Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Необходими ли са курсове по математика в началните класове?
Какви са мненията относно идентифицирането на математическия талант и подготовката за състезания?
Какви са впечатленията на състезателите за подготовката преди и сега?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Необходими ли са курсове по математика в началните класове?
Дискусията във форума разкрива различни мнения относно необходимостта от курсове по математика в началните класове. Някои участници твърдят, че повечето интелигентни деца се справят добре с математиката през първите години, което не е признак на талант, а резултат от логическо и аналитично мислене. Други подчертават, че подготовката на малките ученици е много по-различна от тази на големите; малките се подготвят в училище и имат успех, докато големите се подготвят централизирано и успехът намалява непрекъснато.
-
Какви са мненията относно идентифицирането на математическия талант и подготовката за състезания?
Участниците в дискусията изразиха различни мнения относно идентифицирането на математическия талант и подготовката за състезания. Някои смятат, че децата се подготвят несистематично и разчитат на късмет, докато други твърдят, че развитието на дарбите на децата е отговорност преди всичко на родителите и че учителите нямат нито време, нито умения да го направят.
-
Какви са впечатленията на състезателите за подготовката преди и сега?
-
Какви са мненията на участниците относно участието на родителите в подготовката на състезателите?
-
Какво е мнението на участниците относно записването на курсове за подготовка по математика?
На мен ми убягва обаче нещо много съществено в тази дискусия, което според мен е най-важният фактор дали бих насочила детето си (независимо от възрастта му) към математика или нещо друго и то е личната мотивация на детето. Талантът и трудът се комбинират успешно единствено с процент лична мотивация (някои го наричат амбиция, но аз не бих сложила тази дума). Личната мотивация е вътрешен интерес и устрем за развитие в определена област, който не е породен от предстояща награда (като например да играе на таблета). Без нея децата или ще страдат, или ще се трудят само за да угодят на родителите - не забравяйте, че говорим за ранна възраст, в който за детето още е важно да угоди на мама и татко. Или - още по-лошо, заради очакваната награда или липсата й (при неуспех). След 6-7-ми клас тези нагласи се променят и тогава често на родителите им става ясно (и им идва като гръм от ясно небе) дали присъства този трети, много важен компонент във формулата за успех на детето.
Разбира се, че не си научил. Ставаше дума за друго... че не всички в МГ са с талант и това изобщо не им пречи да го завършат (изкласят). Твърдеше се, че без талант не можело да си в МГ. И нищо не съм казала за обучението в СМГ, защото нямам наблюдения. Знам, че и преди, и сега може да изкласиш там. Т.е. може да закърпиш тройката. Колкото и да е чудно има хора, които се задоволяват с това.