ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 65 574
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Преди да дойдат комунистите, са готвели точно със зехтин и олиото е било за бедняци. Като идват комунистите и взимат къщите и имотите на заможните хора, тогава и те са принудени да минат на олио, така зехтинът се забравя за няколко десетилетия. Буржоазен продукт, като броколите и аспержите, които са си били съвсем актуални в началото на 20 век.

Преди да дойдат комунистите, 90% от населението е било бедно, както и сега, между другото. Но и сред останалите 10% сравнително заможни, не всички са готвели със зехтин. Да не говорим пък за преди 2-3 века, когато със зехтин евентуално се е готвело в къщите на отделни градски богаташи от гръцки произход.

Сега на мен ми е интересно постещите без мас дали са се къпели и са си перяли дрехите,щото сапуните са се правели от мас,пък тя прониква и през кожата така или иначе.

Маста не прониква през кожата, а постещи с мас е оксиморон.

# 856
  • София
Градската ми баба готвеше с олио, но му викаше "шарлан" понякога. И двете не постяха.
Шарланът е студенопресовано олио, доколкото си спомням.

# 857
Как така не прониква?Нали се използва в мехлеми?

# 858
  • Пловдив
От месото до шарлана стигнахме.
Шарлана бил голям лукс. Ще ме убиете от смях. Шарлана е не рафинирано слънчогледово олио. Толкова е лукс, колкото и олиото. По онова време обаче не са имали как да го рафинират, което води до проблеми при съхранението - мазнината гранясва бързо.
Зехтина по-нашите балкански и средиземноморски ширини е познат преди олиото и шарлана, тъй като и маслините са познати от преди това. Да не всеки е богат и с роднини в Гърция и Турция, но е по-лесно да се достави зехтин от 200 км., отколкото слънчоглед от 2000 - 3000. Слънчоглед по тези земи не се е гледал в древността, а няма и как. Маслините са познати още на древните римляни и гърци и са произвеждали зехтин от тях, едва ли траките и славияните не са кусвали зехтин, а са ползвали само свинска мас и лой през цялата година.

# 859
Шарлан по бг земи са правели от орехи-т.е. орехово олио,но си права за съхранението.
Траките са въртели търговия с Гърция,но дали са си вкрарвали зехтин,при положение,че са си одомашнявали животни.Знам само че им е трябвала сол-сигуно да си осоляват месата.

# 860
  • София
Траките са въртели търговия с Гърция,но дали са си вкрарвали зехтин,при положение,че са си одомашнявали животни.

Внасяли са редовно зехтин. Със сигурност преди 2 хил. год. по нашите земи се е консумирало повече зехтин, отколкото преди 2 века.

# 861
Траките са въртели търговия с Гърция,но дали са си вкрарвали зехтин,при положение,че са си одомашнявали животни.

Внасяли са редовно зехтин. Със сигурност преди 2 хил. год. по нашите земи се е консумирало повече зехтин, отколкото преди 2 века.

Даже не са и внасяли , защото заедно сме били част от отоманската империя . Термина не е точен . Ор , баща ми с черен хляб тричав е израстнал и с кафява захар и само Био продукти  Heart Eyes. защото махането на триците и рафинирано тогава не са били познати . Глинени съдове по селата , само паници и стомни , метала се познава мноооого по отдавна . И щом момиче с зехтин са си мазали косите, значи им е оставало и за готвене . Медни съдове също така са се ползвали. Не знам какви източници ползваш , но преди 300 години не сме били в каменната ера . Сапун се прави и от зехтин , турците не консумират свинско , съответно и сапун от мас не са правили . Не знам какво толкова ти е влязла тази свинска мас толкова в главата и се инатиш като магаре и не приемаш фактите , че не си права. Аз съм готвила в гърне и мас ,еле свинска не е нужно.
Сапун се прави от мас/мазнина/каква да е ,може и от хора/  и сода каустик , тогава дали са имали  newsm78 Заводите в Девня не са ги били открили тогава имай го предвид .  Mr. Green

# 862
С пепелна вода и мазнина се е правел сапунът преди ерата на содата каустик.

# 863
Ор , баща ми с черен хляб тричав е израстнал и с кафява захар и само Био продукти 

Сапун се прави от мас/мазнина/каква да е ,може и от хора/  и сода каустик , тогава дали са имали  newsm78 Заводите в Девня не са ги били открили тогава имай го предвид .  Mr. Green

1) колко възрастен е баща ти? Направо не ми се вярва!

Това, за "може и от хора", ако е опит за шега е доста несполучлив.  Sick

# 864
Ор , баща ми с черен хляб тричав е израстнал и с кафява захар и само Био продукти  

Сапун се прави от мас/мазнина/каква да е ,може и от хора/  и сода каустик , тогава дали са имали  newsm78 Заводите в Девня не са ги били открили тогава имай го предвид .  Mr. Green

Че кой не знае , евреите какво са ги правели германците. Не е шега за жалост.  Cry

Баща ми е раждан 50-та година . Питайте по-старите как са расли . Как д*тата им са били червени от носене на вълнени гащи . Едно време само тричав хляб се е яло и само кафява захар. После за лукс се е смятало , белия пухкав хлаб и бялата захар . Сега обратното , лукса е кафявата захар и тричавия хлаб,като по-полезен , само не разбирам аз лично защо са по скъпи от рафинираните и обработените такива. Питайте някой жена или дядо на 70 -80 години какво са яли.

# 865

Че кой не знае , евреите какво са ги правели германците. Не е шега за жалост.  Cry

Баща ми е раждан 50-та година .

Вярно е, просто ми се стори ужасно неподходящо и грозно да се споменава.

И баща ти не е ял бял хляб и рафинирана захар? Не вярвам! Къде е живял? Майка ми е по-възрастна от него и е израстнала с бял хляб и захар.

# 866
Темата доста се извъртя, та не знам дали това е актуално  Laughing
http://vegebg.org/vegan-waiter/

Последна редакция: пн, 06 яну 2014, 14:43 от Like_Smoke

# 867
  • София
Разликата между бялата и кафявата захар е едиствено в цвета.

# 868
Темата доста се извъртя, та не знам дали това е актуално  Laughing
http://-zlovreden-kod-/vegan-waiter/

Like_Smoke, на мен нещо не ми се отваря този линк.  newsm78

# 869
  • София
Темата доста се извъртя, та не знам дали това е актуално  Laughing
http://-zlovreden-kod-/vegan-waiter/

Like_Smoke, на мен нещо не ми се отваря този линк.  newsm78
То оставаше и да отвориш зловреден код.Аз такъв линк не бих пипнала.

Общи условия

Активация на акаунт