НВ-ВМХ, част 70

• 43 863
  • 724
  •   1
Отговори
# 675
Аз така и не разбрах схващанията на Краси за режима - хем смята, че води до масово разболяване и всевьзможни оплаквания; хем се припокривал с нейните виждания и затова следяла темата..........
Припокрива се с моите виждания, че в мазнините няма нищо опасно, също и че трябва да се избягват въглехидратите, особено бързите такива.
Самият режим не води до масово разболяване.Но не всеки режим "пасва" на всеки организъм.
А тук повечето се оплакват от разни проблеми и упорито се самоуспокояват, че храненето няма нищо общо.Да, възможно е да е така, но аз бих имала едно наум.
И ако съм започнала определен начин на хранене, и след време започнат едни такива оплаквания, каквито чета постоянно в тази тема, няма да се самоуспокоявам, че проблемите със стомаха или появата на запек/разстройство, или друго няма нищо общо с начина ми на хранене, а ще се запитам къде греша, че ми се появяват подобни проблеми.
Или защо, след като уж режима "лекувал" разни оплаквания, при мен те не минават, както споделят много тук.
Елементарно е, ако даден начин на хранене е подходящ за моето тяло, то щом му се даде шанс на организма, той сам възстановява всичко нарушено и влиза в синхрон и ритъм.Щом има дисбаланс  и разни проблеми и оплаквания, значи или режимът не е правилно избран, или нещо не се прави както трябва.
Като тук нямам предвид сериозни заболявания, които не могат да минат без намесата на медицината, а разни дребни оплаквания като колити, гастрити, запек, и подобни, зависими предимно от храната.
Скрит текст:
Писала съм, мисля и в тази тема, че преди две години имах киселини непрекъснато, почти след всяко хранене.Откакто промених начина на хранене, няма и помен от тях, за две години нито веднъж.Мъжът ми беше с гастрит.Не знам дали се е "излекувал" но също е факт, че от две години няма проблеми със стомаха.

Вивиан , както писах, не задължавам никой да ми вярва.Не и затова пиша.За да прави човек нещо, се иска мотив, причина.А аз нямам грам причина да лъжа, нито ви познавам, нито ми зависи нещо от това дали някой вярва или не.Споделям това, което се случва с мен по същата причина, поради която го правят и други-четат доста хора и не се знае кое на кого може да помогне.
Скрит текст:
А относно отслабването:когато "стартирах" промяната в храната, отслабването изобщо не стоеше на дневен ред.И сега също не ми е цел.Пиша го само защото се оказа, че начинът ни на хранене води до сваляне на кг.Мъжа ми беше  95-98 кг,  не знам точно, защото нямаме кантар, тегли се в МОЛ-а, сега е около 80.Аз все още не съм се качвала на кантар, но отчитам дали свалям по дрехите.След като ми стават все по-широки, едва ли напълнявам.Скоро писах, май в друга тема, че в началото на декември някъде "влязох" в дънки, които не съм обличала повече от 10 години.А сега са ми още по-свободни, въпреки коледното "витаене в сладката мъгла".    Laughing
Не знам какви са  физиологическите предпоставки за отслабване, а и честно казано, не ме вълнуват.Както писах, не свалянето на кг ме подтикна към промени.Е, радвам се на допълнителния бонус, не отричам, но не мисля, че е най-важното.И сега ми е все едно дали свалям или не, пиша го, само защото кг бавно и упорито си вървят надолу.
yulinga, "посланието" ми е, че когато човек е избрал правилния начин на  хранене за неговия организъм, всички дребни болежки/оплаквания/неразположения изчезват.Когато обаче те продължават въпреки това, или  се появават и нови, значи или режимът не е подходящ или нещо не се прави както трябва.   Grinning И е добре човек да се замисли къде и в какво греши, а не да се самоуспокоява, че храната няма значение.

# 676
  • София
Краси, всичко, което казваш е точно така, но с едно НО, а именно, че когато човек (и семейството му) има безумен начин на хранене, такава промяна като вашата ще даде резултат неминуемо, да. Химията и пакетираните храни не са без значение и когато се изчистят това води до промяна и в кг. и в здравето. Но отново се връщаме на НО-то  Laughing
Ще ти дам пример със себе си и моето семейство.
Никога в къщи не се е яло нищо кофти. Имам предвид газирано, маргарин, подсладители, кремвирши, салами  и химии от всевъзможен вид. Винаги готвя домашна храна за семейството, с мъжа ми доста често си правим и колбаси (вчера направихме поредната партида с 20 кг свинско месо  Wink) Но пък съм правила сладкиши, кексчета, тортички, десерти, домашен хляб  (имам машина), пица, спагети, картофи във всичките им производни, ориз и въобще не съм се ограничавала във въглехидратно отношение относно готвенето, както и не съм се ограничавала в рецептите и манджите. Много често съм съчетавала въгл. с месо във вид на манджа. Да, храната ни е чиста, без химии, но това не попречи да напълнея много 5-6 кг за мен са много, приличам на топчица и всичко е в средната част на тялото). Винаги досега съм отслабвала сравнително лесно. Имаше период в младостта ми, след първото дете, когато свалих всичките ми излишни 6 кг за две седмици и то с ядене на домати  и солети   Whistling Да, тогава подобно ограничение ми е давало ефекта, който търся, но тогава съм била на 24 години  Wink Сега, след N на брой пъти, в които съм отслабвала по разни начини стигнах до момент, в който въпреки чистата и смея да тръвдя истинска храна на семейството ми, аз заприличах на буре, с определено инсулинова резистенстност (която отдавам на повишената консумация на сладкиши мое производство, както и на антидепресанти). Все повече дебелеех, все по - зле се чувствах и все повече се отпусках с храната, защото просто се бях отчаяла. А аз не съм свикнала да не се харесвам, не мога да се примиря с това чувство и винаги съм се борела да достигна положение, в което да одобрявам себе си ( във всякакво естество).
С цялото това писание исках да ти кажа, че ако си 100 или 90  кг, с ограничаване на лошата храна би се постигнал известен резултат, но той определено няма да е работи в дългосрочен план. Е, разбира се всичко зависи и от целите. Ако една жена е по принцип с 20 кг над нормата, и 10 да свали, тя ще е щастлива и доволна и дънките ще й се въртят. И може да го постигне донякъде с твоя начин на хранене, макар че и това е под въпрос.
Лошото е, че ти не разбираш какво точно пропагандираш, разбираш ли?
Тук не става въпрос дали при теб и твоето семейство е проработило, а става въпрос, че тук има хора, които дори не са дебели или болни, а просто искат дадена визия (примерно) или целят нормализиране на хормоните, което с твоя начин на хранене, дори и най- чистият, никога не може да се постигне, защото най-малкото инсулина ти играе хоро по цял ден. А това пречи на всичко останало. Не ми се иска да те убеждавам в нищо, яж си както ти харесва, мисли както ти харесва. Но не се осланяй на това, което до момента се случва, защото в съвсем скоро време ще спре да се случва. И в никакъв случай не мисли, че имаш баланс. Ако искаш баланс - следвай Зоната.

# 677
Вив, по въпроса за ензимите, аз съм пила преди Креон, но откакто съм на режима съм ги забравила просто, не са ми нужни.

# 678
  • София
Леми, аз за експеримента реших да опитам, да видя дали с обилно ядене на  въглехидрати биха ме спасили от задържането на вода. Оказа се, че да  Heart Eyes Иначе в ежедневието нямам никакви проблеми, за ужас на някои  Laughing напротив, само плюсове жъна.   bouquet

# 679
Ох, Краси, пак си източник на силни страсти в темата Laughing Ще се върна да изчета, но засега да пиша на Assos:

Скрит текст:
Когато бях трети или четвърти клас, няколко месеца си имах на същото място на единия пръст нещо като сцепване, което си седеше и не зарастваше. И на лекар ме водиха - познат на дядо ми, за да ми обърне повече внимание уж. Човекът гледа, гледа и накрая каза, че сигурно било авитаминоза. Напълно е възможно да е било това. След време си мина от само себе си. При теб може пък организмът да е поизтощен от бременността в комбинация със зимата и да има нужда от повече витамини или пък други вещества. Според мен си се храни пълноценно, т.е. по нашия режим Wink Хапвай и плодове, и зеленчуци, и месо, и черен дроб, и риба, и млечни, и мазнини на воля, т.е. не се лишавай от хубавите храни, с които ни е дарила природата и които се отразяват добре на всеки организъм Peace И също се консултирай за някакво кремче за мазане, защото е възможно честото миене на ръцете да обостря или дори направо да провокира проблема сега, когато защитните сили са отслабени.

Аз си продължавам с книгата на д-р Дейвис и се улавям, че имам повече желание да чета нея, отколкото Исабел Алиенде Crazy Вчера например четох неговото обяснение за холестерола - кажи-речи същото като у Питър Атия. Но наистина добре обяснява, а и като цяло книгата дава много информация по много достъпен и увлекателен начин. Радвам се, че излезе и на български, въпреки отвратителното заглавие и абсурдната корица Rolling Eyes Ще я препоръчвам на когото сваря, защото мисля, че за човек, който не е добре запознат с този начин на хранене, тази книга дава кажи-речи повечето необходима информация - на български и събрана в една книга, с възможност за справки по различни въпроси и по-нататък. Вярно е, че д-р Дейвис набеждава пшеницата за най-голямо зло, а примерно Лъстиг набеждава захарта и фруктозата. Всеки си е харесал любим враг Crazy Но Дейвис редовно уточнява, че и другите високовъглехидратни храни повишават захарта и инсулина, водят до намаляване на размера на ЛДЛ-частиците, повишават триглицеридите, ускоряват процеса на гликиране и т.н. Просто всеки път не пропуска да подчертае също, че от всички въглехидратни храни пшеницата е най-лошият вариант, защото най-много повишава захарта и съответно отключва в най-голяма степен всички останали негативни явления. Единствено за гликирането на протеините (на ставите, кръвоносните съдове, бъбреците, нервите, мозъка) казва, че фруктозата задейства този процес дори в по-висока степен от пшеницата. Но след като се направят тези уточнения, т.е. читателят да има едно наум, че всичко, което се отнася до пшеницата, се отнася в почти толкова висока степен и до захарта, картофите, ориза, царевицата, мисля, че един незапознат читател би могъл да придобие много ценна и общо взето напълно достатъчна информация за този начин на хранене от тази книга. Така че браво на който се е сетил да я издаде! Simple Smile

Краси, по повод на запека, от който наистина много хора се оплакват, след като минат на НВ-ВМХ или палео, четох в един блог нещо, с което съм склонна да се съглася: повечето хора в днешно време имат нарушена чревна флора, така че докато карат на стандартно хранене, някои имат проблеми, други нямат. Но когато отстранят храните, които иначе механично предизвикват изхождане (примерно пълнозърнестия хляб), тогава се получава запек, защото чревната флора, която би трябвало да си отговаря за тези неща, не работи добре (нарушен е балансът между "добрите" и "лошите" бактерии) и всъщност това е причината за проблема. Така че за много хора решението се оказват пробиотиците и пробиотичните храни. Човешките черва могат и би трябвало да могат да работят добре и без никакви фибри Rolling Eyes Но за да става това, трябва чревната флора да е в добро състояние, а при съвременния човек често не е така.

А флората е важна не само за редовността на стомаха. Важна е и за усвояването на хранителните вещества (напр. д-р Дейвис споменава, че при нарушена флора не се усвояват добре вит. Д и калцият, а това допринася за остеопорозата). А ако дълго време се кара така - с нарушена флора и недобро усвояване на веществата от храната, рано или късно настъпват дисбаланси и се появяват болести. Затова е важно да се обърне внимание на този аспект. А нашето хранене не е достатъчно само по себе си - или поне невинаги е достатъчно. Wink

Причините за нарушаването на чревната флора са антибиотиците и влошеното качество на храната в днешно време, вкл. редовната употреба на съвременни, индустриални, силно преработени храни, но също и отсъствието от храната на полезните вещества, които е нормално да се съдържат в нея (например понеже купуваме зеленчуци, расли на стотици или хиляди километри от нас, гледани при неоптимални условия, понякога откъснати още неузрели и после доузрявали по складове и камиони, а освен това и млечните ни продукти не са вече източник на полезни бактерии - или поне не в достатъчна степен, а и ферментирали храни не ядем толкова много).

Последна редакция: пн, 30 дек 2013, 16:40 от Cioccolata

# 680
Вививан, моите се белеха по дланите, обаче толкова грозно, както лятото като ти прегори кожата от слънцето..... Преди на моя близка се белеха така от някакъв комплекс от витамини. След празниците, когато мога да отделя време за себе си отново ще започна да пия вигантол и ако се появи проблемът-ще знам, че е от това, но може да е само в началото-нямам идея.

# 681
Искаше ми се много да напиша някои неща, но ми се струва, че ще е безсмислено. Затова ще съм кратка. Краси, имам чувство, че се хващаш като удавник за сламка, четеш избирателно, коментираш също избирателно, и то само това, което на теб ти е удобно, за да се успокоиш за себе си, че си взела правилното решение.

За Вигантола. Никакви реакции нямам от него. Кожата ми е чиста. Не се лющи, нямам пъпки, нямам сърбеж, зачервявания.

Мислех да пускам снимка: преди - сега. По принцип не се снимам, но случайно имам една снимка от коледния банкет преди няколко дена. Не е в цял ръст, но разликата в мутрата ми има голяма. Laughing Вижда се, че гушата ми липсва и съм отслабнала.
Може по-късно да повлека крак.  Wink Нали казах, че по НГ ще се показвам. Не съм свалила килограми, нито съм качила, но визуално има промяна.

# 682
Вивиан , не разбрах идеята на поста ти.    Thinking
"Диета", съчетана с постоянно ядене на
Цитат
Но пък съм правила сладкиши, кексчета, тортички, десерти, домашен хляб  (имам машина), пица, спагети, картофи във всичките им производни, ориз
  не е добра за никого.
У дома винаги също се е консумирала домашна и хубава храна.И никой не е имал проблеми с кг.
Аз напълнях, когато почина майка ми, писала съм вече за това.Емоционалната травма влияе на всекиго различно, аз се "успокоявах" с ядене на купени сладкиши, просто нямах желание да си правя нищо домашно.Но за да не става пак дълго, ако я нямаше тази емоционална дупка, или ако бях успяла да се справя с нея по друг начин, най-вероятно и досега, а и никога нямаше да имам проблеми с теглото.
Когато се взех в ръце и се върнах към нормално хранене с добра храна, тялото просто "си припомни" всичко, което бях подтиснала и бавно се връща към стария си, познат и правилен начин на функциониране.

# 683
  • SA
Краси, както вече няколко пьти писах, ако действително се интересуваш от точно този режим, щеше да си направиш труда да прочетеш повечко за него и щеше да си наясно, че всьщност той е доста либерален, точно заради някои индивидуални особености на хората. Така че да, той е подходящ за всички, защото в крайна сметка хората колкото и да сме различни, все пак телата ни са еднакво устроени, в тях протичат едни и сьщи метаболитни процеси.
По отношение на здравословните проблеми - ами не всички са свьрзани точно с храненето. Има и друг момент - че и не всички хора, които смятат, че са на ВМ-НВХ, се хранят действително по неговите правила. Аз сьм писала в темата за някои мои проблеми в миналото, които в началото ги свьрзвах с режима, даже бях на пьт да се отказвам от него, променях разни неща... Ами оказа се, че сьм допускала грешки.  Embarassed
Сьщо така, в темата ни пишат момичета с различни заболявания, имащи оплаквания. Много от тях постигнаха успехи и подобрение точно с този начин на хранене. Интересно защо никога не отбелязваш това, но когато някой пише, че го е болял корема след ядене на тесто, това ти прави невероятно впечатление? Ами аз имах жестоки болки след ядене на глутенови храни ( не бях и чувала за ВМ-НВХ тогава). И пак ги имам в редките случаи, когато ми се случи да ям нещо подобно. Има хора и с непоносимост кьм лактоза, а и други храни, сьщо и такива с чревна дисбактериоза, както и Шоки е обяснила, които изпитват сьщите симптоми. Ами всеки трябва да определи за себе си каква е причината, вместо да се заключи, че високомазнинния режим е причина.
Забелязала сьм сьщо , че много обичаш да говориш "по принцип", с общи приказки и помоли ли те човек да поясниш с подробности, евентуално линкове , откьдето имаш тази информация, прекратяваш разговора. Това отбелязвам, че не го казвам с никакви лоши чувства кьм теб самата. Не те познавам , просто коментирам това, което твьрдиш, защото все пак в тази тема сме се сьбрали, за да си обсьждаме разни неща. Ето например едно твое твьрдение ( от друга тема) , което ми стана доста интересно и те моля да го обясниш по-подробно:
Цитат
Да, месото води до бързо израстване при децата, такава е функцията му, но ... води и до бързо състаряване.Защото дали ще го ядеш на 5-годишна възраст, или на 55-годишна , то действа по един и същ начин.Способства растежа.А понеже възрастния индивид няма накъде да расте след една възраст, то тогава месото способства за по-бързото остаряване.

mis_val   bouquet. Страхотна си!
Assos , имаш панарициум, доколкото разбирам. Нямам си представа какво точно може да причини подобни вьзпаления на повечето от прьстите ти. Като малка страдах често от подобни вьзпаления и добьр ефект имаше потапянето на прьста ми в сравнително наситен разтвор на калиев пермаганат. Сьщо така - мисля, че би помогнала преврьзка за една нощ с йодасепт.

# 684
Краси, ако се беше успокоявала с домашни сладкиши с брашно и захар, пак щеше да напълнееш Wink Купешките са по-лоши, но и домашните не са безвредни, особено ако се използват за решаване на емоционални проблеми.

Но иначе Вивиан е права: разбираемо е случващото се при теб. След смъртта на майка ти си прекалявала с купешките сладкиши, а после си изчистила храненето поне от най-вредните неща - естествено, че ще започнеш постепенно да си нормализираш теглото.

А за мъжа ти и изчезването на гастрита - ами, страшно много хора твърдят, че гастритните оплаквания, киселините и рефлуксът изчезват, когато спрат да консумират глутен. Така че ако и вие с мъжа ти сте ограничили сериозно тестеното, сигурно това е причината. Или пък може да е имал чувствителност към млечните и ако сте спрели тях, както мисля, че ти си направила, да му се е решил проблемът. Не е толкова странно, Краси.

Скрит текст:
Упс, видях какво е панарициум и явно моето е било нещо различно, защото беше от долната страна на пръста, т.е. точно на върха под нокътя.

Последна редакция: пн, 30 дек 2013, 19:10 от Cioccolata

# 685
  • София
Да, Краси, и аз не се разбрах като се прочетох  Laughing
Идеята ми беше, че в къщи винаги се е яло така, както ти сега описваш за балансирано, здравословно и отслабващо, но това не попречи и аз и мъжа ми да станем пълнички, всеки по свой начин. Няма как да спрем това, което ти пропагандираш да се спре, защото просто не сме го консумирали.
Мъжа ми си е пълничък и до сега, защото си хапва хляб наред с манджата  Peace

# 686
Момичета може би Шоки, защото виждам че ти си оунър на гугъл драйв, искам да кача 2 книги ама ми дава че нямам права, не са точно НВД
на "G. Edward Griffin - A World Without Cancer - The Story Of Vitamin B17" и едно резуме на книгата, мисля че биха били полезни, на мен поне са ми интересно четиво макар сега да ги започвам.

Асос, може да звучи малко гадно, ама замисляла ли си се за гъбички. При един престой на майка в болница( оперативен) се прибра със зачервяване около ноктите кожичките , а самите и нокти бяха поомекнали доста, имаше и сърбеж, оказа се гъбички, и се излекува със едно лекарство ама ще питам много евтино даже аз съм го ползвала за заздравяване на нокти, нещо като спирт против гъбички.... Особено както си се хранила дълго време режимно, изведнъж ти налеят няколко системи глюкоза, идеална храна за гадинките + ако има болнична инфекция и честито. Само предположение правя ....

По повод постовете на КРаси, дали си се замисляла че това е форум, анонимен, в повечето теми хората крият какво са прегрешили от страх да не ги наругаят, аз лично като тествах Дюкан не смеех да си призная, да не ме накове някой каква съм несериозна и нямам грам воля и директно да ме засили към хладилника. В нашата тема не е така, всеки си споделя, няма караници, няма страх, за това и толкова хора си споделят и за това всичко е позитивно и истинско. А пък и това не е скорострелна диета а хранене за цял живот, има прегрешения, има наместване на хранене, може да е 100 % режимно но обилно, може човека да има реалкция към определан храна, всичко е строго индивидуално.  От друга страна и само ти си знаеш истината, но е странно че толкова упорито се опитваш да налагаш че нещо куца в режима. А яденето на курабии и сладки за теб може да става веднъж годишно и да е ок, ама много хора тук се борим с това ежедневно. И да цял живот съм хранена с домашни храни от село, и въпреки всичко винаги съм имала проблеми с теглото. Не виждам защо твоята истина е миродавна, а чуждата грешна ?

За който се интересува "A World Without Cancer - The Story Of Vitamin B17" :
това е филм-а : http://www.youtube.com/watch?v=QeYMduufa-E
файловете (английски): http://dox.bg/files/dw?a=fb7d47821e
http://dox.bg/files/dw?a=769edb6332

Последна редакция: пн, 30 дек 2013, 20:08 от joya

# 687
  • Бургас
kameloth , не съм сложила кавички на скрития текст,само съм копирала,не е мое творение  Embarassed
 Hug

# 688
joya, наистина няма как да качват други хора Embarassed Не го знаех, когато направих папката. Но може да се споделят документи в dox.bg.

# 689
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=757464.0

тъжно ми става, като чета такива неща. А вината на родителя е огромна  Sad

Общи условия

Активация на акаунт