ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 62 949
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 1 275
  • Пловдив
Идея си нямам с какво се обработва месото и грам не знам  newsm62 newsm62 newsm62
След 5 години в една от големите месопреработки на южна България, след 1 година в една от големите транжорни за импорт и експорт и в кланица.
Изобщо не знам какво представлява месо и колбас и какво съдържа.
Забележка: аз съм човека, който пише Е-тата на етикетите на кренвиршите, не съм този, който ги тегли в магазина.
Имам си повече от идея. Имам спецификациите на всички адитиви и т.н.
Защо ям месо ли, защото мисля, че е едно от малкото неща, за които си имам идея. Зеленчуците и плодовете ги ям без идея и си мисля, като вица "Като знам аз какъв инженер съм как да ида на лекар". Само дето аз съм и лекар и инженер - ветеринарен лекар и инженер технолог на месото рибата и яйцата. Иначе си нямам идея от храна и от анатомия, здраве и т.н. За това чета и мълча, чета и мълча, но на 2-3 страници, като прочета за д-р Евтимова, Емилова, д-р Яжте ябълкова, д-р Правете клизмова не се сдържам.

# 1 276
За това чета и мълча, чета и мълча, но на 2-3 страници, като прочета за д-р Евтимова, Емилова, д-р Яжте ябълкова, д-р Правете клизмова не се сдържам.
smile3501
И да не забравиш за великите учители по йога и известните гурута като Ошо, че последователите им ще се обидят.  Whistling

# 1 277
Въпреки многобройните критики към консумацията на месо, няма как да се отрече, че месото и особено вътрешностите са изключително богати на витамини и минерали. Да се набави подобно количество витамини и минерали само с растителни продукти е много по-трудоемко и неефективно... Освен това, все още не е доказано, дали жизнено важният витамин B12 въобще може да се добави по друг начин, освен чрез животински продукти. Освен че месото е изключително богато на белтъчини, то има и един доста цялостен и завършен профил с аминокиселини...

# 1 278
poohito,   bouquet

и малко за децата веганчета и колко време изкарват на фураж преди да се гътнат

http://hunter-gatherer.com/blog/vegan-baby-dies-because-mothers- … vitamin-deficient

http://www.nytimes.com/2007/05/21/opinion/21planck.html?_r=1

# 1 279
  • Пловдив
Ще се повторя пак:
Да си веган и/или вегетарианец не казвам, че е лошо. Казвам само, че да се твърди, че месото е вредна храна и трябва да се избягва е лъжа.
Всеки сам си решава какво и как ще яде.

# 1 280
  • София
Пухито, браво!
Сериозно.

Аз съм от другата страна на барикадата.
И като знам колко материал се пише по нета в името на тази разрастваща се индустрия - "здравословното" хранене и колко от този материал е чиста глупост, на която не само лековерните американци се връзват.
Просто още пари и пари и пари за някои хора.

# 1 281
Ще се повторя пак:
Да си веган и/или вегетарианец не казвам, че е лошо. Казвам само, че да се твърди, че месото е вредна храна и трябва да се избягва е лъжа.
На същото мнение съм. Но замисли се, как да убедиш един човек да не яде месо (особено ако за него е нещо вкусно)? Единственият начин е като му втълпиш, че месото е вредно.

# 1 282
Освен това, все още не е доказано, дали жизнено важният витамин B12 въобще може да се добави по друг начин, освен чрез животински продукти. Освен че месото е изключително богато на белтъчини, то има и един доста цялостен и завършен профил с аминокиселини...

Въпросът с "витамин" В12, доколкото е "витамин", също не е решен еднозначно.

http://fvegan.com/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD-%D0%B112/

http://www.recipemagician.com/polezno/b12-vitamin-mitove-legendi-istina/

http://lechitel.net/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD-b … 0%BE%D0%B1%D1%80/

http://www.vegansociety.com/lifestyle/nutrition/b12.aspx

ххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

Да напомня в темата- вегетарианството има различни форми, а веганството и вегетарианството не са еквиваленти.

# 1 283
  • София
poohito,   bouquet

и малко за децата веганчета и колко време изкарват на фураж преди да се гътнат

http://hunter-gatherer.com/blog/vegan-baby-dies-because-mothers- … vitamin-deficient

http://www.nytimes.com/2007/05/21/opinion/21planck.html?_r=1

А тая тема ми е много болна.
Аз предния път като заспорихме, почнах да ровя и видях бая ужасии.
Една готина веганка от Британия признава, че децата не могат да растат вегани, дава доста инфо по въпроса и дава на своето дете масло и яйца.
Тук още нямаме достатъчно наблюдения в БГ.
Освен това казва, че всички вегани трябва да пият добавки, тъй като не могат да си набавят някои вещества.

# 1 284
И ето как се роди нов лаф - "Червото ми е на камък"  newsm78 Mr. Green Mr. Green Mr. Green
poohito  newsm20 newsm20 - разгеле! Аман от прозрачни и умопомрачени вегани, кисели вегетарианци и медитиращи йоги и т.н.

# 1 285
Идея си нямам с какво се обработва месото и грам не знам  newsm62 newsm62 newsm62
След 5 години в една от големите месопреработки на южна България, след 1 година в една от големите транжорни за импорт и експорт и в кланица.
Изобщо не знам какво представлява месо и колбас и какво съдържа.
Забележка: аз съм човека, който пише Е-тата на етикетите на кренвиршите...................
Ами, честно, завиждам ти на смелостта и непукизма тогава.    Peace
Ако аз виждам с очите си всеки ден с какви л...а се обработва/тъпче месото, или която и да е храна, сигурно ще умра от глад.

Пп:понеже съм виждала как "работят и готвят" в 2-3 ресторантски кухни, почти нищо не ям навън.
Виждала съм как се прави лютеница, доматите на конвейра вървят барабар с мишките, тревите и каквото се сетиш, та и купена лютеница не вкусвам.
Имам и още подобни примери, ама да не прекалявам.    Mr. Green

# 1 286
  • Пловдив
Като видя тези неща не си ли помисли, че всичко друго и то се случва така?
А помисли ли, че посмъртно в наше време не можеш да отгледаш, заловиш и добиеш всичко, от което се нуждаеш сам/а и да си сигурен/а, че околната среда няма да ти го е замърсила.
Тези мисли и видяното ме правят смела. По стажове и други поводи, а и заради личния ми интерес към производството на храна съм обиколила доста производства и на растителни и на храни от животински произход и кухни съм виждала и т.н. Човек не бива да е маняк в този живот, както казах и преди няколко страници. Не бива живота ти да се върти, около това да си обършеш вилицата с оцет, за ад не е мръсна. Най-щастливите моменти са, когато ядеш не мити череши от дървото все пак или когато направиш пикник на тревата и печеш шишчета в жарта.

# 1 287
  • Costa Rica
И да не забравиш за великите учители по йога и известните гурута като Ошо, че последователите им ще се обидят.  Whistling
Изобщо не е нужно да четеш Ошо и да практикуваш йога, за да си вегетарианец Naughty

На мен ми стига само, че 10 минути след като хапна месо, се покривам с огроооооомни пъпки от съдържащите се в него химии. Е, спрях да ям, а Ошо така и няма да го прочета Mr. Green

# 1 288
Ще се повторя пак:
Веднага ще копна на ФБ на Далай Лама. Sunglasses Wink Simple Smile

# 1 289
Между другото, винаги съм си мислила, че хората, вманиачени по определен вид хранене, хабят ужасно много време, психическа енергия и пари за тази цел (часове наред всеки ден) и накрая се получава, че живеят, за да ядат. Дори и теоретично някой хранителен режим да удължава живота и да подобрява здравето, то толкова време от живота си си пропилял в ядене и мисли за ядене, че като дръпнеш чертата и направиш равносметка, даже излизаш на минус. А аз лично смятам, че не съществува полезен строг хранителен режим, базиран на прием на неразнообразна храна или на единична група храни - досега всички опити в тази насока го доказват - мине се известно време от някоя нашумяла мода в храненето и лъсват негативите.

Общи условия

Активация на акаунт