Майчинството счетоводно-58

• 42 982
  • 754
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте, имам следният въпрос. От 8 декември излезнах в 45 дневен болничен. От НОИ сега гледам, че са разделили болничният на две за изплащане/ за декември и за януари/ обаче ми прави впечатление, че средно дневното ми изчислено възнаграждение за декември и за януари не е едно и също. За декември е по високо с 2 лева от януари  newsm78 това нормално ли е, не би ли трябвало от момента в който излеза в 45 дневен да се изчисли 18 месеца назад и да е едно и също  newsm78

# 421
  • В полите на Пирин планина
Здравейте. Имам следния проблем и се надявам тук да е мястото за моите въпроси: В 45-дневен болничен по майчинство съм от 13 декември (петък) 2013 г., като болничния ми беше издаден същия ден на женска консултация вечерта в 17.30 ч и нямаше как да го занеса веднага. Когато го занесох на работодателя в понеделник на 16 декември, от там ми казаха, че е късно и че заплатите са изчислени и преведени още на 10 декември. Т.к. превели са ми цяла заплата за месеца, който е 19 работни дни, а е трябвало да преведат за 9, другите 10 съм болничен. Уговорката беше като получа парите от НОИ да им ги върна на тях. Този месец им върнах нетната сума на ръка за 10 работни дни, но се оказа, че не им стига и искат някакви пари от преизчисление на осигуровки да връщам, т.е. аз го разбирам тези пари, които са внесли за мен в НОИ. Казах им, че не смятам за редно АЗ да връщам пари, които не съм получила на ръка и че трябва да си ги търсят от НОИ. Не знам в правото си ли съм? Доколкото ми е известно дори не съм длъжна да връщам и другите пари, но аз им правя услуга.

Ти си представила болничния лист в срок, още повече, че работодателят ти е бил на ясно, че ти ще ползваш въпросния болничен. Не виждам как ще считат за присъствени дни, които реално не са. Има специална форма, в която се отчита дали лицето е било или не на работа реално. Преведеното в повече трудово възнаграждение е редно да се върне. Нямат право да претендират за връщане на осигурителни вноски- да си направят корекция за декември.

Здравейте, имам следният въпрос. От 8 декември излезнах в 45 дневен болничен. От НОИ сега гледам, че са разделили болничният на две за изплащане/ за декември и за януари/ обаче ми прави впечатление, че средно дневното ми изчислено възнаграждение за декември и за януари не е едно и също. За декември е по високо с 2 лева от януари  newsm78 това нормално ли е, не би ли трябвало от момента в който излеза в 45 дневен да се изчисли 18 месеца назад и да е едно и също  newsm78

Болничните се плащат месец за месец. Не може да е различно среднодневното обезщетение - различен брой са работните дни. При теб се изчислява на база 24 месеца, защото си излезнала в отпуск за бременност и раждане през декември 2013 г.

# 422
Тогава ще звъня в НОИ да питам защо така са ми изчислили за един и същ болничен, различна среднодневна ставка  / виждам го електронно/newsm78 иначе, да различен брой са работните дни, това е ясно.

# 423
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Тогава ще звъня в НОИ да питам защо така са ми изчислили за един и същ болничен, различна среднодневна ставка  / виждам го електронно/newsm78 иначе, да различен брой са работните дни, това е ясно.

А случайно да си на минимума от 340 лв?
Защото така като смятам тези на минимума са с разлика 2 лв за декември и януари... Когато лицето е на минималното майчинство може всеки месец да е различна ставката, тъй като тя зависи от работните дни в месеца, в този случай...

# 424
Да трудовият ми договор мисля, че беше на минималният сключен ....тъй като карам на граждански  newsm78 но и сумата, която ми се получава за един и същ брой отработени дни14 декември и 14 януари е различна  newsm78

# 425
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да трудовият ми договор мисля, че беше на минималният сключен ....тъй като карам на граждански  newsm78 но и сумата, която ми се получава за един и същ брой отработени дни14 декември и 14 януари е различна  newsm78

"Отработени" дни? Тези в болничен, които ти се плащат от НОИ не са отработени..
За декември си получила около 250,63лв за 14 дни.
За януари за същия брой дни ти се падат 216,30... но така или иначе до края си все в болничен и за целия месец ще получиш 340лв с болничния за раждане и т.н..

# 426
Разбрах, благодаря   bouquet  bouquet

# 427
Здравейте! Много пъти сте ми помагали и сега отново имам нужда от помощ. Получавам социално майчинство - до краят на февруари. Тогава вече ще имам 12 месеца стаж и трябва да започна да получавам майчинство. Въпросът ми е преди този срок трябва ли да подам някакви документи при работодателя или в НОИ? Или всичко става автоматично ?

# 428
Здравейте! Много пъти сте ми помагали и сега отново имам нужда от помощ. Получавам социално майчинство - до краят на февруари. Тогава вече ще имам 12 месеца стаж и трябва да започна да получавам майчинство. Въпросът ми е преди този срок трябва ли да подам някакви документи при работодателя или в НОИ? Или всичко става автоматично ?

Ако си подала декларация / предполагам е така /, то след достигане на нужния стаж автоматично започваш да получаваш обезщетение от НОИ. Това в случай, че все още не са ти изтекли 410 дни. Като изтекат се подава нова декларация - Приложение 3.

# 429
  • Пловдив
Здравейте! Аз също искам да питам нещо, извинявам се, ако се повтарям. На 22.12. ми изтече и последния болничен. Получих миналия четвъртък обезщетение за два дни от декември. Сега майчинство вече за януари кога мога да чакам? Предварително благодаря за отговора.

# 430
Здравейте! Аз също искам да питам нещо, извинявам се, ако се повтарям. На 22.12. ми изтече и последния болничен. Получих миналия четвъртък обезщетение за два дни от декември. Сега майчинство вече за януари кога мога да чакам? Предварително благодаря за отговора.

Трябва да изтече януари - в началото на м. 02.2014 ще е следващия превод, ако всички документи са представени в срок.

# 431
  • Пловдив
Работя в голяма фирма и документите са представени със сигурност. В смисъл трябва ли да чакам пак всеки месец счетоводителката да представя нещо в НОИ, за да ми изплащат обезщетението или ще се превежда на някаква що-годе определена дата?

# 432
Работя в голяма фирма и документите са представени със сигурност. В смисъл трябва ли да чакам пак всеки месец счетоводителката да представя нещо в НОИ, за да ми изплащат обезщетението или ще се превежда на някаква що-годе определена дата?

Предполагам, че си говорим за отпускът след изтичане на 135 дни, т.е. 136-410 ден отпуск за бременност и раждане / че с този "нов вид" на форума не виждам лентички и подписи - отврат /  newsm78
Ако е така, то вече всеки месец в началото му / до към 5-6 число / ще си получаваш обезщетението за предходния месец.

# 433
  • Пловдив
Да, бебето ми е на 4 месеца. Много ви благодаря!   bouquet

# 434
  • Пловдив
че с този "нов вид" на форума не виждам лентички и подписи - отврат /  newsm78

С новата тъпа версия по подразбиране за забранени подписите на потребителите.В Профил,Настройки Изглед,махни отметката да не се виждат подписите на другите потребители и ще ги виждаш
А може и горе в ляво да цъкнеш Използвай старата версия

Общи условия

Активация на акаунт