СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 3

• 101 790
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
biborana,

току що даде решението. Езиците са по едно и също време (тогава да няма празни блокове) и има 6 учители. Не виждам нищо толкова неизпълнимо и сложно Simple Smile

# 631
  • София
Добре ще е вторият език да не е вързан към паралелката. Но пък ще е по-трудно като организация... Сега на практика уж има избор между немски и руски, но когато моят син го записвах за 8-ми клас, изрично бях инструктирана да пиша английски с немски, за да е при неговия учител по МАТ и с неговите съученици. Всъщност не учителят по математика решава това, децата се питат едно друго и ако повечето искат втори език немски, всички учат немски. Mr. Green
Може ли да поясниш това какво означава? Тези учители, които водят МАТ на 5-7 клас, после водят 8-12 ли т.е. не се връщат да поемат следващите 5-7 или нещо не съм разбрала?
Другият ми въпрос е втората немска паралелка за сметка на една от английските ли е или е допълнителна, в смисъл в момента колко са паралелките общо?

# 632
И на двата въпроса да! Учителите продължават до 12 клас и новата немска паралелка е за сметка на 1 английска. Общо са 6 паралелки - вече 4 английски и 2 немски.

# 633
Може ли да поясниш това какво означава? Тези учители, които водят МАТ на 5-7 клас, после водят 8-12 ли т.е. не се връщат да поемат следващите 5-7 или нещо не съм разбрала?
Да, не се връщат. И досега наставаше една ненужна драма по въпроса, кой ще води МАТ на немската паралелка. Повечето деца искат немски за първи език. За някои това означаваше да се разделят с досегашния си учител. Предполагам, че тази година всеки от двамата препоодаватели ще поеме по една паралелка с немски и английски и друга с английски и немски, и напрежението ще поспадне.

Интересно дали френската паралелка от 2016-та ще е допълнителна или пак ще е за сметка на английска?

Последна редакция: сб, 14 мар 2015, 10:57 от unna

# 634
  • София
И на двата въпроса да! Учителите продължават до 12 клас и новата немска паралелка е за сметка на 1 английска. Общо са 6 паралелки - вече 4 английски и 2 немски.
Да, не се връщат. И досега наставаше една ненужна драма по въпроса, кой ще води МАТ на немската паралелка. Повечето деца искат немски за първи език. За някои това означаваше да се разделят с досегашния си учител. Предполагам, че тази година всеки от двамата препоодаватели ще поеме по една паралелка с немски и английски и друга с английски и немски, и напрежението ще поспадне.
Ами супер звучи.
Благодаря, момичета.   bouquet

# 635
  • Sofia
 А сигурно ли е, че промяната с втората немска паралелка е още от тази година? На сайта на училището е обявена една немска паралелка за следващата учебна година.  newsm78

# 636
Надяваме се промяната за 2-ра немска паралелка да е сигурна.Вероятно скоро ще публикуват информация и на сайта.За френската паралелка от 2016-та знам,че ще е за сметка на английските.Още в началото на учебната година,на родителска среща ни беше споменато за 2-те немски паралелки,1 френска и 3 английски.Радвам се,че поне за тази година ще има 2 немски,ще видим как ще се разпределят и сегашните учители по математика.

# 637
Със сигурност втората немска и френската паралелки ще са за сметка на английските. Няма как да се образува нова паралелка, защото училището и без това се пука по шевовете.
Има и други смислени неща, които могат да се направят с немного усилия и средства и мисля, че г-н Стоянов може да помисли в тази посока. Едното е с втория език, който наистина да стане по избор на децата. Второто, което ми се иска е да се организира някакъв вид сертифициране на езиците (както се спомена за DSD). Логично е след такова засилено изучаване на език, децата да могат да се явят на изпити за сертификат в училище, а не задължително да тичат кой къде свари.
Браво за гъвкавостта! Г-н Стоянов все повече ми харесва.

# 638
Правилно ли съм разбрала: в момента 2 учителки 5-7 клас на набор от 4 паралелки.
След 8 клас двете си разпределят по 2 паралелки и се включва още един учител за третата двойка паралелки?

# 639
Второто, което ми се иска е да се организира някакъв вид сертифициране на езиците (както се спомена за DSD). Логично е след такова засилено изучаване на език, децата да могат да се явят на изпити за сертификат в училище, а не задължително да тичат кой къде свари.

Класната на 8 "Е" г-жа Емилия Вълкова усилено работи по въпроса. Минаха открити уроци пред германците, които са отчетени като успешни. От това, което каза г-жа Вълкова, останахме с впечатлението, че въпросът с DSD e към финала и в най-скоро време ще има положително разрешение за СМГ и децата ни.

# 640
  • София
Правилно ли съм разбрала: в момента 2 учителки 5-7 клас на набор от 4 паралелки.
След 8 клас двете си разпределят по 2 паралелки и се включва още един учител за третата двойка паралелки?
Да, в 8-ми клас тези двете (или двамата... Wink) могат да поемат по 3 паралелки. Това е възможно, защото в 8-ми клас часовете по математика са най-малко /заради многото часове по език, така са решили от МОН.../. В 9-ти клас обаче часовете по МАТ отново си стават по 9-10 седмично и някой друг трябва да поеме две от паралелките.

# 641
  • България, София
Да, като в сегашния 9 клас влизат двама нови учители, които водят по 1 клас ( не знам по какви причини). А в 8 клас са си двамата титуляри, тъй като часовете са 4-5 седмично.

Писали сме заедно.

# 642
                Вестник СМГ
https://www.facebook.com/VestnikSMG

Как да помогнем
                                 http://ucha.se/motiviramse/kak-da-pomognem-na-edin-sastezatel-po-matematika/

Последна редакция: пн, 16 мар 2015, 15:31 от One of you

# 643
Със сигурност втората немска и френската паралелки ще са за сметка на английските. Няма как да се образува нова паралелка, защото училището и без това се пука по шевовете.

Може, може. В миналото е имало до "м" паралелка - общо 12 (без "й").  

Не, че съм за образуване на нови паралелки -  най-сигурният път към падане на рейтинга

# 644

Класната на 8 "Е" г-жа Емилия Вълкова усилено работи по въпроса. Минаха открити уроци пред германците, които са отчетени като успешни. От това, което каза г-жа Вълкова, останахме с впечатлението, че въпросът с DSD e към финала и в най-скоро време ще има положително разрешение за СМГ и децата ни.

Това е прекрасно. Но аз имах предвид и за английския. Нивото е доста високо в 11-12-ти клас и би могло да се организира нещо. Със сигурност има деца, които не посещават школи по езика, а се самоподготвят и в един момент започва едно тичане и издирване на начини за сертифициране. Не е невъзможно, но засега не чувам някой да работи в тази посока. Сигурно на следващата родителска среща ще повдигна въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт