ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 63 228
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 1 035
  • Costa Rica
Ан Болин (известна у нас като Болейн).

Не знам дали документът го има в нета, аз го имам в някаква книга, която не е при мен сега.

# 1 036
Ан Болин (известна у нас като Болейн).

Не знам дали документът го има в нета, аз го имам в някаква книга, която не е при мен сега.

Добре, че уточни. Човекът е имал шест.  Mr. Green

Любимото занимание на децата ми е да гледат Horrible Histories. Те със сигурност знаят в подробности каква е била диетата на Хенри и потомците му. По времето на Елизабет Първа (дъщеря му), пастата за зъби е била..... захар!

# 1 037
  • Costa Rica
Добре, че уточни. Човекът е имал шест.  Mr. Green
И със сигурност не са умрели от преяждане с месо Mr. Green

Елизабетката е била известна с ужасните си зъби Sick

Както и да е, включвам се в тийм "против", макар и късно.

# 1 038
Аделинке, какво още е ял Хенри?
Само месо ли е било в менюто му, че пишеш такива смешки?
Има един запазен документ, който изрежда какво е хапнала жената на Хенри за закуска един ден. Количеството е като за рота войници. И, да, месо, месо и пак месо в различни форми. А тогава захарта тъкмо е излизала на мода, та са я блъскали в месните пайове.

Edit: Ето рецептичка, но без захар. Артериите ми изпищяха само докато четях Mr. Green

Pig Pie
To make a Pig Pie
Spit a whole Pigg and rost it till it will flay, then take it off the Spit, and take off the Skin, and lard it with Hogs Lard; season it with Pepper, Salt, Nutmeg and Sage, then lay it into your Pie upon some Butter, then lay on some large Mace, and some more Butter, and close it and bake it: It is either good hot or cold

то по-скоро количествата са ги затривали, не толкова храненето залитнало към месо и мазнини.

И аз гледах  Mr. Green един филм за един френски пастичер ( Карем),  който е поканен в Русия да ги обучи на Версайските мурафети как се яде - има негови възстановки на трапези и тн. Почти всичко е месо, сладкиши плодовете май са били повече за декорация, зеленчуци изобщо не помня ( не казвам, че е нямало). От своя страна той вкарва във Франция това  чудо 'първото' - топлата супа.

# 1 039
# 1 040
  • SA
Леле, каква дискусия на тема диабет се е разразила тук!
С риск да отегча някои сьформуки, ще се постарая най-накратко да обясня моите виждания ( които не сьм ги измислила аз, де, поради което не мога да претендирам за Нобелова награда  Simple Smile)
Основните групи диабет са:
- Диабет от 1 тип - среща се предимно при деца и хора в млада вьзраст. Когато се изяви при вьзрастни хора, се нарича LADA - най-често това са вьзрастни с диабет, но без затльстяване. По принцип при всеки човек в по-напреднала вьзраст без затльстяване, когато се диагностицира диабет, се подозира диабет от 1 тип и уточняването става с изследване на специфични антитела.
Причината за този тип диабет е автоимунно вьзпаление на функционалната тькан в панкреаса, която произвежда инсулин. Това вьзпаление се развива вьв времето, за месеци, години, а не вьзниква изведньж, поради стрес. По времето, когато диабетьт се изяви клинично сьс сьответни симптоми, се предполага, че 60-70% от клетките в панкреаса, произвеждащи инсулин , са унищожени и тялото страда от недостиг на инсулин. Стресови фактори, инфекции, заболявания могат да направят този инсулинов дефицит явен ( защото при такива се отделят контраинсуларни хормони - кортикостероиди, катехоламини и т.н.), но те не са причината за вьзникване на заболяването.
Това, което в този случай не е изяснено е какво провокира този автоимунен процес. Има теории за това, но никоя от тях сьс сигурност потвьрдена.
- Диабет от 2 тип - това е най-често срещаната форма на диабет в наши дни и както eau (   bouquet дано близките ти с диабет се вслушат в сьветите ти!) е отбелязала - придобила епидемични размери.
При диабет от 2 тип има ясно изразена наследственост и генетичните фактори, които се асоциират с него са в голяма степен уточнени. Тези гени, които са широко разпространени, са наречени от някои автори "скьпернически генотип". Те са отговорни за това, че при повишена консумация на вьглехидрати, а и протеини , хората могат да развият сьстоянието инсулинова резистентност - а то има основно значение за складиране на мазнини в тялото. Тези гени са имали важно значение в зората на човечеството, когато храната е била оскьдна и нередовна. Благодарение на тях при наличие на изобилие от храна, носителите им са могли да понатрупат резерви от енергия и да оцелеят в периоди на глад, сьответно - да сьздадат поколение. Е, в наши дни с изобилието на храна, гените, предразполагащи кьм натрупване на запаси са загубили значението си.
Но, носителите на тези гени така или иначе са предразположени кьм затльстяване и повишена секреция на инсулин. Това са и хората, които най-често се разболяват от диабет тип 2.
В основата на този диабет стои повишената секреция на инсулин и като последствие от нея - инсулиновата резистентност, която пьк изисква още по-голяма инсулинова секреция.
Кой е основният фактор, който стимулира секрецията на инсулин? - вьглехидрати - особено тези, които се усвояват страшно бьрзо - захар ( от всякакьв вид), нишесте( тук спадат и варени картофи, ориз, изделия с брашно). В сьвременното хранене важен фактор е и царевичния глюкозо-фруктозен сироп, който се влага в почти всички фабрични храни ( сладкиши от всякакьв тип, плодови сокове, безалкохолни напитки и т.н.) .
Вредно влияние разбира се имат и други фактори - напр. хидрогенираните растителни мазнини ( маргарини), различни добавки кьм храните, които се използват от хранителната промишленост - оцветители, стабилизатори, подобрители и не знам още какво) и разбира се и други вещества, изобретени от човека.
Но в крайна сметка, макар и генетичната обремененост, никой няма да развие диабет от 2 тип, ако не яде тези храни.  Peace
И накрая, както казах - сьвременната наука позволява уточняването на безкрайно много редки форми на диабет, свьрзани с генетични мутации, като тези MODI например, изискващи специфично поведение. Но пак ще подчертая, че те са редки и нямат нищо общо с масовата епидемия от диабет, която е заляла света.
По отношение на диабетa, в резултат на други заболявания - там нещата са доста уточнени.
При доста от формите става вьпрос за повишена секреция на контраинсуларни хормони, които предизвикват сьстояние на инсулинова резистентност.
Сега, източници ако трябва да посоча ... това е сумарна информация, която сьм чела от доста източници. Кьм тях обаче категорично не спадат пулс.бг и блиц.бг.  Peace

Последна редакция: вт, 07 яну 2014, 21:21 от kameloth

# 1 041
Браво! Много си смела. Аз не посмях да коментирам диабета, защото много мразя да влизам в дискусия с хора, които няма да ме раберат. Все пак има разлика между написното от човек, който има дълбоко разбиране по въпроса, и писанията, които показват "зобване" от тук-от там.

# 1 042
  • SA
sophiemmaspencer  Hug
Не сьм смела.  Simple Smile Не сьм ендокринолог сьс специалност, но пьк сьм чела доста по тези проблеми.
Който иска , да вярва, който не - негова си работа.  Simple Smile
Много важно, че Аделинда нямало да ме разбере.  hahaha

# 1 043
Браво! Много си смела. Аз не посмях да коментирам диабета, защото много мразя да влизам в дискусия с хора, които няма да ме раберат. Все пак има разлика между написното от човек, който има дълбоко разбиране по въпроса, и писанията, които показват "зобване" от тук-от там.
То това зобване оттук-оттам води все до комични заключения. Какво ли не прочетох от тук пишещите вегетарианци - че Исус Христос бил вегетарианец, че избиването на евреите било равносилно на избиването на животни с цел задоволяване нуждите на консуматорите на месни продукти, че ядейки месо, нарушаваме екоравновесието и се разболяваме от скорбут.... човек не знае да се смее ли, или да плаче... Crazy

# 1 044
sophiemmaspencer  Hug
Не сьм смела.  Simple Smile Не сьм ендокринолог сьс специалност, но пьк сьм чела доста по тези проблеми.
Който иска , да вярва, който не - негова си работа.  Simple Smile
Много важно, че Аделинда нямало да ме разбере.  hahaha

То и аз не съм ендокринолог със специалност, но съм учила физиология, патофизиология, ендокринология. Правя разлика между инсулинова резистентност на ниво инсулинов рецептор  и "изчерпване на инсулина" от панкреаса. Затова не ми се и пише.

# 1 045

То това зобване оттук-оттам води все до комични заключения. Какво ли не прочетох от тук пишещите вегетарианци - че Исус Христос бил вегетарианец, че избиването на евреите било равносилно на избиването на животни с цел задоволяване нуждите на консуматорите на месни продукти, че ядейки месо, нарушаваме екоравновесието и се разболяваме от скорбут.... човек не знае да се смее ли, или да плаче... Crazy

Най-лесно е да заровим глава и да се намааме с пръжки.

# 1 046
Хенри 8-ми , Тюдор, не ядящ зеленчуци , страдал от диабет , наднормено тегло , подагра и ред други болести ,. Месо ядял в огромни количества и ягоди обичал само.

също така доста е пиел - дори не е консумирал прясна вода , а е пиел много бира и вино

# 1 047
Аделинке, какво още е ял Хенри?
Само месо ли е било в менюто му, че пишеш такива смешки?
Има един запазен документ, който изрежда какво е хапнала жената на Хенри за закуска един ден. Количеството е като за рота войници. И, да, месо, месо и пак месо в различни форми. А тогава захарта тъкмо е излизала на мода, та са я блъскали в месните пайове.

Коя жена? Mr. Green

Няма значение, повечето са умрели здрави. Simple Smile

# 1 048
Той и дядо ми изяжда някакви страшни количества плодове, меню без хляб за него просто няма, а ако са празници - яде като разпран от типично празничните баници и питки. Не е по месото, предпочита постни манджи. Мазни. Сетете се за комбинацията между мазна манджа и прости въглехидрати от бял хляб каква е. Че като добавим и чашата ракия с обяда и вечерята, един средностатистически човек на неговото меню би бил цяла бъчва. В същото време си е супер енергичен.
Баба ми без месо не може, ама и без хляб не може. Един отива само за нея. Изглежда доста по-различно и е доста по-ленива.
Та си е до организъм и начин на живот.

# 1 049
Руснаците съветват при големи студове, да се закусва с филия със сланина или мас.Не знам каква работа върши мазното, но явно върши щом и по телевизията им го казват.
Могат да пият повече  Joy

Абе те могат да пият и само като миришат хляб, сланината е за друго.

Най-лесно е да заровим глава и да се намааме с пръжки.

Сума ти месоядни пръжки не са кусвали. И като е стигнал до тук тона - зобането с боб и подобните му не е по-естетично от маането на мръвки. Едва ли я карате само на рукола и чайвс.

Общи условия

Активация на акаунт