Майчинството счетоводно-58

• 42 964
  • 754
  •   1
Отговори
# 450
  • В полите на Пирин планина
в друга тема уточнихме,че си получила плащанията през декември и януари ще има дупка

Elfita, за каква дупка става въпрос? Аз чакам изплащане болничен за м.12, подаден на 15.01.2014, дали има шанс да получа нещо до края на този месец?

Ще си получиш плащане, според мен до края на м. 01.2014.
"Дупката" е, че през м. 12.2013 преведоха майчинствата за декември, ане през м. 01.2014, както правят по принцип / ако има действаща подадена декларация / и така през януари няма да има плащане за тези случаи.

# 451
  • София
Lady Brinne, благодаря!   bouquet

# 452
в друга тема уточнихме,че си получила плащанията през декември и януари ще има дупка

Elfita, за каква дупка става въпрос? Аз чакам изплащане болничен за м.12, подаден на 15.01.2014, дали има шанс да получа нещо до края на този месец?

Аз днес получих плащане за м.12, болничният ми е подаден на 14.01, така че очаквай включване според мен в четвъртък, ако не е имало днес. Нямаш ли ПИК да си проверяваш?

# 453
  • София
Това правя цяла седмица, но все още е със статус "обработва се". Миналият месец получих плащане на 20.12. при подаден болничен на 14.12. и затова сега ми се видя голямо забавянето.

# 454
Здравейте момичета! Имам въпрос относно застъпено майчинство.
Казусът е следният- 2 годишният период за майчинство ми изтича на 21 май 2014г,а теримът ми е 18 юни 2014г. Тогава вече ще съм излязла в 45дневния период преди раждане. Та въпросът ми е има ли вариант да си взимам майчинство като за предното дете или ще ми гледат последната година и половина? Трябва ли някакви документи да се попълват ,за да уведомя работодателя ми, че пак съм бременна?

# 455
  • Пловдив
И при мен е абсолютно същото нещо, детето ми е на същата възраст, през декември получих 310 лв., и за януари нямам никакъв превод до настоящия момент. Ти разбра ли защо се  получава така?

Момичета,момичета,когато получихте и изхарчихте две майчинства през декември,добре беше.А сега пак търсите пари.Няма да има пари януари,защото ви ги преведоха декември.
Провери си с ПИК код или онлайн банкиране сметката,за да видиш.

Здравейте момичета! Имам въпрос относно застъпено майчинство.
Казусът е следният- 2 годишният период за майчинство ми изтича на 21 май 2014г,а теримът ми е 18 юни 2014г. Тогава вече ще съм излязла в 45дневния период преди раждане. Та въпросът ми е има ли вариант да си взимам майчинство като за предното дете или ще ми гледат последната година и половина? Трябва ли някакви документи да се попълват ,за да уведомя работодателя ми, че пак съм бременна?

не,няма вариант да ти се получи застъпване на майчинствата.ще ти гледат 18 м назад
вземи от АГ документи,че си бременна и го входирай във фирмата

# 456
  • Sofia
Здравейте мили дами,

От 20.02 ми предстои да изляза в 45 дневния болничен преди раждане. В момента се осигурявам в 2 фирми, съответно на 8 и 4 часа. Имам обаче опасения, че фирмата, където съм на 8 часа, може скоро да прекрати дейност и след това да не ми се води особено изрядно документацията.
Имам ли основание за опасения и какво да предприема? Добър вариант ли е да напусна там и кога, за да остана само в тази на 4 часа, ще ми се отрази ли това на болничните и майчинксите? Мога ли сама да си подавам болничните в НОИ, за да не ми ги забавят от 2-те фирми?
Надявам се сте ме разбрали и благодаря предварително за помоща   bouquet

# 457

Момичета,момичета,когато получихте и изхарчихте две майчинства през декември,добре беше.А сега пак търсите пари.Няма да има пари януари,защото ви ги преведоха декември.

Аз през декември съм получила един единствен превод от 310 лв.

# 458
Здравейте мили дами,

От 20.02 ми предстои да изляза в 45 дневния болничен преди раждане. В момента се осигурявам в 2 фирми, съответно на 8 и 4 часа. Имам обаче опасения, че фирмата, където съм на 8 часа, може скоро да прекрати дейност и след това да не ми се води особено изрядно документацията.
Имам ли основание за опасения и какво да предприема?-ние няма как да знаем Добър вариант ли е да напусна там и кога, за да остана само в тази на 4 часа, ще ми се отрази ли това на болничните и майчинксите? - ако напуснеш и все още не ползваш болничен, то ще се отрази, т.е. ще имаш само осиг. доход от втория трудов договор, който на практика ти става основния Мога ли сама да си подавам болничните в НОИ, за да не ми ги забавят от 2-те фирми? - не
Надявам се сте ме разбрали и благодаря предварително за помоща   bouquet

# 459
  • Пловдив
Аз през декември съм получила един единствен превод от 310 лв.

Добре,пиши мейл до НОИ.
Съмняваме да не са ти превели.Не е задължително и втория превод да е на стойност 310 лв.Ако нямаш целия ноември,няма да са 310 лв за ноември.Може за ноември да са пуснати накрая на ноември.Но все пак провери си

# 460
  • Sofia
А ако напусна точно като ми изтече 45 дневния болничен и преди да изляза в отпуск по майчинство? Питам, защото ако подходят несериозно ще си имам разправии, които няма как да оправя без тях и се опитвам да си уредя нещата предварително? 
Кога е най-добре да напусна и да остана само във фирмата, където съм на 4 часа? Разбирам, че на болничния ще се отрази, но на майчинството не би трябвало, нали?

# 461
А ако напусна точно като ми изтече 45 дневния болничен и преди да изляза в отпуск по майчинство? Питам, защото ако подходят несериозно ще си имам разправии, които няма как да оправя без тях и се опитвам да си уредя нещата предварително? 
Кога е най-добре да напусна и да остана само във фирмата, където съм на 4 часа? Разбирам, че на болничния ще се отрази, но на майчинството не би трябвало, нали?

Бъркаш понятията - "майчинство" като термин нищо не значи - отпускът е за бременност и раждане и започва 45 дни преди термин и продължава 410 дни, от които 135 дни с болнични листове, а остатъка до 410 дни - с декларация. После е отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст. Подходящо е да напуснеш преди болничният 45 дни преди термин.

# 462
Момичета, имам два много спешни въпроса.

Ако започна работа на непълен работен ден (4 или 6 часа) - това как ще се отрази на едно бъдещо майчинство (от финансова гледна точка)?

А ако започна работа на позиция, която е по заместване (заради бременност на предишната жена), това как може да се отрази на едно бъдещо обезщетение по майчинство?

И още един въпрос бонус - майчинството на база колко месеца назад се смяташе? Колко процента от нетната заплата е майчинството?

# 463
Момичета, имам два много спешни въпроса.

Ако започна работа на непълен работен ден (4 или 6 часа) - това как ще се отрази на едно бъдещо майчинство (от финансова гледна точка)? - то не зависи от часовете, а от осигурителния доход или БТВ, ако е по-високо от МОД за длъжността

А ако започна работа на позиция, която е по заместване (заради бременност на предишната жена), това как може да се отрази на едно бъдещо обезщетение по майчинство? - ако жената се върне на работа договорът ти се прекратява и губиш право на обезщетение; ако си започнала обаче получаването на обезщетението за бременност и раждане го получаваш до края на 410 дни

И още един въпрос бонус - майчинството на база колко месеца назад се смяташе? - 18 месеца назад Колко процента от нетната заплата е майчинството? - 90% от брутния осиг. доход, но не повече от нетния

# 464
Лейди Брин, много ти благодаря за бързия отговор!

Това не го разбрах: Ако жената се върне на работа договорът ти се прекратява и губиш право на обезщетение; ако си започнала обаче получаването на обезщетението за бременност и раждане го получаваш до края на 410 дни

Ако жената се върне на работа след като съм забременяла, но още не съм родила, какво се случва?
Ако жената се върне след като съм родила, получавам година и нещо обезщетение. След това какво се случва?

Общи условия

Активация на акаунт