Майчинството счетоводно-58

• 43 124
  • 754
  •   1
Отговори
# 315
  • В полите на Пирин планина
Emalfy, това не са три месеца, а 1 месец и 13 дни осиг. стаж.

# 316

Мерси !
Нищо , точно месец  ще ми липсва за 12 месеца общо към март 2014 Simple Smile
Дано този месец от 2009 да компенсира . Дали  мога да попитам и в НОИ дали ще имам право на обезщетение ?

# 317

Мерси !
Нищо , точно месец  ще ми липсва за 12 месеца общо към март 2014 Simple Smile
Дано този месец от 2009 да компенсира . Дали  мога да попитам и в НОИ дали ще имам право на обезщетение ?

Естествено, че важи, щом го виждаш по ЕГН. Може да напишеш един мейл до НОИ, защото по телефона не дават много информация. На този мейл: noi@nssi.bg

# 318
Здравейте мили мами имам нужда от помощ искам да ви попитам нещо.На 14.03.2013г се роди моята дъщеричка,,получавах си майчинство и всичко беше наред,до момента в който работодателя ми се обади и каза,че фирмата се закрива и да мина да си взема заповедта за съкращение.Обади се на 16.01.2014,заповедта е с дата 31.07.2013................ От него разбрах че ще ми се плаща майчинство до навършването на 410дни (т.е до 12.03.2014).Ако искам да получавам обезщетение за отглейдане на дете от 1 до 2 г трябвало да си намеря фирма,интересуваме ако не си намеря такава какво ще се случи с нас? Гладни ли ще стоим 1 година или държавата ще ни подпомогне някак си? И другото,което ме интересува (тъй като работодателя ме задължи да му плащам всеки месец по 20.16лв за осигуровки) осигуровките за отгл на дете до 1г не се ли поемат от държавата? Благодаря ви много....

# 319
Здравейте мили мами имам нужда от помощ искам да ви попитам нещо.На 14.03.2013г се роди моята дъщеричка,,получавах си майчинство и всичко беше наред,до момента в който работодателя ми се обади и каза,че фирмата се закрива и да мина да си взема заповедта за съкращение.Обади се на 16.01.2014,заповедта е с дата 31.07.2013................ - как така, а ти подписа ли я? От него разбрах че ще ми се плаща майчинство до навършването на 410дни (т.е до 12.03.2014).Ако искам да получавам обезщетение за отглейдане на дете от 1 до 2 г трябвало да си намеря фирма,интересуваме ако не си намеря такава какво ще се случи с нас? Гладни ли ще стоим 1 година или държавата ще ни подпомогне някак си? - няма да ти помогне нищо държавата; обезщетения получават само осигурените към съответния момент лица И другото,което ме интересува (тъй като работодателя ме задължи да му плащам всеки месец по 20.16лв за осигуровки) осигуровките за отгл на дете до 1г не се ли поемат от държавата - трябва да са за сметка на работодателя, а не за твоя? Благодаря ви много....

# 320
Тъй като тази ми месторабота,съответно и работодателя бяха в София,а аз си се върнах със съпруга ми в Плевен,изпратих баща ми да я вземе,той е подписал някаква заповед за едномесечно предизвестие,за да му дадът самата заповед... Все още не съм подписвала заповедта.Добре а знаете ли дали може да се запиша на борсата и за колко време мога да остана и  какво обезщетение ще получавам след като съм осигурявана на 430 лв ?

# 321
Здравейте,
не съм на ТИ с материята, която се обсъжда и затова имам нужда от съвет Praynig
Поради ред причини съм използвала 6 м. си допустим за годината болничен.Ако до излизането ми в болничен по майчинство използвам отпуск за 14 дни, това би ли се отразило на размера на майчинството ми в последствие?Идеята ми е да си спестя минаването през ТЕЛК, но ме притеснява това прекъсване на болничен с отпуск.

# 322
Здравейте! От 8.01.2014 г. съм в 45-дневен болничен до 22.02.2014 г. Термина ми го изчисляват за 22.02.2014 г.. Питането ми е от кога се привеждат този тип болничен и дали ще бъде еднократно плащане или ще ми изплащат работните дни първо за януари и после за февруари, както се случва при останалите болнични? Болничният е заведен в НОИ на 10.01.2014 г., но се обработва към момента.

Нормативно определеният срок за обработка и изплащане на документа е 15 работни дни, т.е. най-късно на 30.01.14г. следва да имаш превод за м.01.14г. Дните за заверка на личните банкови сметки са вторник и четвъртък.
За месец 02 дължимото парично обезщетение ще бъде изплатено след като изтече периода на документа, т.е. след 22.02./събота/, което означава че в четвъртък 27.02 ще имаш сумата по сметка.
Междувременно, ако примерно родиш по-рано и вторият болничен лист за раждане постъпи веднага в НОИ, както чевръсто е представен и първият болничен лист за бременност, може да си получиш пар.обезщетение за периода след 22.02. преди сумата по първия болничен за месец 02.14г. Laughing

Здравейте,
не съм на ТИ с материята, която се обсъжда и затова имам нужда от съвет Praynig
Поради ред причини съм използвала 6 м. си допустим за годината болничен.Ако до излизането ми в болничен по майчинство използвам отпуск за 14 дни, това би ли се отразило на размера на майчинството ми в последствие?Идеята ми е да си спестя минаването през ТЕЛК, но ме притеснява това прекъсване на болничен с отпуск.

Правото на отпуск поради временна неработоспособност по решение на ЛКК е до 180 календарни дни непрекъснато, а общото право е в рамките на 3 календарни години сбора от всички болнични да не надхвърля 360 к.д. , следват се само по решение на ТЕЛК.
Ако имаш до тук 180 дни непрекъснати болнични, вземай отпуск, защото ако ти издадат болничен лист  НОИ ще го обжалва поради нарушено право от 180 без решение на ТЕЛК и ще се прекъсне правото на следващите ти болнични листове за бременност и раждане до излизането на това решение.
В размера на паричното обезщетение поради бременност ще повлият тези 14 дни само, ако са в месеца предхождащ началото на този вид отпуск, тъй като ще участват в изчислението. Но така или иначе дали 100% доход, от който е изчислен болничен лист или отпуск за тези 14 дни все нещо трябва да участва в изчислението.
Успешно бременеене.

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 05:30 от AnMary

# 323
Тъй като тази ми месторабота,съответно и работодателя бяха в София,а аз си се върнах със съпруга ми в Плевен,изпратих баща ми да я вземе,той е подписал някаква заповед за едномесечно предизвестие,за да му дадът самата заповед... Все още не съм подписвала заповедта.Добре а знаете ли дали може да се запиша на борсата и за колко време мога да остана и  какво обезщетение ще получавам след като съм осигурявана на 430 лв ?

Докато получаваш обезщетение за бременност и раждане няма как да получаваш и друг вид обезщетение от НОИ - за безработица. След този период вече може да се регистрираш, но дали ще получаваш обезщетение не съм на ясно.

# 324
Здравейте мами, моля за помощ ако сте на ясно, имам няколко въпроса. В майчинство съм от една работа, постоянната, а отделно вече 4-5 години лятото работя на друга работа, сезонна. Сега тази година на 19.05 детето ми става на една годинка. Мога ли от 20.05 да започна на сезонната работа, предполагам трябва да напусна постоянната си работа от която съм в майчинство сега? И като си прекъсна майчинството, какво ще стане Октомври месец когато ми свърши сезонната работа? Ще получавам ли някакви пари? Мога ли да прехвърля майчинството си на баща ми - той е таксиметров шофьор, който в момента не се осигурява, т.е. води се безработен. Трябва ли да започне някъде работа, казаха ми че трябвало поне 1 седмица дори и някъде фиктивно да се заведе на трудов договор и да напусне за да му прехвърля майчинството си, така ли е? Може ли да си плати просто осигуровките за един месец, като самоосигуряващ се и после да му го прехвърля? И пак ще продължи ли да получава майчинството ми когато аз приключа със сезонната работа и остана безработна и без осигурител?
Много въпроси са, но нищо не ми е ясно. Извинявам се и ще съм благодарна, ако някой може да ми отговори    bouquet

# 325
Здравейте мами, моля за помощ ако сте на ясно, имам няколко въпроса. В майчинство съм от една работа, постоянната, а отделно вече 4-5 години лятото работя на друга работа, сезонна. Сега тази година на 19.05 детето ми става на една годинка. Мога ли от 20.05 да започна на сезонната работа, предполагам трябва да напусна постоянната си работа от която съм в майчинство сега? И като си прекъсна майчинството, какво ще стане Октомври месец когато ми свърши сезонната работа? Ще получавам ли някакви пари? Мога ли да прехвърля майчинството си на баща ми - той е таксиметров шофьор, който в момента не се осигурява, т.е. води се безработен. Трябва ли да започне някъде работа, казаха ми че трябвало поне 1 седмица дори и някъде фиктивно да се заведе на трудов договор и да напусне за да му прехвърля майчинството си, така ли е? Може ли да си плати просто осигуровките за един месец, като самоосигуряващ се и после да му го прехвърля? И пак ще продължи ли да получава майчинството ми когато аз приключа със сезонната работа и остана безработна и без осигурител?
Много въпроси са, но нищо не ми е ясно. Извинявам се и ще съм благодарна, ако някой може да ми отговори    bouquet

Виждам от лентичката ти, че детето е на 8 месеца. Отпускът за бременност и раждане, който е 410 дни и започва 45 дни преди термин не може да се прехвърля на друг, освен на бащата на детето и то след като детето навърши 6 месеца. Иначе отпускът за гледане на детет до 2 годишна възраст може да прехвърлиш на баща си, но той трябва да е осигурено лице - на трудов договор може да има дори само един отработен ден, за да влезе договорът  в сила. Може и като самоосигуряващо се лице, но трябва да е осигурен за всички осигурителни случаи, не само за пенсия и да има осигурителен стаж поне 12 месеца, вкл. и ОЗМ. Ако си безработна не можеш да си в майчинство и не може да го прехвърляш, т.е. изяло го губиш. Тази сезонна работа не може ли да я извършваш на граждански договор? Тогава може да продължиш да си ползваш отпускъут за бременност и раждане и/или гледане на дете.

# 326
Здравейте ,
тези дни разбрах ,че сьм бременна .Работя на трудов договор и ме осигуряват на 460лв.
Има ли смисьл да помоля да ми увеличат сумата на която се водя, с цел по високо майчинство да  получавам.Няма да имам проблем за това от страна на работодателя ,но искам предварително да знам дали си заслужава.Ако увеличим сумата на 8-900 лв .какво аз ще дьлжа за месец осигуровки допьлнително и колко ще ми се получи майчинството .
Благодаря предварително.

# 327
Последния ми изравнителен болничен от педиатъра е до 04.02.2014 г. Предстои ми да попълня Приложение 2 за остатъка от 135 до 410 дена. Въпросът ми е дали това приложение трябва да е считано от 05.02 или от 04.02.2014. Аз си мисля, че щом в болничния пише "В отпуск до" - 04.02.2014  това означава включително тази дата, нали?

# 328
Здравейте ,
тези дни разбрах ,че сьм бременна .Работя на трудов договор и ме осигуряват на 460лв.
Има ли смисьл да помоля да ми увеличат сумата на която се водя, с цел по високо майчинство да  получавам.Няма да имам проблем за това от страна на работодателя ,но искам предварително да знам дали си заслужава.Ако увеличим сумата на 8-900 лв .какво аз ще дьлжа за месец осигуровки допьлнително и колко ще ми се получи майчинството .
Благодаря предварително.

Аз лично не виждам смисъл в подобно "упражнение" и не считам, че е особено законосъобразно. А псвен това не е и целесъобразно, защото за една "добавка" към осигурителния доход от 450 лева ще дължиш на месец осигуровки+данък около 177-178 лева, а толкова увеличение на обезщетението няма да получиш.

Последния ми изравнителен болничен от педиатъра е до 04.02.2014 г. Предстои ми да попълня Приложение 2 за остатъка от 135 до 410 дена. Въпросът ми е дали това приложение трябва да е считано от 05.02 или от 04.02.2014. Аз си мисля, че щом в болничния пише "В отпуск до" - 04.02.2014  това означава включително тази дата, нали?

Да, декларацията Приложение 2 трябва да е от 05.02.2014.

# 329
Здравейте,

През май изтича първата година от майчинството ми. Мисля да се върна на работа още март-април. Мога ли да прехвърля майчинството на моята майка? Тя работи и се осигурява към момента. Ако го прехвърля още от март, тя какво ще получава?
И в този случай, детето ми няма да има право да посещава частна ДГ, нали?

Общи условия

Активация на акаунт