ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 65 592
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 840
Преди да дойдат комунистите, са готвели точно със зехтин и олиото е било за бедняци. Като идват комунистите и взимат къщите и имотите на заможните хора, тогава и те са принудени да минат на олио, така зехтинът се забравя за няколко десетилетия. Буржоазен продукт, като броколите и аспержите, които са си били съвсем актуални в началото на 20 век.

# 841
по жълтите павета може и да са готвели със зехтин ( понякога ) , но в останалата част от страната , където е живяло 90% от населението олиото е било лукс ,
мазнината въобще е била лукс , както и захарта , тия хора са още живи , питайте ги ,

това въобще не променя факта каква изродщина е комунизмът , просто селското стопанство е било на съвсем друго ниво ( навсякъде )

# 842
И отдека ги маслините по нашите земи или имате впредвид преди да ни вземат частите от днешна Гърция?

# 843
Говоря за малък град като Трън, питала съм ги, не лично де, защото като врагове на народа са били комадировани в Белене, но техните наследници разказват.

# 844
В този форум комунистите са виновни за всичко и преди, и след Христа. Laughing

# 845
Е, не е задължително да ми вярвате, просто споделям любопитна информия, защото мисля, че е интересна.

# 846
Ог, винаги ми е било интересно да те чета

Аз пък съм срещала инфо за постите, че навремето не са консумирали даже и зехтина, защото бил държан в нещо като чували от телешка кожа и именно заради това не се приемал за постен

# 847
Няма ли да му е топло в кожите?

# 848
Нямам на идея
Споделям само прочетенето някога си някъде си

# 849
Трябва ми хубаво пилешко. Къде в София да купя? Ние в къщи не консумираме, защото всяко такова което сме купували от веригите е било с лош мирис при варене и го хвърлям, какви ли не марки сме пробвали.
Но ще имам гости които предпочитат пилешко и искам да им напрявя нещо вкусно...  Praynig
От "Метро".
Има едни френски пилета, свободно отглеждани и чисто хранени.Вкусът им няма нищо общо с тричавите бройлери, продавани по хипермаркетите.Вярно, замразено е, но е в пъти по-добро.
Пекох за Нова година , за децата, и опитах едно парче, вкусът е като домашните пилета.
Дори от подправки няма нужда.
Цената беше около 15 лв/кг.

# 850
Краси, признат грях, не е грях. Wink

# 851
Обсъждаше се откога се ползва зехтина по нашите земи,
тук има интересно:
Скрит текст:
"Набери триндафилови листове и напълни едно шише и засипи го съ зейтинъ - закачи го да стои 40-50 дни на слънце, като преври в зейтинъ-тъ - става твърде добъръ - от него като мажътъ момичетата коси-те си растътъ; а може и да ся яде за въ сала-та." Тази рецепта за розово-масло-и-сос-за-салата-в-едно, ярък пример за българската практичност в домакинството, е от 1870 г. Прочетена днес, тя доказва, че и в кухнята почти всичко ново е добре забравеното старо – ентусиазмът на съвременните българи да добавят Extra Virgin към какво ли не не е бил чужд и на техните предци няколко поколения назад. "Зейтинът", заимстващ името си от турската дума за маслина zeytin, присъства на българската маса поне от ХІХ век. Позицията му в кухненската йерархия обаче тогава е малко по-различна. По престиж той отстъпва на кравето масло, а по разпространение - особено преди Освобождението - на шарлана. Последното - евтино масло от орехи или сусам, известно и като шарлаган, е особено популярно сред населението не само заради ниската си цена, но и заради своята мултифункционалност - става и за готвене, и за осветление, че и за лекарство. Какви точно са тогава вкусовите качества на шарлана остава някак неясно, но е сигурно, че повечето български домакинства по онова време го използват, преди и той, а и неговият съперник, зехтинът, да изчезнат при соц революционното настъпление на слънчогледовото олио през 1940-те.

Така или иначе, в първите книги по готварство и домакинство на новоосвободена България зехтинът все по-често се появява като алтернатива на шарлана. Такъв е случаят и с прелюбопитното издание от 1870 г. "Златний извор заради домашно уреждание или Лондонски домочадни потреби", откъдето идва описаната по-горе рецепта за розово масло и/или сос. Самата книга е превод, но е придружена от Додатъци с полезни съвети и рецепти, събрани от "будния самоковец" Димитрий Смрикаров. В нея "зейтинът" има широко кулинарно приложение - от добавка към салати, чорби, яхнии и плакии до средство за "кавардисване" (запържване) на какво ли не за тях. Употребата му обаче не се изчерпва с готвенето - според книгата зехтинът е подходящо средство за изтребване на дървеници (в гранясал вид и смесен със "серт тютюн" или лют пипер), чистене на оръжия (преминал през цев от липово дърво), импрегниране на "кундури и чизми", грижа за овцете (да им лъщи руното), както и за изготвяне на всячески лековити мехлеми. Освен за всичко това зехтинът се ползва и за пълнене на кандила и "ламби".

Всъщност, "зейтинът" си има и българско име - дървено масло. Според някои обаче то се отнася по-скоро за последния извлек от костилките на маслините, т.е. за зехтин от най-ниско качество. Така или иначе, модерното за времето си варненско списание "Женски свят" препоръчва готвене именно с него. В ежемесечната му притурка "Домакиня", в броя за месец февруари 1896 г. например, може да се намери любопитна рецепта за постни макарони, където дървеното масло е сред основните съставки за салцата. В нея освен "майданосъ, лукчета, чесънъ и 2 дафинови листье" междупрочим присъстват и сардели и дори "няколко късове добре възврялъ ракъ".

В цялата тази живописна ретро картина бавно започва да се появява олиото. Докъм Първата световна война то е практически непознато у нас. Според солидната "География на промишлеността в България" от 1962 г. докъм 1920-те години слънчогледите въобще били смятани за декоративни растения. Разкриването на тяхната маслодайност наред с факта, че за разлика от зехтина олиото е отечествен (и съответно по-евтин) продукт, постепенно слага началото на "слънчогледовото господство" у нас.

# 852
Краси, признат грях, не е грях. Wink
Това по повод пилето ли?    Simple Smile
Не съм се вричала на никого за нищо, така че не го приемам за грях, сътоветно.
Нито съм прояла месо.
Но сега поне знам, че това е един добър избор за детето ми.   Grinning
При тоталната липса на добро и чисто месо в Бг, това все пак е нещо.

# 853
Шарлана знаем,че се е произевждал у нас,но от него са се ползвали само най-богатите-това поне разказват в Етъра.
Слънчoгледовото олио настъпило революционно през 1940г.-така излиза,че идва преди комунизма.
Ако вземем статията на "самоковеца"за зeхтина,значи се е въртяла търговия с Гърция.
Варненските аристократи може и да са намазвали нещо от търговията.За селските хора остават пръжкитe с лук.

Сега на мен ми е интересно постещите без мас дали са се къпели и са си перяли дрехите,щото сапуните са се правели от мас,пък тя прониква и през кожата така или иначе.

Тук според друг източник слънчогледа като маслодайна култура е засят 1920:
Цитат
Слънчоглед като маслодайна култура е
засят през 1920
г. Преди това той се е сеел само като цвете в
градините, познато като “слънчева любовничка”.
http://www.etar.org/izdania/img/hranata-sakralna.pdf

Последна редакция: пн, 06 яну 2014, 12:43 от Оr

# 854
За дървеното масло аз знам, че се е използвало за лампи и смазване на неща. Сега разбрах, че било зехтин.

По-старата ми баба от село готвеше с мас. Градската ми баба готвеше с олио, но му викаше "шарлан" понякога. И двете не постяха.

Общи условия

Активация на акаунт