Майчинството счетоводно-58

• 42 843
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Благодаря ти за отговора,мисля че не плаща никакви осигуровки:(

# 601
  • Пловдив
Здравейте!Искам да ви попитам дали мога да прехвърля майчинството за гледане на дете до 2г на бабата,която е безработна или е възможно само ако работи и е на трудов договор?

Назначете я във фирма на трудов договор,отработва 1 ден и излиза в майчинство.Тя ще взима 340 лв,а ти само заплата.Имаше социално програма,по която можеше да прехвърлиш на безработно лице.Но мисля,че не работи в момента

# 602
Здравейте! В момента съм в майчинство- бебка е на 8м. Имам регистрирано ЕООД което предстои да започне дейност- аз съм собственик и управител.Интересува ме ще има ли нянкакъв проблем да си плащам осигуровки като започна дейността и да си получавам майчинство от работата ми на трудов договор?Благодаря  Simple Smile

# 603
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! В момента съм в майчинство- бебка е на 8м. Имам регистрирано ЕООД което предстои да започне дейност- аз съм собственик и управител.Интересува ме ще има ли нянкакъв проблем да си плащам осигуровки като започна дейността и да си получавам майчинство от работата ми на трудов договор?Благодаря  Simple Smile

Не може така. Трябва да назначиш друг управител, за да работи фирмата.

# 604
  • Пловдив/София
Един казус и от мен.

Доколкото знам е възможно да се прехвърли майчинство на бащата за определен период от време.

Тогава дали има проблем да се прехвърли да кажем последния месец от първата година, а в това време жената да прекрати майчинство и да си пусне натрупаните отпуски? Т.е да се получи така, че и двамата са вкъщи да гледате детето този един месец-има ли законова пречка за това?

Втори въпрос. Може ли работодателят да те задължи да се вурнеш на работа в края на първата година? Всички колежки се връщат тогава, а шефът като говорихме и все казва "една година". Ами ако искам да си взема и 2те години, на теория трябва да е ок за работодателя, нали?

Също така мога да кажем да взема година и 4 месеца + 2 месца отпуски= година и половина нали така?

Последен въпрос (май прекалих). Какъв документ е нужен, за да се удостовери бременност пред работодател? На ЖК ли се дава, в кой месец?

# 605
  • Пловдив
Един казус и от мен.

Доколкото знам е възможно да се прехвърли майчинство на бащата за определен период от време. да,след 6 я месеца на бебето

Тогава дали има проблем да се прехвърли да кажем последния месец от първата година, а в това време жената да прекрати майчинство и да си пусне натрупаните отпуски? може да го прехвърли на бащата и да си пусне след това отпуск Т.е да се получи така, че и двамата са вкъщи да гледате детето този един месец-има ли законова пречка за това?  не

Втори въпрос. Може ли работодателят да те задължи да се вурнеш на работа в края на първата година?не Всички колежки се връщат тогава, а шефът като говорихме и все казва "една година". Ами ако искам да си взема и 2те години, на теория трябва да е ок за работодателя, нали? няма как да те задължи да не ползваш втората година

Също така мога да кажем да взема година и 4 месеца + 2 месца отпуски= година и половина нали така? можеш

Последен въпрос (май прекалих). Какъв документ е нужен, за да се удостовери бременност пред работодател? На ЖК ли се дава, в кой месец?  може да ти го издаде всеки АГ,няма определен месец.вписва имената ти,ЕГН,в коя г.с си,с какъв термин.няма образец за тази бележка

# 606
Здравейте! Интересува ме какво майчинство се полага на майка-студентка? Би ли било по-добре през последните месеци преди раждането да се осигурява от работодател? Благодаря!

# 607
  • Пловдив
Здравейте! Интересува ме какво майчинство се полага на майка-студентка? Би ли било по-добре през последните месеци преди раждането да се осигурява от работодател? Благодаря!

Имаш ли осигурителен стаж през живота си?Дали дохода на човек в семейството е под 350 лв бруто?
Ако си редовно,ще вземеш помощта за студенти-2880 лв

# 608

Ясно, а ако назнача друг за управител следва ли и аз да плащам осигуровки като собственик и заедно с това и на управителя ?

# 609

Имаш ли осигурителен стаж през живота си?Дали дохода на човек в семейството е под 350 лв бруто?
Ако си редовно,ще вземеш помощта за студенти-2880 лв
Само сезонна работа...А за дохода на член от семейството не знам...Чудех се, ако ме осигурява работодател и то на по-висока РЗ, пък дори и само за няколко месеца, това в мой интерес ли ще е... Все още ми е много объркано :/

# 610
  • Пловдив

Само сезонна работа...

И от този отговор как да преценя колко ти е стажа????
Да наливаш пари за осигуровки няма смисъл.Да те назначат някъде и в момента,в който натрупаш 12 м осигурителен стаж,от НОИ ще започнат да ти изплащат обезщетение
До тогава имаш право на помощи,ако отговаряш на дохода.Документи се подават в социалните,там ще ти дадат и повече инфо за помощите

# 611
Здравейте,
Искам да помоля за съвет.
Март месец детето ми навършва 2 год. На старата работа няма как да се върна.
Имам стаж 10год.
Въпросът ми е ,ако използвам неплатеното майчинство от 6 мес.,после мога ли да се запиша на борсата?
И това, че последните 6 мес., съм била с нулеви доходи ще повлияе ли на сумата ,която ще взимам от там?

# 612
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! В момента съм в майчинство- бебка е на 8м. Имам регистрирано ЕООД което предстои да започне дейност- аз съм собственик и управител.Интересува ме ще има ли нянкакъв проблем да си плащам осигуровки като започна дейността и да си получавам майчинство от работата ми на трудов договор?Благодаря  Simple Smile

Ясно, а ако назнача друг за управител следва ли и аз да плащам осигуровки като собственик и заедно с това и на управителя ?

Плащат се осигуровките на другия управител и твоите здравни, тъй като ще си в болничен/майчинство.

Здравейте,
Имам стаж 10год.
Въпросът ми е ,ако използвам неплатеното майчинство от 6 мес.,после мога ли да се запиша на борсата?
И това, че последните 6 мес., съм била с нулеви доходи ще повлияе ли на сумата ,която ще взимам от там?

Да, можеш да се запишеш на БТ, но тъй като си защитена от закона ще те прекратят по взаимно съгласие и ще си 4 месеца на минимално обезщетение.В този случай няма значени последните 6 месеца.
Ако обаче те прекратят по инициатива на работодателя ще имаш право на повече време на БТ (8-9 месеца) и обезщетение спрямо дохода от предходните 24 месеца.В този случай неплатения ще се отрази в намаление на обезщетението от борсата.

# 613
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Имам стаж 10год.
Въпросът ми е ,ако използвам неплатеното майчинство от 6 мес.,после мога ли да се запиша на борсата? - да
И това, че последните 6 мес., съм била с нулеви доходи ще повлияе ли на сумата ,която ще взимам от там? - в общия случай - да, но зависи на какво основание ще те освободят

# 614
pantera666 , Lady Brinne ,
Благодаря за отговорите   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт