Математика (състезателна) - мнения и подготовка

• 51 639
  • 468
  •   1
Отговори
# 195
  • най-шареното място
Предполагам, че другият родител ще продължи качествено поне още 5-6 години...Но като цяло се питам как да структурирам за напред целият процес - подготовка, самоподготовка, контрол. Съвет?

Това е решението. Лесно и ефективно. Другият поема щафетата. Няма нужда от двойно натоварване и двоен контрол /а в перспектива и изобщо/. Той ще решава всички тези въпроси.

Не видях възраст на детето и не съм ровила по мнения за инфо. Има значение класът. Но с тези минимум 5 години резерв сте ОК.

# 196
Големите деца трябва да се поемат от професионалисти - в МГ-та или в школи. Иначе не става.

# 197
  • София
И аз мисля като ЧС, защо е нужно да помагате?
В малките класове, до 4 вкл - ок. Но нагоре  Confused Разбира, се  ако обичате много математиката и си решавате с ентуиазъм и удоволствие задачки заедно с детето е чудесно. Но при положение, че случаят не е такъв не виждам да има полза и за двете страни.

# 198
  • най-шареното място
Основната полза да получва помощ вкъщи вместо да година уроци/школи е спестеното време.
Но под помощ ако се разбират идеи и насоки от време на време. Иначе и аз не виждам идеята.

# 199
  • Добрич
Ясен Нешов, и аз мисля, че е работа на специалистите в горните курсове да обясняват задачите. Ако вие можете да помагате е добре - спестени средства, но щом не сте в състояние, тогава има избор. Зависи и от финансовите възможности на родителите, но щом детето има заложби и интерес е необходимо да се справим.

# 200
Следния проблем със синът ми. На 6,5г. Първо състезание за него СМТ, бронзов медал, излезе последен от състезанието, т.е. мислил и старал се. Гледах му работата, ако му бяха признали 2 поправяни изразчета, можеше и златен да има, както и да е. Коледно състезание, големи надежди и самоувереност от негова страна, каза че златен медал щял да спечели, да съм му купела папка за грамотите и медалите. Принципно е чувствително и добро, да не кажа свито дете, винаги отстъпва. След бронзовия медал от СМТ, всички му повтаряха колко е умен, гений, с медал от задачи на по-големите....и той си повярва повече явно.
На Коледното излезе първи, след час, излезе с листче на което е рисувал, и като видях произведението, поне 20-30мин. си е рисувал, т.е. задачи е решавал макс 30-40мин. Написал е всичко, вярвайки си, че е много умен и безгрешен и си излезе. задачите, според мен 50/50 вярно/ грешно......много се ядосах, не заради грешните задачи, а че излезе първи и на състезанието по математика половин час си е рисувал, 100 пъти му казахме, мисли само за задачите.......така е, като му повтарят околните колко е умен и гениален......той сам си ми каза, ами умен съм, какво да губя време.....вчера толкова бях ядосана на самоувереността му, където му изяде главата на КМТ, и го заведох на турнира по шах на ЦСКА за първи клас. Естествено той искаше, аз досега отклонявах желанията му за шах турнири, защото мисля, че не е ок подготвен, и да не се демотивира, от загубите.....от 5 срещи 3 загуби и 2 победи, като едната загуба е от шампионката при момичетата, срещата беше много оспорвана.....и така, как да подходя и балансирам.
Мислех да не ходи на Европейското кенгуру и Великденското, сложни са там задачите, но след поведението му на Коледното ще го запиша, за да не се мисли за толкова неотразим и умен.....

# 201
  • Варна
Детето няма проблем, а ти ! Просто го остави да печели , да губи, да пада и да става САМ! Ти само го подкрепяй, наставлявай ,помагай и не го изнудвай ! Най-добронамерено ти го пиша това!  Simple Smile

# 202
Благодаря ти, но не съм съгласна.
Как на първото състезание мисли и излезе последен с отлични резултати...... а сега излезе пръв с половината грешни задачи, и ми се смее и казва, ами умен съм...превеждам: реших задачите набързо, нали съм умен и си тръгнах, другите са ми под нивото, да се мъчат. Аз се ядосах, не че е сгрешил задачите, а че излезе пръв и много си е повярвал. Всички постоянно го хвалят и поздравяват, дори на награждаването го посочиха, че е най-малък и с такъв страхотен резултат и вероятно международен състезател и той....имаше нужда от самочувствие, но чак пък толкова. Нали кавам, каза ми да му купя папка за грамотите и медалите, да съм ги събирала...

# 203
  • Варна
Извинявай, ти безгрешна ли си?! Всеки ден ли си еднакво мислеща или изпадаш в състояния различни? Той е само на 6г. ,нека си е повярвал ,за урок му е ,ама негов си урок,от който сам ще си направи изводите! Всички деца са така ,затова ти пиша,че детето ти няма никакъв проблем ! Wink

# 204
Тези състезания в 1-2 клас са точно за това, не да се учат децата на математика толкова, а на много други качества - кое на концентрация, друго на увереност, трето - обратното, да е по-обрано.

Да не говорим че СМТ и КМС са различни състезания. СМТ е меко казано елементарно, в първи клас давах на дъщеря ми задачи от теми за 2ри клас на СМТ (не сме от Сф, но ползваме теми от разни регионални турнири за разнообразие). И не разбирам този подход детето да не се праща на по-сложното, за да не се разочарова. За да има реална преценка за себе си, трябва да се научи и да губи без това да означава голяма трагедия.

Иначе за рисуването те разбирам - и моята излезе на половината време на Салабашев, а по листите имаше рисунки, като после ми се заоправдава, че нали съм й била казала да се разсее с нещо, ако зацикли...

# 205
Тези състезания в 1-2 клас са точно за това, не да се учат децата на математика толкова, а на много други качества - кое на концентрация, друго на увереност, трето - обратното, да е по-обрано.
+1
Съдейко по развитието на моето дете, напълно споделям горното мнение. А лично за мен винаги е било изключително любопитно кое кара един родител на дете в предучилищна възраст да го праща на състезания в по-горен глас? Каква точно е целта, какво и на кого доказват? Децата в тази възраст са толкова крехки като психика и възприятия, че вероятността негативните последици от упражнението да са по-големи от позитивите е напълно реална.

# 206
Е, моят е предучилищна, и ходи на състезания за първи клас. Просто не може да чете ок, и за това не мисля, че е готов за другите състезания...
Тази година СМТ, задачите си баха сложнички и с уловки, доказателство са и самите резултати.
Прие сериозно състезанието и се представи отлично, после го хвалиха, хвалиха, той се взе насериозно и за много умен и гениален и подцени задачите. Сигурна съм, че ако беше останал до края и беше мислилм щеше да се представи много по-добре....рисувал си.
Писах и преди, от училището го предложиха да участва, класната и директорката. Класната го подготвя, и в къщи решава, с резултата от СМТ, надхвърли очаквнаията ми. Сам искаше да участва на Коледното, харесва математиката. Дори сега си играе с една дървена таблица за умножение.

# 207
  • София
Винаги хваля моите деца само за конкретно постижение, никога обощаващо!
Спечелила е медал от състезане - браво, чудесно си се справила, пожелавам ти и занапред, ако ти е интересно и решаваш, да имаш медали. И това е. Като беше по-малка ходехме някъде да се черпим след състезанията - пица, тортичка и т.н. За щастие и близките ни хора никога не са повтаряли , че детето е умно, гениално и подобни генерални изводи. Също така им казвам, че ги обичам , заради това, че са си моите деца, каквито и да са, с медали или без.  
Как ще е при вас не знам , ти сама ще прецениш по детето как да постъпиш.

# 208
  • най-шареното място
Детето няма проблем, а ти ! Просто го остави да печели , да губи, да пада и да става САМ! Ти само го подкрепяй, наставлявай ,помагай и не го изнудвай ! Най-добронамерено ти го пиша това!  Simple Smile

И аз тук! Чела съм мнения, че детето било толкова несериозно, че имало половината точки и майката/бабата/бащата /има ли значение кой? Simple Smile/ щял да спре да записва на състезания да не бере срам после. Не достигай този "челен" опит. Остави го да печели, губи и се учи. Умно е детето! Няма нужда да се повтаря като мантра, но най-вероятно е факт.

Не бъркай интелигентност и мъдрост. Да, вероятно може да решава, но няма как да знае как да си вземе точки или да го прави перфектно на състезание. Нито има опит и психика вероятно. Без тях не може, но ще ги добие.

Правилно ли прочетох, че се явява с преден набор? И ти пак побесня?! Поуспокой топката! Ще помогнеш на всички. Simple Smile

# 209
Да, с преден набор се явява.
Да, ядосах се, ом, защото излезе пръв, и 30 мин. си е рисувал на състезанието. Той сам искаше да отиде на последното. Виждал е задачите и е опитвал да ги решава, от ЕК и Великденското, казваше, че са му трудни, и не искаше да ходи, и бях съгласна с него.
Не съм аз тази, която му повтаря постоянно, че е умен, т.е. не се случва в смейството.

Общи условия

Активация на акаунт