме затруднило Shocked

Примерите,които даде г-н Николов,бяха все прости. Whistling Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт