ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 65 511
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 885
Кво значение има кой кво ял като малък или кво са яли дедите му до девето коляно? newsm78
Аз вероятно съм яла мас и даже съм мазана с мас, по точно мазали са ме, аз не помня...Била съм болна, кожата ми била суха и баба ми ме намазала с мас от глава до пети и съм се ''оправила''.
И с тигрова мас са ме мазали при главоболие.
Сега не одобрявам и не се мажа с такива неща.

# 886
На Аделида никога в родата и не е употребявана свинска мас. Никога като дете тя не е яла козунак или козунака у тях са го месили с чист зехтин, никога не е яла и маслени бисквити, или и тях са ги правили с чист зехтин и локумките и т.н. други неща, които хората имат навика да дават на децата си и всеки над 20 г. възраст е ял в ерата преди растителните хидрогенирани масла, каква ли мазнина им слагаха тогава, че хем е твърда, хем не е животинска не знам.

Хайде сега, в козунака най-вероятно са  слагали масло. Но и аз не вярвам да не са готвили с мас, най-малкото защото не са били толкова прости, че да не знаят, че в зехтин и масло не се пържи.

# 887
  • Sofia
и аз мажех дъщеря си с мас/преди 24год./,по съвет на бабите ooooh!,а сина ми със зехтин/преди 14год./....

# 888
Е, аз съм от село, и прасе имахме в двора... Cry

# 889
  • SA
Кво значение има кой кво ял като малък или кво са яли дедите му до девето коляно? newsm78
Аз вероятно съм яла мас и даже съм мазана с мас, по точно мазали са ме, аз не помня...Била съм болна, кожата ми била суха и баба ми ме намазала с мас от глава до пети и съм се ''оправила''.
И с тигрова мас са ме мазали при главоболие.
Сега не одобрявам и не се мажа с такива неща.

А какво е значението на това, че ти не одобряваш и не правиш нещо?

# 890
 GrinningМи такава е темата, всеки си казва отношението към яденето на месо. Wink
Виж заглавието, то си пише... Simple Smile

# 891
На Аделида никога в родата и не е употребявана свинска мас. Никога като дете тя не е яла козунак или козунака у тях са го месили с чист зехтин, никога не е яла и маслени бисквити, или и тях са ги правили с чист зехтин и локумките и т.н. други неща, които хората имат навика да дават на децата си и всеки над 20 г. възраст е ял в ерата преди растителните хидрогенирани масла, каква ли мазнина им слагаха тогава, че хем е твърда, хем не е животинска не знам.
Or също е далеч от истината за някои неща. С животинска мазнина се е готвело предимно през зимата, когато и се е готвело месо, а през лятото никой не си е пържил чушките в мас и преди и сега.
Друга голяма измишльотина е, че в северна България се гледали много повече прасета. Прасета се гледат в цяла България и по османско е било по-добре да гледаш прасе, че мюсюлманите няма да ти вземат домуза. Пък и покрай професията си знам къде има прасета и къде не. Странджа е голям свинарски регион, а не е в северна България.

Употребявана е толкова рядко , колкото в на Ор зехтина. Козунак майка ми не може да меси и до днес.Аз мога да правя , в него не се слага мас.  Като бебе ме е мазала с мас, сега предпочитаме зехтина. Сладките сме ги правили с олио и масло . По време на комунизма и мас не се продаваше по магазините , освен зехтин .Имаме роднини на село , нищо не са ни пращали .  В нас мас сме нямали .0
Щом гърците пържат в зехтин , защо аз да не пържа  Wink Или и те на време оно с мас са пържели .С екстра върджин само салатките са си поливали . На време оно , гърците са били по-бедни от нас. Сега надника на един грък на ден е 45 евро ,среден , скъпо ли им е да си купи за 7 евро зехтин . Това ,че ние сме били комунистическа държава  и се е получила голяма разлика в стандартите не значи  , че и преди е било така.
Питах майка ми , като е била дете ,са готвели с олио .Брашно баба купувала в чували , ръжено . На олиото , казвали му Шарлан , бил в тенекии ,  като ходели да си купуват , си носели бутилки в които им сипвали.

# 892
[Употребявана е толкова рядко , колкото в на Ор зехтина. Козунак майка ми не може да меси и до днес.Аз мога да правя , в него не се слага мас.  Като бебе ме е мазала с мас, сега предпочитаме зехтина. Сладките сме ги правили с олио и масло . , освен зехтин .По време на комунизма и мас не се продаваше по магазините Имаме роднини на село , нищо не са ни пращали .  В нас мас сме нямали .0
Щом гърците пържат в зехтин , защо аз да не пържа  Wink Или и те на време оно с мас са пържели .С екстра върджин само салатките са си поливали . На време оно , гърците са били по-бедни от нас. Сега надника на един грък на ден е 45 евро ,среден , скъпо ли им е да си купи за 7 евро зехтин . Това ,че ние сме били комунистическа държава  и се е получила голяма разлика в стандартите не значи  , че и преди е било така.
Питах майка ми , като е била дете ,са готвели с олио .Брашно баба купувала в чували , ръжено . На олиото , казвали му Шарлан , бил в тенекии ,  като ходели да си купуват , си носели бутилки в които им сипвали.

Как не е имало свинска мас по комунистическо? Аз помня. Продаваше се в пакети, бели, правоъгълни. Много рядко я употребяваше баба ми, мисля, че за баница само и май някакви курабийки по Коледа.

Майка ми пък не ми е разказвала такива неща. Олиото си го е купувала в бутилки от магазина, а брашното в пакети - бяло брашно. Думата шарлан за пръв път я чух във форума, а съм по-голяма от теб. Сякаш не сме от една България.

# 893
GrinningМи такава е темата, всеки си казва отношението към яденето на месо. Wink
Виж заглавието, то си пише... Simple Smile
Аз затова някак си се дистанцирах от темата, че не е по същество съвсем. Разнищихме и рака на стомаха при японците, и моя холин, сега кой го обтриват със свинска мас ...

И понеже преди се спомена за моето лицемерие да не ям месо, но се обувам и да се мажа с козметика - не нося никакви кожи, дори и обувките ми са от изкуствени дишашщи материи, и се мажа с марки, които не експериментират върху животни.
Наскоро видях една спасена животинка, наречена скини пиг, морско свинче без косми, генетично изменено да посрещне нуждите на козметичната индустрия. Няма как да не ти се скъса сърцето .... ако ще и пържоли да мааш.

# 894
Думата шарлан за пръв път я чух във форума, а съм по-голяма от теб. Сякаш не сме от една България.

И аз така.
Мас си имаше. В найлонови пакети от един килограм. Някакви сладки с локум и орехи баба ми правеше с нея. И в готвено зеле слагаше и то не искам да се сетя в какви количества. Купуваше си я от магазина, прасе на балкона нямаше.  Laughing

# 895
  • София
И понеже преди се спомена за моето лицемерие да не ям месо, но се обувам и да се мажа с козметика - не нося никакви кожи, дори и обувките ми са от изкуствени дишашщи материи, и се мажа с марки, които не експериментират върху животни.
Наскоро видях една спасена животинка, наречена скини пиг, морско свинче без косми, генетично изменено да посрещне нуждите на козметичната индустрия. Няма как да не ти се скъса сърцето .... ако ще и пържоли да мааш.

И как ходиш с изкуствени дишащи материи на снега и при - 50 в момента?
И аз съм категорично против изтезаването на животни за нуждите на козметичната и фармацевтичната индустрия.  Peace

# 896
Със шушлякови ботуши съм аз, топлят си, има и подплатени с екоматерии. На 30, почти на НГ излязохме да си търся нови, щото малък куч ми ги скъса Laughing, и веднага намерихме.

# 897
Думата шарлан за пръв път я чух във форума, а съм по-голяма от теб. Сякаш не сме от една България.

И аз така.
Мас си имаше. В найлонови пакети от един килограм. Някакви сладки с локум и орехи баба ми правеше с нея. И в готвено зеле слагаше и то не искам да се сетя в какви количества. Купуваше си я от магазина, прасе на балкона нямаше.  Laughing

Моята, въпреки че живееше в къща, и в двора нямаше.  Laughing

Скрит текст:
Помня, една година дядо ми купил от пазара кокошки за колене. Донесе ги вкъщи, но понеже никой не се нае да ги заколи, така си и умряха след години от естествена смърт.  Laughing Че и яйца не снасяха дори. Отгледаха си ги като домашни любимци в курника на двора, останал от пра-баба ми.

# 898
Alexandria37, утре верно ще е минус 50. Ей това само оправя на такива температури.

# 899
Alexandria37, утре верно ще е минус 50. Ей това само оправя на такива температури.

Тъкмо и аз щях да и обяснявам как с кожени ботуши едва ли ще преживее -50.  Laughing децата ходят с Bogs (гумени ботуши с подплата).
http://www.bogsfootwear.ca/shop/index.html

Общи условия

Активация на акаунт