Майчинството счетоводно-58

• 42 996
  • 754
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Благодаря, аз и други неща не зная още как се правят например следене на теми, но ще опитам. Благодаря. И нещо не успявам да отговарям кратко, но дано се науча. Laughing
Малко спам  Embarassed Извинявам се на пишещите в темата.

И аз съм правила какви ли не гимнастики при отговаряне. Използвате "Вмъкни цитат".

Скрит текст:
Лек ден.

# 406
Нямам възможност да изчета писаното назад в темата,но имам един въпрос-има ли промяна в размера на обезщетението за отглеждане на дете до 2г за 2014г? 310 или 340лв е?

# 407
Нямам възможност да изчета писаното назад в темата,но имам един въпрос-има ли промяна в размера на обезщетението за отглеждане на дете до 2г за 2014г? 310 или 340лв е?

340 лв. = МРЗ

# 408
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

340лв е.

# 409
Благодаря за отговора Hug

# 410
Здравейте момичета  Wink ,

пиша ви, защото много се обърках... предстои ми майчинство тази година и тъй като ми е първа бременност не съм много наясно с нещата. Ако сте обсъждали подобен казус, моля да ме извините предварително, но аз не намерих отговор на интересуващите ме въпроси, а именно:

1. Работя на основен трудов договор (8 часов) и на трудов договор по чл. 111 (4 часов). Как се смятат майчинските- събирам брутното трудово възнаграждение и на 2те и ще получавам 90% от общата сума?

2. Как стоят нещата с болничните- т.е болничният, които е 45 дни преди термина (и не само него, но и последващите документи след раждането) се носи и на 2те места или само където ми е основният трудов договор? Ако е така, какво трябва да занеса на счетоводството на другото ми работно място?

Още един път се извинявам, ако тези неща сте ги коментирали, но съм абсолютен лаик в тези неща  ooooh!

# 411

1. Работя на основен трудов договор (8 часов) и на трудов договор по чл. 111 (4 часов). Как се смятат майчинските- събирам брутното трудово възнаграждение и на 2те и ще получавам 90% от общата сума?-Сравняват се за 18-те месеца преди БЛ за 45 дена 90% БТВ  и нетното възнаграждение за същия период, като се изплаща от двете ставки по-малката.

2. Как стоят нещата с болничните- т.е болничният, които е 45 дни преди термина (и не само него, но и последващите документи след раждането) се носи и на 2те места или само където ми е основният трудов договор? Ако е така, какво трябва да занеса на счетоводството на другото ми работно място?При всяко издаване на болничен лист уведомяваш лекарите, че имаш двама работодатели. Издават се два броя и носиш и на двамата работодатели. До изтичане на 410-те календарни дни носиш всичко по две /вкл.Приложение 2/.

# 412

1. Работя на основен трудов договор (8 часов) и на трудов договор по чл. 111 (4 часов). Как се смятат майчинските- събирам брутното трудово възнаграждение и на 2те и ще получавам 90% от общата сума?-Сравняват се за 18-те месеца преди БЛ за 45 дена 90% БТВ  и нетното възнаграждение за същия период, като се изплаща от двете ставки по-малката.

2. Как стоят нещата с болничните- т.е болничният, които е 45 дни преди термина (и не само него, но и последващите документи след раждането) се носи и на 2те места или само където ми е основният трудов договор? Ако е така, какво трябва да занеса на счетоводството на другото ми работно място?При всяко издаване на болничен лист уведомяваш лекарите, че имаш двама работодатели. Издават се два броя и носиш и на двамата работодатели. До изтичане на 410-те календарни дни носиш всичко по две /вкл.Приложение 2/.

Благодаря за бързият отговор   bouquet , по точка 2 ми стана ясно, но по първата нищо не разбрах, може ли да ми го обясните  Embarassed

Имам въпрос и относно полагаемият платен годишен отпуск- за тази година и за другата (до навършване на 1 година) имам ли право да ги ползвам веднага след като ми изтече едната година майчинство?

# 413
А за отглеждане на дете до 1 г. минималното е също 340 нали така?

# 414
Благодаря за бързият отговор   bouquet , по точка 2 ми стана ясно, но по първата нищо не разбрах, може ли да ми го обясните  Embarassed  При определяне на базата ще се включва доходът и от двете места.
Имам въпрос и относно полагаемият платен годишен отпуск- за тази година и за другата (до навършване на 1 година) имам ли право да ги ползвам веднага след като ми изтече едната година майчинство? Да

А за отглеждане на дете до 1 г. минималното е също 340 нали така? Да

# 415
http://plusminus.com/bg/blog/472/%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8% … D1%82%D0%B2%D0%BE
от този пост най-долу пише въпреки, че е за 2011 дали е актуално ?
 "Нещо важно, което трябва всички майки да знаят – за периода на двете години, те имат право на платен годишен отпуск – по 20 дни годишно. Този отпуск може да бъде използван след изтичането на втората година, а може периода на гледане на дете до 2 години да бъде прекъснат и майката да си ползва правото на отпуск за първата година. В този случай освен сумата на платения си отпуск, тя ще получава и половин майчинство." Работодателят задължен ли е да ги изплати тези две отпуски или е по желание? Понеже една приятелка е в това положение и незнае как да си ги поиска от шефа ...

# 416
http://plusminus.com/bg/blog/472/%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8% … D1%82%D0%B2%D0%BE
от този пост най-долу пише въпреки, че е за 2011 дали е актуално ?
 "Нещо важно, което трябва всички майки да знаят – за периода на двете години, те имат право на платен годишен отпуск – по 20 дни годишно. Този отпуск може да бъде използван след изтичането на втората година, а може периода на гледане на дете до 2 години да бъде прекъснат и майката да си ползва правото на отпуск за първата година. В този случай освен сумата на платения си отпуск, тя ще получава и половин майчинство." Работодателят задължен ли е да ги изплати тези две отпуски или е по желание? Понеже една приятелка е в това положение и незнае как да си ги поиска от шефа ...

Значи ако се прекъсне след първата година има право на отпуска за изминалото време (20 дни). Ако е след изтичането на двете години, тогава има право на отпуск за двете години.Ако ползва платен отпуск работодателят трябва да го плаща, половината майчинство се заплаща от НОИ.Няма такива "по желание", освен ако договорът не е фиктивен.
Работник като ползва платен годишен отпуск му се заплаща, не е само при добро желание на шефа...

# 417
Искам да попитам кога е най-добре да си взема платения отпуск за 2014г. при положение, че в момента съм в болничен, а през Март излизам в 45 дневен болничен за бременност и раждане. И като се има в предвид факта, че съм на срочен трудов договор, който изтича до края на 2014г.

Няма как да вземете платеният отпуск, щом ползвате отпуск по болест. При прекратяване на договора ще ви се изплати обезщетение за неизползван отпуск.

А когато договорът ми изтече, прекратява ли ми се майчинството или продължава до края на годината, след като вече съм влязла в нея? И какво е най- добре да направя след изтичане на договора- да се регистрирам в БТ и да взимам полагащото ми се от там или нещо друго? В случай че искам да си отглеждам детето до 3г.

# 418
  • В полите на Пирин планина
Искам да попитам кога е най-добре да си взема платения отпуск за 2014г. при положение, че в момента съм в болничен, а през Март излизам в 45 дневен болничен за бременност и раждане. И като се има в предвид факта, че съм на срочен трудов договор, който изтича до края на 2014г.

Няма как да вземете платеният отпуск, щом ползвате отпуск по болест. При прекратяване на договора ще ви се изплати обезщетение за неизползван отпуск.

А когато договорът ми изтече, прекратява ли ми се майчинството или продължава до края на годината - ако сте започнали да ползвате отпуск за бременност и раждане /410 дни /, то ще получавате до изтичането им обезщетение от НОИ, щом е започнало ползването им, след като вече съм влязла в нея? И какво е най- добре да направя след изтичане на договора- да се регистрирам в БТ и да взимам полагащото ми се от там или нещо друго - по-добре е ако си намерите нов работодател, дори и някой познат, при който да отработите един ден, за да влезе в сила договорът и да си ползвате и отпуск за гледане на дете до 2 год. възраст? В случай че искам да си отглеждам детето до 3г. - след навършване на 2 години от детето може да се ползва неплатен отпуск по чл. 167а от КТ - за гледане на дете до 8 годишна възраст, който е 6 месеца за всеки от родителите и може да се прехвърлят 5 месеца от единия на другия, но отново тряба да сте осигурено лице

# 419
  • София
Здравейте. Имам следния проблем и се надявам тук да е мястото за моите въпроси: В 45-дневен болничен по майчинство съм от 13 декември (петък) 2013 г., като болничния ми беше издаден същия ден на женска консултация вечерта в 17.30 ч и нямаше как да го занеса веднага. Когато го занесох на работодателя в понеделник на 16 декември, от там ми казаха, че е късно и че заплатите са изчислени и преведени още на 10 декември. Т.к. превели са ми цяла заплата за месеца, който е 19 работни дни, а е трябвало да преведат за 9, другите 10 съм болничен. Уговорката беше като получа парите от НОИ да им ги върна на тях. Този месец им върнах нетната сума на ръка за 10 работни дни, но се оказа, че не им стига и искат някакви пари от преизчисление на осигуровки да връщам, т.е. аз го разбирам тези пари, които са внесли за мен в НОИ. Казах им, че не смятам за редно АЗ да връщам пари, които не съм получила на ръка и че трябва да си ги търсят от НОИ. Не знам в правото си ли съм? Доколкото ми е известно дори не съм длъжна да връщам и другите пари, но аз им правя услуга.

Общи условия

Активация на акаунт