Майчинството счетоводно-58

• 43 093
  • 754
  •   1
Отговори
# 345
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Бих се радвала да ми отговорите по моя казус и предварително ви благодаря!   bouquet
До април 2012 година бях на работа, а после напуснах по взаимно съгласие. Бях на борсата до средата на декември същата година, а месеците януари, февруари и март 2013 г. бях безработна. От април 2013 г. съм на работа на длъжност продавач - консултант на трудов договор на 4 часов работен ден. В момента съм бременна в 7 месец, а от 5.03. започва да ми тече 45 дневния болничен. Като цяло до момента имам 6-7 години трудов стаж. Въпросът ми е ще имам ли право на майчинство поне минималната работна заплата 2 години, защото ме стреснаха, че 4 часовия работен не ми дава това право..

Щом имаш предходен осигурителен стаж поне 12 месеца, то ще имаш право на обезщетение от НОИ, вероятно при описаните осиг. доходи по-горе - минималното, което в момента е 340 лв.

# 346
Здравейте,
Щом не мога да прехвърля 410те дни на бабата, мога ли просто да ги прекъсна и да се върна на работа и след това да ѝ прехвърля 2рата година, като стане време?

# 347
Здравейте,
Щом не мога да прехвърля 410те дни на бабата, мога ли просто да ги прекъсна и да се върна на работа и след това да ѝ прехвърля 2рата година, като стане време?

Можеш точно така да направиш.

# 348
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Здравейте,
Родих на 5 декември 2013 година. В момента съм в болничен до 135 дни, който ще изтече на 8 март. След това какви документи се представят и къде?
Благодаря предварително!  bouquet

# 349
Здравейте,
Родих на 5 декември 2013 година. В момента съм в болничен до 135 дни, който ще изтече на 8 март. След това какви документи се представят и къде?
Благодаря предварително!  bouquet

https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 350
Здравейте, назначена съм на временен трудов договор по чл.68, ал.1, т.2 от КТ до 31.05.2014г. включително. Болничния за 45 дни преди раждането ще ми бъде издаден на 07.05.2014г. Въпроса ми е следния - при това положение ще мога ли да ползвам майчинство и колко дни?

# 351
  • Враца
Здравейте! Аз имам въпрос ,който не е свързан с майчинство,но е счетоводен.Просто няма кой да попитам.Ще съм много благодарна ако някой ми отговори.
Въпроса ми е следният:Съпругът ми е назначен на минималната работна заплата-340 лв и са му казали,че удръжките са му общо 70 лв.Аз преглеждах с чичко Гугъл и той ми казва около 40 лв от работника и 61 лв от работодателя.Възможно ли и законно ли е да му удържат тези 70 лв.В такъв случай той реално ще работи 270 лв.
Благодаря предварително на всички които се отзоват   bouquet

# 352
Здравейте! Аз имам въпрос ,който не е свързан с майчинство,но е счетоводен.Просто няма кой да попитам.Ще съм много благодарна ако някой ми отговори.
Въпроса ми е следният:Съпругът ми е назначен на минималната работна заплата-340 лв и са му казали,че удръжките са му общо 70 лв.Аз преглеждах с чичко Гугъл и той ми казва около 40 лв от работника и 61 лв от работодателя.Възможно ли и законно ли е да му удържат тези 70 лв.В такъв случай той реално ще работи 270 лв.
Благодаря предварително на всички които се отзоват   bouquet

Около 70лв. се пада. Взела ли си предвид 10% ДДФЛ?

# 353
а някой да има инфо дали изплащат майчинството за януари,миналия месец бяха ми привели на 19,а сега вече 2 дни нищо  Sad аз все ще си вадя ПИК амааа newsm78

# 354
Lady Brinne
Да в Англия.
Можеш ли да ми каже кой е закона с които мога да работя при друг работодател

Единствените ограничения, които са визирани в Кодекса за социално осигуряване, са изредени в чл.46, ал.3.  
Случаи, при които не се изплаща обезщетение
Чл. 46.(3) (Нова-ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи.
т.е. в периода на хартиените болнични листове не бива да постъпват данни от никъде, че си осигурена за всички осигурени социални рискове /имаш втори работодател/.

Обезщетение при отглеждане на малко дете
Чл. 53.(1) (Изм.-ДВ, бр. 1 от 2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за
бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със
Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
(4) (Предишна ал. 3, изм.-ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 89 от 2008 г., бр. 49 от 2010 г., в сила от 1.07.2010 г., бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детски заведения, включително и детски ясли, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

Условията са за получаване на парично обезщетение за отглеждане на малко дете са визирани подробно в чл.53, ал.4 от КСО. Те изцяло съответстват на текстове в Кодекса на труда и реципрочни данни си декларирала чрез формуляр от Наредбата за работното време, почивките и отпуските пред работодателя си при поискването на съответния вид отпуска по КТ.
Не бива да имаш никакви притеснение по темата. Това е най-често задавания въпрос в сайта на НОИ. Хубаво е да знаеш, че при навършване на 2-годишна възраст на детето, ако напуснеш първия си работодател и кандидатстваш за парично обезщетение за безработица в България, то доходът от Англия ще участва в 24-месечната база, от която ще се отпусне обезщетението ти.
Единствената глупост, която не бива да правиш е по време на обезщетение за безработица
да си осигурено лице по трудов договор където и да е, дори и в Европейския съюз. Laughing

а някой да има инфо дали изплащат майчинството за януари,миналия месец бяха ми привели на 19,а сега вече 2 дни нищо  Sad аз все ще си вадя ПИК амааа newsm78

Най-рано на 04.02.2014г.-вторник. За съжаление така се получи със всички майки.
Дните за заверка на личните банкови сметки са само вторник и четвъртък и най-първата дата след изтичане на календарния месец 01.2014г. е вторник-04.02.2014г.
Има искрица надежда и за по-прежния четвъртък, но няма да е...  Simple Smile

Здравейте, назначена съм на временен трудов договор по чл.68, ал.1, т.2 от КТ до 31.05.2014г. включително. Болничния за 45 дни преди раждането ще ми бъде издаден на 07.05.2014г. Въпроса ми е следния - при това положение ще мога ли да ползвам майчинство и колко дни?

Обезщетение при бременност и раждане при прекратяване на осигуряването

Чл. 52. от Кодекса за социално осигуряване
(Изм.-ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.

Първото условие, към началото на болничните за 45 дни да си осигурено лице ще е изпълнено. Второто условие е да имаш 12 месеца осигурителен стаж за общо заболяване и майчинство към началато на разрешения отпуск, което ще поради право на парично обезщетение поради бременност и раждане. И тогава следва чл.52 от КСО, който ти дава право при освобождаване в периода от общо 410 календарни дни за бременност и раждане да си получиш обезщетението.
Ако нямаш 12 месеца осигурителен стаж гориш.

Обаче остават няколко дейтала. Първо започнеш ли осигуряване в този период, обезщетението обезателно се прекъсва с Приложение №12, тъй като няма да отговаряш на условието да е прекратено осигуряването ти/чл.52/. Второ оставаш без стаж за този период и дължиш здравноосигурителни вноски по общия ред.
Моят съвет е преди или след изтичане на 135 - то дни в реални болнични листове, нов работодател и пълни права до 2г. или прерастване на срочния договор в безсрочен при настоящия работодател.

Последна редакция: нд, 26 яну 2014, 00:52 от AnMary

# 355
Здравейте мами, моля за помощ ако сте на ясно, имам няколко въпроса. В майчинство съм от една работа, постоянната, а отделно вече 4-5 години лятото работя на друга работа, сезонна. Сега тази година на 19.05 детето ми става на една годинка. Мога ли от 20.05 да започна на сезонната работа, предполагам трябва да напусна постоянната си работа от която съм в майчинство сега? И като си прекъсна майчинството, какво ще стане Октомври месец когато ми свърши сезонната работа? Ще получавам ли някакви пари? Мога ли да прехвърля майчинството си на баща ми - той е таксиметров шофьор, който в момента не се осигурява, т.е. води се безработен. Трябва ли да започне някъде работа, казаха ми че трябвало поне 1 седмица дори и някъде фиктивно да се заведе на трудов договор и да напусне за да му прехвърля майчинството си, така ли е? Може ли да си плати просто осигуровките за един месец, като самоосигуряващ се и после да му го прехвърля? И пак ще продължи ли да получава майчинството ми когато аз приключа със сезонната работа и остана безработна и без осигурител?
Много въпроси са, но нищо не ми е ясно. Извинявам се и ще съм благодарна, ако някой може да ми отговори    bouquet

Виждам от лентичката ти, че детето е на 8 месеца. Отпускът за бременност и раждане, който е 410 дни и започва 45 дни преди термин не може да се прехвърля на друг, освен на бащата на детето и то след като детето навърши 6 месеца. Иначе отпускът за гледане на детет до 2 годишна възраст може да прехвърлиш на баща си, но той трябва да е осигурено лице - на трудов договор може да има дори само един отработен ден, за да влезе договорът  в сила. Може и като самоосигуряващо се лице, но трябва да е осигурен за всички осигурителни случаи, не само за пенсия и да има осигурителен стаж поне 12 месеца, вкл. и ОЗМ. Ако си безработна не можеш да си в майчинство и не може да го прехвърляш, т.е. изяло го губиш. Тази сезонна работа не може ли да я извършваш на граждански договор? Тогава може да продължиш да си ползваш отпускъут за бременност и раждане и/или гледане на дете.

Т.е. ако прехвърля отпуска за гледане на дете до 2 годишна възраст на баща ми, то продължава да е обвързано с мен и да зависи от това дали аз работя или не? И ако 4-5 месеца след това остана без работа, спира да се изплаща, правилно ли съм разбрала?
За съжаление не може на граждански договор  Tired  А доколкото разбирах, може на тази сезонна работа да подпиша втори трудов договор, без да си прекъсвам отпуска от първата работа и да не я напускам, така ли е? И тогава как стои въпроса с работните часове? По-миналата година помня, че ги смятахме да не се връзват повече от 12 работни часа, и подписахме на едната работа фиктивно договора, че съм на 4 часа заради това. Сега ще се гледат ли пак някакви часове, аз фактически нямам работно време на едната работа, нали съм в отпуск от там  newsm78

# 356
  • В полите на Пирин планина
Т.е. ако прехвърля отпуска за гледане на дете до 2 годишна възраст на баща ми, то продължава да е обвързано с мен - да, точно твоето право на отпуск поражда правото на прехвърлянето му; ако ти не си на работа - нямаш право на отпуск за гледане на дете и няма какво да прехвърлиши да зависи от това дали аз работя или не? И ако 4-5 месеца след това остана без работа, спира да се изплаща, правилно ли съм разбрала? - да, спира; по-скоро баща ти трябва да подаде Приложение 12 в НОИ
За съжаление не може на граждански договор  Tired  А доколкото разбирах, може на тази сезонна работа да подпиша втори трудов договор, без да си прекъсвам отпуска от първата работа и да не я напускам, така ли е? - да, но тогава не трябва да прехвърляш майчинството на първата работа И тогава как стои въпроса с работните часове? По-миналата година помня, че ги смятахме да не се връзват повече от 12 работни часа, и подписахме на едната работа фиктивно договора, че съм на 4 часа заради това. Сега ще се гледат ли пак някакви часове, аз фактически нямам работно време на едната работа, нали съм в отпуск от там - ако на едното място си в отпуск там нямаш отработени часове и не пречи на втория трудов договор да работиш на 8 часа - не се нарушават никакви разпоредби newsm78

# 357
Благодаря ви.
Хубав ден ви желая.

# 358
Привет. Много се радвам, че има добри и отзивчиви хора като вас. Рових в разни наредби по моя казус, но изобщо не можах да се ориентирам  Embarassed
Та въпроса ми е следния: работя като учител на постоянен договор. От 29.12.2013 излязох болничен (45 дневния преди раждане). Този месец предстоят да се изплащат т.нар. суми за представително облекло за 2014 г. Според нашата счетоводителка аз нямам право на такава за тази година, но колегите ми твърдят обратното, тъй като според някаква си наредба правата не ми се губели щом ми тече стаж и не съм неплатен отпуск. Така ли е? Още повече съм склонна да им вярвам, защото нашата счетоводителка обича да прави номера,особено ако не си знаеш правата. Ще съм благодарна ако ми цитирате и наредба (да имам доказателства)

# 359
Lady Brinne , огромно благодаря   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт