Майчинството счетоводно-58

• 42 834
  • 754
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте! В момента съм в майчинство- бебка е на 8м. Имам регистрирано ЕООД което предстои да започне дейност- аз съм собственик и управител.Интересува ме ще има ли нянкакъв проблем да си плащам осигуровки като започна дейността и да си получавам майчинство от работата ми на трудов договор?Благодаря  Simple Smile

Не може така. Трябва да назначиш друг управител, за да работи фирмата.Отговорът не е коректен. Няма пречка след изтичане на 135-те календарни дни за бременност и раждане по време на трудов договор, да започнеш дейност и да се осигуряваш като самоосигуряващо се лице. Единствените ограничения са в чл.46, ал.3 от КСО, които касаят периода на хартиените болнични листове. Отговорът е верен, ако е относим към началото на настъпване на временната неработоспособност.

Ясно, а ако назнача друг за управител следва ли и аз да плащам осигуровки като собственик и заедно с това и на управителя ?

В подкрепа на тезата си: http://nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/976-faqbenefits10
"Видно от гореизложеното, ако Вие получавате парично обезщетение по чл. 50, ал. 1 от КСО по заявление-декларация, приложение 2 за остатъка от периода до 410 календарни дни, няма проблем да започнете работа по друго правоотношение и да получавате в пълен размер паричното си обезщетение при бременност и раждане."

# 616
Благодаря за коректния и изчерпателен отговор! Устройва ме идеално Grinning

# 617
  • Мизия
Здравейте Smiley
След раждането ми издадоха нов болничен за 42 дни. Изплатен е! След това нов болничен за 48 дни, който все още не е изплатен, а болничният беше до 24,01,204г. Знам, че НОИ изплаща до 15 работни дни, но още няма нищо. Имам ПИК номер за проверяване на обезщетенията, но и там няма нищо. Дори не пише, че се обработва болничният ми, а той е предаден от счетоводителката на 100%. Трябва ли да си взимам и нов ПИК за всяка година или страият ми ПИК важи за неопределено време?

# 618
  • В един копнеж!
Здравейте Smiley
След раждането ми издадоха нов болничен за 42 дни. Изплатен е! След това нов болничен за 48 дни, който все още не е изплатен, а болничният беше до 24,01,204г. Знам, че НОИ изплаща до 15 работни дни, но още няма нищо. Имам ПИК номер за проверяване на обезщетенията, но и там няма нищо. Дори не пише, че се обработва болничният ми, а той е предаден от счетоводителката на 100%. Трябва ли да си взимам и нов ПИК за всяка година или страият ми ПИК важи за неопределено време?

Важи си Пик-а.

# 619
  • В полите на Пирин планина
Здравейте Smiley

Значи тогава всичко си ми е наред с ПИК- номера, но защо не е отразен болничният ми.... Sad

Важи си Пик-а.

А кога си представила този болничен лист при работодателя? А той в НОИ?

# 620
  • Мизия
Здравейте Smiley

Значи тогава всичко си ми е наред с ПИК- номера, но защо не е отразен болничният ми.... Sad

Важи си Пик-а.

Предствах го на работодателя доста преди края на болничния (24.01.2014г.) . А работодателя ми би трябвало до 3 дена да го е занесъл, много е стриктен в това отношение. Затова се чудя какво става

# 621
  • Варна
Здравейте, имам въпрос относно детските надбавки. Имам 1 дете и чакам второ. С първото не вземах детски, защото дохода ми беше над 700лв. Сега съм втора година в майчинство и незнам ще имам ли право да взимам детски след като родя и за двете деца. Кой доход ще ми се гледа - 340лв за втората година или дохода, на който съм се осигурявала преди това? Другия ми въпрос е, този праг бруто или чисто се смята, защото ме осигуряват на 1100лв и пак са с 50лв повече от прага бруто. Реално взимам около 900лв и тогава съм под прага. И като изляза в майчинство с второто дете пак ще взимам голямата сума, и тогава ще ми дават или не детски? Дано да сте ме разбрали Simple Smile

# 622
Кристине Декова, срокът за представяне на този болничен лист е 15.02.2014, а не тридневен - може още да не е представен в НОИ, така, че няма как да е платен.

Здравейте, имам въпрос относно детските надбавки. Имам 1 дете и чакам второ. С първото не вземах детски, защото дохода ми беше над 700лв. Сега съм втора година в майчинство и незнам ще имам ли право да взимам детски след като родя и за двете деца. Кой доход ще ми се гледа - 340лв за втората година или дохода, на който съм се осигурявала преди това? Другия ми въпрос е, този праг бруто или чисто се смята, защото ме осигуряват на 1100лв и пак са с 50лв повече от прага бруто. Реално взимам около 900лв и тогава съм под прага. И като изляза в майчинство с второто дете пак ще взимам голямата сума, и тогава ще ми дават или не детски? Дано да сте ме разбрали Simple Smile

В базата влиза брутното трудово възнаграждение през предходните 12 месеца. Ако си получавала обезщетение от НОИ - полученото през съответния месец обезщетение.

# 623
Здравейте , аз пак имам въпрос . Разискваме в нас идеята след като ми изтекат 2те години майчинство , да си пусна платения отпуск и след това да говоря с работодателя да ме съкрати и да отида на борсата и след това отново да ме назначи . Само , че Elfita , ти ми отговори , че до 3 годишна възраст на детето съм защитена и това може да стане само със съгласието на Инспекцията по труда . Иначе на колко месеца имам право на борса ако ме съкратят и на колко месеца ако е по взаимно съгласие ? И ако е по взаимно съгласие после имам ли право да бъда назначена отново , едва ли има проблем?

# 624
Здравейте, дами, забравила съм да си подам навреме документите за детски надбавки, губя ли ги или мога да подам и сега? За миналата година са ми отпуснати в срок от 01.12.2012 до 30.11.2013, съответно е трябвало края на ноември да си подам молбата... Мога ли да подам документи сега и ако да - губя ли сумите за декември, януари и февруари? Благодаря!

# 625
Здравейте , аз пак имам въпрос . Разискваме в нас идеята след като ми изтекат 2те години майчинство , да си пусна платения отпуск и след това да говоря с работодателя да ме съкрати и да отида на борсата и след това отново да ме назначи . Само , че Elfita , ти ми отговори , че до 3 годишна възраст на детето съм защитена и това може да стане само със съгласието на Инспекцията по труда . Иначе на колко месеца имам право на борса ако ме съкратят и на колко месеца ако е по взаимно съгласие ? И ако е по взаимно съгласие после имам ли право да бъда назначена отново , едва ли има проблем?

http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Здравейте, дами, забравила съм да си подам навреме документите за детски надбавки, губя ли ги или мога да подам и сега? За миналата година са ми отпуснати в срок от 01.12.2012 до 30.11.2013, съответно е трябвало края на ноември да си подам молбата... Мога ли да подам документи сега и ако да - губя ли сумите за декември, януари и февруари? Благодаря!

Ако подадеш сега ще започнеш да получаваш детски от март / което ще е сумата за февруари /, другите ги губиш.

# 626
Благодаря!

# 627
Момичето, което ми беше заместничка докато аз бях в майчинство, роди месец май 2012. Заплатата ни се формира от сумата на 2 чисти МРЗ /за 2012 те са 270,00лв. до 01.05. и 290,00лв. след 01.05./. Плащана е редовно здравната й осигуровка през времето на бременността и периода до 2г. на детето , който изтича месец май 2014г. Тя желае да си ползва платения отпуск, натрупан през 2те години майчинство и сега пита на каква сума ще й бъде заплащан - на сумата от заплатата  преди да излезе в майчинство или на сегашната индексирана с увеличението заплата...
Моля за някакви идеи и насоки.

# 628
Момичето, което ми беше заместничка докато аз бях в майчинство, роди месец май 2012. Заплатата ни се формира от сумата на 2 чисти МРЗ /за 2012 те са 270,00лв. до 01.05. и 290,00лв. след 01.05./. Плащана е редовно здравната й осигуровка през времето на бременността и периода до 2г. на детето , който изтича месец май 2014г. Тя желае да си ползва платения отпуск, натрупан през 2те години майчинство и сега пита на каква сума ще й бъде заплащан - на сумата от заплатата  преди да излезе в майчинство или на сегашната индексирана с увеличението заплата...
Моля за някакви идеи и насоки.

Според възнаграждението, през месеца, в който има отработени поне 10 дни.

# 629

Предствах го на работодателя доста преди края на болничния (24.01.2014г.) . А работодателя ми би трябвало до 3 дена да го е занесъл, много е стриктен в това отношение. Затова се чудя какво става-Ако не виждаш входящ номер на НОИ и цитирания болничен лист, документа изобщо не е припарвал до институцията, за да го търсиш. Контролният въпрос към работодателите винаги е на коя дата е входиран, защото тя се вижда най-късно на следващата заран след представянето.

Общи условия

Активация на акаунт