Майчинството счетоводно-58

• 43 009
  • 754
  •   1
Отговори
# 390
  • В полите на Пирин планина
Reflekt, виж какво ти е писала Пантера666  Peace
Изискуемият стаж е 12 месеца / а не 2 години /. В последствие базата за определяне на обезщетението е 18 месеца, но теб това няма да те касае, ако някой те назначи на договор и веднага започнеш да ползваш болничен или пък това стане преди да излезеш 45 дни преди термин в отпуск за бременност и раждане. При всички случаи ще плащаш само 20.16 на месец здравна, ако си в болничен за общо заболяване и бременност и раждане.

# 391
Много ви благодаря за отговорите !! Успокоих се. Още другата седмица, като видя че с бебчо всичко е наред и чуем тоновете, ще отида при бившите си работодатели да говорим.   Hug Hug

# 392
Здравейте, интересува ме следния въпрос: Трябва да подавам декларация за детски, но не ми е ясно нужно ли ми е удостоверение за семейно положение. Аз съм без брак, с едно дете, втора година майчинство? Ще подам молбата, още една декларация, акт за раждане на детето,, но това за семейното положение трябва ли ми? newsm78
Благодаря предварително за отговора!  bouquet

# 393
  • Пловдив
но това за семейното положение трябва ли ми?

Не.
Носи бележка за ваксините и служ бележка за доходите ти 12 м назад

# 394
  • София
здравейте,

едно питане имам: подадох документи за детски и трябваше днес да отида лично да си получа заповедта /така ми казаха при приемането на документите/. Обаче днес като се обадих по тел, казаха че решението ми е излязло и е изпратено по пощата...

имате ли идея така ли се процедира винаги или по-скоро да очаквам негативен отговор на молбата ми и затова е по пощата?

# 395
Здравей, благодаря ти за отговора, а откъде да взема служебна бележка за доходите, като съм по майчинство 2-ра година. Аз мога да си ги извадя от сайта на НОЙ майчинствата 12 месеца назад. Но служебна бележка, за тях кой ще ми издаде? newsm78

# 396
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравей, благодаря ти за отговора, а откъде да взема служебна бележка за доходите, като съм по майчинство 2-ра година. Аз мога да си ги извадя от сайта на НОЙ майчинствата 12 месеца назад. Но служебна бележка, за тях кой ще ми издаде? newsm78

Служебната бележка се издава от работодателя и си пише 0.

# 397

Не.

И на нас другия месец ни предстой да подадем документи за детските и т.к. майка ми ще ги подава, защото постоянния ми адрес не е София, искам да съм напълно наясно...защо е нужна бележка за ваксините и от къде да я взема - от педиатърката ли? И както pantera666 е писала на silvi7878 щом тя е в майчинство 2-ра година в служ. й бележка работодателя ще пише 0- интересува ме същата ли ще е ситуацията и при мен - аз съм била в болничен по време на бременността. Пак ли ще е 0?  bouquet  bouquet

# 398
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Не.

И на нас другия месец ни предстой да подадем документи за детските и т.к. майка ми ще ги подава, защото постоянния ми адрес не е София, искам да съм напълно наясно...защо е нужна бележка за ваксините и от къде да я взема - от педиатърката ли? И както pantera666 е писала на silvi7878 щом тя е в майчинство 2-ра година в служ. й бележка работодателя ще пише 0- интересува ме същата ли ще е ситуацията и при мен - аз съм била в болничен по време на бременността. Пак ли ще е 0?  bouquet  bouquet

Бележката с ваксините е от педиатъра на детето.Бележката също от работодателя, но при теб може да има периоди, в които не е 0.В счетоводството си знаят.

# 399
Здравейте маминки  Hug Имам следният проблем(надявам се някой да помогне).Бременна съм в 31 г.с,имах проблеми във фирмата и излезнах в болнични от месец декември.Сегашният ми болничен изтича на 6 Февруари,а лекарката ми каза,че на 9 Февруари  ми дава 45 дневният болничен,проблемът е там че се получава нещо като дупка от 3 дни между единият и другият болничен.Има ли вариант да напиша молба до фирмата за даване на платен годишен отпуск за тези 3 дни??Благодаря предварително

# 400

Служебната бележка се издава от работодателя и си пише 0.

Агенцията за социално подпомагане ежемесечно получава служебно данни за всички изплатени от НОИ парични обезщетения-пенсии, безработица, болнични и майчинства. Не е нужно нищо да търсите или печатате. Само служебната бележка от работодателя подгответе.

Здравейте маминки  Hug Имам следният проблем(надявам се някой да помогне).Бременна съм в 31 г.с,имах проблеми във фирмата и излезнах в болнични от месец декември.Сегашният ми болничен изтича на 6 Февруари,а лекарката ми каза,че на 9 Февруари  ми дава 45 дневният болничен,проблемът е там че се получава нещо като дупка от 3 дни между единият и другият болничен.Има ли вариант да напиша молба до фирмата за даване на платен годишен отпуск за тези 3 дни??Благодаря предварително

Да, това е вариант с платения отпуск. Можете да си вземете всякакъв вид болничен за дупката от 2 дни, включително за настинка и трети вариант изтегляте термина с два дни надолу Grinning.

здравейте,

едно питане имам: подадох документи за детски и трябваше днес да отида лично да си получа заповедта /така ми казаха при приемането на документите/. Обаче днес като се обадих по тел, казаха че решението ми е излязло и е изпратено по пощата...

имате ли идея така ли се процедира винаги или по-скоро да очаквам негативен отговор на молбата ми и затова е по пощата?

Агенцията за социално подпомагане издават или заповед, или разпореждане за отпускане/отказ. Срока за връчване лично/изпращане по пощата е 3-дневен от датата на съставянето му.
Всеки административен акт може да се обжалва в 14-дневен срок от връчването му, като това е описано в документа, който ще получите.  Следва да е отбелязано правото Ви за обжалване пред кого е - директор на АСП или Административен съд. Възползвайте се при отказ.  

Другото което искам да попитам е дали някой е наясно  как стоят нещата ако се регистрирам , като земеделски производител? Термина ми е септември, ако се регистрирам в срок до 31 януари, дали ще ми бъде достатъчно, за да получавам майчинство?   newsm78
Благодаря предварително!  Hug

Регистрациите на земеделските производители, извършени в периода от 01. 10. 2013г.  до 28. 02. 2014г.  в Областните дирекции Земеделие, важат за стопанската 2014 до 28. 02. 2015г.  Ако се регистрирате след това и в Агенция по вписванията под ЕГН, имате право да обявите дейност и пред НАП, като подадете декларация ОКД-5.  С нея обявявате начало на дейност-дата и избор на процент за осигуряване - високия, включващ 3,5% - фонд "Общо заболяване и майчинство".
Ако свършите тази работа в началото на годината ще елиминирате липсата на 12 месеца стаж за ОЗМ, тъй като посочените 1г.  и 8м. , ако са на 4 часов тр. договор са равни на 10 месеца осиг. стаж за ОЗМ. Остава ви да подавате ежемесечно Декларация образец 1 и да си внасяте редовно вноските в НАП, както и да си носите болничните и заявленията в НОИ, в най-лошия случай общо 6 на брой за 2-те години.   

Последна редакция: нд, 26 яну 2014, 00:09 от AnMary

# 401
Искам да попитам кога е най-добре да си взема платения отпуск за 2014г. при положение, че в момента съм в болничен, а през Март излизам в 45 дневен болничен за бременност и раждане. И като се има в предвид факта, че съм на срочен трудов договор, който изтича до края на 2014г.

# 402
  • В полите на Пирин планина
Искам да попитам кога е най-добре да си взема платения отпуск за 2014г. при положение, че в момента съм в болничен, а през Март излизам в 45 дневен болничен за бременност и раждане. И като се има в предвид факта, че съм на срочен трудов договор, който изтича до края на 2014г.

Няма как да вземете платеният отпуск, щом ползвате отпуск по болест. При прекратяване на договора ще ви се изплати обезщетение за неизползван отпуск.

# 403
  • София
valya_and, не е нужно да пускате 5 поредни поста, използвайте бутона .

# 404
valya_and, не е нужно да пускате 5 поредни поста, използвайте бутона .

Благодаря, аз и други неща не зная още как се правят например следене на теми, но ще опитам. Благодаря. И нещо не успявам да отговарям кратко, но дано се науча. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт