Ново от 2014 г, майчинството се изчислява 18 месеца назад-2

• 52 409
  • 378
  •   1
Отговори
# 240
Izkluchitelno blagodarq. Samo ako ne e nahalno moje li da mi kajete ot koga da ochakvam da vzemam minimalnata zaplata-ot vtorata godina ili vednaga sled rajdaneto?

Последна редакция: чт, 25 сеп 2014, 19:38 от AnMary

# 241
  • Пловдив
Izkluchitelno blagodarq. Samo ako ne e nahalno moje li da mi kajete ot koga da ochakvam da vzemam minimalnata zaplata-ot vtorata godina ili vednaga sled rajdaneto?

340 лв месечно ще взимаш от 45 дневния болничен преди термин нататък

# 242
здравейте мамчета ,моя случай е малко по странен.преди почти година се записах студентка ( по точно 11 месеца) и във връзка с това напуснах работа ,през февруари разбрах за хубавата новина и сега съм в средата на осмият месец. Университета ме осигурява единственно здравно ,но се случи така че не можах да си взема изпитите и не мога да запиша новият курс и се водя прекъснала ,но те продължават да ме осигуряат . Големият ми въпрос е  свързан с тоа ,че познати ми казаха ,че понеже съм безработна и не се водя към бюрото по труда ми се полагат само 120 лв майчинство през първата година . Някой ,малкоо по запознат може ли да помогне с информация или мнение

# 243
  • Пловдив
здравейте мамчета ,моя случай е малко по странен.преди почти година се записах студентка ( по точно 11 месеца) и във връзка с това напуснах работа ,през февруари разбрах за хубавата новина и сега съм в средата на осмият месец. Университета ме осигурява единственно здравно ,но се случи така че не можах да си взема изпитите и не мога да запиша новият курс и се водя прекъснала ,но те продължават да ме осигуряат . Големият ми въпрос е  свързан с тоа ,че познати ми казаха ,че понеже съм безработна и не се водя към бюрото по труда ми се полагат само 120 лв майчинство през първата година . Някой ,малкоо по запознат може ли да помогне с информация или мнение

ако доходът на човек ви е под или равен на 350 лв бруто,ще имаш право на социално майчинство 100 лв за една година.Отговаряш ли на дохода?
Опитай да си върнеш студентските права,за а можеш да вземеш помощта за студенти 2880лв.Разбирам,че си била редовна студентка,нали?Не задочно

# 244
А някой наясно ли е как се връщат студентските права ?

# 245
А някой наясно ли е как се връщат студентските права ?

Трябва да вземеш необходимият брой изпити, за да запишеш следващият семесър. НЕ знам кой е университетът ти, но най-добре ще разбереш оттам. Някой университети искат да платиш такса, за да имап право да се явяваш на изпити.

# 246
Здравейте!

Искам да ви попитам и за мнение по моя казус. Дълго време бях осигурявана на много добра заплата, но точно 6-7 месеца преди да забременея ме съкратиха. Когато разбрахме хубавата новина намерихме вариант и от 4ти месец съм на трудов договор с прилична заплата. Въпроса ми е 30 дневния болничен как се изчислява? Гледа се текущия доход или се връщат назад определен брой месеци и от общата получена сума се дели на месеците и след това се взимат 80%? Ако има някой, който е наясно ще се радвам да сподели мнение Simple Smile

# 247
30-дневният болничен за общо заболяване се изчислява за база 18 месеца назад от деня, в който излизаш в него назад. Изчислява се среднодневното възнаграждение за този 18 месечен период и от него 80 % ти е болничният на ден.

# 248
Благодаря за информацията, въпреки че се надявах на друг отговор  Hug

# 249
Здравейте,  искам  да попитам, тъй като съм бременна в 13 седмица и с термин 14.04.2015 и понеже започнах работа последната седмица на август месец 26.08.2014  и  имам трудов стаж до сега,  с прекъсвания общо 5 месеца и 1 ден, та въпроса ми е дали ще успея да събера въпросните 12 месеца за да мога да получавам минималните майчински, тъй като не съм сигурна как се броят и се притеснявам, че може да не ми достигнат. Благодаря предварително!

# 250
  • Пловдив
Здравейте,  искам  да попитам, тъй като съм бременна в 13 седмица и с термин 14.04.2015 и понеже започнах работа последната седмица на август месец 26.08.2014  и  имам трудов стаж до сега,  с прекъсвания общо 5 месеца и 1 ден, та въпроса ми е дали ще успея да събера въпросните 12 месеца за да мога да получавам минималните майчински, тъй като не съм сигурна как се броят и се притеснявам, че може да не ми достигнат. Благодаря предварително!

Към момента на 45 дневния няма да имаш 12 м осиг стаж.Затова няма да получаваш обезщетение.Но след като натрупаш стажа ще започнат от НОИ да ти превеждат.По време на болничен също се трупа стаж
Важно е да си започнала на трудов договор,на 8 часа

# 251
Здравейте Simple Smile Моя приятелка се е самоосигурявала от както е завършила , не е работила . Ще получава ли майчински ?

# 252
  • Пловдив
Здравейте Simple Smile Моя приятелка се е самоосигурявала от както е завършила , не е работила . Ще получава ли майчински ?

Как се самоосигурява?Предполагам само здравните плаща и няма право на майчинство за работещи 2 г
Ако доходът на човек е под или равен на 350 лв бруто,има право на социално майчинство 1 г по 100 лв на месец

# 253
Каза , че само здравни , но можела да си плати наведнъж и социалните . Ще помогне ли ?

# 254
  • Пловдив
Каза , че само здравни , но можела да си плати наведнъж и социалните . Ще помогне ли ?

Точно социални й трябват,но няма да може да ги плати наведнъж за задна дата.Като безработна да се ориентира към социалното майчинство и помощта 45 дни преди термин от 150 лв

Общи условия

Активация на акаунт