Невероятно, но факт - МОН планира да премахне информатиката и ИТ

• 4 116
  • 41
  •   1
Отговори
  • София
Вчера с потрес разбрах от вечерните новини по  БТВ, че МОН вместо за увеличи обучението по информационни технологии и информатика е решило да ПРЕМАХНЕ НАПЪЛНО ИНФОРМАТИКАТА, А Информационните технологии да сведе до абсолютната нула - по 1 час само в 8 и 9 клас?!?!? Единственото, което коментираха, че било проект и да сме пишели мнения в сайта на МОН. Ето на този линк ще намерите информацията, за да не съм голословна, нищо, че така и не се ориентирах в този безумен сайт кое къде се намира

http://btvnews.bg/article/bulgaria/nov-skandal-mon-gotvi-otpadan … t-uchilishte.html

Аз съм ужасена, с какви ли не простотии се пълни учебното съдържание, до 12 клас се учи рисуване и музика, а това, без което новото общество не счита един млад човек за грамотен се изхвърля с лека ръка... Какво е това правителство, за да изкарва полуграмотен материал, който скоро и за обслужващ персонал ще е трудно да се наема в нормалните страни или просто след последните протести и връзките в социалните мрежи и интернет като цяло НАЛОЖИ УСЛОВИЕТО НИТО ЕДИН МЛАД ЧОВЕК ДА НЯМА КОМПЮТЪРНА ГРАМОТНОСТ, ЗА ДА НЕ НИ ПОДЛИВА ВОДА!!! Прост народ лесно се управлява, а и да се съсипе единственият отрасъл, в който сме едни ит най-добрите и който дава нормални и достойни доходи - ИТ сектора.  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

Може пък да и ма и още плюсове за управляващите - допълнителни курсове по компютърна грамотност с ваучери от агенцията по заетостта, за да се напълни гушата на "наши фирми" с пари от Евро съюза по програма "Човешки ресурси", като с онези ваучери по език, дето само доведоха до "усвояване" на средства!
СРАМ! СРАМ! СРАМ!   #Cussing out #Cussing out #Cussing out #Cussing out #Cussing out

Моля, разпространете тази информация, пишете срещу това БЕЗУМИЕ, за да не разрешим на неуките да  повлекат и нас в блатото на затъпяването!!!

# 1
Не пусна ли точно същата тема в Клюкарника?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=754903.0

Последна редакция: сб, 14 дек 2013, 21:10 от Анонимен

# 2
Не вярвам това да стане.  Naughty

# 3
  • Пловдив
Ако не променят програмите, то часовете по ИТ са абсолютно безполезни. За 2 години /5 и 6 клас по 1 час седмично/ моето дете не научи нищо, което да не е знаело преди това. Информацията в учебниците е от стара по-стара. Не може по един и същ учебник да се работи 5+ години, а в това време в този сектор нещата да са минали на нов етап.
Компютърната грамотност трябва да залегне в програмата по всички дисциплини, а не да е в този си неадекватен вариант, какъвто е в момента. Но за тази цел трябва първо всички учители да са компютърно грамотни, и второ - да има база за такъв вид обучение т.е. повече оборудвани компютърни зали. На този етап това си остава мечта.
Програмирането - това е друго нещо, строго специализирано за специализирани паралелки след 7 клас.

# 4
Моите и двамата са много разочаровани от тоЗ предмет. Малкия особено много. За тях това е загуба на време. Не може вкъщи да се опитва да работи на Фотошоп, сам да си сваля самоучители, да си търси програми за направата на анимация, а там цял срок да го занимават с Пейнт  Shocked .

Разбирам, че по този предмет има огромна разлика между нивата на децата, някой не са виждали компютър, други се опитват да пишат програми, но в този си вид, с тази програма, според мен, е загуба на време. Както и втория чужд език, пеенето и рисуването за среден и горен курс и т.н. По-добре да имат повече часове по основните дисциплини.
Говоря за собствените си деца, мнението ми е пречупено през нашите възможности за помощ в обучението (мъжът ми е ИТ специалист), не ангажирам никого с него.

# 5
  • в здрача
Ако не променят програмите, то часовете по ИТ са абсолютно безполезни.
Моите и двамата са много разочаровани от тоЗ предмет. Малкия особено много. За тях това е загуба на време. Не може вкъщи да се опитва да работи на Фотошоп, сам да си сваля самоучители, да си търси програми за направата на анимация, а там цял срок да го занимават с Пейнт  Shocked .
Моето дете е в 4-ти клас. Все още не се е сблъскало с този предмет. До този момент твори красоти с обикновения Пейнт и съм замислила да я открехна в "тайнствата" на Фотошоп, защото виждам, че не и достатъчен за нещата, които се опитва да прави. В текстообработката няма тайни за нея, прави си и презентации със съвсем лека помощ от моя страна. Полека в практиката я открехвам за всичко, което я интересува. Децата много лесно и бързо се научат да боравят с новите технологии. Гледам сестра и, която е на 5, а някак естествено взе таблета на сестра си и започна да играе на него. Не може да си намери нова игра и да я инсталира, но на голямата дори не и бяха нужни инструкции как да го направи сама.

От друга страна се замислям за преподавателите. От целия ни випуск няколко души, които не си намериха работа като програмисти, системни администратори и т.н. станаха учители. Знам тяхното ниво. Само един е малко по-напред с материала и той преподава в МГ в специален профил ИТ. Познавам и едно момче, което завърши при него и дойде при нас на работа. Повечето от нещата, които знаеше, не ги е научил от преподавателя си.

Та се чудя какво се очаква децата да научат в основното образование по този предмет? Тези, които ще продължат в сферата реално без да имат компютър у дома няма да станат конкурентоспособни на ИТ пазара, а ако имат компютър у дома спокойно и сами могат да придобият компютърна грамотност. Все пак ДОС-а отдавна е в миналото  /не че все още не се използва на някои места, но и те намаляват прогресивно/. 

# 6
  • Пловдив
От колегите при нас знам, че програмите по ИТ в 5-8 клас буксуват почти на едно и също място, не се научава почти нищо ново. Информатиката в 9 клас е трудна за повечето и към нея не проявяват особен интерес. В темата в клюкарника видях, че е засегнат и въпросът с базата - при нас има два кабинета, класът се дели на групи и всеки има къде да седне. Та в случая нещата опират до програмата по предмета.

# 7
Не ставаше ли въпрос само за прехване на информатиката? ИТ май не се канят да го махат. И сега в масовите училища и неспециализирани паралелки ИТ не се учи по повече часове седмично.

Не съм чела ни тази тема, ни другата, в клюкарника, но намирам, че начина, по който децата сега биват обучавани в училище по ИТ /ние сме учили до VІІІ, вкл., този предмет, не сме учили Информатика/ за нас са загуба на време. Тези часове са ни били водени от студент, включително, едната година. Основно се изразяват в игри на компа, даване на тестове по някакъв учебник, който трябваше да си закупим и чат- пат по някоя презентация на пауър пойнта- това едно дете може спокойно да се научи още в началните класове да прави по всеки друг един предмет- география, история, и т.н.

Самата информатика следва да се изучава, според мен, в среден курс, основно в специализирани паралелки на съответните МГ и/или технически гимназии. ИТ следва да се учи още от ІІ-ІІІ клас нейде, но не в този си вид. Кадровата обезпеченост допринася за безполезността на предмета, който, сам по себе си, би бил полезен за децата.
Какво разбирате по "необходима компютърна грамотност" за масовия човек, сиреч за неспециалист- информатик? Правенето на програми, създаването на алгоритми за вас влиза ли в тази дефиниция?

# 8

Правенето на програми, създаването на алгоритми за вас влиза ли в тази дефиниция?

Според мен влиза.

# 9

Правенето на програми, създаването на алгоритми за вас влиза ли в тази дефиниция?

Според мен влиза.

"необходима компютърна грамотност" за масовия човек, сиреч за неспециалист- информатик
Не влиза  Peace

# 10
Като че ли да клоня и аз към "не влиза", що се касае до масовия потребител на компютри и интернет. Информатиката не е за всяка уста лъжица, тя иска задълбочени математически умения и не е практически нужна за всеки.
ИТ е друга бира.

# 11
 Ами той докато е ученик не знае още с абсолютна сигурност какво ще му е необходимо и в каква сфера ще се развива. Нали затова училището е общообразователно. А в общото образование в днешно време според мен влиза да знаеш как се създава алгоритъм и как се пише програма, поне най-общо. В темата в Клюкарника имаше много хубави постове, които добре обясняват това.
 Иначе от 90 процента от нещата, които се изучават в училище, реално средният човек нито има полза, нито ги употребява, но все пак в училището е било мястото да научи, че съществуват - примерно, за какво са ми на мен валентностите, че и менделеевата таблица? Но все пак усещам, че общо образование без това не бива, и не може.

# 12
Ами той докато е ученик не знае още с абсолютна сигурност какво ще му е необходимо и в каква сфера ще се развива.

Това важи за всички специалности, вкл. и за тези, дето се учат в икономическите и търговски гимназии, в механо и електро техникумите /сегашни гимназии пак такива/, ресторантьори, строители и т.н.
Информатиката, за разлика от ИТ, не е материя, която е нужна на всеки редови потребител, за разлика от простото боравене с компютър и търсачки в нета. И не всеки човек има обективната възможност да я проумее и приложи.

Пак казвам- плачевната кадрова обезпеченост у нас е друго лице на монетата, което няма смисъл в момента да разглеждам, понеже който няма голямо дете, той не се е сблъсквал реално с проблема- учител по ИТ и полза от тези часове, пък за информатика- да не говорим.

# 13
 Да, нали това казах. Дописах си поста Crazy

# 14
Iris04,
писах специално за термина с разбирането, което посочва  Judy.
Иначе елементи на програмиране - със сигурност в МГ би следвало да се изучава (така поне беше преди Simple Smile.   В ЕГ не виждам смисъл.

Общи условия

Активация на акаунт