ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 65 566
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 870
Темата доста се извъртя, та не знам дали това е актуално  Laughing
http://-zlovreden-kod-/vegan-waiter/

Like_Smoke, на мен нещо не ми се отваря този линк.  newsm78

Да, да, има някакъв проблем - ще изтрия поста, за да не дразни

# 871
Баща ми също е израснал не с бял хляб, но е роден през 1932. Правили са си царевичен, затова за човека белият хляб е луксозен и въобще не ме разбира сега, като си правя и купувам черен хляб. И категорично зехтин не е виждал като дете, освен по времето на "екскурзията" им до Гърция - по време на войната голяма група хора от планинските села отишли да живеят в Сереско - там са отглеждали и памук, и зеленчуци много повече е имало, разказваше за Гърция като за рай. За съжаление след края на войната се наложило да се върнат, а баба ми е погребана там - умира при раждане.
За мюсюлманите вече се спомена - ползвала се е лой. Зехтин е възможно да е използван по Беломорието и в по-богатите буржоазни семейства, но изобилие едва ли е имало. То и сега си е скъп, нищо че го ползваме и за маски.
Нещо повече - при планинските селяни парите въобще са били кът. Разказвал ми е колко зле се е чувствал в гимназията - опърпано селянче, гражданчетата били с изгладени панталонки.

# 872
Ор , баща ми с черен хляб тричав е израстнал и с кафява захар и само Био продукти 

Сапун се прави от мас/мазнина/каква да е ,може и от хора/  и сода каустик , тогава дали са имали  newsm78 Заводите в Девня не са ги били открили тогава имай го предвид .  Mr. Green

1) колко възрастен е баща ти? Направо не ми се вярва!

Това, за "може и от хора", ако е опит за шега е доста несполучлив.  Sick

Че кой не знае , евреите какво са ги правели германците. Не е шега за жалост.  Cry

Баща ми е раждан 50-та година .

Вярно е, просто ми се стори ужасно неподходящо и грозно да се споменава.

И баща ти не е ял бял хляб и рафинирана захар? Не вярвам! Къде е живял? Майка ми е по-възрастна от него и е израстнала с бял хляб и захар.

Няма нищо грозно и ужасно в това да се упоменава , факт е . Чувството на превъзходство , което са имали германците над другите раси и нищожността на евреите/според тях/. Подобно на това това ,което са имали други над негрите /черните хора. В древен Рим е било по-просто , богатите над бедните , или просто власт имащите , над по-слабите . По-късно благородниците над простолюдието . Общо взето , "нещо" в тези теории куца, едно ги обединява, жестокостта , оправдана с "превъзходството" на едните над другите . Ще се сетиш за какво го пиша , не си глупава .

Бял хляб и захар по-късно , не и като е бил дете баща ми .

# 873
Краси, да, шегичка. Simple Smile

# 874
Разликата между бялата и кафявата захар е едиствено в цвета.

Всъщност разликата не е само в цвета,,,, кафявата има малко повече полезности от бялата захар, но грандиозно повече!  Naughty По сладост са почти еднакви. Счита се, че кафявата е МНОГО по-полезна от бялата, но реално тя е само съвсем малко по-полезна!  Peace

# 875
  • София
Всъщност разликата не е само в цвета,,,, кафявата има малко повече полезности от бялата захар, но грандиозно повече!  Naughty По сладост са почти еднакви. Счита се, че кафявата е МНОГО по-полезна от бялата, но реално тя е само съвсем малко по-полезна!  Peace

Един развенчан мит. Не знаех smile3538
"Бялата захар е 99,9% чиста захароза, докато кафявата е 97% захароза, 2% вода и 1% други съединения.
Чаена лъжичка бяла захар съдържа 16 килокалории, докато същото количество кафява захар съдържа 17 килокалории."

# 876
Вампи - именно!  Simple Smile

# 877
Траките са въртели търговия с Гърция,но дали са си вкрарвали зехтин,при положение,че са си одомашнявали животни.

Внасяли са редовно зехтин. Със сигурност преди 2 хил. год. по нашите земи се е консумирало повече зехтин, отколкото преди 2 века.

Даже не са и внасяли , защото заедно сме били част от отоманската империя . Термина не е точен . Ор , баща ми с черен хляб тричав е израстнал и с кафява захар и само Био продукти  Heart Eyes. защото махането на триците и рафинирано тогава не са били познати . Глинени съдове по селата , само паници и стомни , метала се познава мноооого по отдавна . И щом момиче с зехтин са си мазали косите, значи им е оставало и за готвене . Медни съдове също така са се ползвали. Не знам какви източници ползваш , но преди 300 години не сме били в каменната ера . Сапун се прави и от зехтин , турците не консумират свинско , съответно и сапун от мас не са правили . Не знам какво толкова ти е влязла тази свинска мас толкова в главата и се инатиш като магаре и не приемаш фактите , че не си права. Аз съм готвила в гърне и мас ,еле свинска не е нужно.
Сапун се прави от мас/мазнина/каква да е ,може и от хора/  и сода каустик , тогава дали са имали  newsm78 Заводите в Девня не са ги били открили тогава имай го предвид .  Mr. Green

Кои сте вие аделинда,част от отоманската империя?
Тричав хляб ядат дюканките,надали е бил на мода по времето на баща ти.Медни съдове е имало,ама са готвели и в гювечи.И там са си съхранявали провизиите.Ползвали са и чугун-пак трябва да стане патина преди да се ползва.
Много ясно,че като сложиш мазно свинско или парчета сланина няма да има нужда да добавяш още мас.
Пък сапун от зетхтин много скъпо ще излезе.То допреди няколко години до вносната стока тоблерон се докопваха еденици и то с чужда валута,еле пък  такова разхищение за зехтин в косата преди N на броя години.. Пък и маста си е класика за разхубавяване-къде по-добре газ,маc и оцет-и срещу паразити става,разни лечебни мехлеми и пр.
Чисто и просто маста като се превари и се избиват  белтъците и придобива статуса на "чиста" храна.Съвсем като гхито при индийците.Явно навремето прароднините ни са го знаели.Да не говорим за лечебният ефект,затова в момента пак я реабилитират.
За лойта вече са ти припомнили...

Последна редакция: пн, 06 яну 2014, 19:52 от Оr

# 878
Ние :Гърция , България . Стига я втика тая гнусна свинска мас, в моето семейство никога не се е ползвала . Нито преди нито сега. Ако не изкараш ценова листа от преди 300 години , за мен това което говориш е глупости. Това ,че сега зехтина е скъп , не значи , че преди е било. Иронията ми , че преди всичко е било Био , не я разбра. Ако напиша или прочета още един път свинска сам ще повърна.  Sick Sick Sick В северна България където са гледали много прасета може и така да е било , което не важи за цялата околия , еле за целя свят кардинално . Стига писа безумици.

Газ мас и оцет, олио газ и оцет , газта убива въшките , мазнината е да не гори главата, далече еот процедура за разхубавяване. Ако вашите са те отгледали с мас , мен не.

# 879
# 880
А според мен свинската мас е по-близо до естествената човешка мазнина и по-добре се попива от кожата в сравнение със зехтина.

# 881
  • SA

Това е абсолютно вярно!  Peace
Само дето чак като полезни едва ли могат да се характеризират и бялата, и кафявата и жьлтата ( hahaha виждала сьм доста нюанси на захар).
А на маста нищо й няма, чудесна мазнина за готвене и пьржене си е. А и за козметични цели е супер. Баба ми пьк каква баница правеше само с мас и приготвени от нея кори... ех!

Последна редакция: пн, 06 яну 2014, 20:41 от kameloth

# 882
 Joy Не ти вярваме, Аделинда  докажи,докажи,че никога в родата ти не е употребявана мас  Mr. Green

# 883
  • Пловдив
На Аделида никога в родата и не е употребявана свинска мас. Никога като дете тя не е яла козунак или козунака у тях са го месили с чист зехтин, никога не е яла и маслени бисквити, или и тях са ги правили с чист зехтин и локумките и т.н. други неща, които хората имат навика да дават на децата си и всеки над 20 г. възраст е ял в ерата преди растителните хидрогенирани масла, каква ли мазнина им слагаха тогава, че хем е твърда, хем не е животинска не знам.
Or също е далеч от истината за някои неща. С животинска мазнина се е готвело предимно през зимата, когато и се е готвело месо, а през лятото никой не си е пържил чушките в мас и преди и сега.
Друга голяма измишльотина е, че в северна България се гледали много повече прасета. Прасета се гледат в цяла България и по османско е било по-добре да гледаш прасе, че мюсюлманите няма да ти вземат домуза. Пък и покрай професията си знам къде има прасета и къде не. Странджа е голям свинарски регион, а не е в северна България.

Последна редакция: пн, 06 яну 2014, 21:07 от poohito

# 884
  • SA
poohito, верно, тези масленки ги бях забравила - помня, че ги имаше вьв всяка хлебарница.  Simple Smile
Маргарините все още не бяха известни.

Общи условия

Активация на акаунт