ДУБАЙ 4

• 61 286
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
Получих и  "мъжкте" визи Wink. Ураааа! Ще пътуваме в четвъртък!  Flutter  Party  Hug

Моят "приятел" Джатин /Раяна Турс/ като за последно реши да ми изпробва прага на търпимост. В неделя след като ми пусна визите на дамите от нашата компанията, ми каза, че още същия ден или най-късно в неделя ще ми изпрати и останалите визи. Вчера /понеделник/ си беше взел почивен ден. Дали не полудях?!? От колегите му в офиса никой не можеше да ми каже имаме ли визи - нямаме ли. Трябваше чинно да си почакам до днес, защото само той можел да провери и да ми каже. Днес още в ранни зори станах и установих, че нямам мейл от него. Затова реших да го " налазя" в чата. Почти веднага визите пристигнаха на пощата ми  Simple Smile.

Аз отдавна спрях да пиша в тази тема, първо и най-вече покрай ангажимените с децата ми /а те вече са две  Wink/ и второ не ми беше/е приятно, когато някой реши да разкаже/сподели нещо, да се репликира от хора, които считат само собственото си мнение за меродавно и уж така помежду другото пускат по някоя друга дребна забележчица към тези, които не са съгласни с тях.

Надявам се, за в бъдеще да имам повече време за форума и след това второ путъване да мога да бъда полезна със съвети и информация.

Пожелавам на всички, на които им предстои пътуване и на себе си, да имаме незабравимо изживяване и хубаво време (въпреки, че отиваме в "най-студеното време на годината").

Имам и два въпроса?

Искам да попитам разрешава ли се да носим храна на борда?

На летището могат ли да се намерят таксита, които возят без да начисляват първоначалната такса от 20 АЕД?

Храна може всякаква , защото ние носихме сирена ,луканки и т.н. за хора  , които работят в Дубай , на връщане всички си бяхме накупили от Макдоналдс , който е на летището.За течностите има ограничение до 100мл , което не важи за течности купени след проверката на багажа от freeshop.

# 631

Това е снимка на таблото на спирката на феритата пред Дубай марина мол.

Последна редакция: вт, 21 яну 2014, 22:26 от itcka71

# 632

На летището има доста таксита , но и аз мисля , че всички са с високата първоначална такса.

ИЗПОЛЗВАМ ПОВОДА ДА КАЖА НА ВСИЧКИ ДА НЕ ПОЛЗВАТ ТАКСИТА , КОИТО СА БЕЗ ТАБЕЛА БЕЛИ ЛЕКСУСИ!На нас ни ги предлагаха когато слязахме от монорелсовото влакче.Качвайте се на големите улици и си хващайте такси от там.

# 633
  • Sofia
След като се върнахме от Дубай в събота и имайки предвид колко полезен ми беше този форум в организирането на цялата ни почивка сега е време и аз да дам своя принос с един малък (а може би не толкова малък) разказ.

Ден 1 - В събота вечерта кацнахме с кумовете ни на летището (Al-Mactoum) и от там веднага хванахме такси към хотела (Cassels Al Barsha). Таксито ни излезе 105 AED от летището до хотела. В хотела ни чакаше и първата приятна изненада - явно нещо бяха объркали и нямаха двойни стаи и затова ни настаниха и двете семейства в големи апартаменти с голям хол с 55' телевизор, две спални, две бани и тоалетна. При това не ни казаха нищо предварително, чак като отключихме стаите видяхме в какво сме настанени. Хотела е доста добър, на чудесно място само на 100-тина метра от метростанция. Има безплатен Wi-Fi интернет в лобито, който е ограничен до 30 мин. на ден на устройство (ние имахме 2 смартфона, таблет и notebook та ни се събираха 2 безплатни часа на ден Simple Smile). След като се настанихме отидохме да вечеряме в Golden Fork. Много приятно ресторантче с цени като българските и разнообразно меню. Намира се точно срещу входа на метростанция Sharaf DG и също има безплатен Wi-Fi. Няколко пъти хапвахме там (благодарности на който ни светна за това ресторантче Simple Smile).

Ден 2 - Започнахме с обзорна обиколка на Дубай с автобус и екскурзовод. Всичките екскурзии си ги резервирахме от България по интернет с North Tours (www.northtours.net). Избрахме ги заради добрите отзиви в tripadvisor, а и защото са компания която не просто продава нечии екскурзии, а сама ги организира и провежда. Цената, която ни дадоха беше 540 AED на човек за 4-те екскурзии (Dubai City Tour, Dhow Cruise с вечеря в марината, Dhow Cruise с вечеря в creek-a и сафари в пустинята). Нямаме никакви забележки към организацията и провеждането на екскурзиите. Приемат плащане в брой и с кредитни карти, за всяка от екскурзиите бяха много точни в часа на вземане от хотела, храната на вечерите беше добра. Круиза с вечеря в марината и сафарито за мен са must see.
Автобуса спря на няколко места за снимки и разглеждане - dubai museum, златния пазар, плажа Jumeirah. Екскурзовода ни разказа интересни неща за ОАЕ като цяло и отделните забележителности. След city tour-а бяхме резервирали билети за Burj Khalifa. Тъй като tour-a приключи малко по-късно от очакваното се получи малко препускане  между хотела и Burj Khalifa, но се справихме. Имайте предвид, че мола е много голям и табелите за входа към Burj Khalifa са дефицит. Затова си подгответе поне 30-тина минути за придвижване от метростанцията до входа за Burj Khalifa. Гледката отгоре е страхотна. Интересен факт, който аз лично не знаех, е че терасата, до която се качвате всъщност изобщо не е на върха на кулата, а по-скоро около половината (това не и пречи да се казва Burj Khalifa At The Top). Поглеждайки нагоре от нея си виждаш един небостъргач нагоре Simple Smile. За съжаление беше облачно и не можахме да се насладим на залеза, но пък вечерен Дубай отгоре е супер красота. Интересно е да видите и едно шоу на фонтаните отгоре. След това слязохме долу да гледаме фонтаните. Шоутата са много нарядко (на 30 мин) и са доста кратки (2-3 мин.). Тъй като вече бяхме доста изморени от препускането през мола в търсене на касите и висенето горе в чакане на залеза изгледахме само 1 шоу, което беше супер семпло и невпечатляващо. Тръгнах си доста разочарован от фонтаните, но все пак с идеята, че щом толкова много хора ги хвалят вероятно просто ние сме уцелили кофти шоу.

Ден 3 - След закуската хванахме такси от хотела към Miracle gardens (около 25-30 AED). Самите градини са невероятно красиви, при това не са направени с някакви скъпи и екзотични цветя, а с най-обикновени градински цветя, каквито имаме и при нас във всеки селски двор. Изключително се впечатлихме всички от градините, горещо ги препоръчвам. След това се отправихме пак с такси (около 40 AED) към Dubai Mall да разгледаме аквариума и да се наснимаме пред Burj Khalifa на дневна светлина. Установихме, че всъщност най-забележителното нещо на аквариума - големия аквариум може да се види съвсем добре и от мола без да се плаща таксата за вход и решихме да икономисаме входната такса и с нея да разгледаме аквариума в Atlantis. Вечерта в 7 ни взеха от хотела за круиза в марината. Много са впечатляващи гледките там с всички небостъргачи осветени през нощта (можете да ги видите на снимките). Имаше и tanoura dance show, което също е много интересно. Правят ви и професионални снимки, които след това ви предлагат с нещо като албумче. При добър пазарлък можете да свалите цената почти наполовина (тръгнахме от 50 дирхама и финиширахме на 30) Simple Smile.

Ден 4 - На следващия ден сутринта отидохме до Mall of the emirates да видим ски пистата. След това плана беше за плаж, но тъй като времето беше леко облачно решихме да разменим програмата с тази за следващия ден и се отправихме към Madinat Jumeirah. Там също много ни хареса. Разходката с абра по каналите струва 75 AED, но си заслужава напълно. Целия комплекс е много красив, а освен с лодка не може да се разгледа. От лодката се открива и много хубава гледка към Burj Al Arab.
От там се метнахме пак на едно такси и към Atlantis. В аквариума има безплатен тур на всеки час след 13 часа, за който бяхме прочели много добри отзиви в tripadvisor. За съжаление точно в деня, в който отидохме се оказа, че първия тур беше чак в 16 (а ние бяхме там в 14) и тъй като не ни се чакаше го изпуснахме. Самия аквариум е много впечатляващ. Главния аквариум (като воден контейнер) е най-големия, който съм виждал. Всичко е в тема Атлантис - изчезналия континент, а на тура разказвали и интересни истории в тази връзка.
След като разгледахме аквариума се качихме на монорелсовото влакче. Самото влакче не е нещо особено, открива се малко по-добра гледка към къщите на палмата. Крайната му станция е в нищото, пред нея чакат някакви псевдо таксита без апарати. Затова решихме да се запътим пеш към марината да си направим и малко дневни снимки на небостъргачите. Разстоянието не е кой знае какво, но района не е много уреден за пешеходци. Както и да е, стигнахме в марината и се наснимахме хубаво Simple Smile. От там с метрото към хотела.
В 19 ни взеха за круиза по Creek-a. Като цяло беше 1:1 с другия круиз, но гледките далеч не бяха толкова готини и впечатляващи. Имайки предвид, че за около 120 AED си спестяваш вечерята обаче според мен си струва.

Ден 5 - Сутринта прекарахме на плажа Jumeirah (свободния плаж, понеже платения беше само за жени в сряда). Времето беше идеално за плаж, но водата беше прекалено студена за къпане (но като да си топне човек краката ставаше идеално). Следобяда бяхме на сафари в пустинята. Екстремното шофиране през дюните беше супер, след това спряхме за фотопауза на залеза в пустинята, и накрая спряхме в лагера. Там имаше яздене на камили, пушене на наргиле, обличане в традиционни дрехи, рисуване с къна, belly dance, tanoura dance изобщо голямо разнообразие от забавления. Можеше да се кара и ATV, но това се плащаше допълнително, а трасето не беше нещо по-особено от трасетата, които имаме тук. Вечерята също беше добра.

Ден 6 - Този ден бяхме отделили за Абу Даби. Хванахме автобуса в 8:20 от Ибн Батута (Разписанието е малко по-различно от това, което имаше на сайта. Можете да го видите тук - http://i42.tinypic.com/sdci76.jpg). Автобуса не приема пари в брой, затова заредете си предварително Nol картите с 25 дирхама в посока. В обратната посока можете да си купите билет от автогарата в Абу Даби с пари в брой, но можете и отново да ползвате Nol картата. От автогарата в Абу Даби хванахме такси до джамията (27 AED). В джамията горещо ви препоръчвам безплатния тур. Освен че ще научите много интересни факти за самата джамия и за ислямските обичаи ще имате достъп до места, до които останалите нямат и няма да се бутате с цялата тълпа. От джамията хванахме такси до emirates palace (около 35 AED). Там питахме на рецепцията дали имат тур из хотела. Оказа се, че има два тура на ден с малки групи - в 10 и в 16, като по принцип резервациите се правят предварително. За наш късмет обаче във въпросния ден имаше свободни места за тура в 16 часа и успяхме да се запишем. Тур-а струва 100 AED на човек и включва аудиторията, балната зала и най-скъпия апартамент, който може да се наеме с пари (има и такъв, който е запазен за шейха и не може да се резервира, но в него никой не влиза). Много беше интересно да видиш какво може да получиш срещу 25000лв на вечер Simple Smile. Отново с тур-а се минава и през други части на хотела, до които туристите по принцип нямат достъп. Понеже се дискутираше златното капучино, което може да се пробва в хотела, екскурзоводката ни каза, че може да се пробва и camelccino (с камилско мляко). След тур-а хванахме такси към автогарата и обратно към Дубай. Останалите бяха изморени и се прибраха в хотела, но аз реших, че това е последния ми шанс да видя отново фонтаните и да си оправя впечатлението за тях, затова се запътих с метрото отново към dubai mall. Тъй като ме чакаха за вечеря в golden fork-a успях да изгледам пак само едно шоу на фонтаните, но този път шоуто беше страхотно (съвсем сравнимо с шоутата на фонтаните пред Беладжио). Тръгнах си доволен, че съм видял фонтаните в истинския им блясък.

Ден 7 - Този ден ни беше за Ferrari world. Тъй като беше петък и метрото не работеше сутринта се придвижихме с такси до Ibn Battuta (около 20 и няколко дирхама) и от там хванахме автобуса за Абу Даби. В Абу Даби пресякохме големия булевард пред автогарата и от спирката отсреща хванахме 190 към ferrari world. Парка много ни хареса. Возих се по два пъти и на двете влакчета. Започнах с Fiorano GT Challenge и си мислех, че е екстремно, докато не се качих на Formula Rossa. В сравнение с него първото беше като детска играчка Simple Smile. Освен тях много готини бяха още симулаторите (Scuderia Challenge), Viaggio in Italia, Tyre twist и V12. Пробвах се и като механик от Формула 1 във смяна на гума Simple Smile. След парка хванахме такси до Yas Marina и седнахме на вечеря в Stars'N'Bars. Мястото наистина е много готино и има чудесна гледка към осветения Yas Viceroy (благодарности на тити, че ме светна за него). Цените са прилични (има основни ястия и пици за около 60 AED). На връщане хванахме такси директно до Дубай. Шофьора каза, че до Ibn Battuta ще ни излезе около 150 AED и наистина по апарат точно толкова излезе. За 4 човека това си е почти на цената на автобусите, а икономията на време е значителна.

Ден 8 - Този ден ни беше отделен за shopping. Освободихме стаите след закуска, оставихме багажа в хотела и тръгнахме на пазар. Пазарувахме в района около baniyas square и метростанция salah al din. В общи линии накупихме сувенири, жената намери един готин детски магазин със супер цени на горния етаж на reef mall и накупи цял куп дрехи на малкия. Кумовете пък намериха някакъв магазин на Panasonic, от където си купиха супер фотоапарат на символична цена (само 200лв за Panasonic Lumix FZ150). Имаха и други много намалени модели, от които им бяха останали единични бройки и в разпечатани кутии. Надвечер се прибрахме до хотела да си приберем багажа и от там пак с такси (този път за 80 AED) се придвижихме до летището.

Ако ви е интересно може да видите и снимки с обяснения тук: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151852184142190.1073 … &l=a8db1d8d25

Надявам се моя разказ да ви е полезен, така както на мен ми бяха полезни вашите истории.

# 634
  • софия
Камене, страхотен и много полезен разказ! Благодаря!
И снимките са страхотни  smile3501 smile3501 smile3501
Радвам се, че толкова добре сте се организирали и изкарали почивката!

Последна редакция: ср, 22 яну 2014, 01:20 от shhhh...

# 635
kamennikolov , поздравления за разказа! Инфото за Абу Даби ще ми е много полезно (за нол картите, както и цената от яс айлънд)... При нас сметката излиза на 0ла. Т.е. 4*25 за автобус +50 за такси до автогарата срещу 150 си е баш 0:0. демек ще се пазарим за такси от острова и сме в джаза...
Я кажи също и къде беше магазина за техниката - цената на панасоника ме заинтересува силно  Mr. Green. Пак ли около риф мол или...

itcka71 , луканка, сирене и т.н. може в чекирания багаж. Аз реших, че пита за ръчния заради тези 2 малки деца от подписа ... Joy. Иначе в чекирания може и литъри течности, не е задължително да са по 100 мл. За алкохола има ограничения - до литър мисля...
http://www.esky.bg/turisticheski-patevoditel/Poleti/Bagaj/Zabran … v-samoleta-veshti
ей този линк намерих и според него може сирене и в ръчния  Joy ако не е забранен вноса в страната, в която се отива, но аз лично имам опит с един човечец дето го караха да хвърля сирене на летището  Mr. Green. От друга страна мен са ме карали да хвърлям отверка с острие под 2 см, както и воден пистолет във формата на лилаво-жълта акула  Joy (и за играчки и за острие под 2 см има разрешение според директивите, но какво от това), така, че до голяма степен какво може да се пренася в самолета е въпрос на коя страна се е събудил митничаря  Joy

А прогнозата за времето продължава да растееееееее... Вторник 28 градуса, 3дни*27 и един 26. Ако верно е такова времето... ехехех! За Абу Даби няма такива оптимитични цифри, но пък 0% вероятност от валежи ме устройва на 100%

Последна редакция: ср, 22 яну 2014, 07:52 от Богиня:)))

# 636
  • Варна
Kamennikolov, благодарим за цялата информация. И аз чакам да кажеш за магазина за фотоапарата  Peace .

# 637
За ръчния багаж ми беше въпросът, дали се разрешава да си носим храна (сандвичи ... и т.н). Децата няма да са с нас, така, че бебешката храна не ме устройва  Laughing

kamennikolov, страхотен разказ! Поздравления!!! Получих доста ценна информация и ние ще нощуваме също в Каселс ал Барша.

# 638
Ми за сандвичи не би следвало да е проблем... А и в най-лошия случай ще ги изхвърлят. Не прекалявайте при всички случаи...

# 639
и ние ще нощуваме също в Каселс ал Барша.

скоро ще го прекръстят на Каслс ал Булгар  Blush

# 640
  • Sofia
Я кажи също и къде беше магазина за техниката - цената на панасоника ме заинтересува силно  Mr. Green.

Магазина на Panasonic беше като тръгнеш от Reef Mall към площад baniyas пеш по десния тротоар някъде малко преди да стигнеш кръговото (което според google maps се казва fish roundabout).

# 641
  • Beyond the Frontiers
Ако някой дебне билети, днес Уиз пак имат промоция -20% Peace

# 642
Камене, страхотно подробен разказ и много полезна информация  Hug! Аз искам да питам на Джумейра /безплатния плаж/ има ли някакви душове? Също така, ако не си заредим по 25 дирхама в Нол картите на отиване за Абу Даби, нали може да се плати и в брой? Сега отивам да разглеждам снимки  Grinning!

# 643
  • Sofia
Не съм сигурен за душове, не обърнах внимание. Ние от плажа се прибрахме в хотела, пък и не бяхме влизали във водата, та не ни трябваха особено. Има съблекални и тоалетни, а в тоалетните има едни като малки душчета, с които можеш примерно да си отмиеш пясъка от краката, но за цялостен душ не стават.
От Дубай към Абу Даби единствения начин да се качиш в автобуса е ако имаш 25 AED в nol картата. Можеш да я заредиш предварително или на ibn battuta, както ти е по-удобно.
От Абу Даби към Дубай можеш и без нол картата, но билета пак не се купува от шофьора, а от едно гише на автогарата, където трябва да чакаш на опашка и т.н. В общи линии нол картата спестява време и в тази посока.

Последна редакция: ср, 22 яну 2014, 19:37 от kamennikolov

# 644
Не съм сигурен за душове, не обърнах внимание. Ние от плажа се прибрахме в хотела, пък и не бяхме влизали във водата, та не ни трябваха особено. Има съблекални и тоалетни, а в тоалетните има едни като малки душчета, с които можеш примерно да си отмиеш пясъка от краката, но за цялостен душ не стават.
От Абу Даби към Дубай можеш и без нол картата, но билета пак не се купува от шофьора, а от едно гише на автогарата, където трябва да чакаш на опашка и т.н. В общи линии нол картата спестява време.
Благодаря за инфото, снимките са чудесни  Simple Smile!

Общи условия

Активация на акаунт