Майчинството счетоводно-58

• 44 779
  • 754
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Здравейте. Имам въпрос, касаещ моя близка. Миналата година си осинови детенце, което в момента е на три годинки. За да бъде с него, тогава ѝ се наложи да отиде на борсата. В момента влязоха в сила новите разпоредби. Ще може да започне работа, за да излезе после в майчинство. Колко време ще трябва да работи? Откога биха ѝ броили годината, която ѝ се полага - от датата на съдебното решение или по което и да е време е едногодишния срок (разбира се, до навършване на 5 годинки на човечето ѝ)?
Благодаря ви предварително. 

Ако тази промяна е приета,годината майчинство би трябвало да й я броят от момента на подаване на документите.За да може да ползва майчинство трябва да има отработен един ден.Предполагам,че има 12 м осигурителен стаж през целия си живот

# 211
  • Варна
Следейки темата ми възникна нов въпрос. 18м. назад живот и здраве ще включват втората годинка на синът ми, когато съм била в отпуск за отглеждане на дете до 2г. Част от тази година(по-голямата дори) съм получавала обезщетение 240лв. Та мисълта ми е как ще бъде изчислявано обезщетението за първата година на новия член на семейството за тези месеци -  на база минималната работна заплата в момента или на база на минималната работна заплата за тогава? Чувствам, че освен с промяната в срока(24 м. назад, повече ме устройваха) и с това ще съм прецакана. Накрая май май ще съм на минималното 340лв.  Crazy

# 212
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Следейки темата ми възникна нов въпрос. 18м. назад живот и здраве ще включват втората годинка на синът ми, когато съм била в отпуск за отглеждане на дете до 2г. Част от тази година(по-голямата дори) съм получавала обезщетение 240лв. Та мисълта ми е как ще бъде изчислявано обезщетението за първата година на новия член на семейството за тези месеци -  на база минималната работна заплата в момента или на база на минималната работна заплата за тогава? Чувствам, че освен с промяната в срока(24 м. назад, повече ме устройваха) и с това ще съм прецакана. Накрая май май ще съм на минималното 340лв.  Crazy

На база МРЗ в тогавашния момент.

# 213
  • Варна

На база МРЗ в тогавашния момент.

Мерси за отговора! Значи здраве да е!

# 214
Нещо ми излезе като цял цитат. Ето това е моят случай:

Здравейте, мами! СПЕШНО ми трябва мнение. Консултирах се с НОИ и бюрото по труда, но пак не ми стана ясно. В момента съм 1-ва година майчинство и получих заповед за съкращаване от работодател в следствие на ликвидация на фирмата. Разбрах, че имам 7 дни срок да се регистрирам в бюрото по труда. Имам ли някакъв шанс на известна част от обезщетението за безработица при положение, че НОИ ще ми изплаща обезщетение през цялата година за майчинството? Кога е най-добре за мен да се регистрирам в бюрото по труда, за да получавам по-добро обезщетение, ако въобще е възможно? Сега или след изтичане на първата година да започна работа при друг работодател, за да получавам обезщетение за гледане на дете до 2 години и след изтичане на втората година да се регистрирам в бюрото по труда след съкращаване от новия работодател? Благодаря ви много предварително!

Отговор на Lady Brinne - До изтичане на 410 дни отпуск за бременност и раждане имаш право да си получаваш обезщетението от НОИ, независимо, че договорът ти е прекратен. Но няма да получаваш обезщетение за безработна и не може да се регистрираш в НОИ за такова. Ако искаш да получаваш обезщетение до навършване на 2 години на детето трябва да потърсиш нов работодател. След това може да те освободят и да се регистрираш като безработна. За периода на гледане на дете до 2 години ще се вземе МРЗ в базата за обезщетението за безработни.

И моят допълнителен въпрос:

Много благодаря Lady Brinne. Имам още едно въпросче. Мога ли да мина към друг работодател още сега без това да ми се отрази на обезщетението, което получавам в следствие на отпуска или трябва да изчакам да изтече едната година? Ако, да каква е процедурата? Назначават ме за един ден и веднага отново излизам в отпуск или? Предварително благодаря!  bouquet

# 215
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Много благодаря Lady Brinne. Имам още едно въпросче. Мога ли да мина към друг работодател още сега без това да ми се отрази на обезщетението, което получавам в следствие на отпуска или трябва да изчакам да изтече едната година? Ако, да каква е процедурата? Назначават ме за един ден и веднага отново излизам в отпуск или? Предварително благодаря!  bouquet

мини при нов работодател.Както си писала един работен ден и излизане в майчинство...така ще си получиш майчинството до края на двете години и после ще ходиш на борса.

# 216
Благодаря много, момичета! Супер сте!

# 217
  • София
Здравейте,

въпросът ми е следният. В нашата фирма има практика да се изплащат годишни бонуси. Изплащането става през април - май. Проблема е, че аз тогава най-вероятно ще бъда в болничен, от който мисля направо да премина в 45 дневния преди раждането. Това че съм в болнични и нямам нито един отработен ден през месеца проблем ли е да се изплати въпросния бонус?

Ако да, посъветвайте ме как да процедирам, моля.

Благодаря!   bouquet

# 218
Здравейте!
Предстои ми издаване на 45 дневния болничен преди раждане.

Въпросът ми е следния: какви други документи, освен болничния, се подават към работодателят и от къде мога да ги изтегля? Справка за банковата сметка съм подала преди.

Благодаря предварително!!!!  Simple Smile

# 219
Здравейте!
Предстои ми издаване на 45 дневния болничен преди раждане.

Въпросът ми е следния: какви други документи, освен болничния, се подават към работодателят и от къде мога да ги изтегля? Справка за банковата сметка съм подала преди.

Благодаря предварително!!!!  Simple Smile

Само болничния.  Peace Щом си подавала вече банкова сметка и не желаеш промяна, към момента няма нужда от други документи. Към последния БЛ се подава и декл. образец 1, но то има време, пък и предполагам ще ти кажат.

# 220
Месеците без работа или на борсата ще ти ги взимат на МРЗ за онзи момент.Базата за болничните е 18 м назад.За да запазиш положителното влияние на осигуровките от старата ти работа,трябва да излезеш в болничен максимално скоро.Преди това търсиш друга работа

А има ли значение при фиктивния работодател на каква сума ще се осигурявам, ако ще бъда болничен до края и месеците в болничен как се изчисляват за майчинството.

# 221
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

въпросът ми е следният. В нашата фирма има практика да се изплащат годишни бонуси. Изплащането става през април - май. Проблема е, че аз тогава най-вероятно ще бъда в болничен, от който мисля направо да премина в 45 дневния преди раждането. Това че съм в болнични и нямам нито един отработен ден през месеца проблем ли е да се изплати въпросния бонус?

Ако да, посъветвайте ме как да процедирам, моля.

Благодаря!   bouquet

Не е проблем, тъй като той ще се отнася за стар период.

Месеците без работа или на борсата ще ти ги взимат на МРЗ за онзи момент.Базата за болничните е 18 м назад.За да запазиш положителното влияние на осигуровките от старата ти работа,трябва да излезеш в болничен максимално скоро.Преди това търсиш друга работа

А има ли значение при фиктивния работодател на каква сума ще се осигурявам, ако ще бъда болничен до края и месеците в болничен как се изчисляват за майчинството.

Няма значение на какъв доход ще се осигуряваш за 1-2 дни, щом веднага ще излизаш в болничен. Месеците в болничен за общо заболяване се изчисляват на база доходът, от който е изчислено обезщетението, т.е. осредненият ти осигурителен доход за предходните 18 месеца.

# 222
  • Варна
Здравейте!
Копирам въпроса си от друга тема:
Може ли да ми бъде отказано да ползвам част от платения си годишен отпуск (в размер на 2 дни), ако нямам прехвърлени дни от предишната година? Шефът ми отказва с мотив, че нямам право да ползвам в средата на януари 2 дни, защото за тази календарна година нямам достатъчно отработени дни, за да ползвам тези 2.
Би ли могла някоя мама-счетоводителка да ми подскаже кой член/алинея регламентира този отказ?
Благодаря предварително! Hug

# 223
Здравейте! Моля за съвет!
От дълго време съм принуждавана от работодателя да напусна работа, отстоявам няколко месеца, но положението е доста критично, психически съм унижавана, обиждана, нагрубявана. Реших се и смятам да напусна доброволно, нямам психиката да издържа повече.
Имам дете на 6 г. и и 3 месеца, не съм ползвала неплатения си годишен отпуск, полагащ се за дете до навършване на 8 г.
- Ако сега си пусна първо този отпуск, мога ли след това веднага да напусна и  напускайки работа да отида на борсата 4 месеца? Мога ли последния месец през който съм в такъв отпуск да пусна предизвестие 1м. до работодателя за напускане и след изтичане на този отпуск от следващия ден да напусна работа?

- Ако сега напусна и отида на Борсата за 4 м. , след това ако продължавам да съм безработна има ли вариант да съм в такъв неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г. възраст?

- Ако сега напусна и съм на борса , а след това започна при нов работодател, след какъв период на работа при новия работодател мога да ползвам този отпуск?

Въпросите ми са много, но не съм запозната, объркана съм! Моля за съвет!

# 224
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Копирам въпроса си от друга тема:
Може ли да ми бъде отказано да ползвам част от платения си годишен отпуск (в размер на 2 дни), ако нямам прехвърлени дни от предишната година? Шефът ми отказва с мотив, че нямам право да ползвам в средата на януари 2 дни, защото за тази календарна година нямам достатъчно отработени дни, за да ползвам тези 2.
Би ли могла някоя мама-счетоводителка да ми подскаже кой член/алинея регламентира този отказ?
Благодаря предварително! Hug

Щом календарната година е започнала имаш право да ползваш платен отпуск за нея. Посоченото от работодателя ти основание не е законно, но не пречи като подадеш молба да ти бъде отказан отпуск на друго основание. В чл. 172 и 173 от КТ е посочен редът за ползване на платен годишен отпуск. Тези дни включени ли са в графика за отпуските за 2014 ?

Здравейте! Моля за съвет!
От дълго време съм принуждавана от работодателя да напусна работа, отстоявам няколко месеца, но положението е доста критично, психически съм унижавана, обиждана, нагрубявана. Реших се и смятам да напусна доброволно, нямам психиката да издържа повече.
Имам дете на 6 г. и и 3 месеца, не съм ползвала неплатения си годишен отпуск, полагащ се за дете до навършване на 8 г.
- Ако сега си пусна първо този отпуск, мога ли след това веднага да напусна и  напускайки работа да отида на борсата 4 месеца? - да Мога ли последния месец през който съм в такъв отпуск да пусна предизвестие 1м. до работодателя за напускане и след изтичане на този отпуск от следващия ден да напусна работа? - да

- Ако сега напусна и отида на Борсата за 4 м. , след това ако продължавам да съм безработна има ли вариант да съм в такъв неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г. възраст? - като безработна - не

- Ако сега напусна и съм на борса , а след това започна при нов работодател, след какъв период на работа при новия работодател мога да ползвам този отпуск? - нужен е 1 отработен ден, за да влезе в сила договорът. Отпускът трябва да бъде поискан поне 10 работни дни преди ползването му.

Въпросите ми са много, но не съм запозната, объркана съм! Моля за съвет!

Общи условия

Активация на акаунт