ДЕКЕМВРИйки 2013

• 31 084
  • 761
  •   1
Отговори
# 75
нас от болницата още ни изписаха с  възпалени очички. Изписаха ни фуситалмик, 2 по 2 капки, но слагах и кърма и вече сме си добре.

# 76
snej_vk аз съм ползвала Тобрекс с баткото и не е имало проблем. Той беше съвсем мъничък точно след изписването някъде е било, защото аз имах стрептококи като го раждах и от там се наложи после и вкъщи да му капем капки заради разни секретчета.

# 77
  • София
До когото отговаря за темата - моля да бъда махната от списъка с родилките на първа страница. Благодаря! Simple Smile

Има ли някой, чийто педиатър е препоръчал махане на нощното хранене още на петия ден? Аз не получих логично обяснение защо и тъй като ми се струва безумно рано се чудя дали да не го сменям (педиатъра де).

За къпането - не съм чула/чела неонатолог или дерматолог да препоръчва ежедневно къпане. Максимумът е два пъти седмично. Но аз рядко чета български бебешки ръководства, та може и от това да е.
Аа, сега прочетох, че си е точно поредния безумен български ритуал Mr. Green

Скрит текст:
"... Направих проучване и установих, че в повечето западно европейски страни ежедневното къпане на новороденото се забранява и след като бебето бъде почистено добре след раждането, в първите седмици от живота си се къпе рядко, докато повърхностния слой на кожата му се изгради напълно, така че мокренето да не води до прекомерно изсушаване. Един германски педиатър дори се накарал на една майка българка, след като тя му споделила, че къпе всяка вечер бебето си (по български обичай) и въпросният лекар й обяснил, че това е вредно за бебешката кожа и може да доведе до изсушаване, лющене на кожата и появата на кожни раздразнения."

Цялата статия всъщност е доста разумна.

# 78
Здравейте Simple Smile  
Assos, не мисля че е БГ обичай товас ежедневното бебешко къпане. Ето тук на пример в Испания , когато родих не изкъпаха малката,  а само я поизбърсаха. Но от следващата сутрин я  къпеха всяка сутрин.  А, товва с отпадането на едното нощно хранене ми се вижда твърде рано. ...

# 79
Добро утро!Не знам дали е редно всеки ден да се къпе бебето ,но го правя,до  като не му падна пъпчето всяка вечер със  малко вода в купа  със емулсия за тяло и памук го  почиствах,и после обилно мазане със зехтин,на бебо добре му се отразява ,кожата не му е суха  wash  bath1

# 80
Здравейте момичета. Не съм писала от много време, но нямам никакви сили за това.
Нашето момиченце се роди на 17.12 след спешно секцио. Аз изпаднах в лек шок, но вече съм по-добре. Важното е, че бебето е здраво според докторите. Като казвам здраво от тази нощ ни се е запушило нослето и страшно се мъчи. Не знам дали не е хрема. Как да разбера. Вчера педиатърката беше тук, а на нея и нямаше нищо. После цяла нощ се мъчи и се е будиша често, а иначе спи много дълго. Сумти и похърква.
Сложихме физиологичен разтвор в нослето, за да изкиха секрета, но нищо не стана. Колко често мога да слагам физиологичен разтвор и по колко. Аз капнах капка две. Не киха а сякаш се дави. Да не е хрема това. Много ми е притеснено. Иначе е толкова добро дете.

# 81
Стани, ама преди да започнете чая как беше положението с коликите? Да не би при вас просто да са били по-слаби?
Много се чудя какво да давам ужас...
ФайърНели, щом казваш, че не е плакала много. Най-малкото не разбира толкова, по-голямо дете ще плаче и от страх, не само от болка. А за това, че няма да помага, ако аз пия си мисля, че може да облекчава, защото нали всичко отива в кърмата. Пък това е чай за кърма.

# 82
Добро утро, момичета Simple Smile
Честит бебета на новите мами от темата! Много здраве и за малките, и за мамите! Simple Smile
Герито, физиологичният разтвор е безвреден и може да се слага колкото често прецениш. Той обаче само почиства, не лекува. Също не знам кога ще му дойде кихавицата на бебчо, затова опитай с фитилче от памук, натопен във физиологичен разтвор, да обереш отвътре нослето. Ако хремата е много сериозна, вероятно само почистване няма да помогне и ще трябва да звъннеш на педиатъра за някакви други капки, които да облекчат бебо.
Асос, ако сменяш педиатъра заради всяко негово мнение, в което имаш съмнения, много скоро ще изчерпаш лекарите в града Simple Smile Като майка се зареди с нерви и търпение да изслушаш всякакви съмнителни, дори неверни твърдения и не само от педиатъра, а от всякакви доктори, с които ще се сблъсквате с малкото през годините. Ти си длъжна да подхождаш винаги със съмнение и да си проверяваш информацията (както виждам, че правиш). А повечето добри лекари ще се вслушат в твоите аргументи и ще те подкрепят, когато ги обсъдиш с тях. Т.е. моето мнение е, че лекар се сменя, ако е категоричен, твърдоглав и не обсъжда, и не търпи чужди аргументи - надявам се при вас случаят да не е такъв.
Специално за махането на нощното хранене, нашата докторка е на мнение "Опитай, бебето ще си покаже дали е удачно или е рано." И аз още не съм опитвала - мисля, че и на двете ни е комфортно да си я кърмя, когато се събуди нощем. Искам и да изчакам първото ни теглене, за да видя как наддава дребната. 
За ежедневното къпане... не знам как е прието в различните държави, но аз си я къпя малката всяка вечер. Бебка се чувства чудесно под/във водата! Същото беше с кака й - колкото повече растеше, толкова повече време прекарвахме в банята да се цапка и писука от кеф. Хигиената след баня си е ритуал, който не знам как бих изпълнявала на неизкъпано бебе. Почистване на ушичките, на нослето, очите, махане на крусти (четох, че някой бебчета вече имат) и т.н..., а когато започнат и процедурите по масаж, гимнастика, закаляване - също след баня... Как стои въпросът за това в другите страни? И изобщо някога въвежда ли се там ежедневно къпане, или не? Относно изсушаването на кожата - продуктите за къпане на бебета са съобразени с това да не изсушават кожата. А олиото за след баня прави кожичката мека и еластична - не сме имали никакви дерматологични проблеми, надявам се да е все така. Ако все пак бебо има по-чувствителна кожа, допускам да се опита вариант за по-редки къпания - в случай, че влияе положително. Това е моето мнение, вярвам че ти ще си избереш най-удачния за вас вариант.
Клеопатра, спомените ми от каката са, че бебетата се повлияват различно от видовете капки против колики - при някои действа колийф, други най-добре им влияе инфакол, на трети еспумизан. Т.е. ак оси взела една опаковка и след приключването й не виждаш особено подобрение, опитай следващия път с други капки, може да имат по-добър ефект. Аз съм ползавала Еспумизан най-успешно. Но сега м ие трудно да го давам, като само се кърмим.

# 83
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
До когото отговаря за темата - моля да бъда махната от списъка с родилките на първа страница. Благодаря! Simple Smile

Assos при други обстоятелства бих го направила веднага, но с новостите в бг-мамма вече не мога да редактирам 1-ва страница. В същото време много майки, минават да съобщят радостната вест, което аз приемам като желание това да се знае от момичетата във форума и затова ги слагам на 1-ва страница  Peace
Ако настояваш, ще помоля админ да заключи темата, т.е. тя вече няма да е активна и ще отиде назад в темите, т.е. вероятността някой да я види е по-малка, ако това е твоето желание. След това някой ще пусне нова тема, в която твоето име няма да фигурира.

Ние също се къпем всеки ден, с баткото също. Не мисля, че им се изсушава кожата, за мен, особено при баткото, вече е въпрос на създаване на навици  Peace

Да ви кажа снощи какво ми се случи - в едната гърда ми се образува буца, която за няколко часа стана двойно по-голяма, болеше повече от секциото, ако искате вярвайте и като се зачерви и вече бях  #Crazy  отидохме на лекар, вдигнах свеки в 23ч. да дойде вкъщи при децата, сложиха ми инжекция окситоцин и ме пратиха вкъщи да се цедя под душа (нещо което аз бях правила преди да отида на лекар) с уговорката, ако до сутринта буцата не спадне да ходя да ме цепят и да ми изписват АБ  Rolling Eyes 
Като се прибрах пак се мъчих под душа, обаче нищо и накрая към 1 си легнах вече нямах сили за нищо и си викам на сутринта ще ме цепят явно  Tired  обаче днес се събуждам и няма буца  Party 

Въпрос към ЛЛЛ - след всяко кърмене ли да се цедя - така ми каза доктора, за да нямало задържане на кърма  Rolling Eyes Аз сега не се цедя след всяко кърмене. Цедях се в болницата докато малката не беше при мен и то само до облекчаване, а не до празно  Rolling Eyes

# 84
  • Пловдив
TDI, ако пак ти се случи това с буцата, да знаеш, че много помага компрес от листо на прясно зеле. Набоцкваш го с вилицата и го слагаш на гърдата без да засягаш зърното. И така лягаш да спиш или пък през деня. Зависи кога ще ти се получи. Много помагат, на мен с Калоян редовно ми се запушваха канали. И естествено започваш масажи, топли компреси, пие се и Лецитин от 1200мг.
А иначе, ако не ти са препълнени гърдите след сучене и са спокойни, няма нужда да цедиш. Да не получиш пък хиперлактация.
Аз също да попитам ЛЛЛ. С баткото вече не помня как беше, пък и там като първо дете малко по-различно ми протичаха кърменията. Та, малкия се събужда през 2часа нощно време. Има ли шанс като поотрасне да увеличи часовете през нощта и да спинка по-дълго? Защото все си мисля, че така като си изгради режим през нощта и ще продължи и занапред. Ще се видя в чудо, ако така го караме 1-2 години Simple Smile

# 85
Assos Относно нощната пауза и на мен така ми каза педиатърката, за да може да и почива стомахчето. Посъветва ме да заместя храненето с глюкоза, но после поговорих с консултант по кърменето и ми обясниха, че от кърмата нямало нужда да почива стомахчето на бебето, а и още е била прекалено малка, за да прескачаме хранене, а и в глюкозата е просто вода и захар и няма смисъл да я тъпча от сега с захар. За това вече си се кърмим на поискване- горе долу на 3 часа.

TDI на мен така ми ставаше още докато бяхме в болницата. Преди две вечери изпитах адска болка в едната гърда, сякаш някой ми я беше посинил. Не можех да си вдигна ръката толкова ме болеше. Правих си топли компреси преди всяко кърмене. В един памперс сипах топла вода, колкото можех да търпя и си го слагах на гърдата 10-15 мин преди да я храня. После си го топлих в микровълновата за следващите гранения. Докато я хранех си масажирах гърдата по посока към зърното. Така за 1 ден се оправих. Давах и да суче само от болната гърда, а другата я цедях. Дано бързо да ти мине.

# 86
Здравейте момичета. Честити нови бебенца, да са живи и здрави.
Аз също още съм си от чакащите. Термина ми е днес, нищо че на лентичката пише друго. Имам уговорка с доки, ако до понеделник не тръгне, да влизам в болницата. Малко остана. Иначе от снощи съм с доста болезнени контракции и болки в кръста, но докато не се превия, не вярвам. Няколко пъти ме лъгаха вече.
Приятен ден на всички  Hug

# 87
vesencet0 значи си на финала общо взето. Ох и аз си чакам още. Утре ще ходя на тонове сутринта,защото вече взех да се притеснявам незнам защо.За мое успокоение утре ще отида със все багажа ми за всеки случай. Да видя как е бебка,макар че тя доста си шава чак по някои път доста болезнено ме подритва. Нощно време си имам болки в корема (менструални),но никакви други признаци за раждане,даже и корема не ми е паднал,но според мен това не е гаранция,че няма да ме изненада.

# 88
Днес в 6:16 се роди нормално и много бързо нашата бебка Дария с мерки 3000 гр и 48см. Като се приберем вкъщи ще ви чета и ще пиша повече.
На все още чакащите мами желая успех и бързо и леко раждане Simple Smile

# 89
Да ви кажа снощи какво ми се случи - в едната гърда ми се образува буца, която за няколко часа стана двойно по-голяма, болеше повече от секциото, ако искате вярвайте и като се зачерви и вече бях  #Crazy  отидохме на лекар, вдигнах свеки в 23ч. да дойде вкъщи при децата, сложиха ми инжекция окситоцин и ме пратиха вкъщи да се цедя под душа (нещо което аз бях правила преди да отида на лекар) с уговорката, ако до сутринта буцата не спадне да ходя да ме цепят и да ми изписват АБ  Rolling Eyes 
Като се прибрах пак се мъчих под душа, обаче нищо и накрая към 1 си легнах вече нямах сили за нищо и си викам на сутринта ще ме цепят явно  Tired  обаче днес се събуждам и няма буца  Party 

Въпрос към ЛЛЛ - след всяко кърмене ли да се цедя - така ми каза доктора, за да нямало задържане на кърма  Rolling Eyes Аз сега не се цедя след всяко кърмене. Цедях се в болницата докато малката не беше при мен и то само до облекчаване, а не до празно  Rolling Eyes

Цедене обичайно се налага в три основни случая - ако има малко мляко, се изцеждат хубаво гърдите след всяко кърмене, за да се стимулира производството на повече; ако има твърде много мляко и леко да се облекчат гърдите, за да се избегне препълване и запушване, както и да се подаде сигнал да се намали лактацията; когато има запушване хубаво след всяко кърмене, само гърдата със запушването, за да може да се отпуши гърдата. Когато има запушване, обичайно се предпочита бебето да се слага винаги първо на запушената гърда, докато ситуацията отшуми.

Бучка може да се получи, когато гърдата е била притисната от нещо - примерно по време на сън, по-стегната дреха или сутиен, ако от там е минавал ремък на чанта, колан или друго. Ако е имало голяма пауза и гърдите са се препълнили. Понякога може да се случи и при прием на твърде много лоши мазнини (макар и рядко се случва) и т.н.

Ако вчерашната бучка е напълно отминала по-скоро може да няма нужда от допълнително доизцеждане на гърдите. Добре е да се внимава още поне една нощ и да се опитате да няма големи паузи през това време. Иначе си взела навременни мерки - с често сукане и/или изцеждане и затопляне, обичайно запушването отшумява. Цепене и антибиотик са крайни и остарели за такива ситуации, биха могли да се приложат да речем при бактериални инфекции на гърдата. В твоя случай и да не беше отшумяло има още неща, които да се опитат, преди да се стигне до такива интервенции.

Радвам се, че е минало и си се справила!
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт