Ново от 2014 г, майчинството се изчислява 18 месеца назад-2

• 52 332
  • 378
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте!
Имам въпрос: Имам 2г и 1м трудов стаж. От вчера съм назначена по приграма от "Бюрото по труда" към 1фирма, за 1г, плащане на осигуровки и минималната заплата /340лв/. Искам да попитам следното. Тъй като работим за дете, и ако Дай Боже се получи, възможно ли е да си плащам допълнителни осигуровки, и доколко този стаж и заплата повлияват на майчинството. Когато вземаш минималната заплата, това значи ли, че и майчинството, ще е такова? И се смята за работата, която в момента работиш, или средно от целия трудов стаж?  newsm78

# 61
  • Пловдив
Здравейте,имам въпрос предполагам че вече е задаван,но много се обърках...  Blush
Бременна съм и не съм осигурена..  имам ли право на някакви детски ? ако не има ли някакъв начин  да вземам?

Брак имаш ли?Ако не се взмиат само твоите доходи и трябва да са под 350 лв бруто за 12 те месеца,за да получиш помощта за бременност 150 лв 45 дни преди термин,също има социално майчинство,детски,помощ за раждане.Питаш и подаваш документи в социалните по лична карта

Здравейте!
Имам въпрос: Имам 2г и 1м трудов стаж. От вчера съм назначена по приграма от "Бюрото по труда" към 1фирма, за 1г, плащане на осигуровки и минималната заплата /340лв/. Искам да попитам следното. Тъй като работим за дете, и ако Дай Боже се получи, възможно ли е да си плащам допълнителни осигуровки, и доколко този стаж и заплата повлияват на майчинството. Когато вземаш минималната заплата, това значи ли, че и майчинството, ще е такова? И се смята за работата, която в момента работиш, или средно от целия трудов стаж?  newsm78

Обезщетението ти за бр и раждане ще го смятат въз основа на осигуровките ти 18 м назад от 45 дневния ти болничен преди термин.Ако тези 18 м си на 340 лв,да ще взимаш 2 г по 340 лв.Може да се осигуряваш допълнително на втори трудов договор,но щом осигуровките ще излизат от твоя джоб,не си струва

# 62
нямам брак..нали сега от тази година трябва 18 месеца да си бил осигурен или не е така..?

# 63
  • СОФИЯ
нямам брак..нали сега от тази година трябва 18 месеца да си бил осигурен или не е така..?
12 м., за да имаш право да получаваш, а 18 м. е периодът на изчисляване. Ако нямаш 18 м., но имаш 12 м., остатъкът до 18 се изчислява на МРЗ.

# 64
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

От няколко години насам са нужни 12 месеца осигурителен стаж за майчинство, а се променя базата, от която се прави изчислението - в случая 18 месеца.

# 65
  • Пловдив

Помощите,които написах,са за хора точно като теб-неосигурени.

Ти последно осигурена или неосигурена си

# 66
Здравейте, имам въпрос, на който не успях да намеря отговор - безработна съм от около година, но имам необходимия трудов стаж, за да ползвам майчинство. За този период обаче не съм си плащала здравните осигуровки - трябва ли да го направя, за да ползвам майчиство, и за всички месеци ли трябва да бъде платено? И още един въпрос - намерила съм фирма, в която да ме назначат на работа, за да ползвам майчинство, като сама си покрия осигуровките за това - колко обаче струват те на месец? Благодаря предварително!

# 67
  • Пловдив
Здравейте, имам въпрос, на който не успях да намеря отговор - безработна съм от около година, но имам необходимия трудов стаж, за да ползвам майчинство. За този период обаче не съм си плащала здравните осигуровки - трябва ли да го направя, за да ползвам майчиство, и за всички месеци ли трябва да бъде платено? здравните нямат отношения към майчинството.но за да ползваш безплатни здравни услуги,трябва да си с непрекъснати здравни права.може да имаш до 3 неплатени месеца И още един въпрос - намерила съм фирма, в която да ме назначат на работа, за да ползвам майчинство, като сама си покрия осигуровките за това - колко обаче струват те на месец? зависи на колко пари ще те водят.ако си на МРЗ ,осиг са 130 лв месечно.за месеците в болничен и майчинство ще плащаш само здравната 20.16 лв на месец Благодаря предварително!

# 68
не съм осигурена..мисълта ми е дали има смисъл да си платя осигуровките?

# 69
  • Пловдив
не съм осигурена..мисълта ми е дали има смисъл да си платя осигуровките?

Ти си решаваш.Написах ти какво става при неосигурени лица и доколко месеца може да имаш неплатени

# 70
Здравейте, имам въпрос, на който не успях да намеря отговор - безработна съм от около година, но имам необходимия трудов стаж, за да ползвам майчинство. За този период обаче не съм си плащала здравните осигуровки - трябва ли да го направя, за да ползвам майчиство, и за всички месеци ли трябва да бъде платено? здравните нямат отношения към майчинството.но за да ползваш безплатни здравни услуги,трябва да си с непрекъснати здравни права.може да имаш до 3 неплатени месеца И още един въпрос - намерила съм фирма, в която да ме назначат на работа, за да ползвам майчинство, като сама си покрия осигуровките за това - колко обаче струват те на месец? зависи на колко пари ще те водят.ако си на МРЗ ,осиг са 130 лв месечно.за месеците в болничен и майчинство ще плащаш само здравната 20.16 лв на месец Благодаря предварително!

♥Elfita♥, благодаря ти за бързия и компетентен отговор!  bouquet

Само да направя уточнение - за да ползвам майчинство, не е необходимо да имам платени здравни осигуровки, но за да ползвам безплатните консултации по време на бременността, трябва?

До колкото знам е достатъчно само 1 ден да си била назначена на работа и можеш още от следващия да излезнеш в майчинство - нали така? Т.е. в тази ситуация ще трябва да платя процентното съотношение за този ден при 130 лв. осигуровки месечно, а за цялото останало 3-годишно майчинство + 45 дни болничен преди термина - по 20,16 лв. на месец (ако няма промяна)?

Благодаря предварително!

# 71
  • Пловдив
Само да направя уточнение - за да ползвам майчинство, не е необходимо да имам платени здравни осигуровки, но за да ползвам безплатните консултации по време на бременността, трябва? да

До колкото знам е достатъчно само 1 ден да си била назначена на работа и можеш още от следващия да излезнеш в майчинство - нали така?да Т.е. в тази ситуация ще трябва да платя процентното съотношение за този ден при 130 лв. осигуровки месечно,да  а за цялото останало 3-годишно майчинство майчинството е две години + 45 дни болничен преди термина - по 20,16 лв. на месец (ако няма промяна)? да

Като говориш с фирмата,която ще те назначи могат да искат да отработиш 1 ден,1 седмица или две седмици,преди болничния ти.Те ще си кажа изискванията.Законово 1 отработен ден е достатъчен

# 72
Само да направя уточнение - за да ползвам майчинство, не е необходимо да имам платени здравни осигуровки, но за да ползвам безплатните консултации по време на бременността, трябва? да

До колкото знам е достатъчно само 1 ден да си била назначена на работа и можеш още от следващия да излезнеш в майчинство - нали така?да Т.е. в тази ситуация ще трябва да платя процентното съотношение за този ден при 130 лв. осигуровки месечно,да  а за цялото останало 3-годишно майчинство майчинството е две години + 45 дни болничен преди термина - по 20,16 лв. на месец (ако няма промяна)? да

Като говориш с фирмата,която ще те назначи могат да искат да отработиш 1 ден,1 седмица или две седмици,преди болничния ти.Те ще си кажа изискванията.Законово 1 отработен ден е достатъчен

Благодаря ти отново! Много ми беше полезна, наистина!

И само последен въпрос - при майчинството първите 2 години се плащат (независимо от това, че няма да съм била на работа близо 2 години преди бременността, след като имам трудов стаж повече от 3 години ще трябва да си взимам минималното майчинство от 340 лв. на месец за първите 2 години, нали), а 3тата е по желание и не се плаща - за нея какви осигуровки трябва да се плащат на работодателя?

# 73
  • Пловдив
И само последен въпрос - при майчинството първите 2 години се плащат (независимо от това, че няма да съм била на работа близо 2 години преди бременността, след като имам трудов стаж повече от 3 години ще взимаш 2 г майчинство,защото работиш и имаш стажа.ще взимаш минималното 340 лв,защото 18 м преди 45 дневния не си работила,поне аз така разбирам от написаното от теб ще трябва да си взимам минималното майчинство от 340 лв. на месец за първите 2 години, нали), а 3тата е по желание и не се плаща - за нея какви осигуровки трябва да се плащат на работодателя? след 2 те години майчинство имаш 6 м неплатен и 5 м неплатен може да ти прехвърли бащата.за тези 11 м не получаваш пари от НОИ,а работодателят плаща за теб само здравна в размер на 16.80 лв

# 74
И само последен въпрос - при майчинството първите 2 години се плащат (независимо от това, че няма да съм била на работа близо 2 години преди бременността, след като имам трудов стаж повече от 3 години ще взимаш 2 г майчинство,защото работиш и имаш стажа.ще взимаш минималното 340 лв,защото 18 м преди 45 дневния не си работила,поне аз така разбирам от написаното от теб ще трябва да си взимам минималното майчинство от 340 лв. на месец за първите 2 години, нали), а 3тата е по желание и не се плаща - за нея какви осигуровки трябва да се плащат на работодателя? след 2 те години майчинство имаш 6 м неплатен и 5 м неплатен може да ти прехвърли бащата.за тези 11 м не получаваш пари от НОИ,а работодателят плаща за теб само здравна в размер на 16.80 лв

Отново много ти благодаря за всички разяснения!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт